Guiden til at købe julegaven brugt: Disse typer gaver anbefales
Livsstil

Guiden til at købe julegaven brugt: Disse typer gaver anbefales

Julie Schoen
Julie Schoen

Hvad er mest oplagt at give i gave, hvis den skal indkøbes på DBA eller det øvrige brugtmarkedet? Vi guider dig i denne artikel. Eksempelvis er smykker altid en oplagt idé, når det gælder second hand-gaver, fordi de ikke så let bliver slidte, mens vi tænker, at en brugt ansigtscreme, som ikke er på tube, nok vil dele vandene.

Jo, du må godt. Køb den nu bare brugt!

Gaven under årets juletræ kan du roligt shoppe på DBA, for en ny undersøgelse viser, at hele 76 procent af danskerne gerne vil modtage en brugt gave. Altså næsten otte ud af 10!

Dertil viser undersøgelsen også, at hele én ud af fire danskere planlægger at købe en eller flere julegaverne i år brugte.

Men hvad skal du pakke ind og lægge under træet? Vi er klar med en guide her:

LÆS OGSÅ: Maja er glad for second hand-gaver

Et legekøkken eller en kop lavet ud af keramik. Det er eksempler på nogle af de gaver, som 39-årige Maja Porsgaard Rosasco fra Espergærde har givet, som samtidig er købt brugte. Majas genbrugsgaver kan du kloge dig mere på ved at læse hele artiklen om hendes gave-tanker. Linket til artiklen finder du over billedet
Et legekøkken eller en kop lavet ud af keramik. Det er eksempler på nogle af de gaver, som 39-årige Maja Porsgaard Rosasco fra Espergærde har givet, som samtidig er købt brugte. Majas genbrugsgaver kan du kloge dig mere på ved at læse hele artiklen om hendes gave-tanker. Linket til artiklen finder du over billedet

1. Ting, som kun kan købes på brugtmarkedet

Det kan være ting, der er udgået, eller hvor de blev udgivet i en speciel edition, som der kun var få af på markedet, og som derfor kun kan fås brugt nu.

Nikita Klæstrup fortalte eksempelvis om, at en af hendes yndlingstasker er købt brugt, fordi det er en speciel edition Louis Vuitton-taske, som kun kunne fås på DBA, eftersom den blev lavet i et begrænset antal og udsolgt fra butikkerne ’right away’. Se hendes smukke taske, her.

Konkrete gaveeksempler
Speciel editions – limited edition - gælder især indenfor kategorierne:

- Møbler fra designerbrands
- Tasker fra designerbrands
- Tøj og sko fra designerbrands

Du kan også erhverve dig tech, som endnu ikke er udgivet på det danske marked, men som folk har købt i deres besøg i USA og allerede har sat til salg. Disse typer ting har vi faktisk tidligere skrevet en artikel om, her.

Møbler på DBA:

 1. Hyndesæt til Eames - stole, cognac (4)

  Hyndesæt til Eames - stole, cognac (4)

  Hyndesæt til Eames - stole, cognac (4), -, LotID: 6160804 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Deszine Talks. Hyndesæt til Eames stole modeller DAX, DAR, DAW, DAL og RAR. Udf

  500,00 kr.24-10-2023
 2. Hyndesæt til Eames - stole, cognac (4)

  Hyndesæt til Eames - stole, cognac (4)

  Hyndesæt til Eames - stole, cognac (4), -, LotID: 6160803 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Deszine Talks. Hyndesæt til Eames stole modeller DAX, DAR, DAW, DAL og RAR. Udf

  500,00 kr.24-10-2023
 3. Erik Buck, Armstol, Stol, Erik Buch Armstol betrukket med blå uld.

  Erik Buck, Armstol, Stol, Erik Buch Armstol betrukket med blå uld.

  150,00 kr.15-06-2024
 4. Anden arkitekt, ÆLDRE LYSESTAGE, 

FLOT ÆLDRE LYSESTAGE SÆLGES FRA MIN FARMOR . VED IKKE HVILKET MAT

  Anden arkitekt, ÆLDRE LYSESTAGE, FLOT ÆLDRE LYSESTAGE SÆLGES FRA MIN FARMOR . VED IKKE HVILKET MATRIALE DET ER . HØJDE 31,5 CM AFHENTES I KGS LYNGBY 2800 MOBIL 22 83 66 07

  500,00 kr.15-06-2024
 5. Springhynder til Wegner lænestol GE290

  Springhynder til Wegner lænestol GE290

  GE290, Hans J. Wegner, Springehyndesæt i god stand. Ingen knækket rammer. Pris pr. sæt. 300,- Lænestol model GE290 / GE-290 Kan sendes for 100,- pr. sæt - til hele landet.

  300,00 kr.22-04-2024
 6. Anden arkitekt, Vintage frisvinger / barberstole i Marcel breuer / Mart stam / Matteo grassi stil. F

  Anden arkitekt, Vintage frisvinger / barberstole i Marcel breuer / Mart stam / Matteo grassi stil. Fremstår med fine sæder og rust på stel. Den enes ryg har lidt brud. Pris Per styk - Retro antik m

  450,00 kr.15-06-2024

2. Ting, der kan støves af eller vaskes, så de bliver gode som nye.

Dette råd er til dig, der skal give en brugt gave til en person, og hvor du er meget usikker på personens holdning til brugte gaver. Så spil hellere ’safe’. Og det gør du ved at købe ting, der med 100 procents garanti, ikke kan blive "nussede". Ting, du nemt kan få til at funkle som nye, så man ikke konstant behøver tænke på, at man er tingens ejer nummer to. Det er brugbart for dig at satse på disse ting, hvis nu gavemodtageren er én, der liiige skal vende sig til tanken om at modtage en brugt gave.

Konkrete gaveeksempler
Ting, du kan støve af eller vaske, kunne eksempelvis være:

- Smykker
- Lego
- Dukkehus med tilhørende møbler
- Tøj
- Møbler
- Det meste elektronik kan du også støve af, men husk at få sælger til at nulstille en smartphone, inden et salg. Så er den også god som ny. Husk også, at du i nogle kategorier kan vælge kun at få vist annoncer med ting, der er angivet som i ’perfekt stand’.

LÆS OGSÅ: Jonas elsker at give børn brugte gaver

Jonas giver genbrugsgaver til sine børn, nevøer og niecer. Det er ikke tilfældigt, men en aftale, han for nogle år siden indgik sammen med kæresten, sin bror og brorens kæreste. En ordning, som Jonas’ mor nok ikke kommer til at hoppe med på. Jonas fortæller, det er svære at få den ældre generation til at tage det til sig.
Jonas giver genbrugsgaver til sine børn, nevøer og niecer. Det er ikke tilfældigt, men en aftale, han for nogle år siden indgik sammen med kæresten, sin bror og brorens kæreste. En ordning, som Jonas’ mor nok ikke kommer til at hoppe med på. Jonas fortæller, det er svære at få den ældre generation til at tage det til sig.

3. Ting, der er så dyre, at det ville være en alt for stor gave at give, hvis den blev købt fra ny

Nogle forældre struggler med, at deres børn mangler nogle ting i hverdagen, som man som forældre egentlig gerne vil give dem, men samtidig vil man også gerne opdrage børnene til, at de ikke bare kan få dyre ting, når de mangler dem.

Derfor kan jul og fødselsdage ofte være meget kærkomne begivenheden, så man som undskyldning kan give børnene de store ting under påskud af, at det er en gave, selvom alle parter nok godt ved, barnet alligevel havde fået tingen – jul eller ej.

Eksempelvis er man lidt på den, når ens datter eller søn kommer hjem fra skole og plager om en gamercomputer med argumentet om, at langt de fleste fra klassen har én derhjemme. Eller en smartphone, eller en PlayStation. Listen kan være lang. Og tingene er ofte dyre. Og ofte er det elektronik.

Derfor skal du gå på brugtmarkedet. Det er virkelig mange penge at bruge på en julegave, hvis du skal ud og købe en ny iPhone til din datter. At købe en ny iPhone til dit barn til jul er i øvrigt også en dum idé, for til næste jul er du på den: Så er niveauet ligesom sat.

Tommelfingerreglen på brugtmarkedet er: Jo dyrere en ting er i udsalgspris, jo større besparelse er der typisk også ved at købe den brugt. Sådan er reglen, fordi en anden tommelfinger regel er, at du sparer 50 procent ved at købe tingene brugte.

At købe dine børns elektronik-ønsker brugte, er også en god idé, fordi en smartphone i hænderne på en teenager ofte ikke bliver behandlet så nænsomt. Skulle den gå i stykker, har du ikke for mange penge ude og hænge.

Samtidig er det ikke så ofte, dit barn har brug for den helt nye model, så hvorfor ikke bare købe den næst nyeste, som ofte kan fås med en klækkelig rabat, såfremt du finder den på DBA?

Dette råd om at købe en ting brugt, som er dyr på ”nyvaremarkedet”, duer dog kun, hvis du ikke regner med at indkassere brugt-rabatten selv. Forvirret?
Vi har på DBA med Genbrugsindekset 2022 undersøgt, hvordan danskerne køber brugte gaver:
Køber man de samme ting, som hvis de var fundet nye, eller køber man dyrere ting? Hvis du nikker ja til førstnævnte, indkasserer du jo besparelsen selv.

Hvad folk svarer til det spørgsmål, kan du se i faktaboksen herunder teksten.

Konkrete gaveeksempler
- Iphones
- Spillekonsoller
- GamercomputereLæs en guide, her
- Designermøbler

Dem, der har svaret, de har givet en brugt gave, har vi yderligere spurgt dem ind til, hvordan de giver brugte gaver. Her er, hvordan svarerne fordeler sig:

48 % - Jeg giver en større gave, end jeg ellers ville have gjort (enten en dyrere ting eller flere ting)

27 % - Jeg køber det samme, som jeg ellers ville have gjort og sparer selv lidt penge på gaven

17 % - Ingen af ovenstående

8 % - Ved ikke


Særligt spændende er det:
1. at det især er danskere i alderen 18-30 år, der svarer, at de giver en større gave, når de køber brugt (56 %) hvilket er langt højere end gennemsnittet på de 48 %

2) at de mest ”nærrige” er dem i alderen 31-45 år. For her svarer hele 38 %, at de indkasserer brugtrabatten selv, når de shopper brugte gaver. Det er altså 11 procentpoint flere end gennemsnittet.

Kilde: Genbrugsindekset 2022

4. Ting til børn.

Mindre børn kender ikke til fænomenet 'købt brugt', og de vil nok også være ligeglade, hvis de gjorde. For Brandmand Sam-figuren kan godt holde til at tage ud på sin 10. brandslukkende mission. Dukker og figurer er svære at slide op.
Samtidig har børn så meget legetøj, at der er meget, som aldrig bliver leget ordentligt med. Derfor er meget legetøj på brugtmarkedet så godt som nyt, og det fortjener en chance til.

Det fede ved at give legetøj, som er købt brugt, er også, at du kan finde legetøj fra da du selv var barn. Sådan kan du give den fuld gas på nostalgien, og måske finde en ekstra motivation til at lege med dit barn.

Konkrete gaveeksempler
- Lego
- Dukker
- Dukkehus
- Figurer
- Spil

Brio på DBA:

 1. Tog, Thomas Tog, Lokomotiv fra Thomas Tog. “James”. I metal med motor. Lyser og kan køre med et AA-b

  Tog, Thomas Tog, Lokomotiv fra Thomas Tog. “James”. I metal med motor. Lyser og kan køre med et AA-batteri.

  70,00 kr.15-06-2024
 2. Brio togbane, Brio togbane med arbejdevogne og arbejdsmand. En enkel ell 2 af vognene er vist ikke b

  Brio togbane, Brio togbane med arbejdevogne og arbejdsmand. En enkel ell 2 af vognene er vist ikke brio tror jeg. Der er så man har en hel bane.

  175,00 kr.15-06-2024
 3. Togbane, Brio togbane med tilbehør

  Togbane, Brio togbane med tilbehør

  500,00 kr.15-06-2024
 4. Garage, Fin garage til togbane. 
Passer sammen med Brio.

  Garage, Fin garage til togbane. Passer sammen med Brio.

  250,00 kr.15-06-2024
 5. BRIO Labyrintspil, Fint og velholdt BRIO labyrintspil. Brugt men fremstår som nyt. 

Se mere her:

h

  BRIO Labyrintspil, Fint og velholdt BRIO labyrintspil. Brugt men fremstår som nyt. Se mere her: https://www.hyggeonkel.dk/produkt/brio-labyrint

  125,00 kr.15-06-2024
 6. Diverse BRIO. Skinner, tog og tilbehør, Bl.a. to elektriske lokomotiver og diverse “stationer”. Noge

  Diverse BRIO. Skinner, tog og tilbehør, Bl.a. to elektriske lokomotiver og diverse “stationer”. Noget af det elektriske er jeg ikke sikker på virker da det er længe siden det er afprøvet. Sælges samle

  300,00 kr.15-06-2024

5. Ting til unge.

Vi ved, at danskere i alderen 18-30 år er de mest åbne for at give og modtage brugte gaver, og de er også de bedste til at genbruge helt generelt.
Det er lige før, det er et kvalitetsstempel for dem at få noget, fordi de har så meget fokus på klimaet. Samtidig er mange af dem er i en fase, hvor de eksperimenterer med deres stil, og derfor gør det intet at få noget unikt tøj, som ikke kan købes magen til et andet sted.
Det er lige før, gave-dilemmaet er vendt på hovedet, når det gælder de unge: Her kan det nærmest være ”farligt” at forære dem ting, der er købt nye. For mange unge har givet sig selv udfordringer så som: ’Jeg må ikke købe noget nyt i en XX-antal periode’.

Du rammer derfor nærmest mere sikkert, hvis du køber noget brugt.

Konkrete gaveeksempler
Listen herunder er lavet ud fra, hvad vi ifølge Genbrugsindekset 2023 kan se, at de unge selv køber mest af på brugtmarkedet. Listen er i prioriteret rækkefølge:

- Tøj (62 % af alle danskere i alderen 18-30 år har købt en eller flere stykker tøj brugt indenfor det seneste år)
- Ting til boligen (møbler) (47 %)
- Elektronik (35 %)
- Hobby (24 %)

LÆS OGSÅ: Freja har købt mange gaver brugte. Læs her hendes eksempler

Freja Bak Petersen er også glad for genbrugsgaver. Hun har senest givet et par BMF-stager fra Nagel i gave, og ellers har hun for vane at købe brugte bøger til folk. Freja er 25 år og bor på Nørrebro i København. Du kan læse mere om Frejas genbrugsgaver ved at klikke på linket over dette billede
Freja Bak Petersen er også glad for genbrugsgaver. Hun har senest givet et par BMF-stager fra Nagel i gave, og ellers har hun for vane at købe brugte bøger til folk. Freja er 25 år og bor på Nørrebro i København. Du kan læse mere om Frejas genbrugsgaver ved at klikke på linket over dette billede

6. Smykker

Smykker får deres helt eget punkt på denne liste, selvom de allerede har været nævnt som konkret eksempel i punkt 2. Smykker er bare særligt oplagte. Det er de, fordi de har haft et liv før, og dermed giver du også den kærlighed og livshistorie videre, når du forærer gaven.

Eksempelvis er det da en fin gave at få en genbrugsfingerring, der engang har været brugt som en forlovelsesring, og hvor begge parter døde (forhåbentlig efter et langt og lykkeligt ægteskab), og nu fortjener ringen at sidde og markere forlovelsen af et andet par.

Smykker kan også smeltes om og laves til et nyt smykke. Sådan giver du noget nyt, der samtidig er gammelt.

Og smykker er tilmed dyre, så det er godt at kunne spare nogle penge ved at købe dem brugte, og hvis smykkerne er lavet af ægte guld og sølv, holder de for evigt og bliver derfor aldrig slidt af at have haft én ejer før dig.

Konkrete gaveeksempler
- Halskæder (lige nu er der 8.735 styks halskæder til en pris på 200 eller derunder)
- Armbånd (lige nu er der 5.772 styks armbånd til en pris på 400 eller derunder)
- Fingerringe (lige nu er der 2.544 styks fingerringe til en pris på 300 eller derunder)
- Øreringe (lige nu er der 3.747 styks øreringe til en pris på 100 eller derunder)
- Armbåndsure (lige nu er der 4.476 styks ure til en pris på 300 eller derunder)

Smykkeskrin på DBA:

 1. Smykkeskrin, andet materiale, Pandora, Hjerter smykkeskrin i skind, cremfarvet. Til halskæde og nede

  Smykkeskrin, andet materiale, Pandora, Hjerter smykkeskrin i skind, cremfarvet. Til halskæde og nederst opdelt i 4 til ringe/øreringe. Det er 7 cm høj og 11 cm bred. Se mine annoncer med smykker. Send

  150,00 kr.15-06-2024
 2. Smykkeskrin, glas, krystal, L og B: 7 cm. H: 4 cm. Så vidt huskes var der et krystalmærke logo på æs

  Smykkeskrin, glas, krystal, L og B: 7 cm. H: 4 cm. Så vidt huskes var der et krystalmærke logo på æske ved køb. Krystal glas - krystalglas? Firkantet todelt æske – boks - skål - smykkeskrin - opbevar

  100,00 kr.15-06-2024
 3. Smykkeskrin, Smykkeskrin.
Se også mine andre annoncer.

  Smykkeskrin, Smykkeskrin. Se også mine andre annoncer.

  50,00 kr.15-06-2024
 4. Smykkeskrin, andet materiale, Wingrose, Virkelig lækkert skrin. Fuldkommen som nyt, kun en enkelt sk

  Smykkeskrin, andet materiale, Wingrose, Virkelig lækkert skrin. Fuldkommen som nyt, kun en enkelt skramme på låger ( se foto ). Se mål på sidste billede

  300,00 kr.15-06-2024
 5. Smykkeskrin, plast, Retro smykkeskrin med fire små rum og plads til ringe samt et lille spejl. Inden

  Smykkeskrin, plast, Retro smykkeskrin med fire små rum og plads til ringe samt et lille spejl. Indeni er der rødt velour. Lukkes med et spænde med trykknap.

  50,00 kr.14-06-2024
 6. Smykkeskrin, Ann perica, Sælger denne smykkeskrin fra Ann perica.

  Smykkeskrin, Ann perica, Sælger denne smykkeskrin fra Ann perica.

  140,00 kr.14-06-2024

Relaterede artikler