I stigning: Jonas’ hobbyprojekt tager flere og flere danskere til sig
Livsstil

I stigning: Jonas’ hobbyprojekt tager flere og flere danskere til sig

Julie Schoen
Julie Schoen

Et restaureret polaroid kamera, en håndlavet bondegård og en gammel globus, der gemte på en anden gave. Det er bare nogle af de gaver, som er blevet købt og modtaget i Jonas’ familie. Fælles for alle de berigende ting er, at de alle var købt brugte. Jonas har særligt en fordom om genbrugsgaver, han gerne vil udrydde. Læs hvad det er, her.

Der bliver år for år større og større sandsynlighed for, at der under gavepapiret gemmer sig en ting, som er købt brugt. Det er i hvert fald tendensen, som DBAs Genbrugsindekser de seneste år har vist. Nu er det nye Genbrugsindeks 2023 publiceret, og der viser igen en stigning i antallet af folk, der er åbne for at modtage og give second hand-gaver:

63 procent af danskerne svarer i år, at de ikke har noget imod at modtage brugte gaver, mens 52 procent af danskerne svarer, at de ikke ville have noget imod at give en brugt gave.

En af da danskere, der i mange år har praktiseret at pakke noget fra genbrugsbutikkerne eller DBA ind i gavepapir, er Jonas Østergaard Nielsen. I hans familie er det ikke bare et sjovt påfund i ny og næ, men rent faktisk en stående aftale:

- Min brors kone forslog for fem år siden, om vi ikke bare internt skulle købe genbrugsgaver til hinanden. Vi har i alt fire små børn, og de er stadig under fem år og aner derfor ikke, at det, de får, er købt brugt, eller at det er nogle ting fra mine brors børn, de overtager, fortæller 33-årige Jonas og fortsætter:

- Børnenes legetøj hobede sig bare op. Vi kunne alle se, at de alle fik meget legetøj, og derfor tænkte vi, at vi ville lave det her rotationssystem.

Faktaboks:

Så mange danskere ville ikke have noget imod at modtage en second hand-gave

2023: 63 %

2022: 58 %

2017: 46 %

 

Så mange danskere ville ikke have noget imod at give en second hand-gave

2023: 52 %

2022: 42 %

2017: 28 %

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Denne del af familien er ikke en del af Jonas’ ”gave-aftale”

Det er dog ikke alle, der med garanti kan forvente at pakke noget brugt op til jul eller fødselsdage i Jonas’ familie. Jonas forældre er ikke med på gaveaftalen, og det er helt bevidst:

Min mor kan godt tænke, at det, vi giver i gave, og som er købt brugt, af den grund er nusset. Bare fordi, andre børn har leget med det. Jeg tror, vores forældres generation er lidt mere sarte end vores generation, der er åbne overfor det, og som godt ved, at brugte gaver ikke er ”farlige”

siger Jonas med en kærlig lille latter i stemmen.

Han har også bemærket, at der er forskel på, hvad den yngre og den ældre generation forærer børn i gave.

De mere modne danskere tyer oftere end de yngre til plastiklegetøj.

- Det skinner, ser lækkert ud, og så kan folk måske tænke, at det af den grund har noget kant. Men man kan også finde plastiklegetøj og mange af de nyere figurer på genbrugsmarkedet, for dem der giver og køber brugt er moderne familier, så du kan sagtens finde for eksempel Pokémon brugt, fortæller Jonas, der bor i Sorø.

Han kunne dog aldrig finde på at sige til sine forældre, at de kun måtte købe genbrug, fordi han stadig tror, der for dem og deres ”generationsfæller” ligger noget skam forbundet med brugte ting, som er arvet fra den tid, forældrene er vokset op i.

- Men for min generation er imaget noget helt andet ved at købe brugt. Der er ingen skam i det, og tabuet er ligesom langt ned. Jeg håber, at vores generation kan inspirere den anden vej rundt. 

Statistik fra DBAs Genbrugsindeks 2023, der tager temperaturen på hele Danmark
Statistik fra DBAs Genbrugsindeks 2023, der tager temperaturen på hele Danmark

Derfor er genbrugsgaver federe end ting, der er købt nye

Jonas’ børn har ud af gavepapiret fremtvunget en gammel, håndlavet bondegård i træ, som Jonas havde købt second hand for kun 50 kroner. Jonas anslår, at bondegården ville have kostet ham 500-600 kroner fra ny.

- Den er æstetisk pæn, og den var super lækkert lavet. Jeg har også købt en stor dinosaurer, der kunne sige lyde og lave ”drageting” for en 50’er. Du kan altså sagtens stadig få ting, der er pompøse, som kan se farlige ud, og som du kan lege fint med, selvom det er købt brugt. Brugte gaver behøver ikke kun bestå af farmors trælegeklodser.

Jonas er ikke den eneste, der køber ting til børn i gave, når de handler på DBA eller i genbrugsbutikker. Børnelegetøj er den tredje mest populære ting at give i second hand-gave viser Genbrugsindekset 2023. Men uanset om det er en lille traktor til ungerne eller en billedramme, synes Jonas, at genbrugsting er federe end nye. Han anslår, at han ni ud af 10 gange finder flere unikke ting, end det han ville kunne have fundet i et ’fast minute’, 10 minutter i lukketid i Amager Centret.

- Jeg tror, ”nemheden” ved at købe brugt handler om, at man tør at tage flere chancer, fordi tingene ikke er så dyre.

Dinosaurusser på DBA:

 1. Dyr, 12 Dinosaurer, 12 stk Dinosaur Dyr sælges. Fast samlet pris. Stand fremgår af billederne. (Lot

  Dyr, 12 Dinosaurer, 12 stk Dinosaur Dyr sælges. Fast samlet pris. Stand fremgår af billederne. (Lot 12 Dino) Baggrund og underlag følger ikke med i handlen. Sendes gerne for købers regning.

  125,00 kr.14-06-2024
 2. Blandet legetøj, Mc Queen, Dinosaurus, Brandstation, garage mm
God mængderabat 50-150

  Blandet legetøj, Mc Queen, Dinosaurus, Brandstation, garage mm God mængderabat 50-150

  50,00 kr.13-06-2024
 3. Dyr, Bondegårdsdyr og hjorte, Plast, 7 forskellige dyr:

Høne: 2 cm.
Gris: 2,5 cm høj og 5,5 cm lang

  Dyr, Bondegårdsdyr og hjorte, Plast, 7 forskellige dyr: Høne: 2 cm. Gris: 2,5 cm høj og 5,5 cm lang. Ko, der ligger ned. Kalv. Broget ko. Brun ko - SOLGT. Hjort. Kronhjort. Dinosaurus - SOLGT 7 stk

  70,00 kr.13-06-2024
 4. Figurer, Dinosaurus figur , ., Næsten som ny

  Figurer, Dinosaurus figur , ., Næsten som ny

  20,00 kr.11-06-2024
 5. Dyr, Dinosaurus, Flot,stor dinosaurer ,den er lavet i blød gummi, som nyt.sendes gerne

  Dyr, Dinosaurus, Flot,stor dinosaurer ,den er lavet i blød gummi, som nyt.sendes gerne

  100,00 kr.09-06-2024
 6. Dinosaurus figurer - nogle med lyd og lys

  Dinosaurus figurer - nogle med lyd og lys

  Andet legetøj, Diverse dinosaurus figurer i plast. Billede 5-8 er med lyd, lys og bevægelse. Sælges samlet for 675 kroner eller bud - de enkelte kan også købes hver for sig.

  675,00 kr.09-06-2024

Denne fordel er der også i at købe gaverne brugte

Genbrugsindekset viser, at rigtig mange danskere efterhånden er åbne for at købe og modtage brugte gaver. Det er dog knapt så mange, der reelt set har købt eller fået en brugt gave indenfor det seneste år. Men af dem, der har det, svarer flest, at de købte gaven brugt i anledningen af en fødselsdag. Julegaven er den gave, der er næst størst anledning til at give brugte gaver i.

- I julen er der rigtig mange, der skal have gaver, så der er klart en økonomisk fortjeneste i at købe brugt. Julen er jo én stor forbrugsfest. Ofte kan man finde det, man normalt ville give, bare i genbrugsting til en billigere penge, fortæller Jonas.

Ved disse lejligheder giver vi oftest second hand-gaver:

 1. Fødselsdage
 2. Jul
 3. Bryllup, konfirmation og dåb
 4. Værtsgave
Kilde: Genbrugsindekset 2023

Disse genbrugsting giver Jonas og konen hinanden i gave

Det er ikke kun Jonas’ børn og brorens børn, der leger med brugte sager, når alle gaverne er pakket op efter juleaften. Gavereglen gælder også forældrene.

- Jeg har engang fået et genrestaureret polaroid-kamera af mine kone. En af de der gamle sager, som er helt unikke og ikke kan fås i dag. Jeg har også fået en gammel globus af træ, som egentlig mest af alt skulle bruges som en rekvisit til at fortælle mig, at vi skulle ud og rejse. Men jeg blev så glad for globussen, at jeg ikke opdagede flaget på det land, vi endnu ikke havde været i, fortæller Jonas.

Han fortæller i den anledning, at genbrugsting også kan bruges som en ”rekvisit” til at illustrere ens gave, ligesom Jonas’ kone havde gjort det. Hun havde sat flag på globussen alle de steder, de havde rejst hen, og havde så sat et særligt flag på USA, for at symbolisere, at gaven var en tur derhen til.

Gammel globus:

 1. Globus, 96 cm i diameter

  Globus, 96 cm i diameter

  200,00 kr.14-06-2024
 2. Globus med lys, Ukendt, Fin globus, der både kan bruges til at lære verden at kende og som natlampe.

  Globus med lys, Ukendt, Fin globus, der både kan bruges til at lære verden at kende og som natlampe. Fungerer perfekt og har ingen skader.

  100,00 kr.14-06-2024
 3. Globus, Fineste globus med træ fod. Passer ind alle steder.
Tjek refurnish.dk på instagram for flere

  Globus, Fineste globus med træ fod. Passer ind alle steder. Tjek refurnish.dk på instagram for flere fine ting!

  225,00 kr.14-06-2024
 4. Børneglobus, ScanGlobe, Stor flot ScanGlobe globuslampe med dyr og seværdigheder fra alverdens lande

  Børneglobus, ScanGlobe, Stor flot ScanGlobe globuslampe med dyr og seværdigheder fra alverdens lande. Perfekt til børneværelset. Ø 30 cm Den koster 175 kr.

  175,00 kr.14-06-2024
 5. Globus / læsehest / klog ugle / figur, 

•••OBS: TEKST GÆLDER BILLEDE 1•••

1 ) NY! Flot globus i et

  Globus / læsehest / klog ugle / figur, •••OBS: TEKST GÆLDER BILLEDE 1••• 1 ) NY! Flot globus i et eksklusivt design med mange fine detaljer. Træfod. Blank sort. Mål: Ca. 33cm høj. Kr. 350,- 2 )

  75,00 kr.13-06-2024
 6. Globus, Sort/sølv globus: 
H: 25cm Ø: 19cm 
Pris 90,-

Kobber globus:
H: 30cm Ø: 24cm
Pris: 190,-

  Globus, Sort/sølv globus: H: 25cm Ø: 19cm Pris 90,- Kobber globus: H: 30cm Ø: 24cm Pris: 190,- Begge: 250,-

  250,00 kr.12-06-2024
Her er den bondegård, som Jonas barn har fået i gave engang, og som var købt brugt.
Her er den bondegård, som Jonas barn har fået i gave engang, og som var købt brugt.

Genbrugsgaverne stopper muligvis for Jonas

Mens Jonas’ børn og nevøer stadig er så små, er det let for ham, hans kone og hans bror og kone at købe brugte gaver til børnene, men det kan være, gaveordningen må ophøre en dag.

Lige nu er der fri leg, når vi giver gave til børnene. For de ønsker sig ikke noget specifikt, fortæller Jonas og siger dermed også, at det kan være, han må ud i en legetøjsbutik forhandlende nye varer, hvis børnenes ønsker en dag ikke kan opfyldes via en tur på DBA eller ned i den lokale genbrugsbutik.

DBAs Genbrugsindeks 2023 viser, hvor stor eller lille lyst danskerne har til at give hinanden genbrugsgaver - blandt andet
DBAs Genbrugsindeks 2023 viser, hvor stor eller lille lyst danskerne har til at give hinanden genbrugsgaver - blandt andet
Jonas køber ofte sine brugte gaver i fysiske genbrugsbutikker. ’Det gør jeg, fordi man ikke rigtig ved, hvad man leder efter. Men hvis jeg ved, hvad jeg specifikt går efter, går jeg på DBA og søger efter det’, fortæller Jonas.
Jonas køber ofte sine brugte gaver i fysiske genbrugsbutikker. ’Det gør jeg, fordi man ikke rigtig ved, hvad man leder efter. Men hvis jeg ved, hvad jeg specifikt går efter, går jeg på DBA og søger efter det’, fortæller Jonas.

Derfor tror Jonas, at hans naboer også er blevet mere åbne overfor at købe og få brugte gaver

Det er fem år siden, at Jonas og noget af familien lavede deres interne gaveregel, og her fem år senere er det halvdelen af danskerne, er der intet ville have imod selv at give brugte gaver, og endnu flere der er åbne overfor at modtage.

Jonas tror, det handler om symbolværdien i gaven:

Jeg tror, det handler om den miljøvenlige fortælling, der er i det. Vi taler om, hvor stor en forbrugsfest juleaften er, så det er nok meget naturligt, at flere og flere af os stopper op og tænker, at brugte gaver er det, vi skal gøre fremover

fortæller Jonas.

Han tror også, den økonomiske krise, som er kommet sammen med energikrisen, kan have motiveret folk via deres pengepung til at købe sagerne brugte.

- Vores bedste stemmeseddel er vores penge. Vi passer ekstra godt på den lige for tiden. Når det ramler, holder vi på det hele. Og fortællingen om, at brugte gaver er billigere, er trods alt sluppet gennem nåleøjet. Jeg kan også se, at ”når der kommer nye venner ind i butikken”, kan de  godt se, at det giver god mening at gøre det samme (læs at give genbrugsgaver) næste år, fortæller Jonas.

Disse genbrugsgaver køber danskerne:

39 % Boligtilbehør

18 % Bøger

25 % Legetøj

23 % Tøj & sko

21 % Smykker

16 % Møbler & lamper

8 % Børnetøj & -sko

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Relaterede artikler