18-årige Maren går kun i brugt tøj: Det er der en helt særlig grund til
Livsstil

18-årige Maren går kun i brugt tøj: Det er der en helt særlig grund til

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

18-årige Maren fra Aarhus går kun i brugt tøj eller syer det selv af brugt stof. Det sparer hun en masse penge ved, men det er ikke derfor, hun gør det.

’Der er ingen planet B.’

’Du er aldrig for lille til at gøre en forskel.’

’Vi er nødt til at ændre nu, for i morgen kan det måske allerede være for sent.’

Ordene kommer fra den unge klimaforkæmper, Greta Thunberg. Det er ord, som i den grad gjorde indtryk på 18-årige Maren Togsverd Jakobsen fra Aarhus, da hun for år tilbage for første gang så Greta Thunberg tone frem på skærmen.

- Da jeg gik i ottende klasse blev jeg introduceret for Greta Thunberg og klimaforandringerne, og der tænkte jeg, at jeg også selv blev nødt til at gøre noget for at passe på vores jord, fortæller Maren.

Greta Thunbergs skarpe og alvorlige ord fik Maren til at lægge sit liv om. Hun stoppede blandt andet med at spise kød, købe nyt tøj og nye ting og droppe plastik. I stedet spiser hun kun vegetarisk, køber ting, der er brugt, går kun i brugt tøj eller syer det selv af stof, der har levet et liv.

- Jeg synes, det er åndsvagt at købe nye ting, når vi har så mange fine ting, vi kan genbruge, og det er virkelig alvorligt med klimaforandringerne, siger hun.

Tøj til salg på DBA:

 1. Sneakers, str. 33, Viking, Sorte, GORETEX, Næsten som ny, Viking sneakers børne sko. 33 str. næst

  Sneakers, str. 33, Viking, Sorte, GORETEX, Næsten som ny, Viking sneakers børne sko. 33 str. næste som ny

  200,00 kr.17-04-2024
 2. Loafers, str. 39, Billi Bi, Mørkeblå , Næsten som ny

  Loafers, str. 39, Billi Bi, Mørkeblå , Næsten som ny

  149,00 kr.17-04-2024
 3. Sommerkjole, Zizzi, str. S, Pink, vinrød , 100% bomuld, Næsten som ny, Stk: 100kr - Nypris 249kr

  Sommerkjole, Zizzi, str. S, Pink, vinrød , 100% bomuld, Næsten som ny, Stk: 100kr - Nypris 249kr Ved køb af begge: 175kr Sendes ikke Kun kontant betaling

  100,00 kr.17-04-2024
 4. Gummistøvler, str. 40, Hunter, Lillagummi, Næsten som ny, Se billeder plus porto 50

  Gummistøvler, str. 40, Hunter, Lillagummi, Næsten som ny, Se billeder plus porto 50

  500,00 kr.17-04-2024
 5. Skjorte, ESPRIT, str. 40, Mørkeblå, Næsten som ny, Med let skinnende overfladen. Skjult knappeluknin

  Skjorte, ESPRIT, str. 40, Mørkeblå, Næsten som ny, Med let skinnende overfladen. Skjult knappelukning. Kun brugt få gange.

  125,00 kr.17-04-2024
 6. Bukser, BY MALENE BIRGER, str. 31, Næsten som ny, Fine bukser str 31 by Malene Birger som nye til s

  Bukser, BY MALENE BIRGER, str. 31, Næsten som ny, Fine bukser str 31 by Malene Birger som nye til salg fra ikke rygehjem.

  109,00 kr.17-04-2024

Der er uendeligt meget tøj på DBA, der venter på at få en ny ejer. Faktisk er der lige nu over 400.000 annoncer med tøj, der er til salg. Her finder du tøj til kvinder. Her er der tøj til mænd.

 

’Vi skal bruge det, vi har’ 

Hvorfor overhovedet købe nyt tøj, når du kan købe det brugt eller sy det selv af genbrugsmaterialer? De spørgsmål stillede Maren sig selv, da det gik op for hende, at vores klode lider en stor last af vores overforbrug.

Derfor køber hun yderst sjældent spritnyt tøj. Hun sparer en masse penge ved det, men det er altså ikke derfor, hun gør det.

- Det er selvfølgelig fordi, jeg gerne vil hjælpe kloden på den måde. Tøjindustrien er bare ikke særlig god. Det er meget mere klimavenligt at bruge det, man har, fortæller Maren.

Og det har Maren helt ret i. Tøjindustrien regnes for at være den mest forurenende i verden, og den står for over 10 procent af den samlede CO2-udledning på verdensplan. På trods af det produceres der stadig 62 millioner ton tøj på verdensplan hvert eneste år.

Men ligesom vi kan minimere madspild, kan vi også minimere tøjspild. Blandt andet ved at reparere vores tøj fremfor at kyle det i skraldespanden, sætte det til salg, så det får et nyt liv, og købe tøj, der allerede har levet et liv fremfor spritnyt tøj, og det er præcis dét, Maren gør.

- Hvis jeg har trang til nyt tøj, finder jeg mange fine ting i genbrug. Eller også køber jeg noget brugt stof og syer selv noget fint tøj ud af det. Hvis jeg bare kan være med til gøre en lille forskel, er jeg glad, siger Maren.

Under første corona-nedlukning lærte Maren sig selv at sy. Nu er hun blevet så god til at sy, at hun selv syer sit eget tøj ud af brugte duge, sengetøj og gardiner.
Under første corona-nedlukning lærte Maren sig selv at sy. Nu er hun blevet så god til at sy, at hun selv syer sit eget tøj ud af brugte duge, sengetøj og gardiner.

Det gør Maren for at få andre til at passe på jorden

Maren har klimakrisen på hjernen, og hun vil gøre, hvad hun kan, for at andre også begynder at tænke mere på vores jordklode. Derfor går hun blandt andet til klimademonstrationer, og hun deltog også i klimastrejkerne, som særligt fandt sted i 2018.

For at få andre til at bruge de ting, vi allerede har, syer hun forskellige ting af brugt stof og sælger dem videre. Hun forvandler især brugte gardiner, sengetøj og duge til bæredygtige mulepose.

- Jeg vil gerne give folk nogle nemme alternativer til en grønnere hverdag. Det er jo et meget let og et lille skift at lave i sin hverdag at bruge stofnet fremfor plastikposer, fortæller Maren og fortsætter:

- Genbrug kan have ry for at være gamle ting, og ting som lugter af røg, og sådan er det overhovedet ikke. Det stof, jeg køber, er lige så perfekt, som hvis jeg købte det i en sybutik. Det håber jeg, mine ting kan være med til at vise. Det kan godt være kvalitet, selvom det er brugt, siger Maren.

Den 18-årige klimaentusiast går også ind for, at så lidt som muligt går til spilde. Derfor syer hun mundbind, små poser og scrunchies af de stofrester, hun har tilbage, når hun har syet stofnet.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

For at give andre et klimavenligt alternativ syer Maren muleposer lavet af brugt stof. Fordi stoffet er brugt, koster det hende nærmest ingenting. Det tager omkring en time for hende at sy en pose, og derfor tager hun 140 kroner for en mulepose
For at give andre et klimavenligt alternativ syer Maren muleposer lavet af brugt stof. Fordi stoffet er brugt, koster det hende nærmest ingenting. Det tager omkring en time for hende at sy en pose, og derfor tager hun 140 kroner for en mulepose

Det siger andre til Marens livsstil

Selvom de fleste efterhånden har forstået, at klimaudfordringerne skal tages alvorlige, oplever Maren, at hun får mange forskellige bemærkning med på vejen, når hun fortæller om sin bæredygtige livsstil.

- Jeg møder meget modstand i forhold til, at jeg er vegetar. Især fra ældre. De forstår det ikke rigtig. Men mine forældre er meget cool med det, og nu er næsten alle i min familie vegetarer, siger Maren.

Maren har også fået sin mor til at købe brugt tøj på eksempelvis Trendsales, men hendes familie køber stadig mange ting fra ny. Hun er også med på, at det kan være svært for nogen at skære ned på deres forbrug.

Det er noget, vi alle skal vende os til. Det er jo ikke let at skære ned, når man har så mange muligheder. Man skærer jo ned på sin livskvalitet. Men det tror jeg, vi skal lære. Jorden venter jo ikke så længe endnu på os. Jeg tror, man bliver nødt til at presse lidt på, siger hun.

Maren bor hjemme hos sine forældre, og hun er i gang med sit andet år på HF i Aarhus. Hun er bidt af at sy, og hun håber, at hun på sigt kan tage en uddannelse inden for det område.

Maren drømmer om at leve af at sy. Hun vil dog ikke støtte tøjproduktionen, som den er i dag. Derfor vil hun blive ved med at sy tøj og ting af stof, som allerede er produceret.
Maren drømmer om at leve af at sy. Hun vil dog ikke støtte tøjproduktionen, som den er i dag. Derfor vil hun blive ved med at sy tøj og ting af stof, som allerede er produceret.

5 råd – sådan lever du mere klimavenligt

Hvis du vil gøre som Maren og leve mere klimavenligt for moder jords og vores egen skyld, er her fem tips til, hvordan du på en simpel måde, kan nedjustere dit CO2-aftryk.

 1. Spis mindre kød: Hvis du vil nedsætte dit CO2-aftryk, er ét af de mest effektive tiltag at stoppe med at spise kød. Ved at droppe kødet sparrer du lige så meget CO2, som fem ture fra København til Paris udleder hvert år. Den største klimasynder inden for kød er oksekød, som udleder langt mere CO2, end svinekød og kyllingekød gør.
 1. Cykel eller tag offentlig transport: Biler udleder store mængder CO2, og derfor sparer du rigtig meget ved at tage cyklen eller offentlig transport. Hvis du ikke kan undvære en bil, er en elbil et klimavenligt alternativ.
 1. Sig nej tak til reklamer: Flere og flere supermarkeder dropper papirreklamer. Hvis supermarkedet ikke har droppet dem, kan du selv gøre det. Lige nu får hver anden danske husstand leveret gratisaviser, og det svarer til 140 kilo CO2.
 1. Spar på el- og varmeforbrug: For at mindske din CO2-udledning, når du bruger strøm og varme, kan du skifte til et energiselskab, som producerer strøm og varme på genanvendelige ressourcer så som vand eller vind.
 1. Køb brugte ting: Du kan også gøre en klimavenlig handling ved at købe ting, der er brugte og/eller reparerer dine ting, når de går i stykker i stedet for bare at købe eksempelvis nyt tøj og nyt elektronik.

Der er flere og flere danskere, der ønsker at leve mere bæredygtigt, end de gør nu. Det viser de seneste tal fra DBAs Genbrugsindeks.

Her har vi blandt andet spurgt 2.057 danskere, om de ønsker at leve mere bæredygtigt. 50 procent af dem svarer ja, mens 19 procent svarer, at de allerede lever meget bæredygtigt. Og så er der 16 procent, der har svaret, at de ikke ønsker at leve bæredygtigt, mens 15 procent ikke ved, om de vil leve mere bæredygtigt.

Brugt stof til salg på DBA:

 1. Stof, Dug, Dug
Blå
Retro
Mål: se billeder 

Tekstil, stof, dig, krea, diy, projekt

  Stof, Dug, Dug Blå Retro Mål: se billeder Tekstil, stof, dig, krea, diy, projekt

  45,00 kr.17-04-2024
 2. Stof, Hvidt paliet stof. Bredde ca. 120 cm. Længde ca. 3,6 m.

  Stof, Hvidt paliet stof. Bredde ca. 120 cm. Længde ca. 3,6 m.

  100,00 kr.17-04-2024
 3. Stof, Tyndt hvidt stof m. broderi. Kantet hele vejen rundt. Bredde ca. 130 cm. Længde ca. 265 cm.

  Stof, Tyndt hvidt stof m. broderi. Kantet hele vejen rundt. Bredde ca. 130 cm. Længde ca. 265 cm.

  50,00 kr.17-04-2024
 4. Stof, 11 m bomuld - gardin, portiere, - meget smukt og specielt stykke bomuld med fugle og blomsterm

  Stof, 11 m bomuld - gardin, portiere, - meget smukt og specielt stykke bomuld med fugle og blomstermønstre i bedste svenske væv/tryk kvalitet i fine, klare, tidløse farver. Stoffet er købt second-hand

  400,00 kr.17-04-2024
 5. Stof, Uldstof, 4.10 meter. Ternet kraftigt uldstof  150 bredt

Kan hentes på Nørrebrogade
Sender ik

  Stof, Uldstof, 4.10 meter. Ternet kraftigt uldstof 150 bredt Kan hentes på Nørrebrogade Sender ikke

  500,00 kr.17-04-2024
 6. Stof, 100 % uld, 2 meter kraftigt ensfarvet uldstof. 200 kr

1.50 meter ternet uldstof. 100 kr

Ka

  Stof, 100 % uld, 2 meter kraftigt ensfarvet uldstof. 200 kr 1.50 meter ternet uldstof. 100 kr Kan hentes på Nørrebrogade Sender ikke

  300,00 kr.17-04-2024

Stort set alt det tøj, der hænger i Marens klædeskab, er brugt. Eller også er det syet af brugt stof. Lige nu er der over 35.000 stykker stof, der er til salg.

Maren er langt fra den eneste, der køber brugte ting for klimaets skyld. Faktisk er der siden 2017 sket en fordobling i antallet af danskere, som handler brugt af hensyn til klimaet, viser DBA’s Genbrugsindeks. Læs meget mere om tendensen lige her.

Vil du ligesom Maren også have mere genbrug i din hverdag? Så skal du møde Jane, der ikke har købt nyt de sidste 7 år. I denne artikel giver hun dig sine bedste tips til, hvordan du skaber en smart, minimalistisk garderobe med genbrugsfund fra DBA.

Hvis vi skal have mulighed for at købe brugte ting, er det vigtigt, at du sætter dine ting til salg fremfor at smide dem ud. I videoen herunder, får du otte salgsråd, der kan booste dine salg.

Relaterede artikler