5 råd til at sænke forbruget med secondhand
Livsstil

5 råd til at sænke forbruget med secondhand

Astrid
Astrid

73 procent af os synes, der i Danmark er et problem med overforbrug. Hvis du er en af de tre ud af fire danskere, der har det sådan, skal du læse med nu. For vi er klar med et bud på, hvordan du kommer overforbruget til livs. En guide til, hvordan du mindsker dit tøjforbrug.

Har du fået gået med alt det tøj, du har hængende i dit skab det seneste år? Næppe.

Så er du i hvert fald anderledes end langt størstedelen af danskerne.

DBAs Genbrugsindeks 2022 viser nemlig, at kun ni procent af os har gået med alt vores tøj inden for de seneste 12 måneder. Derimod er det typisk 30 procent af vores garderobe, vi ikke får rørt ved i løbet af et år. Knap hver tredje af os svarer nemlig, at vi ikke får brugt 30 procent eller mere af vores tøjbeholdning.

Hvis du er en af dem, der har indset, at du har for meget tøj, men som stadig kommer til at shoppe nyt tøj, fordi du af en eller anden mærkelig årsag ikke kan lade være, så læs med her.

Vi er nemlig leveringsdygtige i fem råd, der kan motivere dig til at stoppe dine køb af nye klæder. Gør som 22 procent af danskerne og få dig et mål om at købe genbrugstøj, og målene kan du komme tættere på med rådene herunder:

42 procent af dem, der køber brugt, gør det for at mindske overforbrug
42 procent af dem, der køber brugt, gør det for at mindske overforbrug

5 råd til at mindske dit forbrug med secondhand/preloved/genbrug

1. Kig brugt før du køber nyt

Gør det til en vane at besøge din yndlings secondhand app eller din lokale genbrugsbutik inden du køber nye ting til hjemmet.

Er du på udkig efter en sommerkjole eller et nyt spisebord, kan du fremfor at købe nyt lige så godt spare penge og gøre noget godt for kloden ved at handle brugt.

Og køb som udgangspunkt kvalitet og tidsløst – også når du handler brugt – så holder tingene som regel længere tid.

 

Kjoler på DBA:

 1. Sommerkjole, 2-Biz, str. M, Næsten som ny, Smuk kjole str. M

  Sommerkjole, 2-Biz, str. M, Næsten som ny, Smuk kjole str. M

  350,00 kr.03-06-2023
 2. Sommerkjole, In wear, str. L, Næsten som ny, Mørkeblå flot in wear kjole. Str 44. Lynlås i højre si

  Sommerkjole, In wear, str. L, Næsten som ny, Mørkeblå flot in wear kjole. Str 44. Lynlås i højre side. Flot stand. Kan sende med post nord. Porto: 50kr.

  130,00 kr.03-06-2023
 3. Spencer, 2biz, str. S, Sort, Næsten som ny, Elegant kjole med fine syninger og detaljer med paliet

  Spencer, 2biz, str. S, Sort, Næsten som ny, Elegant kjole med fine syninger og detaljer med palietter Er som ny, sælges billigt.

  65,00 kr.03-06-2023
 4. Maxikjole, Bruuns Bazaar, str. S, Elegant kjole fra Bruuns Bazaar.
Brugt to gange, så er som ny.
Fra

  Maxikjole, Bruuns Bazaar, str. S, Elegant kjole fra Bruuns Bazaar. Brugt to gange, så er som ny. Fra røg og dyrefrit hjem. Længde fra skulder til kjolens kant: ca 90 cm. Er gennemknappet og med unders

  225,00 kr.03-06-2023
 5. Sommerkjole, Celine, str. M, Næsten som ny, Sælg den flotte Celine , da jeg ikke får den brugt, 
De

  Sommerkjole, Celine, str. M, Næsten som ny, Sælg den flotte Celine , da jeg ikke får den brugt, Den er lidt lille i størelse 36 en lille 38 vil jeg mene. Brugt en gang

  800,00 kr.03-06-2023
 6. Sommerkjole, fila, str. XS, sort, bomuld, Ubrugt, ny

  Sommerkjole, fila, str. XS, sort, bomuld, Ubrugt, ny

  100,00 kr.03-06-2023

2.Byttedage med vennerne

Minder du det mindste om gennemsnitsdanskeren, er din garderobe, dine køkkenskabe og dit loftsrum fyldt som sjældent ser dagens lys.

Støv dine fine ting af – og afhold bytte- eller lånedage med dine venner. Det er ren win-win. Du får en hyggelig dag i godt selskab og får samtidig genopfrisket garderoben eller hjemmet.

35 procent genbrugsshopper for at gøre noget godt for klimaet. Magnus og Aishanatasha blev gift i genbrugstøj, som I kan se her, og det skete, fordi de aftalte at holde købestop i tre år, hvor de kun købte genbrugstøj
35 procent genbrugsshopper for at gøre noget godt for klimaet. Magnus og Aishanatasha blev gift i genbrugstøj, som I kan se her, og det skete, fordi de aftalte at holde købestop i tre år, hvor de kun købte genbrugstøj

3. DIY med upcycling

Er der kommet en funky-looking plet på din yndlingsjakke, der ikke forsvinder ved rens? I stedet for at forkaste jakken til den mørkeste afkrog af din garderobe, kan du brodere et mønster henover pletten eller bruge stoffet fra jakken til at sy en cool pude.

Blot fordi dit habengut er brugt, er det ikke nødvendigvis brugt op.

Jakker fra herrekategorien på DBA:

 1. Vindjakke, str. M, BOSS, Hvid, 100% Polyester, Ubrugt, BOSS Athleisure..

Stort set ny/ubrugt som

  Vindjakke, str. M, BOSS, Hvid, 100% Polyester, Ubrugt, BOSS Athleisure.. Stort set ny/ubrugt sommer/vindjakke. Den har været brugt 2 gange sidste år ellers ikke så står som ny :) Nypris 2300kr.

  950,00 kr.03-06-2023
 2. Dynejakke, str. L, Citta Di Milano, Mørkeblå/sort, Dunjakke. Citta Di Milano Aspen

  Dynejakke, str. L, Citta Di Milano, Mørkeblå/sort, Dunjakke. Citta Di Milano Aspen

  300,00 kr.03-06-2023
 3. Jakke, str. M, Parel studios, Beige, Ubrugt, Sælger denne mega fede Parel STUDIOS sommer jakke som

  Jakke, str. M, Parel studios, Beige, Ubrugt, Sælger denne mega fede Parel STUDIOS sommer jakke som jeg har fået i gave, men desværre er for lille :( Den er helt ny aldrig brugt! Str M

  600,00 kr.03-06-2023
 4. Læderfrakke, str. L, Cita di Milano, Brun, Str. 50. Nubuck. I fin stand.
Eneste fejl er en smule af

  Læderfrakke, str. L, Cita di Milano, Brun, Str. 50. Nubuck. I fin stand. Eneste fejl er en smule af foret er gået fra inde i frakken. Se foto 8.

  300,00 kr.03-06-2023
 5. Dynejakke, str. S, Canada Goose, God men brugt, Jeg har desværre valgt at sælge min kære dunjakke f

  Dynejakke, str. S, Canada Goose, God men brugt, Jeg har desværre valgt at sælge min kære dunjakke fra Canada Goose, da jeg har købt en anden model. Jakken er brugt men med respekt, og de gange den ik

  3.500,00 kr.03-06-2023
 6. Dynejakke, str. M, Pas Normal Studios, Næsten som ny

  Dynejakke, str. M, Pas Normal Studios, Næsten som ny

  1.400,00 kr.03-06-2023

Aktiver de ting du ikke bruger

Udfordre dig selv, dine venner eller kollegaer til, at I hver uge – for eksempel mandag og onsdag – skal have noget på fra jeres garderobe, som I ikke længere bruger. Eller, at du hver weekend, skal bruge en af de køkkenmaskiner, der det seneste år ikke er blevet luftet.

De ting, du efter seks måneder stadig ikke har brugt, kan du donere til genbrug eller sælge på DBA.

Ja, hun har det samme på på alle tre billeder. Tina går i det samme tøj i en uge. Det har hun gjort i et år, for på sin egen måde at forsøge at nedbringe sit tøjforbrug. 73 procent af danskerne mener, at der er et problem med overforbrug i Danmark
Ja, hun har det samme på på alle tre billeder. Tina går i det samme tøj i en uge. Det har hun gjort i et år, for på sin egen måde at forsøge at nedbringe sit tøjforbrug. 73 procent af danskerne mener, at der er et problem med overforbrug i Danmark

5. Shoppestop – eller secondhand

Vil du udfordre dig selv, kan du holde komplet shoppestop i en tidsperiode – for eksempel tre måneder eller ét år. Hvis du undervejs i periode har brug for at købe noget, skal det købes brugt.

Ved at følge dette råd vil du med garanti blive mere bevidst om dit forbrug, skåne kloden og samtidig spare en hulens masse penge.

.. Hvis du har mod på flere råd, kan du læse vores to artikler, der er fyldt med yderligere råd her og her.

Jakker fra damekategorien på DBA:

 1. Andet, str. One size, Versace, Ubrugt, SAMLEROBJEKT. Limited edition.

ALDRIG BRUGT dragtpose sælge

  Andet, str. One size, Versace, Ubrugt, SAMLEROBJEKT. Limited edition. ALDRIG BRUGT dragtpose sælges. Mål: 102 x 68 cm Handler via MobilePay - sendes med GLS track / trace til nærmeste pakkeshop (

  350,00 kr.03-06-2023
 2. Jakke, str. 38, Herno, Beige/brun, Uld, Næsten som ny

  Jakke, str. 38, Herno, Beige/brun, Uld, Næsten som ny

  600,00 kr.03-06-2023
 3. Blazer, str. 38, Esprit, Brun, Polyester, God men brugt, Meget pænt blazer fra Esprit i str 38 ti

  Blazer, str. 38, Esprit, Brun, Polyester, God men brugt, Meget pænt blazer fra Esprit i str 38 til salg. Str svarende. Farve er brun og meget elegant. Den er blevet brugt få gange. I rigtig god st

  180,00 kr.03-06-2023
 4. Dynejakke, str. 40, Canadagoose pels, Pels til jakke

  Dynejakke, str. 40, Canadagoose pels, Pels til jakke

  50,00 kr.03-06-2023
 5. Dynejakke, str. 38, Envii, New Navy, mørkeblå, Model Entable Long Jacket.
Brugt nogle gange, i supe

  Dynejakke, str. 38, Envii, New Navy, mørkeblå, Model Entable Long Jacket. Brugt nogle gange, i super fin stand. Str xs/s. Farven er lidt lysere på lommekanterne.

  250,00 kr.03-06-2023
 6. Peak Performance Jakke - Secondhand - Kvinde - Størrelse: L

  Peak Performance Jakke - Secondhand - Kvinde - Størrelse: L

  Jakke, str. L, Peak Performance, Jakke fra Peak Performance. Jakken er sort og i størrelse large. Dejlig varm vinterjakke, til når det bliver koldt udenfor, og du har brug for at holde varmen. Mat

  300,00 kr.29-03-2023

Om Genbrugsindekset 2022

Genbrugsindekset er DBAs årlige rapport, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark. I forbindelse med rapporten har DBA gennemført en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. Dataen er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Der er i alt gennemført 2.000 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, og uddannelse. Derudover suppleres rapporten også med DBAs egne brugerdata.

Relaterede artikler