Vi skal overforbruget til livs: Danskerne vil købe mere genbrugstøj
Livsstil

Vi skal overforbruget til livs: Danskerne vil købe mere genbrugstøj

DBA Guide
DBA Guide

Ni procent. Kun ni procent af danskerne har inden for det seneste år brugt alt deres tøj. Det viser tal fra DBA. Og selvom, man måske ikke skulle tro det, så er det kvinderne og de unge, der har den største lyst til at lave om på deres overforbrugsmønster, når det gælder genbrugstøj.

I år er lavendel, dueblå og en svag grøn på mode. Sådan kan du fra tid til anden læse i dameblade – dog nok med nogle andre farver som eksempler. Og hvis du skal kunne følge med på den galaj, kan tøjskabet nemt og hurtigt blive proppet med nyt tøj hver sæson.

Danskerne er vilde med at købe nyt tøj til garderoben og køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året ifølge Miljøstyrelsen. Men en ny og mere bæredygtig tendens er begyndt at vinde frem.

Tre ud af fire danskere mener nemlig, at der er et generelt problem med overforbrug i samfundet. Og noget tyder på, at det er blandt årsagerne til, at 22 procent af danskerne har sat et mål om at købe mere genbrugstøj. Det viser tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022.

39-årige Anne fra Bogense på Fyn er også vild med genbrugstøj. Hun elsker at finde tøjet i rodekasser og sætte det samme på en ”stylish” måde. Hun holder sågar aftenener for kvinder, hvor de kan komme og ”se tøjet gå catwalk”. Se hvilket tøj Anne selv har hængende i skabet i ’På besøg hos en genbrugselsker: Anne’-videoen, som du finder her på DBA Guide.
39-årige Anne fra Bogense på Fyn er også vild med genbrugstøj. Hun elsker at finde tøjet i rodekasser og sætte det samme på en ”stylish” måde. Hun holder sågar aftenener for kvinder, hvor de kan komme og ”se tøjet gå catwalk”. Se hvilket tøj Anne selv har hængende i skabet i ’På besøg hos en genbrugselsker: Anne’-videoen, som du finder her på DBA Guide.

Især kvinderne er indstillet på at købe (mere) brugt tøj fremover

- Det giver god mening, at flere danskere stræber efter at købe mere genbrugstøj. Fordelene er nemlig mange. Det er en bæredygtig måde at forny sin garderobe ved at cirkulere tøjet, og samtidig giver genbrugstøj muligheden for at skabe en unik tøjstil, der ikke lige kan findes i butikkernes sæsonbaserede kollektioner, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA.

Kvinderne er storbrugere af genbrugstøj, og hele 30 procent vil gerne købe mere brugt tøj. Det samme gør sig kun gældende for 14 procent af mændene. Samtidig viser tallene fra DBA også, at danskerne kun bruger en lille del af det tøj, som de allerede ejer. Blot 9 procent af danskerne har brugt alt deres tøj det seneste år, og knap hver tredje har ikke brugt 30 procent eller mere fra deres garderobe.

- Det er vildt at tænke på, at danskerne har så meget ubrugt tøj liggende hjemme i skabene og skufferne. Det er oplagt at sælge ud af gemmerne, gøre en god handel og støtte tøjets cirkularitet. Du kan også tage dit gamle tøj og sy om til noget nyt. For eksempel lave en kjole om til en vest eller sy den om til et pudebetræk, siger Julie Schoen.

LÆS OGSÅ: Disse læderjakker sladrer om deres tidligere ejere

18-årige Frida Maria Cervera Hammer elsker genbrugstøj. Læs herunder, hvornår hun for alvor begyndte at købe brugt tøj, og hvorfor hun startede
18-årige Frida Maria Cervera Hammer elsker genbrugstøj. Læs herunder, hvornår hun for alvor begyndte at købe brugt tøj, og hvorfor hun startede

18-årige Frida køber, tænker og arbejder med genbrug

En af de kvinder, som er vilde med genbrug, er 18-årige Frida Maria Cervera Hammer. Hun har ikke bare et mål om at købe mere genbrug, hun er allerede en vaskeægte genbrugselsker. Frida holder sabbatår, hvor hun både arbejder i en café og som frivillig i en genbrugsbutik, og størstedelen af tingene i hendes hjem er købt brugt.

Efter jeg er flyttet hjemmefra, er jeg begyndt at prioritere anderledes, og økonomi er helt sikkert en af grundene til, at jeg aldrig køber tøj, som er nyt. Men den største motivationsfaktor for at købe genbrug må dog være at gøre noget godt for miljøet
fortæller Frida og fortsætter:

- Mode- og tøjtrends skifter meget hurtigt, og der bliver produceret enorme mængder af tøj for at passe til de forskellige trends. Jeg køber alt mit tøj genbrugs for at være med til at mindske efterspørgslen efter nyt tøj, med tanken om at det er med til at mindske produktionen.

Bluser, toppe og trøjer til kvinder på DBA:

 1. T-shirt, 2OR+byYAT, str. 42, Gul, Bomuld, Næsten som ny, Gul Design t-shirt fra finske 2OR+byYAT. Læ

  T-shirt, 2OR+byYAT, str. 42, Gul, Bomuld, Næsten som ny, Gul Design t-shirt fra finske 2OR+byYAT. Lækker tynd og blød bomuld. Købt i designbutik i Kbh. Smarte detaljer på ærmer og på ryggen. Begrænse

  150,00 kr.25-03-2023
 2. Top, Buch Copenhagen, str. 36, Næsten som ny, Smart slå-om top fra Buch i str S med justerbare strop

  Top, Buch Copenhagen, str. 36, Næsten som ny, Smart slå-om top fra Buch i str S med justerbare stropper Sender gerne for købers regning

  75,00 kr.25-03-2023
 3. Tunika, Pardon , str. 40, Næsten som ny, Brystmål-100 cm, svarer til str.40
100 % bomuld
Længde-73 c

  Tunika, Pardon , str. 40, Næsten som ny, Brystmål-100 cm, svarer til str.40 100 % bomuld Længde-73 cm

  50,00 kr.25-03-2023
 4. Bluse, Ganni, str. 36, Grøn / spraglet, Polyester, Næsten som ny, Smuk bluse fra Ganni. Brugt 2-3 ga

  Bluse, Ganni, str. 36, Grøn / spraglet, Polyester, Næsten som ny, Smuk bluse fra Ganni. Brugt 2-3 gange. Som ny.

  500,00 kr.25-03-2023
 5. Bluse, Zizzi, str. 46, Zizzi str. M (46) benyttet få gange. Sender ikke. Sælges til 50 kr.

  Bluse, Zizzi, str. 46, Zizzi str. M (46) benyttet få gange. Sender ikke. Sælges til 50 kr.

  50,00 kr.25-03-2023
 6. Bluse, Lavertue, str. 44, Bluse fra franske brand Lavertue. Str er 44. I absolut perfekt stand. Port

  Bluse, Lavertue, str. 44, Bluse fra franske brand Lavertue. Str er 44. I absolut perfekt stand. Porto efter aftale.

  99,00 kr.25-03-2023

I skrivende stund er der 57.965 bluser, toppe og trøjer på DBA til kvinder. Uanset om du er på jagt efter en T-shirt, skjorte, cardigan, bluse, top, hættetrøje eller andet, kan du finde det på DBA.
  

De unge er storforbrugere af genbrug

Tager man et kig på aldersgrupperne, er det især de unge, der prioriterer at købe genbrugstøj. 41 procent af de 18-30-årige har et ønske om at købe mere genbrugstøj fremover, mens tallet for hele befolkningen lyder på 22 procent. Den statistik kommer ikke bag på Julie Schoen. 

- Vores data viser tydeligt, at de unge generelt er mest fremme i skoene, når det kommer til genbrug. Derfor undrer det mig ikke, at de også er i front, når det gælder tøj, siger Julie Schoen.

Frida egne oplevelser matcher DBAs data:

- Næsten alle mine venner køber genbrug. Nogle mere end andre. Men alle, jeg kender, støtter op omkring genbrug på en eller anden måde. Personligt oplever jeg, at det ofte er min generation, og dem som er yngre end mig selv, der er storforbrugere af genbrug, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sneakers-ekspert: Disse sneakers er oplagte som investeringsobjekter

Denne lyserøde sag har også haft et liv før. Den har set en masse sovs og kartofler ryge ind i munden på folk, for den gjorde tidligere nytte som dug. I dag er den syet om til skjorte, og det er 36-årige Sille, der står bag. Sille kan du læse mere om her på DBA Guide ved at søge på hendes navn i DBA Guides søgefelt.
Denne lyserøde sag har også haft et liv før. Den har set en masse sovs og kartofler ryge ind i munden på folk, for den gjorde tidligere nytte som dug. I dag er den syet om til skjorte, og det er 36-årige Sille, der står bag. Sille kan du læse mere om her på DBA Guide ved at søge på hendes navn i DBA Guides søgefelt.

Tal fra Genbrugsindekset 2022:

 • 22% af danskerne har et mål om at købe mere genbrugstøj.
 • Flest kvinder (30 %) og 18-30-årige (41%) har et mål om mere brugt tøj. Færrest mænd (14%) og 61-75-årige (8%).
 • Flest fynboer (31%) og østjyder (25%) har et mål om mere brugt tøj. Der er færrest på Sjælland (16%) og Nordsjælland (14%).
 • Tre ud af fire danskere er enige om, at der er et problem med overforbrug i Danmark.
 • Kun 9% af danskerne har brugt alt deres tøj det seneste år. Knap hver tredje har ikke brugt 30% eller mere af deres tøj det sidste år.

Kjoler på DBA:

 1. Anden kjole, edc by Esprit, str. M, Grøn, Polyester, viscose og elasthan, Næsten som ny, Så fin k

  Anden kjole, edc by Esprit, str. M, Grøn, Polyester, viscose og elasthan, Næsten som ny, Så fin kjole med blonde i siden og ned langs ærmerne i en lækker dyb flaskegrøn. Går til over knæet. VED KØ

  75,00 kr.25-03-2023
 2. Maxikjole, Isay , str. M, Browny Paisley, Polyestet, Ubrugt, Jodie Dress str M
Helt ny 
Aldrig br

  Maxikjole, Isay , str. M, Browny Paisley, Polyestet, Ubrugt, Jodie Dress str M Helt ny Aldrig brugt Farve: Browny Paisley Ny pris: 899 kr. Smuk lang kjole med lange ærmer med elastik så man ne

  250,00 kr.25-03-2023
 3. Anden kjole, Minimum, str. M, Multifarvet, Polyester og spandex, Ubrugt, Kortærmet kjole i det læ

  Anden kjole, Minimum, str. M, Multifarvet, Polyester og spandex, Ubrugt, Kortærmet kjole i det lækreste print med fine syningsdetaljer. Den er mærket som en str. 38, men er stor i størrelsen og pas

  70,00 kr.25-03-2023
 4. Sommerkjole, Vila, str. S, Gul, Ubrugt, Str. 36

  Sommerkjole, Vila, str. S, Gul, Ubrugt, Str. 36

  150,00 kr.25-03-2023
 5. Blusekjole, Christoffersen, str. M, Multifarvet, Bomuld, viscose og elasthan, God men brugt, Fine

  Blusekjole, Christoffersen, str. M, Multifarvet, Bomuld, viscose og elasthan, God men brugt, Fineste kjole med lange ærmer, krave og knapper. Der er to små huller. Et lige under knapperne foran og

  70,00 kr.25-03-2023
 6. Anden kjole, Stine Goya, str. S, Grå, Bomuld, polyester og elasthan, God men brugt, Super flot kj

  Anden kjole, Stine Goya, str. S, Grå, Bomuld, polyester og elasthan, God men brugt, Super flot kjole fra Stine Goya med spændende syningsdetaljer og guldfarvede lynlåse og knapper. VED KØB AF 3 AN

  140,00 kr.25-03-2023

41.367 kjoler kan du lige nu finde på DBA, og deriblandt er der festkjoler, sommerkjoler, maxikjoler, cocktailkjoler, pailletkjoler og meget andet.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

Genbrugstøj kan jo også være tøj, lavet af stof, der har været brugt til noget andet end tøj tidligere. Emma har lavet en fin forretning ud af at sy veste ud af eksempelvis gamle plaider. Hun sælger vestene for omkring 2.000 kroner stykket. Du kan læse mere om Emmas idé ved at søge på ’Emma’ og ’Genbrugsveste’ her på DBA Guide.
Genbrugstøj kan jo også være tøj, lavet af stof, der har været brugt til noget andet end tøj tidligere. Emma har lavet en fin forretning ud af at sy veste ud af eksempelvis gamle plaider. Hun sælger vestene for omkring 2.000 kroner stykket. Du kan læse mere om Emmas idé ved at søge på ’Emma’ og ’Genbrugsveste’ her på DBA Guide.

Jakkesæts og habitter til mænd:

 1. Hugo Boss jakkesæt, Hugo Boss, str. L, Sort, Næsten som ny, Flot Hugo Boss Jakkesæt, str. 50, Passer

  Hugo Boss jakkesæt, Hugo Boss, str. L, Sort, Næsten som ny, Flot Hugo Boss Jakkesæt, str. 50, Passer til slank mand på 187 cm

  550,00 kr.25-03-2023
 2. Jakkesæt, Tiger of sweden, str. L, Sort, Næsten som ny, Brugt 3 gange. Ny pris er 5000 kr 

Blazer s

  Jakkesæt, Tiger of sweden, str. L, Sort, Næsten som ny, Brugt 3 gange. Ny pris er 5000 kr Blazer str:52 Bukser str:50

  500,00 kr.25-03-2023
 3. Jakkesæt, Selected Homme, str. S, Blå, Uld/hør/polyester , Næsten som ny, Flot jakkesæt til konfirma

  Jakkesæt, Selected Homme, str. S, Blå, Uld/hør/polyester , Næsten som ny, Flot jakkesæt til konfirmanden. Brugt en gang. Bukserne er str 48 og jakken er str 46. Ingen af delene er omsyet. Ny pris 2000

  1.000,00 kr.25-03-2023
 4. Jakkesæt, Tiger of Sweden, str. M, Blå, Næsten som ny, Super flot jakkesæt fra Tiger of Sweden, mode

  Jakkesæt, Tiger of Sweden, str. M, Blå, Næsten som ny, Super flot jakkesæt fra Tiger of Sweden, model JILE. Gået med 1 gang. Er vokset ud af det. Købt i Magasin - kvittering haves. Blazer str: 48 reg

  1.200,00 kr.25-03-2023
 5. Blazer , Selected, str. M, Sort, Næsten som ny, Blazer fra Selected og skjorte fra Amsterdam sælges.

  Blazer , Selected, str. M, Sort, Næsten som ny, Blazer fra Selected og skjorte fra Amsterdam sælges. Blazeren er brugt en gang til konfirmation og er størrelse 38. Skjorten er størrelse M. Hvid silkek

  450,00 kr.19-08-2022
 6. Jakkesæt, Lindbergh, str. M, Sort, Ubrugt, Halløj.

Den klassiske historie med et jakkesæt der er bl

  Jakkesæt, Lindbergh, str. M, Sort, Ubrugt, Halløj. Den klassiske historie med et jakkesæt der er blevet købt til et enkelt arrangement. I mit tilfælde var det til fotografering. Dermed er jakkesættet

  450,00 kr.24-03-2023

Uanset om du leder efter et jakkesæt, kan du finde det i din størrelse: ekstra-small, small, medium, large, extra-large.

’Genbrugstøj’ kan både dække over tøj, du har købt brugt, fået brugt eller på anden måde anskaffet fra andre, der har brugt det før. Men Frejas genbrugstøj er lidt anderledes: Hun strikker ”nyt” tøj ud af gamle garnrester.
Se hendes flotte kreationer, her.

Isabella elsker genbrugskjoler, og dem viser hun frem i videoen herunder:

​Læs mere om Isabella i artiklen, her.

Relaterede artikler