Vi skal overforbruget til livs: Danskerne vil købe mere genbrugstøj
Livsstil

Vi skal overforbruget til livs: Danskerne vil købe mere genbrugstøj

DBA Guide
DBA Guide

Ni procent. Kun ni procent af danskerne har inden for det seneste år brugt alt deres tøj. Det viser tal fra DBA. Og selvom, man måske ikke skulle tro det, så er det kvinderne og de unge, der har den største lyst til at lave om på deres overforbrugsmønster, når det gælder genbrugstøj.

I år er lavendel, dueblå og en svag grøn på mode. Sådan kan du fra tid til anden læse i dameblade – dog nok med nogle andre farver som eksempler. Og hvis du skal kunne følge med på den galaj, kan tøjskabet nemt og hurtigt blive proppet med nyt tøj hver sæson.

Danskerne er vilde med at købe nyt tøj til garderoben og køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året ifølge Miljøstyrelsen. Men en ny og mere bæredygtig tendens er begyndt at vinde frem.

Tre ud af fire danskere mener nemlig, at der er et generelt problem med overforbrug i samfundet. Og noget tyder på, at det er blandt årsagerne til, at 22 procent af danskerne har sat et mål om at købe mere genbrugstøj. Det viser tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022.

39-årige Anne fra Bogense på Fyn er også vild med genbrugstøj. Hun elsker at finde tøjet i rodekasser og sætte det samme på en ”stylish” måde. Hun holder sågar aftenener for kvinder, hvor de kan komme og ”se tøjet gå catwalk”. Se hvilket tøj Anne selv har hængende i skabet i ’På besøg hos en genbrugselsker: Anne’-videoen, som du finder her på DBA Guide.
39-årige Anne fra Bogense på Fyn er også vild med genbrugstøj. Hun elsker at finde tøjet i rodekasser og sætte det samme på en ”stylish” måde. Hun holder sågar aftenener for kvinder, hvor de kan komme og ”se tøjet gå catwalk”. Se hvilket tøj Anne selv har hængende i skabet i ’På besøg hos en genbrugselsker: Anne’-videoen, som du finder her på DBA Guide.

Især kvinderne er indstillet på at købe (mere) brugt tøj fremover

- Det giver god mening, at flere danskere stræber efter at købe mere genbrugstøj. Fordelene er nemlig mange. Det er en bæredygtig måde at forny sin garderobe ved at cirkulere tøjet, og samtidig giver genbrugstøj muligheden for at skabe en unik tøjstil, der ikke lige kan findes i butikkernes sæsonbaserede kollektioner, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA.

Kvinderne er storbrugere af genbrugstøj, og hele 30 procent vil gerne købe mere brugt tøj. Det samme gør sig kun gældende for 14 procent af mændene. Samtidig viser tallene fra DBA også, at danskerne kun bruger en lille del af det tøj, som de allerede ejer. Blot 9 procent af danskerne har brugt alt deres tøj det seneste år, og knap hver tredje har ikke brugt 30 procent eller mere fra deres garderobe.

- Det er vildt at tænke på, at danskerne har så meget ubrugt tøj liggende hjemme i skabene og skufferne. Det er oplagt at sælge ud af gemmerne, gøre en god handel og støtte tøjets cirkularitet. Du kan også tage dit gamle tøj og sy om til noget nyt. For eksempel lave en kjole om til en vest eller sy den om til et pudebetræk, siger Julie Schoen.

LÆS OGSÅ: Disse læderjakker sladrer om deres tidligere ejere

18-årige Frida Maria Cervera Hammer elsker genbrugstøj. Læs herunder, hvornår hun for alvor begyndte at købe brugt tøj, og hvorfor hun startede
18-årige Frida Maria Cervera Hammer elsker genbrugstøj. Læs herunder, hvornår hun for alvor begyndte at købe brugt tøj, og hvorfor hun startede

18-årige Frida køber, tænker og arbejder med genbrug

En af de kvinder, som er vilde med genbrug, er 18-årige Frida Maria Cervera Hammer. Hun har ikke bare et mål om at købe mere genbrug, hun er allerede en vaskeægte genbrugselsker. Frida holder sabbatår, hvor hun både arbejder i en café og som frivillig i en genbrugsbutik, og størstedelen af tingene i hendes hjem er købt brugt.

Efter jeg er flyttet hjemmefra, er jeg begyndt at prioritere anderledes, og økonomi er helt sikkert en af grundene til, at jeg aldrig køber tøj, som er nyt. Men den største motivationsfaktor for at købe genbrug må dog være at gøre noget godt for miljøet
fortæller Frida og fortsætter:

- Mode- og tøjtrends skifter meget hurtigt, og der bliver produceret enorme mængder af tøj for at passe til de forskellige trends. Jeg køber alt mit tøj genbrugs for at være med til at mindske efterspørgslen efter nyt tøj, med tanken om at det er med til at mindske produktionen.

Bluser, toppe og trøjer til kvinder på DBA:

 1. Skjorte, Adidas, str. 46, Grøn , Ubrugt, Knapper hele vejen fra krave til bund i ryggen.

  Skjorte, Adidas, str. 46, Grøn , Ubrugt, Knapper hele vejen fra krave til bund i ryggen.

  280,00 kr.01-10-2023
 2. T-shirt, Janina, str. 46, Ubrugt, Fast pris

  T-shirt, Janina, str. 46, Ubrugt, Fast pris

  75,00 kr.01-10-2023
 3. Second Female Bluse - Secondhand - Kvinde - Størrelse: M

  Second Female Bluse - Secondhand - Kvinde - Størrelse: M

  Bluse, Second Female, str. M, Bluse fra Second Female. Blusen er dyreprint og i størrelse medium. Blusen virker let og utrolig rar at have på. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering in

  129,00 kr.29-03-2023
 4. Minus Skjorte - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 42

  Minus Skjorte - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 42

  Skjorte, Minus, str. 42, Skjorte fra Minus. Skjorten er multifarvet og i størrelse 42. Denne skjorte er lavet i et materiale der føles tyndt og lækkert. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ L

  119,00 kr.29-03-2023
 5. Minus Top - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Minus Top - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Top, Minus, str. 40, Top fra Minus. Toppen er sort og i størrelse 40. Toppen virker let og enorm rar at have på. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi send

  109,00 kr.29-03-2023
 6. Pieszark Bluse - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Pieszark Bluse - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Bluse, Pieszark, str. 40, Bluse fra Pieszark. Blusen er sort og i størrelse 40. Blusen virker let og utrolig rar at have på. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverda

  249,00 kr.29-03-2023

I skrivende stund er der 57.965 bluser, toppe og trøjer på DBA til kvinder. Uanset om du er på jagt efter en T-shirt, skjorte, cardigan, bluse, top, hættetrøje eller andet, kan du finde det på DBA.
  

De unge er storforbrugere af genbrug

Tager man et kig på aldersgrupperne, er det især de unge, der prioriterer at købe genbrugstøj. 41 procent af de 18-30-årige har et ønske om at købe mere genbrugstøj fremover, mens tallet for hele befolkningen lyder på 22 procent. Den statistik kommer ikke bag på Julie Schoen. 

- Vores data viser tydeligt, at de unge generelt er mest fremme i skoene, når det kommer til genbrug. Derfor undrer det mig ikke, at de også er i front, når det gælder tøj, siger Julie Schoen.

Frida egne oplevelser matcher DBAs data:

- Næsten alle mine venner køber genbrug. Nogle mere end andre. Men alle, jeg kender, støtter op omkring genbrug på en eller anden måde. Personligt oplever jeg, at det ofte er min generation, og dem som er yngre end mig selv, der er storforbrugere af genbrug, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sneakers-ekspert: Disse sneakers er oplagte som investeringsobjekter

Denne lyserøde sag har også haft et liv før. Den har set en masse sovs og kartofler ryge ind i munden på folk, for den gjorde tidligere nytte som dug. I dag er den syet om til skjorte, og det er 36-årige Sille, der står bag. Sille kan du læse mere om her på DBA Guide ved at søge på hendes navn i DBA Guides søgefelt.
Denne lyserøde sag har også haft et liv før. Den har set en masse sovs og kartofler ryge ind i munden på folk, for den gjorde tidligere nytte som dug. I dag er den syet om til skjorte, og det er 36-årige Sille, der står bag. Sille kan du læse mere om her på DBA Guide ved at søge på hendes navn i DBA Guides søgefelt.

Tal fra Genbrugsindekset 2022:

 • 22% af danskerne har et mål om at købe mere genbrugstøj.
 • Flest kvinder (30 %) og 18-30-årige (41%) har et mål om mere brugt tøj. Færrest mænd (14%) og 61-75-årige (8%).
 • Flest fynboer (31%) og østjyder (25%) har et mål om mere brugt tøj. Der er færrest på Sjælland (16%) og Nordsjælland (14%).
 • Tre ud af fire danskere er enige om, at der er et problem med overforbrug i Danmark.
 • Kun 9% af danskerne har brugt alt deres tøj det seneste år. Knap hver tredje har ikke brugt 30% eller mere af deres tøj det sidste år.

Kjoler på DBA:

 1. Arket Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 38

  Arket Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 38

  Arket, str. 38, Kjole, Kjole fra Arket. Kjolen er beige og i størrelse 38. Kjolen virker let og virkelig rar at have på. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓

  149,00 kr.29-03-2023
 2. Gejlin Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 44

  Gejlin Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 44

  Gejlin, str. 44, Kjole, Kjole fra Gejlin. Kjolen er sort og i størrelse 44. Denne her kjole er både stylish og elegant. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓

  139,00 kr.29-03-2023
 3. Six Ames Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Six Ames Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Six Ames, str. 40, Kjole, Kjole fra Six Ames. Kjolen er blå og i størrelse 40. Er du klar til at danse hele natten? Køb kjolen fra Six Ames - det vil du ikke fortryde, og hvis du gør, kan du altid f

  269,00 kr.29-03-2023
 4. PBO Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 42

  PBO Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 42

  PBO, str. 42, Kjole, Kjole fra PBO. Kjolen er sort og i størrelse 42. Hvis en lækker blød kjole lige er noget for dig, så køb denne her. Den føles fantastisk. ✓ Du får altid 30 dages returret hos

  239,00 kr.29-03-2023
 5. Handberg Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: XL

  Handberg Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: XL

  Handberg, str. XL, Kjole, Kjole fra Handberg. Kjolen er sort og i størrelse xlarge. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi

  139,00 kr.25-05-2023
 6. Drys Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: L

  Drys Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: L

  Drys, str. L, Kjole, Kjole fra Drys. Kjolen er brun og i størrelse large. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender me

  109,00 kr.29-03-2023

41.367 kjoler kan du lige nu finde på DBA, og deriblandt er der festkjoler, sommerkjoler, maxikjoler, cocktailkjoler, pailletkjoler og meget andet.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

Genbrugstøj kan jo også være tøj, lavet af stof, der har været brugt til noget andet end tøj tidligere. Emma har lavet en fin forretning ud af at sy veste ud af eksempelvis gamle plaider. Hun sælger vestene for omkring 2.000 kroner stykket. Du kan læse mere om Emmas idé ved at søge på ’Emma’ og ’Genbrugsveste’ her på DBA Guide.
Genbrugstøj kan jo også være tøj, lavet af stof, der har været brugt til noget andet end tøj tidligere. Emma har lavet en fin forretning ud af at sy veste ud af eksempelvis gamle plaider. Hun sælger vestene for omkring 2.000 kroner stykket. Du kan læse mere om Emmas idé ved at søge på ’Emma’ og ’Genbrugsveste’ her på DBA Guide.

Jakkesæts og habitter til mænd:

 1. Smoking, Ukendt, str. L, Sort, Næsten som ny, Str. 50

  Smoking, Ukendt, str. L, Sort, Næsten som ny, Str. 50

  500,00 kr.01-10-2023
 2. Jakkesæt, Tiger of sweeden, str. M, Mørkeblå, God men brugt, Super flot jakkesæt fra tiger of sweden

  Jakkesæt, Tiger of sweeden, str. M, Mørkeblå, God men brugt, Super flot jakkesæt fra tiger of sweden Farve, mørkeblå Str. 46 Super slim fit Meget velholdt Røgfrit hjem

  350,00 kr.01-10-2023
 3. Jakkesæt, Bertoni, str. S, Mørkegrå, Næsten som ny, Bertoni jakkesæt sælges.
Kun brugt få gange.
Str

  Jakkesæt, Bertoni, str. S, Mørkegrå, Næsten som ny, Bertoni jakkesæt sælges. Kun brugt få gange. Str.48

  500,00 kr.01-10-2023
 4. Jakkesæt, Hugo Boss, str. M, Blå, Næsten som ny, Hugo Boss jakkesæt sælges.
Købt i Østrig i Peek and

  Jakkesæt, Hugo Boss, str. M, Blå, Næsten som ny, Hugo Boss jakkesæt sælges. Købt i Østrig i Peek and Cloppenburg Nypris var 3800 kr. Kun brugt få gange. Str. 46 i jakke og 48 i bukser.

  1.300,00 kr.01-10-2023
 5. Smoking, Baumler, str. L, Sort, Uld ,og revers af satin/silke , Næsten som ny, Er meget fin kun brug

  Smoking, Baumler, str. L, Sort, Uld ,og revers af satin/silke , Næsten som ny, Er meget fin kun brugt en gang , samlet for det hele 2000

  2.000,00 kr.01-10-2023
 6. Jakkesæt, Lindbergh, str. S, Mørkeblå, Slim fit, str. 46. Indvendig benlængde er ca. 80 cm. Jakkesæt

  Jakkesæt, Lindbergh, str. S, Mørkeblå, Slim fit, str. 46. Indvendig benlængde er ca. 80 cm. Jakkesættet er brugt 3 gange, men i pæn stand. Skriv gerne for flere billeder eller spørgsmål. Kan afhentes

  600,00 kr.01-10-2023

Uanset om du leder efter et jakkesæt, kan du finde det i din størrelse: ekstra-small, small, medium, large, extra-large.

’Genbrugstøj’ kan både dække over tøj, du har købt brugt, fået brugt eller på anden måde anskaffet fra andre, der har brugt det før. Men Frejas genbrugstøj er lidt anderledes: Hun strikker ”nyt” tøj ud af gamle garnrester.
Se hendes flotte kreationer, her.

Isabella elsker genbrugskjoler, og dem viser hun frem i videoen herunder:

​Læs mere om Isabella i artiklen, her.

Relaterede artikler