5 råd til en mere bæredygtig livsstil
Livsstil

5 råd til en mere bæredygtig livsstil

Astrid
Astrid

Vil du gerne leve mere bæredygtigt – men synes det er en smule uoverskueligt at finde hoved og hale i, hvor og hvordan rejsen mod en grønnere hverdag påbegyndes? Så læs med her.

Det kan være svært at gennemskue, hvordan vi i et højt udviklet forbrugssamfund bryder med stærkt forankrede strukturer og aktivt arbejder på at skabe en mere bæredygtig livsstil. Ikke desto mindre har vi forsøgt at samle en række råd til, hvordan du kan qickstarte en mere bæredygtig livsstil.

Siden 1981, hvor den allerførste 'Den Blå Avis' blev udgivet, har DBA hjulpet danskere med at finde præcis det de mangler og drømmer om – og dermed hjulpet den cirkulære økonomi godt på vej.

Gennem DBAs 40 år har vi fået stor indsigt i danskernes genbrugsvaner – og genbrug er et særdeles godt sted at starte, når det kommer til bæredygtighed. Med afsæt i vores viden om genbrug vil vi i denne artikel derfor fokusere på, hvordan du fra et forbrugsmæssigt perspektiv kan få en mere bæredygtig livsstil.

Vil du være endnu skarpere på, hvad bæredygtighed egentlig betyder samt de forskellige former for bæredytighed, kan du læse med, her.

Find sofaer på DBA:

 1. Sofa, Hay, Hay mags modul

  Sofa, Hay, Hay mags modul

  3.500,00 kr.26-03-2023
 2. Sofa, uld, 3 pers. , Hay, Mags modulsofa fra Hay i lysegrå Hallingdal. 
To hjørnemoduler og midtermo

  Sofa, uld, 3 pers. , Hay, Mags modulsofa fra Hay i lysegrå Hallingdal. To hjørnemoduler og midtermodul. Plus fritstående puf. Længde 267 cm Dybde 90 cm Højde 65 cm Puf; 97 x 73 x 37 Der er lille hu

  8.000,00 kr.26-03-2023
 3. Lækker Dansk designet modulsofa

  Lækker Dansk designet modulsofa

  Sofa, uld, Softline, Softline Elle modulsofa i lækker uld. Dansk design! Står som nyrenset. Kan kombineres på mange måder og enkelte sektioner kan stå alene. Hvis den laves til én lang sofa er den 4 m

  25.000,00 kr.25-03-2023
 4. Sofa, uld, 2 pers. , HAY, Nice HAY Mags sofa for 2.5 people in very well condition. Minor signs of u

  Sofa, uld, 2 pers. , HAY, Nice HAY Mags sofa for 2.5 people in very well condition. Minor signs of use but no holes or anything like that. Made out of wool in a very nice dark grey.

  6.000,00 kr.25-03-2023
 5. Sofa, velour, 3 pers. , Hay, HAY Hackney 3 Pers Sofa - Warm Grey/Black Stained Pinewood

Mål: 
Højde

  Sofa, velour, 3 pers. , Hay, HAY Hackney 3 Pers Sofa - Warm Grey/Black Stained Pinewood Mål: Højde: 75 cm Bredde: 254 cm Dybde: 96 cm Sædehøjde: 44 cm Nypris kr 26.000,- Afslag ved hurtig han

  7.000,00 kr.25-03-2023
 6. Sofa, 2 pers. , HAY, Can 2-seater fra HAY, købt i 2020. 
Betræk i uld, få fletter som ikke er forsøg

  Sofa, 2 pers. , HAY, Can 2-seater fra HAY, købt i 2020. Betræk i uld, få fletter som ikke er forsøgt fjernet. Stel i krom og sort canvas. Kan afhentes i København (bygning har elevator)

  9.500,00 kr.25-03-2023

Se alle sofaer til salg på DBA, her

1. Spring modedillerne over

Det ene øjeblik skal vi klæde os i og indrette os med pastelfarver. Det næste øjeblik er det 90’ernes nostalgi, der dominerer. At følge med på de skiftende tendenser kan være en bekostelig affære – både for kloden og pengepungen.

Vores første råd til at få en mere bæredygtig livsstil er derfor, at du helt springer modedillerne over. Sagen med ‘fast fashion’ er nemlig ofte, at genstandene ofte er dårligt produceret, ringe kvalitet og går af mode igen.

Disse genstande er desuden vanskelige at sælge brugt efterfølgende – og ender desværre ofte sine dage på forbrændingen. Vil du have de bedste chancer for at sælge dine bruge ting – så læs med her

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren, Emelie

35-årige Emelie har inviteret os med indenfor i hendes fine genbrugshjem. Høvlbænken, du ser på billedet, er Emelies yndlingsgenbrugsfund.
35-årige Emelie har inviteret os med indenfor i hendes fine genbrugshjem. Høvlbænken, du ser på billedet, er Emelies yndlingsgenbrugsfund.

2. Kvalitet er alfa omega

Skal du købe nyt, er det fra et bæredygtigt perspektiv vigtigt at være opmærksom på genstandens kvalitet. Er genstand udformet i slidstærke, bæredygtige materialer? Er der tale om stilrent eller klassisk design, der aldrig går af mode?

Stiller du dig selv disse spørgsmål og handler derefter, når du køber nyt, vil de møbler og det tøj, du investerer i, formentlig holde i mange år.

Det er ofte dyrere at købe tøj og møbler, der betegnes som æstetisk bæredygtige, men det skal samtidig ses som en investering, da disse ting ikke mister deres værdi på samme måde som trendbaserede genstande og samtidig ofte blot bliver smukkere med lidt patina.

LÆS OGSÅ: Spar 100.000 kroner på disse fem møbelklassikere 

Der er flere gode grunde til at købe dine designermøbler brugte – og prisen er en af dem!
Der er flere gode grunde til at købe dine designermøbler brugte – og prisen er en af dem!

3. Brug det du har

Dette råd lyder måske kedeligt – men behøver slet ikke at være det. Trænger hjemmet eller garderoben til fornyelse? Løsning er ikke nødvendigvis at købe noget.

Der kan gøres meget med de ting vi allerede har. I videoserien Skjulte Skatte viser vores handywoman Camilla, hvordan du med få remedier kan upcycle dine brugte møbler.

Og faktisk har vi danskere utrolig mange ting, der blot står og samler støv. Genbrugsindekset 2021 viser, at hele 88 procent af danskerne har ting liggende derhjemme, der ikke længere bliver brugt.

I forlængelse af ovenstående  vurderer de danskere, der har gemmerne fyldt med ting, der ikke længere bruges, at de i gennemsnit kunne få 8.393 kroner for dem.

SE OGSÅ: Video – Fra støvede vaser til funklende lampe

Hvad synes du om Camillas lampe lavet af gamle glasvaser? Camillas egen begejstring er i hvert fald ikke til at tage fejl af.
Hvad synes du om Camillas lampe lavet af gamle glasvaser? Camillas egen begejstring er i hvert fald ikke til at tage fejl af.

4. Handel brugt

Det er selvfølgelig uundgåeligt at nævne genbrug på listen. Genbrug er godt for mange ting – men særligt at det godt for kloden, da vi derved ikke udvinder unødvendige nye ressourcer.

Genbrug er vi gode til i Danmark. Faktisk har otte ud af 10 enten købt eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder, fremgår det af Genbrugsindekset 2021.

Der er mange måder, hvorpå vi i vores arbejde og privatliv aktivt kan arbejde med at inkorporere bæredygtighed. For 25-årige Marie er genbrug guld – bogstaveligt talt. Hun har nemlig startet sin egen smykkevirksomhed med udgangspunkt i genbrug af aflagte perlesmykker. Det kan du læse mere om, her.

SE OSGÅ: Video – Disse fund gjorde vi i kælderen i Charlottenlund

Kom med, når vi tager på jagt efter guld i gemmerne i de danske hjem. Der gemmer sig mere guld end man skulle tro!
Kom med, når vi tager på jagt efter guld i gemmerne i de danske hjem. Der gemmer sig mere guld end man skulle tro!

5. Nedsæt forbruget

Råd nummer 5 – det nemmeste og måske samtidig det sværeste råd at efterleve. Vi lever i et forbrugssamfund og bliver, hvor end vi kigger hen, udsat for reklamer med budskaber om at forbruge.

Samfundets forbrugsstrukturere og vores egne vaner kan gøre det vanskeligt at nedsætter eller stoppe vores forbrug. Til inspiration kan du i artiklen her møde 39-årige Jane har haft shoppestop i syv år. Og her kan du læse om 41-årige Tina, der går i det samme tøj en hel uge. 

Find Ganni på DBA:

 1. Støvler, str. 37, Ganni , Oliven Grøn, Læder, God men brugt, Ganni støvler sælges fir 500.- nypri

  Støvler, str. 37, Ganni , Oliven Grøn, Læder, God men brugt, Ganni støvler sælges fir 500.- nypris 2499.- standen er virkelig god. Kan hentes på Islands Brygge

  500,00 kr.26-03-2023
 2. Tunika, Ganni, str. M, Sort, Ubrugt, Fineste blomstret kjole fra Ganni i str. 38. Den er aldrig br

  Tunika, Ganni, str. M, Sort, Ubrugt, Fineste blomstret kjole fra Ganni i str. 38. Den er aldrig brugt og derfor i perfekt stand.

  399,00 kr.26-03-2023
 3. Anden kjole, Ganni, str. M, Mørkeblå, God men brugt, Mørkeblå kjole med hvide prikker og bindebånd

  Anden kjole, Ganni, str. M, Mørkeblå, God men brugt, Mørkeblå kjole med hvide prikker og bindebånd i livet. Den er str. 38. Den er i god stand og er pt. kun lidt krøllet.

  199,00 kr.26-03-2023
 4. Loafers, str. 37, Ganni, Sort, Kalve læder, Ubrugt, Sælger mine super fede loafers i 100 procent

  Loafers, str. 37, Ganni, Sort, Kalve læder, Ubrugt, Sælger mine super fede loafers i 100 procent kalve læder i str 37 fra Ganni. De er som nye. Kom gerne med bud.

  475,00 kr.26-03-2023
 5. Tunika, Ganni, str. 36, Gul sort, God men brugt, Fin tunika med brede ærmer

  Tunika, Ganni, str. 36, Gul sort, God men brugt, Fin tunika med brede ærmer

  100,00 kr.26-03-2023
 6. T-shirt, Ganni, str. 38, Hvid, Cool t-shirt fra Ganni størrelse M 

Kig også forbi mine andre annonc

  T-shirt, Ganni, str. 38, Hvid, Cool t-shirt fra Ganni størrelse M Kig også forbi mine andre annoncer, har masser af gode ting til salg

  250,00 kr.26-03-2023

Se alt Ganni-tøj til salg på DBA, her

Har du fået mod på at begive dig ud på rejsen mod at blive en grønnere forbruger? Hvorfor ikke starte med at gøre din garderobe mere grøn – altså ikke bogstavligt talt. Ikke desto mindre kan du i artiklen her finde syv konkrete råd til, hvordan du gør garderoben mere bæredygtig.

Der er mange måder, hvorpå du kan gøre din livsstil mere bæredygtig – og som allerede nævnt er genbrug et særdeles godt sted at begynde. I videoen nedenfor kan du møde 39-årige Anne, der både indretter sig med - og iklæder sig - genbrugsfund.


Læs mere om Anne og hendes mange genbrugsfund i artiklen, her

Relaterede artikler