På besøg hos genbrugselskeren Elisa
Video

På besøg hos genbrugselskeren Elisa

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

E.T., Star Wars- og Harry Potter-universet lever i bedste velgående hjemme hos Elisa. Elisas hjem er på mange måder barnligt, og på samme tid får hun også fået at vide, at hun bor lidt som en mormor. Hvordan man forener magi og det ydre rum med teaktræ og broderi, kan du se i videoen herover.  

Hvad stiller man op, når man har så meget tøj, at det ikke kan være i kommoden i ens soveværelse?

Man flytter det ind på børnenes værelse.

Det er i hvert fald, hvad 34-årige Elisa har gjort. Hun er lidt af en samler, for hendes hjem i den nordjyske by, Sæby, består i høj grad af ting fra mormorens hjem, og også hendes tøjskab vidner om, at Elisa Legaard er en, der ikke bare køber for at smide væk. Hendes skuffer bugner med tøj fra de seneste ti år, som hun ikke nænner at smide ud.

I videoen herover er du inviteret indenfor i et hjem, hvor der er masser af nips på hylderne, og hvor nærmest alt har en historie. Hvis tingenes historie ikke er formet af Elisas venner og familie, har tingene haft en fortid hos andre – for de fleste møbler i Elisas hjem er skaffet brugt.

Elisas to lænestole har hun købt på DBA for fire år siden for i alt 150 kroner. De stod i et kælderrum hos sælgeren fra Frederikshavn.
Elisas to lænestole har hun købt på DBA for fire år siden for i alt 150 kroner. De stod i et kælderrum hos sælgeren fra Frederikshavn.

Genbrug, der fylder for meget på flyet

Elisas hjem er ikke kun et genbrugshjem. Det er også svaret på, hvordan hun på et snuptag har fået bygget en hyggelig rede til sine børn uden at have særlig mange penge. Elisa har nemlig boet i syv år i New Zealand, og derefter var det tid for hende, manden og børnene at rykke til Danmark. Forholdet holdt ikke, og i dag lever Elisa som enlig mor til to.

Da Elisa satte benene på dansk jord, var det uden et eneste møbel med i bagagen fra New Zealand. Alt, du ser i hendes hjem, er skaffet på de fire år, Elisa har boet i Danmark med sine piger, Anaia på otte år og Emina på seks år.

Selvom Elisa ikke tog nogle ejendele med sig hjem i flyveren til Danmark, er hun ikke bange for at flyve med genbrugsfund. I andre sammenhænge har hun nemlig bakset med at få sine loppefund hjem, skønt hun ikke havde plads i bagagen.

- Leoparden, som står på kommoden i mit soveværelse, er nok mit yndlingsfund, og det er en figur, som min mor for mange år siden spottede på et marked i Tunesien. Hun forelskede sig i leoparden og fik den med hjem i flyet som håndbagage, skønt det var ret besværligt, fortæller Elisa.

Også Elisas meget tunge figur, ’Ruben’, der forestiller en abe, har prøvet at få luft under vingerne. Figuren spottede Elisa i en genbrugsbutik i København, da hun for et par måneder siden var på vej på optagelse til TV2-serien ’Minkavlerne’. Komikeren Ruben Søltoft medvirker i serien.

Aben ville hun have med sig hjem, men den vejede ekstremt meget og fyldte mere, end hun måtte have i håndbagage på sin indenrigsflyvning. Alligevel lykkedes det Elisa at få bragt Ruben hjem til Nordjylland med flyet:

Jeg måtte skjule, hvor tung han var under hele flyveturen, og jeg prøvede overfor flypersonalet at lade som om, min håndbagage ikke vejede et ton, så de ikke opdagede, at jeg havde overvægt med.

Leoparden, der altså var Elisas yndlingsfund, kan du se i videoen.

Find det på DBA

 1. Keramik, Aber, Eller porcelæn?

H 5 cm. 

Den ene er skadet. 

Prisen er for begge.

  Keramik, Aber, Eller porcelæn? H 5 cm. Den ene er skadet. Prisen er for begge.

  25,00 kr.27-03-2024
 2. Keramik, Arne Bang marmeladekrukke + teaktræslåg, Marmeladekrukke, Arne Bang, stentøj, grå glasur, r

  Keramik, Arne Bang marmeladekrukke + teaktræslåg, Marmeladekrukke, Arne Bang, stentøj, grå glasur, riflet korpus, model 129, stemplet AB i bunden. Måler 8,5 cm i højden og 8,5 cm i diameter. Teaktræsl

  3.800,00 kr.16-10-2023
 3. Keramik, Arne Bang marmeladekrukke + sølvlåg, Marmeladekrukke, Arne Bang, stentøj, grønbrunlig glasu

  Keramik, Arne Bang marmeladekrukke + sølvlåg, Marmeladekrukke, Arne Bang, stentøj, grønbrunlig glasur, riflet korpus, cylinderformet, model nr 129, stemplet AB i bunden, måler 8,5 cm i højden og 8,5 c

  5.800,00 kr.16-10-2023
 4. Keramik, Lille abe i keramik, Fin lille abe - højde ca. 4 cm - i keramik, mærket DENMARK i bunden, f

  Keramik, Lille abe i keramik, Fin lille abe - højde ca. 4 cm - i keramik, mærket DENMARK i bunden, fremstår i pæn brugt stand uden skår eller afslag. OBS har en annonce med en lille pingvin som jeg tr

  35,00 kr.02-08-2022
 5. Keramik, kande - Finland - AB Kuppis Lerindustri, OBS : Alle henvendelser kun herinde på annoncens f

  Keramik, kande - Finland - AB Kuppis Lerindustri, OBS : Alle henvendelser kun herinde på annoncens forum, tak. Made in Finland. Kande fra AB Kuppis Lerindustri / Kupittaan Saviteollisuus Oy . Signe

  475,00 kr.24-05-2022

Du kan finde en masse ting med aber på på DBA. Abe-keramik-figurer, træfigurer, dukker, sparebøsser, og porcelænsfigurer.

Elisa bor ikke kun som i en jungle. Hun holder også eksotiske dyr – ’Ruben’, som figuren af aben hedder er et eksempel, men også levende, eksotiske dyr: På pigernes værelse bor en skildpadde.
Elisa bor ikke kun som i en jungle. Hun holder også eksotiske dyr – ’Ruben’, som figuren af aben hedder er et eksempel, men også levende, eksotiske dyr: På pigernes værelse bor en skildpadde.

Genbrugsfund, der kan mærkes i maven

Når Elisa er villig til at flyve med de genbrugsfund, hun gør sig, er det fordi, hun er selvsikker i sine indretningsvalg. Den røde tråd i Elisas hjem er nemlig:

Mine møbler og ting skal kunne mærkes i maven. De er udvalgt på en mavefornemmelse, og de skaber alle glæde for mig, fordi de minder mig om min barndom. De minder mig om noget dansk og noget trygt
fortæller Elisa.

Som 23-årig drog hun afsted til New Zealand i praktik i tre måneder, men der gik kun én måned, før hun forelskede sig, og de tre måneder på den anden side af jorden blev til syv år, et ægteskab og to børn.

Netop med så meget New Zealand i bagagen, er det vigtigt for Elisa at have et hjem med hendes barndomsminder fra Danmark – minder som hun også kan gøre til sine to pigers minder om deres danske barndom, blandet med deres fars samoanske/new zealandske kultur.

- Rigtig mange af mine ting har jeg arvet fra min mormor. For eksempel spisebordet, spisebordsstolene, billeder og småting som eksempelvis planten på kommoden i stuen og en udstoppet søpapegøje. Jeg elsker at blive mindet om min mormor, smiler Elisa, hvis tante korser sig, hver gang Elisa finder noget nyt genbrugsguld.

’Der bor en gammel dame indeni dig’, plejer tanten at sige med et glimt i øjet.

Elisas flotte, gamle skænk kan du se i videoen, som du finder øverst i denne artikel.

LÆS OGSÅ: Natasha gør yt til nyt: Sådan gør hun

TV-møblet har Elisa selv shinet op. Møbler købte hun med glaslåger, men hun har efterfølgende byttet glad om med fransk flet.
TV-møblet har Elisa selv shinet op. Møbler købte hun med glaslåger, men hun har efterfølgende byttet glad om med fransk flet.

Mormor med E.T.

Selvom Elisas hjem er præget af broderier, teakmøbler og fransk flet i mormors ånd, hilser hendes hjem også det film-nørdede velkomment.

E.T. kan du nemlig spotte flere steder i Elisas hjem, og den største af E.T-figurerne, som står på hendes teak-reol, er faktisk samtidig hendes bedste brugthandel. Figuren, der forestiller det ranglede, brune rumvæsen, skulle Elisa kun give 475 kroner for inklusiv porto, hvilket ifølge Elisa, der kender til genbrugspriserne på E.T.-figurer, er en rigtig god pris.

Også på børnenes værelser og i køkkenet har det ydre rum og magien frit spil. I køkkenet står der ’Alien’ på et af Elisas billeder, mens Harry Potters hat har placeret sig på Anaias værelse og ’Chewbacca’ repræsenterer Star Wars på Eminas’s værelse.

Elisas kombination af ’mormor’ og det nørdede har dog en fællesnævner:

- Jeg så rigtig meget Star Wars, The Goonies, Harry Potter, Ringenes Herre og E.T. med min bror, så at have ting, der minder mig om de film rundt omkring i mit hjem, gør mig glad og nostalgisk, fortæller Elisa.

Find det på DBA

 1. Bamser, E.T, E.T bamse 
Der kan sige lyde, når man trykker på den ene hånd.

  Bamser, E.T, E.T bamse Der kan sige lyde, når man trykker på den ene hånd.

  300,00 kr.19-06-2024
 2. Bamser, 80'er nostalgi popkultur, Sam the Olympic Eagle. Original mascot fra OL i 1984. Designet af

  Bamser, 80'er nostalgi popkultur, Sam the Olympic Eagle. Original mascot fra OL i 1984. Designet af Disney. Højde 20 cm. De olympiske lege. Klassisk Fætter BR garderbamse fra 1980’erne. Se billederne

  100,00 kr.16-06-2024
 3. Andre samleobjekter, E.T.. Stor bamse. Perfekt stand, Stor og ægte ET bamse i perfekt stand
Fra ET f

  Andre samleobjekter, E.T.. Stor bamse. Perfekt stand, Stor og ægte ET bamse i perfekt stand Fra ET film Ca 40 cm høj Fra røg og dyrfrit hjem Kan sendes Kun stået til pynt

  285,00 kr.09-06-2024
 4. Andre samleobjekter, Bamse . Dukke, Bamser . Dukke . Alien . Samlerobjekter 
Skøn blød og fin E.T. b

  Andre samleobjekter, Bamse . Dukke, Bamser . Dukke . Alien . Samlerobjekter Skøn blød og fin E.T. bamse . Måler 13,5høj kr 60,- /OBS Vintage Anne Geddes SOLGT. se flere fotos og mine andre retro vin

  60,00 kr.14-05-2024
 5. Andre samleobjekter, E.T, Uåbnet
40th anniversary edition
Højde 30 cm

  Andre samleobjekter, E.T, Uåbnet 40th anniversary edition Højde 30 cm

  300,00 kr.13-04-2024
 6. Samlefigurer, Figur samlefigur, Flot ældre figur af E.T. - the Extra-Terrestial sælges for kr. 75,-

  Samlefigurer, Figur samlefigur, Flot ældre figur af E.T. - the Extra-Terrestial sælges for kr. 75,-

  75,00 kr.25-03-2024

Klik her og find E.T-figurer på DBA. Du kan også finde film med E.T her.
  

Nogle af de heldigste fund, Elisa har gjort sig

- Der er for meget fransk flet i mit hjem. Det ved jeg godt, griner Elisa.

Det gulorange-flet sover Elisa blandt andet i, eftersom hele sengemøblet er bygget op af fransk flet. Sengen minder hende ikke kun om sin barndom, hvor der var masser af flet, sengen vidner også om, at Elisa er god til at spotte genbrugsguld til fordelagtige priser.

Sengen har hun for eksempel kun giver 500 kroner for. Sådan en seng kunne hun snildt have sluppet 2.000 kroner for, hvis den stod i en genbrugsbutik i København.

Også Elisas bedste handel, handlen med den store E.T.-figur, er et eksempel på, at Elisa var ”genbrugsheldig”:

Da jeg fandt figuren på et genbrugssite på nettet, var der allerede mange, der havde budt prisen, fortalte sælgeren mig. Jeg skrev til hende, at hvis nu, køber skulle fortryde, ville jeg være meget taknemmelig, hvis jeg måtte købe figuren
fortæller Elisa.

Hun var heldig, for lidt tid senere kontaktede sælgeren hende. Køberen var sprunget fra, og Elisa fik endda lov at købe E.T. med rabat, så hun undgik at betale porto.

SE OGSÅ:
Video: Unikt på DBA: En alien til salg

Elisa beskriver selv sin lejlighed som et hjem, der er fyldt med spøjse loppefund.
Elisa beskriver selv sin lejlighed som et hjem, der er fyldt med spøjse loppefund.
Elsker du også genbrug?
Hvis du har indrettet dit hjem med flere genbrugsfund, og du er frisk på at vise billeder af - og fortælle om – dit hjem, så skriv til os på Julie.schoen(snabel-A)schibsted.com. Så kan det være, det er dit hjem, vi bringer en artikel om næste gang. Skriv gerne i mailen, hvis du også er frisk på, at vi kommer hjem til dig og filmer en lille video med dig og dit hjem.
Her kan du se noget af Elisas soveværelse. Sengen, hun kun gav 500 kroner for, kan du se i videoen, som du finder øverst i artiklen. Kakkelbordet, som hygger sig ved siden af Elisas genbrugslænestol i soveværelset, er også et genbrugsfund. Det gjorde Elisa sig for tre måneder siden i en genbrugsbutik i Sæby. Kakkelbordet – eller taburetten, som man vil – kostede kun 40 kroner. Sofastolen har Elisa købt for 150 kroner af en sælger fra Sæby på DBA.
Her kan du se noget af Elisas soveværelse. Sengen, hun kun gav 500 kroner for, kan du se i videoen, som du finder øverst i artiklen. Kakkelbordet, som hygger sig ved siden af Elisas genbrugslænestol i soveværelset, er også et genbrugsfund. Det gjorde Elisa sig for tre måneder siden i en genbrugsbutik i Sæby. Kakkelbordet – eller taburetten, som man vil – kostede kun 40 kroner. Sofastolen har Elisa købt for 150 kroner af en sælger fra Sæby på DBA.

Grønt hjem men bestemt ikke grønne fingre

Noget, der også går igen i Elisas hjem, er, at det er utroligt grønt. Overalt står eller hænger planter. Noget, man ikke umiddelbart skulle tro om Elisas hjem, når hun fortæller, hvor dårlig hun er til at passe på planter:

- Jeg kan dræbe selv en kaktus, griner hun.

Hendes mormors plante er Elisa dog mest glad for af dem alle, da den ikke så let lader sig slå ud. Selvom hun kan glemme at vande den, overlever den.

Mange af de andre blomster og planter i Elisas lejlighed, har hun købt på brugtmarkedet. Blandt andet den Monstera-plante, der kaldes ’bloggerplanten’, som står ude i gangen. Den købte hun for kun 35 kr. 1.500 kr. kan du snildt komme af med den, hvis du køber den så stor – i en blomsterhandler.

Elisa har planer om, at endnu flere planter skal flytte ind i nærmeste fremtid. Men det skal være planter, som hun ikke kan skuffe:

- Jeg tænker at udskifte min brødkurvsvæg i gangen med tørrede blomster, fortæller Elisa.

Find det på DBA

 1. Kirsebærlaurbær , Hæk, 10 stk. med klump. 180-200 cm høje. Hentes i dag.

  Kirsebærlaurbær , Hæk, 10 stk. med klump. 180-200 cm høje. Hentes i dag.

  1.500,00 kr.22-06-2024
 2. Grene, Laurbærkirsebær, Dekorative friske grene af laurbærkirsebær sælges til 30 kr pr stk. 
Findes

  Grene, Laurbærkirsebær, Dekorative friske grene af laurbærkirsebær sælges til 30 kr pr stk. Findes i forskellige længder -både med og uden bær. Rigtig fine i en krukke. Friske nye skud haves til sam

  30,00 kr.22-06-2024
 3. Urtepotter, 2 stk. Urtepotter Ø Top 13 cm. H. 15 cm Ø. Bund 8 cm. Helt nye.
Pris pr. stk. 15 kr

  Urtepotter, 2 stk. Urtepotter Ø Top 13 cm. H. 15 cm Ø. Bund 8 cm. Helt nye. Pris pr. stk. 15 kr

  30,00 kr.22-06-2024
 4. Stauder, Høstannemone, Stauder, Høstannemone, Høstannemone
Nye planter som for fine lyserøde blomste

  Stauder, Høstannemone, Stauder, Høstannemone, Høstannemone Nye planter som for fine lyserøde blomster. Virkerlig en nem og fin plante som har en lang blomstring og som er god til blomster buketter. 22

  25,00 kr.22-06-2024
 5. Blåbærbuske, Lucky Berry, To blåbær buske, køn ukendt, købt hos Plantetorvet for 598,-
Kan også leve

  Blåbærbuske, Lucky Berry, To blåbær buske, køn ukendt, købt hos Plantetorvet for 598,- Kan også levere bunddække, Krybende Læbeløs og Skovjordbær a 5 kr

  120,00 kr.22-06-2024
 6. Yucca plante, Flot plante til salg. Er blevet for stor, så derfor sælges den. Incl. potte og kurv. P

  Yucca plante, Flot plante til salg. Er blevet for stor, så derfor sælges den. Incl. potte og kurv. Potten er i kurven.

  700,00 kr.22-06-2024

I skrivende stund er der 3.940 planter til salg på DBA, og du kan blandt andet finde pilea, alovera og monstera.

I Elisas hjem er intet for fint til at blive genbrugt. ”Selv” Ikea-møbler køber hun gerne på brugtmarkedet. Tøjreolerne på pigernes værelse er blandt andet et Ikea-møbel, som Elisa har købt brugt, og også kubikreolen i køkkenet, er genbrugt Ikea.
I Elisas hjem er intet for fint til at blive genbrugt. ”Selv” Ikea-møbler køber hun gerne på brugtmarkedet. Tøjreolerne på pigernes værelse er blandt andet et Ikea-møbel, som Elisa har købt brugt, og også kubikreolen i køkkenet, er genbrugt Ikea.

Et genbrugsfund får ny funktion

Et af Elisas nyeste genbrugsfund er en tremmeseng, som hun har placeret i sine pigers værelse. Sengen har hun lavet om til en sofa, så børnene kan sidde i den og se TV. Sengen står nemlig i pigerne lille TV-hjørne. Tremmesengen gav Elisa 200 kroner for, og så var den malet, da hun købte den.

Før tremmesengen havde Anaia og Emina en chesterfield-sofa i børnestørrelse i blå, men den blev efterhånden for lille til dem.

LÆS OGSÅ: Sådan får du bedst solgt dine studiebøger

Her kan du se et af Elisas nyeste fund. Du kan læse mere om det i teksten herover.
Her kan du se et af Elisas nyeste fund. Du kan læse mere om det i teksten herover.
Elisa køber også en masse børnetøj og -ting brugt til sine to piger. Men ikke alt falder lige i god jord. I videoen kan du i baggrunden på et af børneværelserne skimte det klovnebillede, som Elisa forelskede sig i til et af børneværelserne, men som pigerne synes er lidt uhyggeligt.
Elisa køber også en masse børnetøj og -ting brugt til sine to piger. Men ikke alt falder lige i god jord. I videoen kan du i baggrunden på et af børneværelserne skimte det klovnebillede, som Elisa forelskede sig i til et af børneværelserne, men som pigerne synes er lidt uhyggeligt.

Elisa er lige så flittig som naboerne

- Elisa er et strålende eksempel på, at der er flere goder ved at købe brugt: I Elisas tilfælde var hun nødt til det for at spare penge, og samtidig foretrækker hun faktisk brugtfund, fordi det kun er sådan, hun kan købe møbler, der minder hende om barndommen, fortæller Julie Schoen, DBAs talsperson.

- Det er ikke kun Elisa, der er rigtig flittig til at købe og sælge på brugtmarkedet. Vores Genbrugsindeks viser, at Elisas naboer også ofte handler med genbrugsfund. 78 procent af nordjyderne har inden for de seneste 12 måneder handlet (dvs. købt og/eller solgt) med en eller flere brugte ting. Dermed er nordjyderne langt flittigere end alle dem, der bor på Sjælland ink. hovedstaden og Bornholm, fortæller Julie Schoen, DBAs talsperson.

- I Nordsjælland er de dårligst til at handle brugt. Nordsjællænderne er med kun 69 procent dem, hvor færrest har købt eller solgt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder, fortæller Julie Schoen, DBAs talsperson.

- Nordjyderne har dog været bedre til at genbruge, i den forstand at i 2016, 2017 og 2018 var det nordjyderne, der løb med førstepladsen i at være dem, der solgte mest brugt. I 2021 er det østjyderne der kan placerer sig højest på præmieskamlen. I Østjylland har 52 procent nemlig solgt en eller flere brugte ting inden for de seneste 12 måneder. I Nordjylland er det tilsvarende tal i år 47 procent. I 2018 var tallet 39 procent. Nordjyderne er dermed blevet bedre og bedre til at sælge, men de er dog bare blevet overhalet indenom af østjyderne, fortæller Julie Schoen, DBAs talsperson.

Kilde: Alle data er trukket fra DBAs Genbrugsindeks 2021, der tager temperaturen på hele Genbrugsdanmark

Kurven, som står ude i køkkenet, har Elisa for fem måneder siden købt for 40 kroner i en Blå Kors-butik i Frederikshavn. Senere så hun, at kurven fra ny kunne købes til 350 kroner.
Kurven, som står ude i køkkenet, har Elisa for fem måneder siden købt for 40 kroner i en Blå Kors-butik i Frederikshavn. Senere så hun, at kurven fra ny kunne købes til 350 kroner.

Er du vild med en genbrugsindretning, er Louises hjem måske også noget for dig. Louise bor i Humlebæk blandt afskallet møbler og lyse farver. Hun er især vild med at købe tøjet brugt. Besøg hende, her.

Det er ikke så meget tøjet, der er i fokus i Jonas’ hjem. Jonas er vild med at upcykle. Eksempelvis hænger han skuffer på væggen, og gamle fjernsyn bliver brugt som potteplanter og skabe. Kom med indenfor i hans hjem i videoen, her:

Du kan læse mere om Jonas hjem, her.

Relaterede artikler