Fjern skjolder fra teakmøbler
DIYBolig

Fjern skjolder fra teakmøbler

Louise Guldager
Louise Guldager

Har du et teaktræsmøbel, som har mørke eller grå skjolder? Så er det højest sandsynligt pletter fra vand eller fugt. Det er faktisk noget, du nemt selv kan fjerne. Teaktræ skal løbende vedligeholdes, og det gøres nemt og hurtigt, når du først ved hvordan. Selvom et brugt møbel ser lettere slidt ud, kan du altså hurtigt få det shinet op igen. Læs her, hvordan.

Teaktræ er blandt én af de mest populære træsorter netop nu. Teaktræ blev ofte anvendt til møbler i 50'erne og 60'erne, og derfor er disse lette at få fingrene i via platforme som DBA. Måske derfor er netop 'teak' blandt noget af det mest søgte inden for møbelkategorien på DBA.

På grund af sine naturlige olier er teaktræ meget holdbart og kræver ikke meget behandling. Derfor giver det god mening at købe brugt. Står du dog med et teak-møbel, der har fået lidt pletter eller skjolder, skal du ikke lade dig afskrække. Skjolderne kan faktisk nemt fjernes.

Læs med i artiklen herunder, hvor vi deler ud af møbelsnedker van der Bourgh`s bedste råd og tips til behandling af teaktræ. Du kan også se videoen lige her, hvor Michael (vinderen af Nybyggerne) guider dig til, hvordan du gør med sin video-guide:

Find skænke i teak på DBA:

 1. Skænk, teaktræ, b: 200 d: 44 h: 110, Fuldstændig fantastisk skænk af Henning Kjærnulf i teaktræ.
I f

  Skænk, teaktræ, b: 200 d: 44 h: 110, Fuldstændig fantastisk skænk af Henning Kjærnulf i teaktræ. I fronten fire skydelåger bag hvilke hylder og udtræksbakker; herunder fire skuffer. Stemplet på bags

  3.999,00 kr.28-01-2023
 2. Lille Teak Skab

  Lille Teak Skab

  Skænk, teaktræ, b: 76 d: 43 h: 62, Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Varen er stadig

  1.400,00 kr.28-01-2023
 3. Skænk, teaktræ, b: 130 d: 30 h: 60, Skænk i teaktræ med malede låger/skuffer fra Nova Møbler. Udgået

  Skænk, teaktræ, b: 130 d: 30 h: 60, Skænk i teaktræ med malede låger/skuffer fra Nova Møbler. Udgået model i stand som ny (har været brugt 3-4 måneder, derefter opmagasineret i lagerrum). Perfekt til

  5.000,00 kr.28-01-2023
 4. Skænk, teaktræ, b: 137 d: 40 h: 96, Gedigen og robust skænk / købmandsdisk i hårdtræ (teak?) 
3 skuf

  Skænk, teaktræ, b: 137 d: 40 h: 96, Gedigen og robust skænk / købmandsdisk i hårdtræ (teak?) 3 skuffer glasskab og 4 hylder. Rigtig pæn stand ingen skader. Bygget på bestilling.

  1.500,00 kr.28-01-2023
 5. Skænk, teak, 2 stk.

  Skænk, teak, 2 stk.

  Skænk, teaktræ, Meget flotte små skænke i teak med 2 skydelåger og skråtstillede koniske ben, i alt 2 stk. Der er 1 flytbar hylde bag lågerne. Der er isat 2 propper i toppen, og der er enkelte overfla

  1.995,00 kr.10-11-2022
 6. Lav Teak Skænk

  Lav Teak Skænk

  Skænk, teaktræ, b: 150 d: 44 h: 79, Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Varen er stadig

  6.000,00 kr.28-01-2023

Lige nu er der 210 kommoder i teak til salg på DBA, som du kan se her.

Det skal du bruge:

- Olie* - eventuelt Junckers klare bordpladeolie

- Slibesvamp, sandpapir

- Excentersliber

- Engangshandsker

- Fnugfri klude (for eksempel en gammel T-shirt)

= Det hele kan findes i almindelige byggemarkeder

*Christian van der Bourgh påpeger, at det er uhyre vigtigt, at du læser på den olie, du bruger.

Der findes mange olier. Husk at læse, hvordan den påføres. Og om de er selvantændelige. Det er meget vigtigt, da flere olier kan få kluden til at selvantænde. Også efter den er smidt ud.

Der findes også masser af olier, der ikke er selvantændelige, men det er uanset vigtigt, at du læser på deklarationen, inden du går i gang. Christian van der Bourgh har et lille fif, der sikrer, at din klud ikke selvantænder:

- Tag en gummihandske eller engangshandske og vend vrangen ud på handsken. Her ligger du kluden ned i. Hæld derefter vand i handsken og bind knude. Så har du indkapslet den. Så kan der ikke gå ild i.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Celine

Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs
Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs

Et kort overblik: Sådan gør du trin for trin

I resten af artiklen gennemgår jeg punkt for punkt, hvordan du fjerner skjolderne fra dit teak-møbel, og jeg har krydret trinene med en masse gode råd fra Christian van der Bourgh. Men hvis du vil have et kort overblik over de trin, du skal igennem, kan du få det herunder:

1. Slib forsigtigt med en fin kornstørrelse langs åreretningen

2. Fjern støv med fugtig klud eller støvsuger

3. Slib med finere kornstørrelse igen, og kør overfladen over - igen - med en fugtig klud

4. Påfør olie. Vent 20-30 minutter og påfør herefter endnu et lag olie

5. Lad olien trænge ned i træet i cirka 30 minutter

6. Fjern overskydende olie - og vupti - dit møbel er klar til endnu en sæson

LÆS OGSÅ: Smukke brugte champagneglas og -kølere

Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker
Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker

1. Huskeregel: Det skal du tjekke inden behandlingen

Christian van der Bourgh, der er uddannet møbelsnedker og driver Snedkermanden.dk, arbejder til dagligt med genbrugsmøbler og med istandsættelse af disse. Han giver her nogle gode råd, når du skal behandle og forskønne dit gamle teaktræsmøbel:

Allerførst skal du fastslå, om det er et møbel i massiv eller fineret teaktræ:

- Teaktræ meget oppe i tiden og kan sagtens forskønnes. Men det kommer først og fremmest an på, hvordan det er bygget op. Mange teakmøbler har det, man kalder en fineret overflade. Og så skal man være lidt mere delikat, fortæller Christian van der Bourgh, der dog ikke mener, du skal lade sig skræmme af den grund. 

Du skal bare gøre dig klart, INDEN du sliber, hvilken type træ, du arbejder med.

Finer har et mindre slidlag, da det kun er cirka 1 millimeter tykt. Her må man ikke bare slibe løs, for så sliber man til sidst igennem fineren og kommer ned i spånpladen, og det er noget møg. Du kan heller ikke vide, når møblet er købt brugt, om den er blevet slebet før. Så her kan du være på nippet til at slibe i bund. Undersøg derfor altid først, om det er massiv eller fineret.

Som udgangspunkt, fortæller Christian van der Bourgh, at de fleste skænke og skabe med låger, i næsten 90 procent af tilfældene er fineret.

Er dit møbel i massiv teak, kan du roligt slibe løs. Her behøver du ikke være så forsigtig som med fineret teak, da du ikke kan slibe igennem fineren.

En lille huskeregel:
Hvis åreretningen ændrer sig, så er møblet som regel fineret.

Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer
Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer

2. Find ud af, om møblet er olieret eller lakeret

Når du har fastslået, om dit møbel er i massiv eller fineret teaktræ, skal du som det næste finde ud af, om det er olieret eller lakeret, fortæller Christian van der Bourgh.

Hvis dit teak møbel er blevet lidt gråligt, er det typisk fordi, det naturlige olieindhold er tørret ud. Teak-møbler har godt af lidt olie en gang om året cirka.

Hvis dit møbel er olieret, skal du begynde med at slibe i åreretningen med korn 120 eller 180, alt afhængig af standen af dit møbel.

Olie til havemøblerne på DBA:

 1. Bernat træolie til cedar og lærk (teak træ), Jotun, Halv bøtte liter, Teak træs farvet, Der er ca 1/

  Bernat træolie til cedar og lærk (teak træ), Jotun, Halv bøtte liter, Teak træs farvet, Der er ca 1/2 bøtte. Kostede 600 kr. ny. Top kvalitet til dine teak træs møbler. Vi har brugt til teak træs have

  189,00 kr.18-04-2022

Find olie til dine havemøbler ved at klikke her. Måske du også finder teaktræsolie der.

3. Gør møblet klar til slibning

Støvsug eller fjern overskydende støv med en fugtig klud. Det er vigtigt, at træet tørrer op igen, inden du sliber (trin 4). 

Spiseborde i teak på DBA:

 1. Spisebord, Teaktræ, Vintage Retro teak palisander egetræ, Flot teak spisebord med mulighed for udtræ

  Spisebord, Teaktræ, Vintage Retro teak palisander egetræ, Flot teak spisebord med mulighed for udtræk i begge ender. Rigtig god størrelse til et mindre køkken eller stue. Fremstår i pæn stand, med l

  1.200,00 kr.28-01-2023
 2. Spisebord, Teak spisebord.

Kan slåes sammen til et mindre bord, så det kun er 134 x 84 (de to yders

  Spisebord, Teak spisebord. Kan slåes sammen til et mindre bord, så det kun er 134 x 84 (de to yderste plader kan skubbes sammen under den midterste bordplade). Står i Fårup (8990).

  1.500,00 kr.28-01-2023
 3. Spisebord, Teaktræ, Meget velholdt spisebord i teaktræ med hollandske udtræk. Sidestykkerne er nemme

  Spisebord, Teaktræ, Meget velholdt spisebord i teaktræ med hollandske udtræk. Sidestykkerne er nemme at tage ind og ud. Ben kan skrues af, så det let kan transporteres. Mål: L: 127 cm L udslået: 2

  2.300,00 kr.28-01-2023
 4. Spisebord, Teak, Farstrup, Flot og velholdt spisebord i teaktræ sælges. Det er overordnet set meget

  Spisebord, Teak, Farstrup, Flot og velholdt spisebord i teaktræ sælges. Det er overordnet set meget velholdt, men ville have godt af en omgang teakolie, idet det er blevet en smule afbleget de steder,

  7.200,00 kr.28-01-2023
 5. Spisebord, Teak, b: 90 l: 140, Pænt teak spisebord med 2 udtræksplader integreret i bordet. Når bord

  Spisebord, Teak, b: 90 l: 140, Pænt teak spisebord med 2 udtræksplader integreret i bordet. Når bordet er helt udtrukket måler det 252 cm. Med lidt let slibning og en gang olie, så kan det blive et r

  1.500,00 kr.28-01-2023
 6. Spisebord

  Spisebord

  Spisebord, Teak, Oman Juniorer , b: 90 l: 145, Omann Junior model 54 spisebord I teak med Hollands udtræk. Det er 73 cm . Højt. Det har nogen småriser.

  5.500,00 kr.22-03-2022

I skrivende stund er der 5.301 spiseborde til salg på DBA, og 196 af dem er i teak.

4. Slib

Slib herefter.

Når du går i gang med at behandle dit teaktræsmøbel, skal du både huske at slibe forsigtigt - og fordele slibningen over et større stykke, forklarer Christian van der Bourgh. Det vil give det pæneste resultat, også selvom der er tale om en lille skjold i det ene hjørne for eksempel.

Slib med korn 240 og alternativt korn 400, alt afhængig af hvor fin/glat finish, du ønsker.

Når du har slibet, skal du huske at rengøre overfladen for slibestøv.

5. Påfør olie x 2 gange

Påfør dernæst olie enten med en slibesvamp eller en almindelig husholdningssvamp. Lad olien trænge ind og påfør et nyt lag efter 20-30 minutter.

LÆS OGSÅ: Liste: 10 trendy møbler til studieboligen

Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter

Lænestole i teak på DBA:

 1. Lænestol. Teak m. træ. Ib Kofod-Larsen. God vintage stand.

  Lænestol. Teak m. træ. Ib Kofod-Larsen. God vintage stand.

  Lænestol, træ, Ib Kofod-Larsen, DESIGNER: Ib Kofod-Larsen FABRIKANT: Slagelse Møbelværk MATERIALER: Teak and fabric CONDITION: Good vintage condition DIMENSIONER: W. 70 cm. H. 80 cm. D. 75 cm. BEMÆRK

  12.500,00 kr.20-08-2022
 2. 70erne, scandinavisk design, total renoveret højrygget lænestol, møbeluld

  70erne, scandinavisk design, total renoveret højrygget lænestol, møbeluld

  Lænestol, stof, 70erne, skandinavisk design. Total renoveret højrygget lænestol. Meget godt siddekomfort. Kvalitets carrygul filtagtig møbeluld. Teaktræ ben. Helt ny polstring med naturlig kokos måtte

  10.800,00 kr.22-11-2022
 3. Lænestol, skind, Lænestol fra 1950-60'erne betrukket med grønt skind, tilspidsede ben af massivt tea

  Lænestol, skind, Lænestol fra 1950-60'erne betrukket med grønt skind, tilspidsede ben af massivt teaktræ. H. 75 cm. Sh. 38 cm. aldersrelateret brugspræg. God stand! Danish design Lænestol Læder læ

  1.500,00 kr.28-01-2023
 4. Lænestol

  Lænestol

  Lænestol, læder, Ole Wancher, Højrygget lænestol,model Senator i massiv teaktræ. Hynder i cognac farvet patineret læder. Produceret hos cado. Pæn stand. Evt kan lev aftales.

  6.900,00 kr.26-10-2021
 5. Lænestol, velour, Retro lænestol i grøn velour med teaktræ ben 

Sidehøjde 41 cm breden på spidsen a

  Lænestol, velour, Retro lænestol i grøn velour med teaktræ ben Sidehøjde 41 cm breden på spidsen af armlæn 83 brede på ryggen 57 højde på ryggen 90 sideflade mål 52x49 Se også mine andre annoncer

  1.300,00 kr.28-01-2023
 6. Læderlænestol, læder, Designet af Ib Kofod Larsen læderlæneStol med teaktræ ben. 

Se også mine andr

  Læderlænestol, læder, Designet af Ib Kofod Larsen læderlæneStol med teaktræ ben. Se også mine andre annoncer på møbler Palisander retro design teak lænestol stol

  1.900,00 kr.28-01-2023

Klik her og se de 139 lænestole i teak, som er til salg på DBA, og flere af dem koster 500 kroner eller derunder.

6. Lad olien sive ind natten over

Vent yderligere 20-30 minutter og tør det overskydende olie af. Der må ikke være nogle “våde” områder. Lad møblet med olien tørre til minimum dagen efter, før du tager dit møbel i brug.

Nu er du færdig. 

Men hvis dit teak-møbel er malet, så læs med herunder.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan forvandles disse to gamle skolestole til en bænk

Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter
Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter

Kommoder i teak på DBA:

 1. Kommode, teaktræ, b: 66 d: 69 h: 90, Unik indonesisk kommode med vin reol/skuffe på den ene side og

  Kommode, teaktræ, b: 66 d: 69 h: 90, Unik indonesisk kommode med vin reol/skuffe på den ene side og skab/hylde/skuffe på den anden. Klinke detalje på toppen. Solidt træ og på den tunge side….

  1.500,00 kr.28-01-2023
 2. Kommode, teaktræ, b: 100 d: 75 h: 80, Teaktræs kommode fra 60´erne. Meget velholdt. 3 skuffer med nø

  Kommode, teaktræ, b: 100 d: 75 h: 80, Teaktræs kommode fra 60´erne. Meget velholdt. 3 skuffer med nøgle. 2 lamper og spejl. Kan lukkes som chatol.

  2.500,00 kr.28-01-2023
 3. Teak Kommode 7 skuffer

  Teak Kommode 7 skuffer

  Kommode, teaktræ, b: 76 d: 42 h: 123, Nexø Kommode, god kvalitet Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Ge

  4.500,00 kr.28-01-2023
 4. Kommode, teaktræ, b: 200 d: 46 h: 112, Dansk møbeldesign fra 60’erne i god stand. Flot møbel der er

  Kommode, teaktræ, b: 200 d: 46 h: 112, Dansk møbeldesign fra 60’erne i god stand. Flot møbel der er nemt at vedligeholde, Giver rigtig god opbevaring

  3.995,00 kr.28-01-2023
 5. Kommode, teaktræ, b: 89 d: 49 h: 92, 
Her får du et utroligt flot møbel, med skuffer der kan indehol

  Kommode, teaktræ, b: 89 d: 49 h: 92, Her får du et utroligt flot møbel, med skuffer der kan indeholde meget. Den kan bruges på børneværelset, sommerhuset..ja, faktisk de fleste steder, da farverne på

  1.800,00 kr.28-01-2023
 6. Kommode

  Kommode

  Kommode, teaktræ, b: 75 d: 42 h: 58, Entrekommode i teaktræ,4 skuffer med skilpadde greb. Dansk Møbelproducent fra 60erne. Pæn stand. Evt kan lev aftales.

  2.500,00 kr.23-12-2021

Klik her for at se ALLE de annoncer på DBA, der matcher søgningen 'teak' på DBA. I skrivende stund er der 7.805.

Andre gode tips og tricks - eksempelvis malet teak

Hvis dit møblet er lakeret, og der er en lille aftegning i lakken, så er et andet trick, at du med hjælp fra en lille smule sprit i en cirkel, kan sætte ild til den. Er du i tvivl, så tag fat i en fagmand, fortæller Christian van der Bourgh. De kan hjælpe dig og ved, hvordan man håndterer møblet, så der ikke sker noget. 

Har du købt et teaktræsmøbel, der er malet, kan du faktisk også godt få det smukke træ frem igen. Christian van der Bourgh anbefaler Nitromors, der kan fjerne maling.

- Det er nogle grønne dåser, der især er godt til opløsning af lak og maling – det er en gelé-masse, som man dupper ud. Så ligger du plastik hen over – lader det trække i 10-15 minutter – og så opløser lak og maling sig, og du kan herefter skrælle det af.

Det er en lidt mere langtrukket proces end at fjerne skjolder fra teaktræ, men det kan altså lade sig gøre. Dog skal man, påpeger Christian van der Bourgh, overveje det miljømæssige aspekt:

Desværre er det de gode, gamle kradsesager, der virker bedst. Miljømæssigt må man så overveje, om det er det værd.
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen

Spisestole i teak til salg på DBA:

 1. Farstrup. spisestol model 206, bøg og teak

  Farstrup. spisestol model 206, bøg og teak

  Farstrup. spisestol model 206, bøg og teak, -, LotID: 6151337 Farstrup. Spisestol med stel af bøg, buet kopstykke fineret med teak, sæder betrukket med brun læder. H. 73 cm, B. 50 cm, SH 45 cm. Frems

  2.000,00 kr.24-01-2023
 2. Spisestol, Johannes Andersen, nyt nappa, teak

  Spisestol, Johannes Andersen, nyt nappa, teak

  Spisebordsstol, teaktræ, Johannes Andersen, Smuk spisestol i teak designet af Johannes Andersen. Nyt sort nappa. Mål: Højde (sæde): 43 cm. Se flere billeder af stolen: https://dekohjem.dk/produkt/sp

  1.550,00 kr.10-01-2023
 3. Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 50 l: 50, 1 stk Teak Spisestol med stribet stof Totalhøjde 73 bred

  Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 50 l: 50, 1 stk Teak Spisestol med stribet stof Totalhøjde 73 bredde 50 cm sædehøjde 45 cm. ( v )

  300,00 kr.20-04-2018

I skrivende stund er der 196 spiseborde i teak til salg på DBA, og langt de fleste koster under 2.000 kroner.

I denne video kan du se, hvordan du kan lave dit helt eget teak-sofabord 

Du kan læse, hvordan Michael trin-for-trin lavede dette fine teak-marguerit-bord, ved at klikke på artiklen bag videoen, her.

Fint igen – klar til et år mere
Fint igen – klar til et år mere

Elsker du teak? Så bør du besøge disse artikler

- I videoen her kan du se, hvordan du laver et gammelt og grimt spejl om til et fin teaktræs-spejl. Det er Michael fra Nybyggerne, der har været igang!

- Hvis du påtænker at male din teaktræs-kommode, så læs med her, hvor en af vores genbrugsguider har gjort det med succes. 

- Du kan også se, hvordan Michael fra Nybyggerne tryller gamle teak-komoder om til en helt ny og unik én i denne video. Jeg garanterer, at du aldrig har set en lige som denne.

- Du kan også tage et smut hjem til bloggeren Julia, der i denne artikel fortæller, hvilke genbrugskøb der er hendes favoritter. Blandt andet møbler af teak. 

- Med en lille plade fra lidt teaktræ, en saddel og et cykelstyr kan du lave det sejeste cykelophæng til stuen. Sådan kan du både holde cyklen væk fra cykeltyven, du sikrer dig, at cyklen ikke slides af sne og frost, vind og vejr, og samtidig har du noget anderledes at kigge på. I videoen her viser Michael dig, hvor nemt det er at lave dette teak-cykelophæng.

- Det er ikke kun teaktræet, der trænger til pleje og behandling engang imellem. Også havemøbler i træ kan opleve, hvor barsk vejr og vind kan være mod materialet, og derfor har Anne og Todd i denne video vist, hvordan de giver deres træ-havemøbler en opfriskning.

Relaterede artikler