Fjern skjolder fra teakmøbler
DIYBolig

Fjern skjolder fra teakmøbler

Louise Guldager
Louise Guldager

Har du et teaktræsmøbel, som har mørke eller grå skjolder? Så er det højest sandsynligt pletter fra vand eller fugt. Det er faktisk noget, du nemt selv kan fjerne. Teaktræ skal løbende vedligeholdes, og det gøres nemt og hurtigt, når du først ved hvordan. Selvom et brugt møbel ser lettere slidt ud, kan du altså hurtigt få det shinet op igen. Læs her, hvordan.

Teaktræ er blandt én af de mest populære træsorter netop nu. Teaktræ blev ofte anvendt til møbler i 50'erne og 60'erne, og derfor er disse lette at få fingrene i via platforme som DBA. Måske derfor er netop 'teak' blandt noget af det mest søgte inden for møbelkategorien på DBA.

På grund af sine naturlige olier er teaktræ meget holdbart og kræver ikke meget behandling. Derfor giver det god mening at købe brugt. Står du dog med et teak-møbel, der har fået lidt pletter eller skjolder, skal du ikke lade dig afskrække. Skjolderne kan faktisk nemt fjernes.

Læs med i artiklen herunder, hvor vi deler ud af møbelsnedker van der Bourgh`s bedste råd og tips til behandling af teaktræ. Du kan også se videoen lige her, hvor Michael (vinderen af Nybyggerne) guider dig til, hvordan du gør med sin video-guide:

Find skænke i teak på DBA:

 1. Skænk, teaktræ, Hej har denne smukke teaktræ lav skænk stå rigtig flot stolen bag sælges også så kom

  Skænk, teaktræ, Hej har denne smukke teaktræ lav skænk stå rigtig flot stolen bag sælges også så kom med bud køb tre af min ting og den billigste er gratis det gælder alle mine ting

  800,00 kr.24-06-2024
 2. Johannes Andersen skænk

  Johannes Andersen skænk

  Skænk, teaktræ, KAN LEVERES. Fin Johannes Andersen skænk i teaktræ. Møblets mål er H 130 L 130 D 44. Bemærk håndtaget til skrivepladen skal limes. Ellers et rigtig fint møbel med god opbevaringsplads.

  4.000,00 kr.16-12-2023
 3. Skænk, teaktræ, b: 200 d: 35 h: 118

  Skænk, teaktræ, b: 200 d: 35 h: 118

  1.700,00 kr.23-06-2024
 4. Skænk, teaktræ

  Skænk, teaktræ

  8.000,00 kr.23-06-2024
 5. Skænk, teaktræ, b: 198 d: 31 h: 65, Smuk og velholdt skænk i teaktræ på runde koniske ben. 
Med 2 se

  Skænk, teaktræ, b: 198 d: 31 h: 65, Smuk og velholdt skænk i teaktræ på runde koniske ben. Med 2 sektioner i hver side med jalousi låger. Med hylde modul i højre side og lille bar-modul i Venstre s

  4.800,00 kr.23-06-2024
 6. Skænk, Flot skænk i Teaktræ med hylder og skuffer fra 1960’erne - velholdt - men selvfølgelig med br

  Skænk, Flot skænk i Teaktræ med hylder og skuffer fra 1960’erne - velholdt - men selvfølgelig med brugsspor. En ejer. Længde 183 cm, højde 115 cm, dybde 40 cm. Sælges for 1.800kr Prisen er ikke til

  1.800,00 kr.23-06-2024

Lige nu er der 210 kommoder i teak til salg på DBA, som du kan se her.

Det skal du bruge:

- Olie* - eventuelt Junckers klare bordpladeolie

- Slibesvamp, sandpapir

- Excentersliber

- Engangshandsker

- Fnugfri klude (for eksempel en gammel T-shirt)

= Det hele kan findes i almindelige byggemarkeder

*Christian van der Bourgh påpeger, at det er uhyre vigtigt, at du læser på den olie, du bruger.

Der findes mange olier. Husk at læse, hvordan den påføres. Og om de er selvantændelige. Det er meget vigtigt, da flere olier kan få kluden til at selvantænde. Også efter den er smidt ud.

Der findes også masser af olier, der ikke er selvantændelige, men det er uanset vigtigt, at du læser på deklarationen, inden du går i gang. Christian van der Bourgh har et lille fif, der sikrer, at din klud ikke selvantænder:

- Tag en gummihandske eller engangshandske og vend vrangen ud på handsken. Her ligger du kluden ned i. Hæld derefter vand i handsken og bind knude. Så har du indkapslet den. Så kan der ikke gå ild i.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Celine

Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs
Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs

Et kort overblik: Sådan gør du trin for trin

I resten af artiklen gennemgår jeg punkt for punkt, hvordan du fjerner skjolderne fra dit teak-møbel, og jeg har krydret trinene med en masse gode råd fra Christian van der Bourgh. Men hvis du vil have et kort overblik over de trin, du skal igennem, kan du få det herunder:

1. Slib forsigtigt med en fin kornstørrelse langs åreretningen

2. Fjern støv med fugtig klud eller støvsuger

3. Slib med finere kornstørrelse igen, og kør overfladen over - igen - med en fugtig klud

4. Påfør olie. Vent 20-30 minutter og påfør herefter endnu et lag olie

5. Lad olien trænge ned i træet i cirka 30 minutter

6. Fjern overskydende olie - og vupti - dit møbel er klar til endnu en sæson

LÆS OGSÅ: Smukke brugte champagneglas og -kølere

Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker
Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker

1. Huskeregel: Det skal du tjekke inden behandlingen

Christian van der Bourgh, der er uddannet møbelsnedker og driver Snedkermanden.dk, arbejder til dagligt med genbrugsmøbler og med istandsættelse af disse. Han giver her nogle gode råd, når du skal behandle og forskønne dit gamle teaktræsmøbel:

Allerførst skal du fastslå, om det er et møbel i massiv eller fineret teaktræ:

- Teaktræ meget oppe i tiden og kan sagtens forskønnes. Men det kommer først og fremmest an på, hvordan det er bygget op. Mange teakmøbler har det, man kalder en fineret overflade. Og så skal man være lidt mere delikat, fortæller Christian van der Bourgh, der dog ikke mener, du skal lade sig skræmme af den grund. 

Du skal bare gøre dig klart, INDEN du sliber, hvilken type træ, du arbejder med.

Finer har et mindre slidlag, da det kun er cirka 1 millimeter tykt. Her må man ikke bare slibe løs, for så sliber man til sidst igennem fineren og kommer ned i spånpladen, og det er noget møg. Du kan heller ikke vide, når møblet er købt brugt, om den er blevet slebet før. Så her kan du være på nippet til at slibe i bund. Undersøg derfor altid først, om det er massiv eller fineret.

Som udgangspunkt, fortæller Christian van der Bourgh, at de fleste skænke og skabe med låger, i næsten 90 procent af tilfældene er fineret.

Er dit møbel i massiv teak, kan du roligt slibe løs. Her behøver du ikke være så forsigtig som med fineret teak, da du ikke kan slibe igennem fineren.

En lille huskeregel:
Hvis åreretningen ændrer sig, så er møblet som regel fineret.

Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer
Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer

2. Find ud af, om møblet er olieret eller lakeret

Når du har fastslået, om dit møbel er i massiv eller fineret teaktræ, skal du som det næste finde ud af, om det er olieret eller lakeret, fortæller Christian van der Bourgh.

Hvis dit teak møbel er blevet lidt gråligt, er det typisk fordi, det naturlige olieindhold er tørret ud. Teak-møbler har godt af lidt olie en gang om året cirka.

Hvis dit møbel er olieret, skal du begynde med at slibe i åreretningen med korn 120 eller 180, alt afhængig af standen af dit møbel.

Find olie til dine havemøbler ved at klikke her. Måske du også finder teaktræsolie der.

3. Gør møblet klar til slibning

Støvsug eller fjern overskydende støv med en fugtig klud. Det er vigtigt, at træet tørrer op igen, inden du sliber (trin 4). 

Spiseborde i teak på DBA:

 1. Spisebord, Teaktræ, b: 100 l: 201, Super lækkert spisebord tilhørte 8 stole som dog skal ha en kærli

  Spisebord, Teaktræ, b: 100 l: 201, Super lækkert spisebord tilhørte 8 stole som dog skal ha en kærlig hånd kom også gerne med et bud

  2.000,00 kr.23-06-2024
 2. Spisebord, Teak, b: 89 l: 131, Teaktræsbord med Hollandsk udtræk. Hurtig afhentning prioriteres. Kan

  Spisebord, Teak, b: 89 l: 131, Teaktræsbord med Hollandsk udtræk. Hurtig afhentning prioriteres. Kan ikke leveres. Skal hentes ned fra fjerde sal - vi kan ikke hjælpe med at bære. Trænger til olie og

  1.000,00 kr.24-06-2024
 3. Rundt teak spisebord 115 cm med 4 tillægsplader

  Rundt teak spisebord 115 cm med 4 tillægsplader

  Spisebord, Teak, Skovmand Andersen, Absolut perfekt stand - ingen ridser. Et rundt Skovmand Andersen bord. Med 1 tillægsplade på 50 cm med matchende sarg, bliver det ovalt med mulighed for at sidde op

  4.500,00 kr.24-06-2024
 4. Spisebord, Teak, Københavnerbord, Sofabord og spisebord i et. Perfekt til den lille bolig. Teak i ri

  Spisebord, Teak, Københavnerbord, Sofabord og spisebord i et. Perfekt til den lille bolig. Teak i rigtig pæn stand. Som sofabord er målene 57x149 og som spisebord 104x149. Der kan sidde 6-8 personer o

  1.800,00 kr.23-06-2024
 5. Spisebord, Teak. Kryds finer under, Retro, Retro spisebord med Hollandsk udtræk.
Almindelig mål. 
Læ

  Spisebord, Teak. Kryds finer under, Retro, Retro spisebord med Hollandsk udtræk. Almindelig mål. Længde; 130.Bredde 84. Bord slået ud 230. Højde 72. Højde til kant under bord 62,5. Bordet har fået o

  800,00 kr.23-06-2024
 6. Spisebord, Teak ?, Gudme Møbelfabrik, Rundt spisebord, der kan trækkes ude til oval facon. Har 2 ori

  Spisebord, Teak ?, Gudme Møbelfabrik, Rundt spisebord, der kan trækkes ude til oval facon. Har 2 originale tillægsplader. Rundt spisebord med sokkel, så ingen problemer med irriterende bordben. Sokle

  3.000,00 kr.23-06-2024

I skrivende stund er der 5.301 spiseborde til salg på DBA, og 196 af dem er i teak.

4. Slib

Slib herefter.

Når du går i gang med at behandle dit teaktræsmøbel, skal du både huske at slibe forsigtigt - og fordele slibningen over et større stykke, forklarer Christian van der Bourgh. Det vil give det pæneste resultat, også selvom der er tale om en lille skjold i det ene hjørne for eksempel.

Slib med korn 240 og alternativt korn 400, alt afhængig af hvor fin/glat finish, du ønsker.

Når du har slibet, skal du huske at rengøre overfladen for slibestøv.

5. Påfør olie x 2 gange

Påfør dernæst olie enten med en slibesvamp eller en almindelig husholdningssvamp. Lad olien trænge ind og påfør et nyt lag efter 20-30 minutter.

LÆS OGSÅ: Liste: 10 trendy møbler til studieboligen

Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter

Lænestole i teak på DBA:

 1. Armstol, andet, Et lækkert sæt stole i space age stil i gul og rød plast med stål stel. I stil med t

  Armstol, andet, Et lækkert sæt stole i space age stil i gul og rød plast med stål stel. I stil med ting man ser fra Verner Panton. Ryglænet kan drejes uafhængigt af sædet så du kan side som du har ly

  900,00 kr.23-06-2024
 2. Lænestole KAN LEVERES

  Lænestole KAN LEVERES

  Lænestol, stof, KAN LEVERES , Et fint sæt lænestole der skal ombetrækkes. Stolens mål er H 83 B 70 D 71 Siddehøjde 38.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er på net

  6.000,00 kr.17-04-2023
 3. Lænestol, træ, Søren Ladefoged, Lænestol af Søren Ladefoged, 60’erne.
Fremstillet i teaktræ, flytbar

  Lænestol, træ, Søren Ladefoged, Lænestol af Søren Ladefoged, 60’erne. Fremstillet i teaktræ, flytbar ryglæn. Sælges med tilhørende skammel.

  6.500,00 kr.23-06-2024
 4. Lænestol, træ, Getama, Getama lænestol i teaktræ, puderne er den originale puder i sort læder , kan

  Lænestol, træ, Getama, Getama lænestol i teaktræ, puderne er den originale puder i sort læder , kan hentes fra Helsingør

  1.500,00 kr.22-06-2024
 5. 1960erne, Dansk design af Erhardsen & Andersen, total renoveret lænestol,

  1960erne, Dansk design af Erhardsen & Andersen, total renoveret lænestol,

  Lænestol, stof, 1960s, Dansk design af Erhardsen & Andersen. Total renoveret lænestole. Møbel uldstof i koksgrå og rød farve. Fornyet teaktræ. Helt ny polstring. Fremstillet af Dansk møbelproducent Er

  7.200,00 kr.23-10-2023
 6. Teak Skammel

  Teak Skammel

  Drejestol, metal, Kan justeres op og ned Variete forhandler Dansk design - Mid century møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Varen er st

  2.200,00 kr.22-06-2024

Klik her og se de 139 lænestole i teak, som er til salg på DBA, og flere af dem koster 500 kroner eller derunder.

6. Lad olien sive ind natten over

Vent yderligere 20-30 minutter og tør det overskydende olie af. Der må ikke være nogle “våde” områder. Lad møblet med olien tørre til minimum dagen efter, før du tager dit møbel i brug.

Nu er du færdig. 

Men hvis dit teak-møbel er malet, så læs med herunder.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan forvandles disse to gamle skolestole til en bænk

Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter
Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter

Kommoder i teak på DBA:

 1. Kommode, teaktræ, b: 80 d: 40 h: 101, Kommode i god stand med 6 skuffer. Grebene i perfekt stand. Sk

  Kommode, teaktræ, b: 80 d: 40 h: 101, Kommode i god stand med 6 skuffer. Grebene i perfekt stand. Skuffer kører godt.

  1.400,00 kr.24-06-2024
 2. Kommode, teaktræ, b: 75 d: 40 h: 115, Teaktræ kommode udført med 6 skuffer, samt flotte messing hånd

  Kommode, teaktræ, b: 75 d: 40 h: 115, Teaktræ kommode udført med 6 skuffer, samt flotte messing håndtag. Stående på fastmonteret sokkel Den viste krukke medfølger ikke Er renoveret og olieret kla

  1.789,00 kr.24-06-2024
 3. Kommode

  Kommode

  Kommode, teaktræ, b: 85 d: 41 h: 125, Lækker gammel retro kommode i tæktræ fra 1960erne. Kommode med 6 skuffer. Skufferne kører rigtigt godt. Fremstår i super stand. Evt kan lev aftales.

  3.000,00 kr.10-02-2024
 4. Kommode

  Kommode

  Kommode, teaktræ, b: 85 d: 42 h: 119, Stor kommode i teaktræ,6 skuffer med Kehlet greb,på stel i egetræ. Dansk Møbelproducent fra 60erne. Flot stand. Evt kan lev aftales.

  3.900,00 kr.11-02-2024
 5. Kommode, teaktræ, b: 60 d: 40 h: 83, Kommode udført i teaktræ, super velholdt stand fra ikke ryger h

  Kommode, teaktræ, b: 60 d: 40 h: 83, Kommode udført i teaktræ, super velholdt stand fra ikke ryger hjem.

  1.200,00 kr.23-06-2024
 6. Kommode, teaktræ, Kommode Dansk design med 5 skuffer..(den ene knap mangler)
Skufferne er tappet sam

  Kommode, teaktræ, Kommode Dansk design med 5 skuffer..(den ene knap mangler) Skufferne er tappet sammen. Tilskrevet Kai Kristiansen. Buet front. Se mål på foto Kan leveres eller kom og kig. Nu 1498,-

  1.498,00 kr.23-06-2024

Klik her for at se ALLE de annoncer på DBA, der matcher søgningen 'teak' på DBA. I skrivende stund er der 7.805.

Andre gode tips og tricks - eksempelvis malet teak

Hvis dit møblet er lakeret, og der er en lille aftegning i lakken, så er et andet trick, at du med hjælp fra en lille smule sprit i en cirkel, kan sætte ild til den. Er du i tvivl, så tag fat i en fagmand, fortæller Christian van der Bourgh. De kan hjælpe dig og ved, hvordan man håndterer møblet, så der ikke sker noget. 

Har du købt et teaktræsmøbel, der er malet, kan du faktisk også godt få det smukke træ frem igen. Christian van der Bourgh anbefaler Nitromors, der kan fjerne maling.

- Det er nogle grønne dåser, der især er godt til opløsning af lak og maling – det er en gelé-masse, som man dupper ud. Så ligger du plastik hen over – lader det trække i 10-15 minutter – og så opløser lak og maling sig, og du kan herefter skrælle det af.

Det er en lidt mere langtrukket proces end at fjerne skjolder fra teaktræ, men det kan altså lade sig gøre. Dog skal man, påpeger Christian van der Bourgh, overveje det miljømæssige aspekt:

Desværre er det de gode, gamle kradsesager, der virker bedst. Miljømæssigt må man så overveje, om det er det værd.
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen

Spisestole i teak til salg på DBA:

 1. Spisestol i teak af Ejner Larsen & Aksel Bender Madsen

  Spisestol i teak af Ejner Larsen & Aksel Bender Madsen

  Spisebordsstol, Teak, sjeneflet, Sjældent stol i massiv teak med sæde af nyt sjeneflet. Designet i 1956. Designet af Ejner Larsen & Aksel Bender Madsen for Willy Beck. STAND OG MÅL: Stand: Pæn, brugt

  6.860,00 kr.02-04-2024
 2. Spisebordsstol, LÆDER, 12 x PAUSTIAN spinal 44 chair, nypris 10.000kr!

Paustian Spinal Chair 44 er

  Spisebordsstol, LÆDER, 12 x PAUSTIAN spinal 44 chair, nypris 10.000kr! Paustian Spinal Chair 44 er en stoleserie designet af den danske arkitekt og designer Paul Leroy. Stolen har et stramt og intern

  1.599,00 kr.18-04-2024
 3. Spisebordsstol, Krom, Four Design, b: 78 l: 49, Nypris 3000kr

Topmoderne spisebordsstole med lille

  Spisebordsstol, Krom, Four Design, b: 78 l: 49, Nypris 3000kr Topmoderne spisebordsstole med lille strejf af retro. Velpolstret sæde med armlæn. De står som nye. Pris angivet pr stk. Mål: Stol: H:

  699,00 kr.24-02-2024
 4. Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 46 l: 50, 1 stk Teak Spisestol Højde 76 cm Sædehøjde 45 cm

  Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 46 l: 50, 1 stk Teak Spisestol Højde 76 cm Sædehøjde 45 cm

  325,00 kr.31-05-2023
 5. Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 50 l: 50, 1 stk Teak Spisestol med stribet stof Totalhøjde 73 bred

  Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 50 l: 50, 1 stk Teak Spisestol med stribet stof Totalhøjde 73 bredde 50 cm sædehøjde 45 cm. ( v )

  300,00 kr.20-04-2018

I skrivende stund er der 196 spiseborde i teak til salg på DBA, og langt de fleste koster under 2.000 kroner.

I denne video kan du se, hvordan du kan lave dit helt eget teak-sofabord 

Du kan læse, hvordan Michael trin-for-trin lavede dette fine teak-marguerit-bord, ved at klikke på artiklen bag videoen, her.

Fint igen – klar til et år mere
Fint igen – klar til et år mere

Elsker du teak? Så bør du besøge disse artikler

- I videoen her kan du se, hvordan du laver et gammelt og grimt spejl om til et fin teaktræs-spejl. Det er Michael fra Nybyggerne, der har været igang!

- Hvis du påtænker at male din teaktræs-kommode, så læs med her, hvor en af vores genbrugsguider har gjort det med succes. 

- Du kan også se, hvordan Michael fra Nybyggerne tryller gamle teak-komoder om til en helt ny og unik én i denne video. Jeg garanterer, at du aldrig har set en lige som denne.

- Du kan også tage et smut hjem til bloggeren Julia, der i denne artikel fortæller, hvilke genbrugskøb der er hendes favoritter. Blandt andet møbler af teak. 

- Med en lille plade fra lidt teaktræ, en saddel og et cykelstyr kan du lave det sejeste cykelophæng til stuen. Sådan kan du både holde cyklen væk fra cykeltyven, du sikrer dig, at cyklen ikke slides af sne og frost, vind og vejr, og samtidig har du noget anderledes at kigge på. I videoen her viser Michael dig, hvor nemt det er at lave dette teak-cykelophæng.

- Det er ikke kun teaktræet, der trænger til pleje og behandling engang imellem. Også havemøbler i træ kan opleve, hvor barsk vejr og vind kan være mod materialet, og derfor har Anne og Todd i denne video vist, hvordan de giver deres træ-havemøbler en opfriskning.

Relaterede artikler