Smukke brugte champagneglas- og kølere!

Smukke brugte champagneglas- og kølere!

12. december 2017

Så er det tid til at poppe pagnen! Mangler du smukke champagneglas eller en champagnekøler? Så kig med her, hvor vi guider dig igennem forskellige varianter af champagneglas og giver de bedste tips til servering af de gyldne

Der findes et hav af smukke champagneglas, men hvordan er det nu lige med formen og dens betydning for de bobler, der drikkes af glasset. Vi har kigget nærmere på de forskellige slags glas, samt hvordan du bedst muligt holder champagnen kold.

Champagne is the only drink that leaves a woman still beautiful after drinking it

Madame de Pompadour.

Her kan du se alle de champagneglas, der er lavet af krystal, og som samtidig er til salg på DBA.

Det høje, smalle glas

Dette glas er kendt for dets elegante udtryk og er forstadiet til det traditionelle ”flute” glas. Dets smalle kegleformede silhuette har et skønt vintage look, men holder ikke lige så godt på aromaen, som nogle af dets søstre. Da toppen på glasset ikke indsnævres, dirigeres aromaen på champagnen ikke ligeså godt op til næsen - dog holder den smalle form godt på boblerne!

DBA Guide
Fra venstre kan du se de champagneglas, som vi nævner i artiklen

Det klassiske flute-glas

Kendt for sit smalle udtryk, men med en diskret indsnævring i toppen, er fluten det mest anvendte glas at drikke champagne af. Et klassisk flute-glas kan for det meste indeholde fra 180-230 milliliter boblevand og blev designet i starten af 1700-tallet.

Glassets form er ideelt til at holde på champagnens bobler grundet den lille overflade, som glasset skaber for champagnen samt dirigere aromaen korrekt op i næsen, som den diskrete afrunding i toppen hjælper med.

Det brede coupe-glas

Et glas, man ofte finder i hænderne på gamle Hollywood-stjerner og det lille, flade glas, kaldet ”Coupe”, har bestemt også fået et comeback i nyere tid. Det er genialt, hvis du skal lave noget så dramatiske som et champagnetårn, men det er også her glassets fordele stopper:

Coupens brede åbning gør, at champagnen både mister bobler og aroma hurtigt, så har du investeret i en lækker champagne, får du ikke det optimale ud af den, hvis du serverer den i det brede coupe-glas. Men smukt er det.

LÆS OGSÅ: Pernille Rosenkrantz-Theil måtte på DBA for at opfylde datterens lidt besynderlige ønske

DBA Guide
Højt, tyndt, lille, tykt, mønstret - ja, der er noget for enhver smag - også når det gælder hvilke glas, champagnen skal serveres i

Det tulipanformede glas

Det tulipanformede glas er skidtet videre end det klassiske ”flute”, og udmærker sig ved at være ekstremt højstilket, løgformet og have en smal åbning. Den brede løgform er ideelt for at få mest muligt ud af champagnens aroma, da det giver den plads til at åbne sig. Samtidig betyder løgformen, at champagnen kan holde på niveauet på bobler grundet den smalle åbning – og den lange stilk gør, at champagnen holder sig køligere i længere tid på grund af afstanden fra hånd til glas. Dette er altså det mest optimale glas at drikke champagne eller anden type bobler af.

Det store flute-glas

En storebror til det klassiske flute-glas og den egentlige forskel ligger i mængden af champagne, som glasset kan indeholde. Dette glas er især ideelt, hvis du skal lave en champagne-cocktal eksempelvis Mimosa eller Kir Royale, hvor glasset skal indeholde mere end champagne, og der er brug for mere plads.

Her kan du se alle de champagneglas, som du netop nu kan vælge imellem.

Krystal- versus almindelig glas

Hvad er egentlig forskellen på krystalglas og almindelige glas – og påvirker det smagen på det, vi drikker?

Forskellen på de to typer glas er mængden af bly i glasmassen. I krystalglas er der blandet bly i glasmassen, hvilket gør glasset nemmere at arbejde med – altså at lave graveringer eller udskæringer. Derudover gør blyet således, at lys bøjes og ledes anderledes end ved almindelig glas – derfor bruges krystal også i prismelysekroner, hvor lysdiffraktion ønskes.

Med krystalglas kan man ofte opnå et tyndere glas, da blyet gør, at man kan arbejde med glasmassen ved lavere grader, og massen er derfor ikke så levende. Dog gør mængden af bly også, at glasset er mere skrøbeligt i forhold til skader.

Om valget af glas-materiale har en indflydelse på smagen af det, du kommer i glasset, det er svært at sige. Men der hvor den egentlige forskel ligger, er i dets praktiske virke. Krystalglas er smukke, men sarte, og er du ikke typen, der orker at vaske glassene i hænderne, så gå efter almindelig glas. Er du derimod typen, som gerne vil ofre en opvask, så er de smukke krystalglas et sikkert valg!

Champagneglas på DBA:

Her kan du se de annoncer med champagneglas, som du netop nu kan afhente i Aalborg, i Odense, Aarhus og København.

5 TIPS til servering af champagne

1. Lad dine glas være fugtige, når du hælder champagnen i glasset – derved beholder du flere af champagnens bobler.

2. Betydningen af serveringstemperaturen har også vist sig at have en indflydelse på mængden af bobler i glasset. Skænket som øl og med en serveringstemperatur på 4 oC var der 15 procent mere CO2i champagnen i glasset end ved traditionel udskænkning. Det samme forhold gjorde sig stort set gældende ved 12 o.Forskning har vidst, at boblerne holdt sig dårligst ved en temperatur på 18 oC.

LÆS OGSÅ: Hvor blev den af: Vandsengen

3. Hældningen! Pas på med at hælde champagnen lodret ned i glasset, da det vil føre til en overbrusning og tab af bobler. Det anbefales, at hælde glasset 45 grader og lade champagnen glide forsigtigt ned i glasset – derved opnår du optimal mængde bobler i glasset. Husk at fylde glasset omkring 1/3-1/5 op.

4. Champagne og kransekage? Eller jordbær for den sags skyld… Passer desværre rigtig dårligt sammen – rent smagsmæssigt! Selvom det er en klassiker, så forværrer det ”sure” med ”søde” desværre hinanden. Vi ændrer nok ikke på traditionerne, men så er I ”advaret”.

5. Left-overs! Har du champagne til overs, så kom en prop i flasken og nyd boblerne dagen efter – de holder nemlig ikke meget længere!

Klik her for at se de champagneglas, som du lige nu kan få til under 200 kroner.

Champangekøleren

Champagne nydes selvfølgelig bedst afkølet, og som nævnt tidligere skal den helst holdes under 18 grader for at opretholde CO2 niveuaet. Her kommer champagnekøleren ind i billedet og udover at være praktisk, så er de også ganske flotte at have stående fremme.

Vi har fundet 2 versioner frem – en lille og en stor – hvor behovet selvfølgelig afhænger af, hvor mange flasker du skal have kølet samtidig.

Der findes et hav af varianter på markedet, men vi har en svaghed for de smukke kølere i sølv. Du kan vælge at pudse dem op, så de skinner som solen, eller holde dem ”beskidte” og opnå et mere rustikt udtryk.

DBA Guide
Her er to champagnekøbere, som vi har fundet på DBA

Tip:

Fyld din køler med halv is og halv vand, da det køler flasken mere effektivt, og kom gerne en håndfuld salt i blandingen, da det hjælper med at sænke temperaturen.

Klik her for at se de mere end 100 champagnekølere, der lige nu er til salg på DBA. Nogle af dem kan du få til under 100 kroner.

Ellers er der ikke så meget andet at sige end: SKÅL og GODT NYTÅR!

DBA Guide
Inviter patinaen med til festen ved at shoppe dit "champagne-grej" på DBA
DBA Guide
Skål og godt nytår

Kan du allerede nu se, at julefedtet har sat sig godt tilrette på din krop, så fat mod. Vi har fået vores tech-ekspert John G til at udfærdige en guide til, hvordan du finder billige og gode slanke-apps på DBA. Sådan kan du komme i form uden at ødelægge budgettet.

Du kan også læse denne guide til, hvordan du får de nyeste boligtendenser på budget.