Det skal du vide, når du køber din hæk brugt

Det skal du vide, når du køber din hæk brugt

15. juni 2019

Har du nogensinde overvejet at købe en hæk brugt? Det kan måske overraske, men det kan sagtens lade sig gøre. På DBA er der flere til salg og mange penge at spare. Det kræver blot, at du forbereder dig lidt inden. Læs her hvordan.

Det er typisk ét af de haveprojekter, som mange udskyder i det uendelige. For det virker både lidt besværligt, ret omfangsrigt og er ofte piv dyrt: at etablere en ny hæk.

Skal du ud og købe den på en planteskole eller hos en anlægsgartner og måske oven i købet have nogen til at sætte den for dig, så løber det hurtigt op.

Men der er faktisk andre muligheder: Du kan købe din hæk brugt.
Ja, du læste rigtigt.
Og hvis du har mod på det, kan du selv grave den op og sætte den ned, for på den måde vil du spare mange penge.

Og det behøver ikke være så svært. Det kræver en smule forberedelse, men ikke mere end du nemt vil kunne mestre på et par dage.

Nanna Louise Teckemeier, der til dagligt er Haveredaktør hos Aller Grøn, har god erfaring med havelivet og møder selv mange spørgsmål herom i det daglige. Her får du et par anbefalinger til, hvordan du bedst griber det an, hvis du overvejer at købe en brugt hæk.

1. Her er de to mest fordelagtige tidspunkter at gravning hækken op og ned

Nanna Louise Teckemeier anbefaler, at man først og fremmest kigger på, hvad der er det mest optimale tidspunkt at skulle flytte og plante en hæk på.

- Det mest skånsomme tidspunkt er efteråret, hvis noget skal graves op. Det tidlige forår kan godt fungere, men så snart, der er mange blade på, så er der meget, der skal forsynes med vand og næring. Det henter planten via rødderne, og når du graver planten op, kapper du en del rødder over, så planten får sværere ved at hente vand og næring nok til at holde de grønne dele i live, forklarer Nanna Louise Teckemeier, der derfor anbefaler tidligt forår og efterår, som den mest gunstige tid, at grave en hæk op og flytte den på.

 – Når den har tabt bladene og ”er i hvile”, så at sige, er der ikke så mange processer, som skal holdes i gang, og derved kan du nemmere flytte rundt på den, uden at den tager skade.

Lige nu er der 27 annoncer på DBA med bøgehække til salg. På nær én enkelt, ligger de alle sammen under 400 kroner. Langt under hvad det koster at købe dem fra ny.

2. Hvilken hæk skal du have?

En anden overvejelse, du indledningsvist bør gøre dig, er hvilken type hæk, du søger. For alt afhængig af, om det er en løvfældende hæk, der ”går i dvale” eller én, der står med grønne blade året rundt, så kan du herudfra beslutte, hvornår på året, du bedst går i gang.

- De mest populære hække herhjemme er især bøgehække, der står med brune blade om vinteren, og ligusterhækken, der er halvstedsegrøn. Stedsegrønne hække af tuja og taks ser vi også mange af, nok især i ældre haver. De er nemme, fordi de er formbare og holder til rigtig meget. Andre gode hækplanter er avnbøg, navr og tjørn, fortæller Nanna Louise Teckemeier.

Laurbærkirsebær er også meget populære, fortæller Nanna Louise Teckemeier, og de har den fordel, at de vokser hurtigt og er meget robuste. De er som ligusterhækken stedsegrønne, det vil sige, at de har grønne blade hele året rundt. Laurbærkirsebær er især nemme at grave op og flytte på, da de kan tåle meget modstand.

Bøgehækplanter skal du helst plante i perioden november – april, så de plantes, inden de får grønne blade, og mens de er i hvile, da planterne ellers kan risikere ikke at udvikle sig ordentligt.

Hvis du køber en bøgehæk, der består af mindre planter, skal du regne med at bruge cirka 5 stykker per løbende meter. Er de lidt større (120-140 centimeter), så er det cirka 4 stykker pe. meter, og hvis du køber fuldt udvoksede planter, så er 3 per meter oftest nok.

LÆS OGSÅ: Foråret er på vej: 3 sjove udendørsting til børnene 

Hæk. Alt du skal vide når du køber hækken på DBA. Der er billigt og ikke særlig svært. Læs det hele i artiklen her på DBA Guide
Ligusterhækken sælger Tommy fra Skærbæk til 145 kroner. Den er stedsegrøn og trives i alle miljøer. Det er 3-årige omplantede planter, hvilket betyder, at det er kraftige planter. Højden er 50/80 centimeter med et godt og kraftigt rodnet. Prisen dækker for et bundt med 10 planter. Anne fra Søborg tilbyder sin hæk gratis, hvis du blot selv graver den op. Der er cirka 2 meter hæk. Du kan også anskaffe dig en billig buskbom i 80 centimeters højde. Den koster 300 kroner hos Mikael fra Silkeborg

3. Det er VIGTIGT at gøre klar til hækken, INDEN du tager ud og køber den - Sådan gør du klar

Sørg gerne for at grave hullet på forhånd. Det kan være svært at vide præcis hvor meget, det fylder, men prøv at gøre så meget klar som muligt på forhånd, inden du henter hækken.

Grav en rende svarende til cirka en spade-bredde, og omtrent lige så dybt (30 centimeter). Sørg for at jorden, hvor der plantes, ikke er alt for hård og leret. Hvis det er tilfældet, så grav godt ned, og bland gerne noget sand og muld i jorden samtidig, det har rødderne godt af.

Det perfekte tidspunkt er lige efter et par regnvejrsdage, så jorden er godt blød og nem for dig at grave i og arbejde med, forklarer Nanna Louise Teckemeier:

Når du graver hullet til din hæk, så grav hullet ekstra stort. Hæld herefter lidt jord og gerne kompost tilbage i hullet, så jorden omkring din plante bliver løs. Sådan giver du nemlig plantens rødder de bedste betingelser for at kunne brede sig i dens nye omgivelser.

Og husk så: Du bør helst sørge for, i det omfang muligt, at have gravet hullet på forhånd, så du kan køre direkte hjem og putte hækken i jorden, efter den er gravet op.

På DBA er der lige nu 20 annoncer med ligusterhække til salg – Dog skal du flytte dig noget, hvis du bor i Jylland, for 15 af dem befinder sig på Sjælland.

4. Sådan graver du hækken ned, så den overlever flytningen 

I virkeligheden skal planter ikke være ret store, før at deres rødder går lang ned, forklarer Nanna Louise Teckemeier. Så når du skal flytte en større hæk, skal du sørge for, at den har så intakt et rodnet som muligt. Du kan ikke undgå at gøre en lille smule skade på rodnettet, når du graver planter op og flytter dem, men det handler om at restaurere planterne så godt som muligt, forklarer hun:

- Når du planter din brugte hæk, så kommer det an på størrelsen af hækken, hvor dybt og meget, du skal grave. Men sørg for, at der er god plads til planten og at du får så stor en rodklump med som muligt. Du kan også fore det med lidt kompost. Så har den en lille ’madpakke’.

Du kan sjusse dig til, hvor stor klumpen skal være ved at kigge på stammetykkelsen på de individuelle planter, hækken består af. Som tommelfingerregel kan du regne med, at diameter på rodklumpen skal være cirka 10 gange diameteren på plantens stamme. Er stammen 3 centimeter tyk, skal rodklumpen altså være cirka 30 centimeter bred.

Og så er det altid, uanset størrelsen, en god ide at vande godt igennem, inden du planter:

Fyld renden helt op med vand - og vent til det er trukket væk. Så er der nemlig en stor vandreserve i jorden, som kan hjælpe din hæk med at etablere et rodsystem, som du har glæde af senere.

Rødderne søger nemlig hen, hvor vandet er, forklarer Nanna Louise Teckemeier. Det betyder, at jo dybere vandet er trukket ned i jorden, jo bedre er det for planten. Ligger vandet kun i overfladen, vil rødderne følge efter og derved være mere sarte i tørre perioder.

LÆS OGSÅ: Denne ting jagter 100.000 danske haveejere netop nu

Hæk. Alt du skal vide når du køber hækken på DBA. Der er billigt og ikke særlig svært. Læs det hele i artiklen her på DBA Guide
’Når du skal have nye planter godt fra start, skal du generelt være god til at vande i de første par år efter plantningen, også i perioder hvor resten af haven ikke har brug for vanding. Den nye plante har ikke adgang til helt samme ressourcer som resten af haven har, da dens rødder ved flytningen blev kappet over og ikke går så dybt i jorden’, forklarer Nanna Louise Teckemeier

5. Et ekstra tip, der sikrer din hæk den bedst mulige overlevelse ved flytningen

Kigger du efter planter, træer eller hæk brugt på DBA, så kan du med fordel huske at anvende radiusfunktionen, der ligger ude i venstre margen. Her kan du indstille, hvor langt væk din søgning skal række og derved sikre, at du finder noget i umiddelbar nærhed af din egen bopæl, således at du ikke skal køre tværs over landet med en kæmpe ligusterhæk på traileren.

Du kan også prøve at søge på ’Gratis ting’-kategorien eller i ’Gives væk’-søgeordene i havekategorien, da det ikke sjældent sker, at folk giver buske, planter og træer væk, mod at køber selv kommer og graver dem op og fjerner det. For ligesom det for de fleste af os nemt kan virke uoverskueligt, at få planterne ind i haven – så er det for lige så mange mennesker tilsvarende uoverskueligt at skille sig af med det igen.

Vil du hellere starte med at købe en busk, kan du lige nu vælge imellem 192 annoncer på DBA, der alle sælger buske til haven. Stort set samtlige af dem ligger til under 150 kroner.

Med sommeren lige om hjørnet kan det også være, du overvejer at købe en brugt cykel, så du kan komme nemt rundt i sommerlandet? Læs her, 5 ting, du skal vide, når du køber din cykel brugt på DBA.  

Er du ved at rydde ud i haven, så bør du måske også læse denne artikel, der afslører, hvilke specifikke ting folk er på jagt efter i have-kategorien på DBA - og dermed hvilke ting, som du har størst chance for at få solgt i en fart.

Havemøblerne behøver du ikke købe på DBA. For dem, der lige nu står og ser slidte ud i din have, kan sagtens overleve og blive flotte igen. I hvert fald i de fleste af tilfældene. Se blot med i videoen herunder, hvor Nybygger-vinderne, Anne og Todd shiner nogle slide havemøbler nye. Du kan læse mere om deres tips og tricks i artiklen bag videoen, her.