Det skal du vide, når du vil købe dit træ - brugt
Udeliv

Det skal du vide, når du vil købe dit træ - brugt

Louise Guldager
Louise Guldager

De fleste, der ejer en have, har nok kigget efter krukker, legehus, sandkasse, havemøbler og gyngestativer brugt. Men hvad med træer? Faktisk er der masser til salg på DBA og gode penge at spare. Her får du et par gode råd, når du vil købe dit træ - brugt.

Mange med have drømmer om nye træer og buske, men det kan hurtigt virke uoverskueligt. De fleste af os gider ikke vente flere år på, at de vokser sig større og får lidt fylde, og hvad gør man så?

Man kan jo overveje at købe det brugt. I mange tilfælde rummer den løsning flere fordele, så længe du tager dine forholdsregler først og forbereder haven lidt. Du sparer nemlig ikke kun penge og tid. Du får samtidig træer, der allerede har vist, at de kan vokse.

Nanna Louise Teckemeier, der er Haveredaktør hos Aller Grøn og velbevandret i havens flora og fauna, møder ofte en forbeholden skepsis for at kaste sig ud i at flytte planter, grave ned eller lave om i haven. Vi er nok mange, der kan genkende den. For hvad nu, hvis det går galt? Hvad nu, hvis vi ødelægger noget?

I denne artikel har vi bedt haveeksperten om at guide til, hvordan du med succes bedst kan købe træet brugt og få det integreret i din have, så træet kan leve videre på din matrikel med succes. Læs med herunder.

Brugte træer til salg på DBA:

 1. Avocado træ

  Avocado træ

  200,00 kr.01-10-2023
 2. 130cm Gummitræ ficus elastica, Ficus elastica træ i god stand. Sælges med indvendig plastpotte og ud

  130cm Gummitræ ficus elastica, Ficus elastica træ i god stand. Sælges med indvendig plastpotte og udvendig potte. 130 cm høj. Vandmåler medfølger også. Jeg sender det ikke.

  500,00 kr.01-10-2023
 3. Stue plante, Paraply træ, Højde 140 cm. Kan afhentes i Taulov

  Stue plante, Paraply træ, Højde 140 cm. Kan afhentes i Taulov

  250,00 kr.01-10-2023
 4. egode busk- Enkianthus campanulatus, 'Ruby Glow', Enkianthus campanulatus 'Ruby Glow' er en bemærkel

  egode busk- Enkianthus campanulatus, 'Ruby Glow', Enkianthus campanulatus 'Ruby Glow' er en bemærkelsesværdig variant af Enkianthus-familien, der er kendt for sin spektakulære farveskift og yndefulde

  339,00 kr.30-09-2023
 5. Cryptomeria japonica, 'Elegans Viridis', 
Cryptomeria japonica 'Elegans Viridis', også kendt som de

  Cryptomeria japonica, 'Elegans Viridis', Cryptomeria japonica 'Elegans Viridis', også kendt som den grønne japanske ceder, er en stedsegrøn plante kendt for sin karakteristiske vækstform og skønhed.

  346,00 kr.30-09-2023
 6. Rhododendron herbstgruß, Rhododendron herbstgruß, 
Rhododendron 'Herbstgruß' (Efterårs Hilsen)

Rho

  Rhododendron herbstgruß, Rhododendron herbstgruß, Rhododendron 'Herbstgruß' (Efterårs Hilsen) Rhododendron 'Herbstgruß', direkte oversat til "Efterårs Hilsen", er en bemærkelsesværdig variant af Rh

  399,00 kr.30-09-2023

På DBA er der lige nu 200 annoncer med diverse små træer og planter i træ-kategorien til salg på DBA. 128 af dem ligger til under 200 kroner.

1. Hvilke træer kan du flytte og plante?

Som hovedregel kan du kun flytte og omplante træer, der har stået på deres voksested i maksimalt 2-4 år, fortæller Nanna Louise Teckemeier. Den slags træer kan uden problemer graves op og flyttes, bare du sørger for at få så meget af rødderne med som muligt.

Ældre træer derimod skal flyttes med en god rodklump for at overleve, og hvis rødderne har spredt sig, kan det næsten ikke lade sig gøre at få hele planten op uden at beskadige rødderne for meget. Og for at en plante eller et træ skal gro et nyt sted, skal minimum halvdelen af rødderne kunne flyttes med.

Hos træer, der er over 2-3 år gamle, vil deres rodnet typisk være for stort og forgrenet til, at de uden videre kan flyttes. Så køb kun de mindre træer, der har et tættere rodnet. Ellers skal du finde et træ, der har været omplantet hvert 2. eller 3. år, men det kan jo være svært at vide, når du køber brugt
fortæller hun.

Har træet været hevet op med jævne mellemrum, bliver rødderne nemlig tættere, og det gør det nemmere at grave op og plante om, hvis det er stort. Men generelt set er flytning af større træer et job for professionelle.

Alternativt kan du købe træer, der står i krukker, for sådan kan rødderne ikke vokse sig større end krukkens rummelighed, og rødderne bliver ikke beskadiget, når du planter træet ud. Træer, som er dyrket i krukker, kan uden problemer plantes ud hele året rundt, bare du kan grave i jorden.

LÆS OGSÅ: Foråret er på vej: 3 sjove udendørsting til børnene

Claus fra Thilst sælger sit opstammede bøgetræ inklusiv krukke for 150 kroner. Det fine Tempeltræ, Gingo beloba er knap 2 meter højt og kan hentes hos Per i Hillerød for 700 kroner. Abetræet er cirka 3 meter højt og skal graves op og køres væk på egen hånd, men Christopher fra Hørsholm giver gerne en hånd med. Det koster 500 kroner
Claus fra Thilst sælger sit opstammede bøgetræ inklusiv krukke for 150 kroner. Det fine Tempeltræ, Gingo beloba er knap 2 meter højt og kan hentes hos Per i Hillerød for 700 kroner. Abetræet er cirka 3 meter højt og skal graves op og køres væk på egen hånd, men Christopher fra Hørsholm giver gerne en hånd med. Det koster 500 kroner

2. Kan man flytte frugttræer?

Langt de fleste frugttræer er faktisk rimeligt robuste, fortæller Nanna Louise Teckemeier. Her handler det mest om at kigge på selve træet, du vil købe. Hvor gammelt og hvor stort er det? Jo større og ældre, jo sværere er det: 

- For at se, om dine anstrengelser kan betale sig, så kig på træets størrelse. Et cirka 2 meters højt æbletræ, for eksempel, kan man godt flytte. Et æbletræ på 2 meter vil nemlig typisk ikke have så tykke og lange rødder endnu, forklarer Nanna Louise Teckemeier.

Hun anbefaler, at du graver en rodklump på størrelse med en murerbalje cirka. 

- Det kan du godt, uden at træet dør. Men gør det ikke på en bragende solskinsdag, så rødderne udtørrer. Allerbedst er det, hvis du gør det lige efter et par dages regnvejr, så træet er godt hydreret.

Æbletræer til salg på DBA:

 1. Valnøddetræer og Spisekastanje, Valnøddetræer og spisekastanje af høj kvalitet
Vi tilbyder nøddetræe

  Valnøddetræer og Spisekastanje, Valnøddetræer og spisekastanje af høj kvalitet Vi tilbyder nøddetræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et stort udvalg af træer og laver gerne specia

  295,00 kr.09-08-2023
 2. Paradis, Paradis æbletræ

det er små æbler, som kan bruges til æble snaps og gele. Æblerne er cirka

  Paradis, Paradis æbletræ det er små æbler, som kan bruges til æble snaps og gele. Æblerne er cirka 2-2,5cm, kr. 300 Stammen er cirka Ø5cm og træet er cirka 2,5m højt over jord. Æblerne følger gratis

  150,00 kr.26-09-2023
 3. Frugttræer, 1-års frugttræer på sunde grundstammer.

Jeg har stadig lidt frugttræer tilbage fra året

  Frugttræer, 1-års frugttræer på sunde grundstammer. Jeg har stadig lidt frugttræer tilbage fra årets produktion. De er lavet til at kunne klare den hårde blæst samt knap så gode jord som vi er plaget

  160,00 kr.18-09-2023
 4. Æbletræ , Ukendt, Fint lille æbletræ. Ukendt sort. Men giver grønne/gule æbler med en smule rød på o

  Æbletræ , Ukendt, Fint lille æbletræ. Ukendt sort. Men giver grønne/gule æbler med en smule rød på og hvidt kød. Sundt træ. Man skal selv grave det op.

  100,00 kr.16-09-2023
 5. Malus - paradisæble, Aros, Aros er med næsten sorte blade stærk pink blomster og aubergine æbler.
d

  Malus - paradisæble, Aros, Aros er med næsten sorte blade stærk pink blomster og aubergine æbler. det er et lille slangt trl velegent til små haver salgshøjde 1 - 1,25 m Oplev haven der ligger til

  599,00 kr.11-09-2023
 6. Æble træ, Ca. 3 højt æble træ bortgives mod selv opgravning og transport

  Æble træ, Ca. 3 højt æble træ bortgives mod selv opgravning og transport

  1,00 kr.15-07-2023

Søger du et æbletræ, så er der lige nu 41 af slagsen til salg på DBA. Kun 1 af disse står dog i Jylland, så det kræver, at du bor på Sjælland eller har mod på at tage turen.

3. Hvornår er det bedst at omplante et gammelt træ?

Som nævnt ovenover må træet ikke være for gammelt, da det så ikke vil kunne flyttes med succes. Men er træet maksimalt de nævnte 2-3 år gammel, er det mest skånsomme tidspunkt at flytte og nedgrave det om vinteren eller efteråret.

- Træer skal flyttes, når de har tabt bladene i efteråret, fordi det giver dem tid til at gendanne rødder nok, inden løvspring. Hvis du flytter det om sommeren, så vil rødderne sandsynligvis blive beskadiget, og så kan det ikke optage vand nok, og bladene vil visne, fortæller Nanna Louise Teckemeier.

Når du planter, skal du generelt være god til at vande. For dit træ vil ikke have adgang til helt samme ressourcer i begyndelsen, som resten af haven har, da rodnettet jo ikke går så dybt ned i jorden efter omplantningen. Derfor er det også super godt, hvis det regner i perioden efter.
Det bedste tidspunkt at omplante dit træ er en overskyet dag, hvor det lige har regnet i nogle dage forinden, fortæller Nanna Louise Teckemeier, så jorden er blød og træet har væske. Da det ikke må tørre ud ved rødderne, må det endelig ikke være for solrigt
Det bedste tidspunkt at omplante dit træ er en overskyet dag, hvor det lige har regnet i nogle dage forinden, fortæller Nanna Louise Teckemeier, så jorden er blød og træet har væske. Da det ikke må tørre ud ved rødderne, må det endelig ikke være for solrigt

4. Hvordan planter jeg mit træ bedst?

Hvis du har mulighed for det, er det at foretrække, at det blivende voksested er gjort klar til at tage imod træet, når du har købt det. Det kan være svært at vide, hvor meget det fylder, men prøv at forhør dig med sælger, og så må I sjusse jer frem. Spørg sælger om træets fortid, så du kender forhistorien og ved, hvor længe det har stået det sted, hvor du/I graver det op.

Husk at hullet skal graves lidt større end selve klumpen, mens rodhalsen på træet omvendt ikke må komme til at stå dybere end den nye jordoverflade.

- Når du graver hullet til dit træ, så husk at gøre det ekstra stort i omkredsen og at hælde lidt jord tilbage i hullet bagefter, så jorden omkring bliver løs. Det kan rødderne nemlig godt lide, når de skal tilpasse sig de nye omgivelser, fortæller Nanna Louise Teckemeier. 

Grunden til, at hullet ikke behøver at være super dybt, er, at træets lodrette rødder er hugget over. Til gengæld skal hullet have en stor omkreds, så der er god plads til de vandrette rødder, der er bevaret.

Når du har plantet træet, dækker du rødderne med en god portion løs jord. Sørg for at stampe jorden grundigt, så træet bliver holdt oppe og ikke risikerer at vælte ved det første vindstød. Så fjerner du også eventuelle luftlommer i jorden, som ellers kan medføre, at træets rødder tørrer ud.

Stauder til salg på DBA:

 1. Lupin - my castle - 20frø, Lupin - my castle - 20frø
Lupinus polyphyllus 80-100cm
Dette er en staude

  Lupin - my castle - 20frø, Lupin - my castle - 20frø Lupinus polyphyllus 80-100cm Dette er en staude der bare kommer igen år efter år, dog kan den i meget udsatte områder og hårde vintre godt gå tabt

  20,00 kr.01-10-2023
 2. Rørblomst - SENSATION MIXED - 50frø, Rørblomst - SENSATION MIXED - 50frø
PENSTEMON
En staude der des

  Rørblomst - SENSATION MIXED - 50frø, Rørblomst - SENSATION MIXED - 50frø PENSTEMON En staude der desværre ikke er så kendt i de danske haver. Den bliver ca 60cm høj og kræver ingen opbinding og den er

  20,00 kr.01-10-2023
 3. Mexicansk hat - 20frø, Mexicansk hat - 20frø
Ratibida coliumnifera
Dette er en af de planter vi herh

  Mexicansk hat - 20frø, Mexicansk hat - 20frø Ratibida coliumnifera Dette er en af de planter vi herhjemme desværre må nøjes med at dyrke som en etårig sommerblomst. Den hører egentlig hjemme på den am

  20,00 kr.01-10-2023
 4. Liljer løg stauder, Træliljer trompet liljer orientalske, 50 kr stk
10 stk + 3 gratis.
Sender gerne

  Liljer løg stauder, Træliljer trompet liljer orientalske, 50 kr stk 10 stk + 3 gratis. Sender gerne med DAO eller GLS.

  50,00 kr.01-10-2023
 5. Hjortetrøst , Staude, Store Hjortetrøst ialt 3 planter som billede 2 sælges samlet kr 75,- afhentes

  Hjortetrøst , Staude, Store Hjortetrøst ialt 3 planter som billede 2 sælges samlet kr 75,- afhentes Asserbo efter aftale God insektplante

  75,00 kr.01-10-2023
 6. Påskeklokker , Staude, Påskeklokker.

  Påskeklokker , Staude, Påskeklokker.

  15,00 kr.30-09-2023

På DBA er der lige nu over 458 annoncer med stauder til salg, så der er masser at vælge mellem brugt. De er nemme at flytte og kan leve langt de fleste steder. Og så er de billige. 392 af dem ligger til under 40 kroner.

5. Hvor meget skal du vande, når du har omplantet?

Det er i virkeligheden ret enkelt, fortæller Nanna Louise Teckemeier; husk at vande. Husk at vande rigeligt.

- Det er bedre at vande godt igennem 1 gang hver eller hver anden uge, efter du har plantet, frem for at gå og småvande lidt hver dag. Det er nemlig vigtigt, at træet sender sine rødder dybt ned i jorden, forklarer Nanna Louise Teckemeier.

Og rødderne søger altså vandet. Så hvis du kun sjatvander, vil planten kun danne rødder i overfladen af jorden, fordi vandet når at fordampe, inden det trænger dybt ned – og så vil planten være mere udsat for at tørre ud.

- En god hovedregel er, at du ved omplantning af et træ gerne skal vande med MINDST 5-10 liter, fortæller Nanna Louise Teckemeier

Så har du mod på at kaste dig ud i at købe et brugt træ, er det med stor sandsynlighed noget, du kan gøre med succes. Først og fremmest, så kræver det, at du pakker usikkerheden og din skepsis for projektet væk og kaster dig ud i det.

Det søde haveliv starter med entusiasmen.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Frugttræer er der mange, der drømmer om i haven. Heldigvis er de fleste frugttræer ret robuste, så du kan sagtens få held med at købe og flytte et. Her handler det om at kigge på træet, du gerne vil købe. Hvor gammelt og hvor stort er det? Helst ikke mere end maksimalt tre år gammelt
Frugttræer er der mange, der drømmer om i haven. Heldigvis er de fleste frugttræer ret robuste, så du kan sagtens få held med at købe og flytte et. Her handler det om at kigge på træet, du gerne vil købe. Hvor gammelt og hvor stort er det? Helst ikke mere end maksimalt tre år gammelt

Der er mange gode køb at gøre på DBA. Men hvilken ting ejer vi mon i længst tid? Kan du gætte det? Her kan du læse, hvad det er – og om det er til at finde her på DBA.

Er du i gang med at rydde op hjemme og i haven, så læs med her og få svar på hvilke specifikke ting, folk er mest på jagt efter på DBA i have-kategorien – Måske du har rede pengene stående uden at vide det?

Vil du have et fuglehus til haven, uden at punge ud for det – samtidig med, at du får ”grøn” samvittighed? Så kig med i videoen herunder, hvor vi viser dig, hvordan du kan lave et fuglehus ud af noget, de fleste alligevel tit har liggende i kælderen, som blot skal til storskrald.

Du kan læse mere om byggefasen trin for trin i artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler