Det skal du vide, når du vil købe dit træ - brugt
Udeliv

Det skal du vide, når du vil købe dit træ - brugt

Louise Guldager
Louise Guldager

De fleste, der ejer en have, har nok kigget efter krukker, legehus, sandkasse, havemøbler og gyngestativer brugt. Men hvad med træer? Faktisk er der masser til salg på DBA og gode penge at spare. Her får du et par gode råd, når du vil købe dit træ - brugt.

Mange med have drømmer om nye træer og buske, men det kan hurtigt virke uoverskueligt. De fleste af os gider ikke vente flere år på, at de vokser sig større og får lidt fylde, og hvad gør man så?

Man kan jo overveje at købe det brugt. I mange tilfælde rummer den løsning flere fordele, så længe du tager dine forholdsregler først og forbereder haven lidt. Du sparer nemlig ikke kun penge og tid. Du får samtidig træer, der allerede har vist, at de kan vokse.

Nanna Louise Teckemeier, der er Haveredaktør hos Aller Grøn og velbevandret i havens flora og fauna, møder ofte en forbeholden skepsis for at kaste sig ud i at flytte planter, grave ned eller lave om i haven. Vi er nok mange, der kan genkende den. For hvad nu, hvis det går galt? Hvad nu, hvis vi ødelægger noget?

I denne artikel har vi bedt haveeksperten om at guide til, hvordan du med succes bedst kan købe træet brugt og få det integreret i din have, så træet kan leve videre på din matrikel med succes. Læs med herunder.

Brugte træer til salg på DBA:

 1. Magnolia træ, Magnolia træ SUSAN, *Reserveret*
Pænt Susan Magnolia træ sælges. 
Skal selv graves op.

  Magnolia træ, Magnolia træ SUSAN, *Reserveret* Pænt Susan Magnolia træ sælges. Skal selv graves op. Højde lidt over 150 cm. Billederne taget i maj (blomstrer) og august

  600,00 kr.25-02-2024
 2. Sukkertop og Cypress, 6 træer sælges 
Sukkertop og en enkelt Cypress 
Har stået i krukke hen over vi

  Sukkertop og Cypress, 6 træer sælges Sukkertop og en enkelt Cypress Har stået i krukke hen over vinteren

  200,00 kr.25-02-2024
 3. Oliventræ Olea Europaea 375/500 L

  Oliventræ Olea Europaea 375/500 L

  Oliventræ, Olea Europaea, Oliventræ af sorten Olea Europaea De kan besigtiges på vores lager i kvistgård fra start marts, bemærk at billede er vejledende træerne kan varierer Leveres til kantsten F

  7.995,00 kr.31-05-2023
 4. Træer, Grundet flytning sælger jeg 2 træer. Et oliventræ og en japansk piletræ. Jeg sælger dem for 2

  Træer, Grundet flytning sælger jeg 2 træer. Et oliventræ og en japansk piletræ. Jeg sælger dem for 200 kr stykket og det er inkl den kurv de står i.

  200,00 kr.24-02-2024
 5. Acer , Kiyohime, 
Jeg sælger denne ahorn bonsai varianten er Kiyohime som får små fine blade. 

Den

  Acer , Kiyohime, Jeg sælger denne ahorn bonsai varianten er Kiyohime som får små fine blade. Den har stået 3 år i skålen og skålen måler 30*23*9cm Fra overkant skål er træet 48cm højt Træet send

  800,00 kr.24-02-2024
 6. Plastik træ, Sælger dette pæne plastik / gummi træ.

Afhentes kun

  Plastik træ, Sælger dette pæne plastik / gummi træ. Afhentes kun

  700,00 kr.24-02-2024

På DBA er der lige nu 200 annoncer med diverse små træer og planter i træ-kategorien til salg på DBA. 128 af dem ligger til under 200 kroner.

1. Hvilke træer kan du flytte og plante?

Som hovedregel kan du kun flytte og omplante træer, der har stået på deres voksested i maksimalt 2-4 år, fortæller Nanna Louise Teckemeier. Den slags træer kan uden problemer graves op og flyttes, bare du sørger for at få så meget af rødderne med som muligt.

Ældre træer derimod skal flyttes med en god rodklump for at overleve, og hvis rødderne har spredt sig, kan det næsten ikke lade sig gøre at få hele planten op uden at beskadige rødderne for meget. Og for at en plante eller et træ skal gro et nyt sted, skal minimum halvdelen af rødderne kunne flyttes med.

Hos træer, der er over 2-3 år gamle, vil deres rodnet typisk være for stort og forgrenet til, at de uden videre kan flyttes. Så køb kun de mindre træer, der har et tættere rodnet. Ellers skal du finde et træ, der har været omplantet hvert 2. eller 3. år, men det kan jo være svært at vide, når du køber brugt
fortæller hun.

Har træet været hevet op med jævne mellemrum, bliver rødderne nemlig tættere, og det gør det nemmere at grave op og plante om, hvis det er stort. Men generelt set er flytning af større træer et job for professionelle.

Alternativt kan du købe træer, der står i krukker, for sådan kan rødderne ikke vokse sig større end krukkens rummelighed, og rødderne bliver ikke beskadiget, når du planter træet ud. Træer, som er dyrket i krukker, kan uden problemer plantes ud hele året rundt, bare du kan grave i jorden.

LÆS OGSÅ: Foråret er på vej: 3 sjove udendørsting til børnene

Claus fra Thilst sælger sit opstammede bøgetræ inklusiv krukke for 150 kroner. Det fine Tempeltræ, Gingo beloba er knap 2 meter højt og kan hentes hos Per i Hillerød for 700 kroner. Abetræet er cirka 3 meter højt og skal graves op og køres væk på egen hånd, men Christopher fra Hørsholm giver gerne en hånd med. Det koster 500 kroner
Claus fra Thilst sælger sit opstammede bøgetræ inklusiv krukke for 150 kroner. Det fine Tempeltræ, Gingo beloba er knap 2 meter højt og kan hentes hos Per i Hillerød for 700 kroner. Abetræet er cirka 3 meter højt og skal graves op og køres væk på egen hånd, men Christopher fra Hørsholm giver gerne en hånd med. Det koster 500 kroner

2. Kan man flytte frugttræer?

Langt de fleste frugttræer er faktisk rimeligt robuste, fortæller Nanna Louise Teckemeier. Her handler det mest om at kigge på selve træet, du vil købe. Hvor gammelt og hvor stort er det? Jo større og ældre, jo sværere er det: 

- For at se, om dine anstrengelser kan betale sig, så kig på træets størrelse. Et cirka 2 meters højt æbletræ, for eksempel, kan man godt flytte. Et æbletræ på 2 meter vil nemlig typisk ikke have så tykke og lange rødder endnu, forklarer Nanna Louise Teckemeier.

Hun anbefaler, at du graver en rodklump på størrelse med en murerbalje cirka. 

- Det kan du godt, uden at træet dør. Men gør det ikke på en bragende solskinsdag, så rødderne udtørrer. Allerbedst er det, hvis du gør det lige efter et par dages regnvejr, så træet er godt hydreret.

Æbletræer til salg på DBA:

 1. Æbletræer, Rød ananas, Rød Ananas æbletræer på mm106 grundstamme sælges. 
Nuværende salgshøjde er ca

  Æbletræer, Rød ananas, Rød Ananas æbletræer på mm106 grundstamme sælges. Nuværende salgshøjde er ca 2-2,5 meter, de opnår en sluthøjde på Ca 3 meter. Træerne giver allerede masser af æbler. De er

  2.500,00 kr.23-02-2024
 2. Æbletræer, Rød ananas, Store flotte ananas æbletræer på A2 grundstamme sælges. 
Nuværende salgshøjd

  Æbletræer, Rød ananas, Store flotte ananas æbletræer på A2 grundstamme sælges. Nuværende salgshøjde er 3-3,5 meter, de opnår en sluthøjde på Ca 4 meter. Træerne giver allerede masser af æbler.

  3.000,00 kr.16-02-2024
 3. Æbletræer, Fillippa, Fillippa æbletræer på mm106 grundstamme sælges. Nuværende salgshøjde er ca 2,5

  Æbletræer, Fillippa, Fillippa æbletræer på mm106 grundstamme sælges. Nuværende salgshøjde er ca 2,5 meter, de opnår en sluthøjde på Ca 3-3,5 meter. Træerne giver masser af æbler allerede. De er dyrk

  2.500,00 kr.16-02-2024
 4. Æbletræer, Rød Aroma, Rød Aroma æbletræer på mm106 grundstamme sælges. 
Tilsvarende dem på billedet.

  Æbletræer, Rød Aroma, Rød Aroma æbletræer på mm106 grundstamme sælges. Tilsvarende dem på billedet. Nuværende salgshøjde er ca 2,5 meter, de opnår en sluthøjde på Ca 3-3,5 meter. Træerne giver

  2.500,00 kr.16-02-2024
 5. Æbletræer, Rød ananas, Store flotte ananas æbletræer på A2 grundstamme sælges. 
Nuværende salgshøjd

  Æbletræer, Rød ananas, Store flotte ananas æbletræer på A2 grundstamme sælges. Nuværende salgshøjde er 3-3,5 meter, de opnår en sluthøjde på Ca 4 meter. Træerne giver allerede masser af æbler.

  3.000,00 kr.08-02-2024
 6. Æbletræer, Fillippa æbletræ, Store Fillippa æbletræer på A2 grundstamme sælges. 
Nuværende salgshøjd

  Æbletræer, Fillippa æbletræ, Store Fillippa æbletræer på A2 grundstamme sælges. Nuværende salgshøjde er ca 4 meter, de opnår en sluthøjde på Ca 5 meter. Træerne giver masser af æbler allerede. De e

  3.000,00 kr.02-02-2024

Søger du et æbletræ, så er der lige nu 41 af slagsen til salg på DBA. Kun 1 af disse står dog i Jylland, så det kræver, at du bor på Sjælland eller har mod på at tage turen.

3. Hvornår er det bedst at omplante et gammelt træ?

Som nævnt ovenover må træet ikke være for gammelt, da det så ikke vil kunne flyttes med succes. Men er træet maksimalt de nævnte 2-3 år gammel, er det mest skånsomme tidspunkt at flytte og nedgrave det om vinteren eller efteråret.

- Træer skal flyttes, når de har tabt bladene i efteråret, fordi det giver dem tid til at gendanne rødder nok, inden løvspring. Hvis du flytter det om sommeren, så vil rødderne sandsynligvis blive beskadiget, og så kan det ikke optage vand nok, og bladene vil visne, fortæller Nanna Louise Teckemeier.

Når du planter, skal du generelt være god til at vande. For dit træ vil ikke have adgang til helt samme ressourcer i begyndelsen, som resten af haven har, da rodnettet jo ikke går så dybt ned i jorden efter omplantningen. Derfor er det også super godt, hvis det regner i perioden efter.
Det bedste tidspunkt at omplante dit træ er en overskyet dag, hvor det lige har regnet i nogle dage forinden, fortæller Nanna Louise Teckemeier, så jorden er blød og træet har væske. Da det ikke må tørre ud ved rødderne, må det endelig ikke være for solrigt
Det bedste tidspunkt at omplante dit træ er en overskyet dag, hvor det lige har regnet i nogle dage forinden, fortæller Nanna Louise Teckemeier, så jorden er blød og træet har væske. Da det ikke må tørre ud ved rødderne, må det endelig ikke være for solrigt

4. Hvordan planter jeg mit træ bedst?

Hvis du har mulighed for det, er det at foretrække, at det blivende voksested er gjort klar til at tage imod træet, når du har købt det. Det kan være svært at vide, hvor meget det fylder, men prøv at forhør dig med sælger, og så må I sjusse jer frem. Spørg sælger om træets fortid, så du kender forhistorien og ved, hvor længe det har stået det sted, hvor du/I graver det op.

Husk at hullet skal graves lidt større end selve klumpen, mens rodhalsen på træet omvendt ikke må komme til at stå dybere end den nye jordoverflade.

- Når du graver hullet til dit træ, så husk at gøre det ekstra stort i omkredsen og at hælde lidt jord tilbage i hullet bagefter, så jorden omkring bliver løs. Det kan rødderne nemlig godt lide, når de skal tilpasse sig de nye omgivelser, fortæller Nanna Louise Teckemeier. 

Grunden til, at hullet ikke behøver at være super dybt, er, at træets lodrette rødder er hugget over. Til gengæld skal hullet have en stor omkreds, så der er god plads til de vandrette rødder, der er bevaret.

Når du har plantet træet, dækker du rødderne med en god portion løs jord. Sørg for at stampe jorden grundigt, så træet bliver holdt oppe og ikke risikerer at vælte ved det første vindstød. Så fjerner du også eventuelle luftlommer i jorden, som ellers kan medføre, at træets rødder tørrer ud.

Stauder til salg på DBA:

 1. Øko frø, Kæmpe knopurt staude, Øko frø kæmpe knopurt staude
Kan blomstre 2/3 gange i løbet af sommer

  Øko frø, Kæmpe knopurt staude, Øko frø kæmpe knopurt staude Kan blomstre 2/3 gange i løbet af sommeren Er god til buketter Sender gerne

  20,00 kr.25-02-2024
 2. Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø, Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø
Nemesia Strumos

  Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø, Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø Nemesia Strumosa Denne plante giver flotte to farvede blomster med blomster der er røde og hvide gennem hele sommer

  10,00 kr.25-02-2024
 3. Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø, Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø
Nemesia

  Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø, Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø Nemesia Strumosa Denne plante giver flotte intense røde blomster gennem hele sommeren. Det er en meget takn

  10,00 kr.25-02-2024
 4. Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø, Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø
Nemesia Str

  Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø, Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø Nemesia Strumosa Denne plante giver flotte to farvede og enkelt farvede blomster gennem hele sommeren - der er

  10,00 kr.25-02-2024
 5. KATTEHALE - ROSY GEM - 100 frø, KATTEHALE - ROSY GEM - 100 frø
LYTHRUM 
En flot hårdføre staude der

  KATTEHALE - ROSY GEM - 100 frø, KATTEHALE - ROSY GEM - 100 frø LYTHRUM En flot hårdføre staude der bliver ca 120cm høj - og kommer igen. Den sætte fanatiske flotte Spir af små lyserøde blomster, og

  10,00 kr.25-02-2024
 6. Jordkastanie, Staude spiselig, Jordkastanie - Bunium bulbocastanum - stedsegrøn bunddække staude, hv

  Jordkastanie, Staude spiselig, Jordkastanie - Bunium bulbocastanum - stedsegrøn bunddække staude, hvor jordkastanierne kan spises, de smager lidt af nødder - blomster juni/juli trives i halvskygge - b

  30,00 kr.25-02-2024

På DBA er der lige nu over 458 annoncer med stauder til salg, så der er masser at vælge mellem brugt. De er nemme at flytte og kan leve langt de fleste steder. Og så er de billige. 392 af dem ligger til under 40 kroner.

5. Hvor meget skal du vande, når du har omplantet?

Det er i virkeligheden ret enkelt, fortæller Nanna Louise Teckemeier; husk at vande. Husk at vande rigeligt.

- Det er bedre at vande godt igennem 1 gang hver eller hver anden uge, efter du har plantet, frem for at gå og småvande lidt hver dag. Det er nemlig vigtigt, at træet sender sine rødder dybt ned i jorden, forklarer Nanna Louise Teckemeier.

Og rødderne søger altså vandet. Så hvis du kun sjatvander, vil planten kun danne rødder i overfladen af jorden, fordi vandet når at fordampe, inden det trænger dybt ned – og så vil planten være mere udsat for at tørre ud.

- En god hovedregel er, at du ved omplantning af et træ gerne skal vande med MINDST 5-10 liter, fortæller Nanna Louise Teckemeier

Så har du mod på at kaste dig ud i at købe et brugt træ, er det med stor sandsynlighed noget, du kan gøre med succes. Først og fremmest, så kræver det, at du pakker usikkerheden og din skepsis for projektet væk og kaster dig ud i det.

Det søde haveliv starter med entusiasmen.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Frugttræer er der mange, der drømmer om i haven. Heldigvis er de fleste frugttræer ret robuste, så du kan sagtens få held med at købe og flytte et. Her handler det om at kigge på træet, du gerne vil købe. Hvor gammelt og hvor stort er det? Helst ikke mere end maksimalt tre år gammelt
Frugttræer er der mange, der drømmer om i haven. Heldigvis er de fleste frugttræer ret robuste, så du kan sagtens få held med at købe og flytte et. Her handler det om at kigge på træet, du gerne vil købe. Hvor gammelt og hvor stort er det? Helst ikke mere end maksimalt tre år gammelt

Der er mange gode køb at gøre på DBA. Men hvilken ting ejer vi mon i længst tid? Kan du gætte det? Her kan du læse, hvad det er – og om det er til at finde her på DBA.

Er du i gang med at rydde op hjemme og i haven, så læs med her og få svar på hvilke specifikke ting, folk er mest på jagt efter på DBA i have-kategorien – Måske du har rede pengene stående uden at vide det?

Vil du have et fuglehus til haven, uden at punge ud for det – samtidig med, at du får ”grøn” samvittighed? Så kig med i videoen herunder, hvor vi viser dig, hvordan du kan lave et fuglehus ud af noget, de fleste alligevel tit har liggende i kælderen, som blot skal til storskrald.

Du kan læse mere om byggefasen trin for trin i artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler