40 % stigning: Danskerne handler med hække som aldrig før på DBA
Udeliv

40 % stigning: Danskerne handler med hække som aldrig før på DBA

Julie Schoen
Julie Schoen

Hæk, træ, busk og blomst skifter ejere som aldrig før viser nye tal. Mere end 5.000 planter blev solgt på DBA sidste år, og allerede nu er der sat 40 procent mere grønt til salg i 2019 sammenlignet med i 2018. Vi er klar med 5 vigtige råd til dig, der overvejer at købe hækken - brugt.

Sofa, barnevogn og cykler. Det er ting som disse, de fleste forbinder med DBA. Men vidste du, at du på DBA sagtens kan købe og sælge hækken, træet, busken og blomsterne?

Den mulighed er der flere og flere, der benytter sig af. I 2018 skiftede mere end 5.000 planter ejer via DBA, og antallet af annoncer i plante-kategori er steget med hele 40 procent i 2019 sammenlignet med 2018.

Er du en af de mange danskere, der benytter foråret til at gøre lidt ved haven, så læs med her, hvor vi er klar med 5 råd til dig, der vil købe hækken – brugt. For ikke nok med, at det i foråret er mest tiltrængt at opdatere haven, så er det også NU, mange hække har nemmest ved at blive flyttet.

Lige nu til salg - Tommy fra Skærbæk ved Sønderjylland vil have 30 kr. for denne bøgehæk
Lige nu til salg - Tommy fra Skærbæk ved Sønderjylland vil have 30 kr. for denne bøgehæk

Disse danskere har især 'oppet deres grønne game'

Der er ingen tvivl om, i hvilken landsdel danskerne er mest friske på at sælge deres grønne planter. 49 procent af annoncerne i DBAs plante-kategori er nemlig oprettet af brugere fra hovedstaden.

Andenpladsen går til indbyggerne fra Midtjylland, der i forhold til Københavnerne "kun" står for 24 procent af annoncerne i plantekategorien. 13 procent af annoncerne er oprettet af folk fra Sjælland, 12 procent af indbyggerne i Syddanmark, mens nordjyderne er de dårligste til at få sat deres haveplanter til salg. Nordjyderne står nemlig kun for 2 procent af annoncerne i plantekategorien.

Men de danskere, der på bare et år har udviklet deres vilje til at sælge grønt på DBA mest, er midtjyderne. I 2018 var 18 procent af de oprettede annoncer i havekategorien oprettet af midtjyderne. Året efter var hele 24 procent. 

Mens alle danskerne samlet set er blevet meget mere villige til at sælge deres planter i haven på DBA, så er indbyggerne i region Sjælland omvendt blevet mindre villige. I 2018 stod regionen for 20 procent af annoncerne på DBA, mens det i 2019 var faldet til 13 procent.

Hække til salg på DBA:

 1. Ligusterhæk, Ca 56 ligusterhæk planter fordelt på 14 meter. Hækken er ca. 150 cm høj. Skal fjernes d

  Ligusterhæk, Ca 56 ligusterhæk planter fordelt på 14 meter. Hækken er ca. 150 cm høj. Skal fjernes da der skal etableres hegn mellem to grunde. Hækken er plantet for ca 2 år siden.

  1.000,00 kr.24-06-2024
 2. Spiræa busk, Spiræa hæk, 100kr pr busk. Over 2 meter høj. Fuldvoksen etableret spiræa hæk / busk, fo

  Spiræa busk, Spiræa hæk, 100kr pr busk. Over 2 meter høj. Fuldvoksen etableret spiræa hæk / busk, formet og klippet som 2 meter høj hæk. Mindst 30 år på bagen. I alt 8 store buske fordelt på 5,5 meter

  100,00 kr.24-06-2024
 3. Liguster hæk, 4 store hækkeplanter ca 180 cm. Opgravet søndag, står i vand. Ca 5 år gamle. Ret tunge

  Liguster hæk, 4 store hækkeplanter ca 180 cm. Opgravet søndag, står i vand. Ca 5 år gamle. Ret tunge.

  140,00 kr.23-06-2024
 4. Prydbusk , løvfældende, Syren lysviolet - 20 kr
Syringa Vulgaris. 
Mellemhøj, løvfældende busk med

  Prydbusk , løvfældende, Syren lysviolet - 20 kr Syringa Vulgaris. Mellemhøj, løvfældende busk med velduftende blomster i maj-juni måned. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig havejord. Fuld

  20,00 kr.23-06-2024
 5. Grene, Laurbærkirsebær, Dekorative friske grene af laurbærkirsebær sælges til 30 kr pr stk. 
Findes

  Grene, Laurbærkirsebær, Dekorative friske grene af laurbærkirsebær sælges til 30 kr pr stk. Findes i forskellige længder -både med og uden bær. Rigtig fine i en krukke -også tørret. Friske nye skud

  30,00 kr.22-06-2024
 6. Prydbusk , stedsegrøn, Buksbom - 10 kr
Småbladet buksbom 
Buxus semperviernes 'Microphylla'. 
2 år

  Prydbusk , stedsegrøn, Buksbom - 10 kr Småbladet buksbom Buxus semperviernes 'Microphylla'. 2 år gamle stiklinger Velegnet til lav hæk, mindre kugler eller formklippede figurer. Godt rodnet. Total

  10,00 kr.21-06-2024

57 hække kan du lige nu købe på DBA, og den dyreste koster 4.000 kroner, mens de fleste koster 0 kroner, bare du selv henter hækken.

Disse planter fra haven sættes flittigt til salg på DBA

DBAs data viser ikke kun, at danskerne har indrykket 40 procent flere annoncer på DBA i 2019 sammenlignet med 2018. Tallene afslører også hvilke planter, vi ivrigt vil af med på DBA.

Stauder er den plante, som du finder flest til salg af i plantekategorien. Hele 237 styk er helt præcist til salg på genbrugssitet lige nu. Kaktusser kan du finde 128 af i kategorien, mens du lige nu har mulighed for at købe 121 hække på DBA. Frø, palmer, buske og rododendron er også nogle af de planter, du finder flest af i plantekategorien. Der er henholdsvis 74, 71, 69 og 40 af dem til salg på DBA.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om en ny tilværelse? Denne strandbar er til salg

5.064. Så meget havegrønt blev solgt på DBA i 2018. Og det tal forventes at stige i 2019, eftersom der i år allerede nu er blevet sat 40 procent flere planter til haven til salg på DBA
5.064. Så meget havegrønt blev solgt på DBA i 2018. Og det tal forventes at stige i 2019, eftersom der i år allerede nu er blevet sat 40 procent flere planter til haven til salg på DBA

1. Disse hække er mest taknemmelige at købe brugte

Indledningsvist bør du overveje hvilken hæk, du vil have. For alt afhængig af, om det er en løvfældende hæk, der ”går i dvale” eller én, der står med grønne blade året rundt, så kan du herudfra beslutte, hvornår på året, du bedst går i gang.

De mest populære hække herhjemme er især bøgehække, der står med brune blade om vinteren, og ligusterhækken, der er halvstedsegrøn
ortæller Nanna Louise Teckemeier, der er haveredaktør hos Aller Grøn.

Nanna Louise Teckemeier er til dagligt Haveredaktør hos Aller Grøn. Hun har rig erfaring med havelivet, og i det daglige modtager hun selv en del spørgsmål til, hvordan man håndterer det grønne.

Hun nævner, at de hække, der nemmest kan tåle at ”skifte have”, er ligusterhække og mindre fritvoksende hække som spiræa. De mere flytte-komplicerede hække er store laurbærkirsebær-hække og bøgehække.

LÆS OGSÅ: Disse 10 finurligheder kan du købe på DBA lige nu

Lige nu til salg - For 950 kr. kan denne buskbom-hæk blive din. Den har Pernille fra Espergærde til salg på DBA
Lige nu til salg - For 950 kr. kan denne buskbom-hæk blive din. Den har Pernille fra Espergærde til salg på DBA

2. Her er de to mest optimale tidspunker at købe hækken brugt

Når du køber hækken på DBA, skal den som regel først graves op hos sælger. Og sådan en udgravning kan ikke bare gøres, når det passer dig og sælger. I hvert fald hvis din hæk skal have de mest optimale chancer for at overleve flytningen.

Nanna Louise Teckemeier forklarer, at det mest skånsomme tidspunkt at hive hækken op på er i efteråret og i det tidlige forår.

- Planterne henter næring til bladene via rødderne, og når du graver planten op, kapper du en del rødder over, så planten får sværere ved at hente vand og næring nok til at holde de grønne dele i live, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Lige nu til salg - Mai fra Vildbjerg nær Herning har denne Malus-hæk til salg på DBA, som du kan få gratis, hvis du selv gør alt arbejdet
Lige nu til salg - Mai fra Vildbjerg nær Herning har denne Malus-hæk til salg på DBA, som du kan få gratis, hvis du selv gør alt arbejdet

3. Sådan gør du bedst klar til din ”nye” hæk

Grav hullet på forhånd, så din hæk kan plantes så hurtigt som muligt efter ankomsten til din have. Renden skal være en spade bred og omtrent 30 cm. dyb. Grav dybere end de 30 cm., hvis jorden er hård og leret, for sådan er der plads til, at du hælder løs jord i hullet - tættest på hækkens rødder.

Jorden omkring hækken skal være løs, så plantens rødder har de bedste betingelser for at kunne brede sig i dens nye omgivelser
siger Nanna Louise Teckemeier.

Og så husk at vand hullet godt igennem inden, du planter. En stor vandreserve i jorden hjælper din hæk med at etablere et rodsystem.

Blomster til salg på DBA:

 1. Staude, Clematis, Clematis. Staude. Den får små hvide duftende blomster. 10 kr pr. stk. Fast pris. J

  Staude, Clematis, Clematis. Staude. Den får små hvide duftende blomster. 10 kr pr. stk. Fast pris. Jeg sender gerne, hvis du betaler portoen.

  10,00 kr.24-06-2024
 2. Potteplante / stiklinger, Rhoeo Spathacea (var. tricolore), 
Stikling af Blomstervugge / Moses kurv

  Potteplante / stiklinger, Rhoeo Spathacea (var. tricolore), Stikling af Blomstervugge / Moses kurv (Rhoeo Spathacea 'tricolore' også Tradescantia Spathacea) på engelsk "Oyster plant". Endnu en oldemo

  15,00 kr.24-06-2024
 3. Indendørsplante, Clevia, Blomstrer 1-2 gange årligt med smukke orangerøde blomster.
Nem at holde

  Indendørsplante, Clevia, Blomstrer 1-2 gange årligt med smukke orangerøde blomster. Nem at holde

  75,00 kr.24-06-2024
 4. Staude, Hosta, Store, flotte hostas, reddet sidste år fra sneglene og sat i krukker. 100% sneglefri.

  Staude, Hosta, Store, flotte hostas, reddet sidste år fra sneglene og sat i krukker. 100% sneglefri. Har ikke plads til dem. Yndigste lyslilla blomster. 7 stk haves 45 kr/stk SMS 29822720

  45,00 kr.24-06-2024
 5. Jordskokker, Heliantus tuberosus Heliantus tuberosus, 
Jordskokker - 20 kr
4-6 knolde er lagt sids

  Jordskokker, Heliantus tuberosus Heliantus tuberosus, Jordskokker - 20 kr 4-6 knolde er lagt sidste efterår i 2-3 liters potter. Planter på 50 cm med gode rødder sælges nu. Udbyttet til efteråret

  20,00 kr.24-06-2024
 6. RHODODENDRON, Stor sund Rhododendron busk med lys lilla blomster
Ca 150 cm høj og 175 cm bred
Man sk

  RHODODENDRON, Stor sund Rhododendron busk med lys lilla blomster Ca 150 cm høj og 175 cm bred Man skal selv grave op På billede 2 kan man se blomster farven når den blomstrer

  500,00 kr.24-06-2024

1.016 blomster finder du lige nu i DBAs plante-kategori, og der er hele 483 blomster til salg i Jylland.

4. Spar din hæk og spar dig for så meget ”trailertid” som muligt

Det kan være besværligt – og også irriterende langsommeligt – at køre langt med en trailer. Tilmed er det bedst for din nyindkøbte hæk at have så kort tid oppe af jorden som muligt. Derfor kan du med fordel søge efter hæk på DBA ved at anvende genbrugssitets radiusfunktion.

Her kan du søge efter hække – eller andet grønt – der sælges XX-antal kilometer fra dit indtastede postnummer.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Lige nu til salg - Du skal til Brøndby og ringe på hos Maya, hvis du vil have fingrene i hendes hæk, som du kan afhente helt gratis mod selv at grave den op
Lige nu til salg - Du skal til Brøndby og ringe på hos Maya, hvis du vil have fingrene i hendes hæk, som du kan afhente helt gratis mod selv at grave den op

5. Sådan graver du hækken ned

Hvis betingelsen for købet af hækken er, at du selv graver den op hos sælger, skal du sørge for at få så meget af hækkens rodnet med. Så stor en rodklump som muligt.

Du kan sjusse dig til, hvor stor klumpen helst skal være ved at kigge på stammetykkelsen på de individuelle planter, hækken består af. Som tommelfingerregel kan du regne med, at diameter på rodklumpen skal være ca. 10 gange diameteren på plantens stamme. Er stammen 3 cm. tyk, skal rodklumpen altså være ca. 30 cm bred.

Buske til salg på DBA:

 1. Busk løvfældende, Weigela, Weigela, løvfældende busk. Denne busk er 20 cm høj over jordoverfladen. J

  Busk løvfældende, Weigela, Weigela, løvfældende busk. Denne busk er 20 cm høj over jordoverfladen. Jeg har 1 stk. Fast pris. Jeg sender gerne, hvis du betaler portoen.

  25,00 kr.24-06-2024
 2. Spiræa busk, Spiræa hæk, 100kr pr busk. Over 2 meter høj. Fuldvoksen etableret spiræa hæk / busk, fo

  Spiræa busk, Spiræa hæk, 100kr pr busk. Over 2 meter høj. Fuldvoksen etableret spiræa hæk / busk, formet og klippet som 2 meter høj hæk. Mindst 30 år på bagen. I alt 8 store buske fordelt på 5,5 meter

  100,00 kr.24-06-2024
 3. RHODODENDRON, Stor sund Rhododendron busk med lys lilla blomster
Ca 150 cm høj og 175 cm bred
Man sk

  RHODODENDRON, Stor sund Rhododendron busk med lys lilla blomster Ca 150 cm høj og 175 cm bred Man skal selv grave op På billede 2 kan man se blomster farven når den blomstrer

  500,00 kr.24-06-2024
 4. Busk, Buksbom, 2 stk buksbom ca 90-100cm i højden sælges enten samlet eller hver for sig. Man skal s

  Busk, Buksbom, 2 stk buksbom ca 90-100cm i højden sælges enten samlet eller hver for sig. Man skal selv grave dem op. 600kr pr stk 2 for 1000kr

  600,00 kr.23-06-2024
 5. Prydbusk , løvfældende, Syren lysviolet - 20 kr
Syringa Vulgaris. 
Mellemhøj, løvfældende busk med

  Prydbusk , løvfældende, Syren lysviolet - 20 kr Syringa Vulgaris. Mellemhøj, løvfældende busk med velduftende blomster i maj-juni måned. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig havejord. Fuld

  20,00 kr.23-06-2024
 6. Busk, Buksbom, 6 små buksbomplanter i potter for ialt 50 kr

  Busk, Buksbom, 6 små buksbomplanter i potter for ialt 50 kr

  50,00 kr.22-06-2024

Klik her og find buske på DBA, og mange af dem koster kun 1 krone.

Fakta

- Sammenligner man de første 4 måneder af 2019 med 2018, er der oprettet 40 procent flere annoncer i plantekategorien

- I 2018 blev der solgt 5.064 planter i DBAs plante-kategori

- Lige nu er der 3.683 annoncer i DBAs plantekategori

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Lige nu til salg - Bøgehækken kan du købe af en DBA-bruger i Gentofte, som vil have 200 kr. for den
Lige nu til salg - Bøgehækken kan du købe af en DBA-bruger i Gentofte, som vil have 200 kr. for den

Har du ikke en have, så fortvivl ej. Vi har også en håndfuld fifs til, hvordan du opgraderer altanen, og dem kan du se i videoen herunder eller læse mere om i artiklen bag videoen, her.


Du kan også læse med I artiklen her, hvor vi viser dig, hvordan du giver dine havemøbler lidt kærlighed, så de kan holde til lidt flere sæsoner.

Relaterede artikler