Derfor holder Mac produkter prisen

Derfor holder Mac produkter prisen

15. juni 2016

Du har sikker hørt det en gang eller to tidligere - Apple produkter koster mere, men de holder værdien. Du får flere penge for din brugte Mac i forhold til en brugt PC. Men kan det nu også passe?

 

Tech magasinet Gizmodo kiggede allerede på prisudviklingen tilbage i 2013, hvor de blandt andet interviewede Jeff Trachsel, fra den amerikanske 2nd hand elektronikkæde NextWorth, som kom med en spændende udlægning: Mac fans er ikke tossede, trenden er reel. 

Apple produkter er generelt dobbelt så meget værd i forhold til andre produkter, fra samme periode i deres livscyklus

Udbud og efterspørgsel er på spil.  

Ligesom med alle andre priser er grunden til de højere brugtpriser markedets samlede mængde varer i forhold til markedets samlede efterspørgsel - Lad os lige hoppe tilbage til skolebænken et øjeblik. 

Apple sælger mange Macs, men der er stadig tonsvis flere PC'er, som bliver langet over disken på verdensplan. Apples produkter kommer som bekendt kun fra Apple, men der er mange mange flere PC producenter, hvilket betyder at der groft set "ikke er særlig mange Macs" til salg. 

På den anden side er der til gengæld mange mennesker som virkelig gerne vil have sig en Apple computer, men ikke er villige til at betale nyprisen som i mange tilfælde kan snige sig langt over 20.000 kr. 

Det er noget af forklaringen på at Apples produkter også holder en høj pris når de sælges brugt.  

 

Men derudover er der også andre argumenter for den generelt højere pris på Mac gear. 

 

Apple har gennem længere tid tilbudt deres styresystem gratis og der findes en masse software, som medfølger på Apple enheder, som man ikke får med når man køber en PC med de samme hardware specs.  

Mindre konkurrence

Som bekendt er det kun Apple der producerer Apple produkter, det kræver ikke den store doktordisputs at sætte sig ind i, men der findes mange PC producenter som både producerer high-end og low-end varer. Samtidig er der et bugnende brugtmarked af både professionelle og private, hvilket er med til at presse priserne yderligere, fordi der er mange der konkurrerer. 

Der er lille udbud af brugte Macs 

Apples salg er overordnet set højere end nogensinde da flere og flere udskifter deres PC med Mac, og Apples computere udgør stadig kun ca. 8% af den samlede mængde på markedet. 

Fra IDC's kvartalsrapport over PC markedet:  

Det er gode nyheder for Apple, men det betyder dog stadig at for hver 8 Macs der bliver solgt, sælges der samtidig 92 PC'er. Med lidt simpel logik kan du hurtigt regne ud at der "på den anden side" ligeledes kun er 8 brugte Macs til salg i forhold til 92 brugte PC'er. 

Et lidt forsimplet regnestykke, men når efterspørgslen samtidig er stor, så holder priserne. Det er ganske enkelt sælgers marked.  

 

Vil trenden så bestå? 

Ja det er virkelig svært at spå om fremtiden, men faktum er at der gennem de senere år har været flere og flere, som forlader PC verdenen og vender sig mod Mac. 

Vi tør ikke komme med specifikke forudsigelser, men vi tør godt sige at PC producenterne har det hårdt, mens Apple stadig fylder sin pengetank og bliver ved med at komme med innovative og banebrydende produkter.