Guide: Overfør dine VHS-minder til computeren
Tech

Guide: Overfør dine VHS-minder til computeren

Elektronista
Elektronista

Det er ikke længere særlig let at opdrive en ny VHS-videomaskine. Og det til trods for, at mange mennesker stadig har masser af VHS-bånd liggende med familieminder og gamle TV-optagelser, som de gerne vil gemme. Men du skal heldigvis ikke bruge særlig meget for at redde dine optagelser, og her får du en guide til, hvor du kan skaffe det fornødne udstyr.

Videobånd har været et temmelig sejlivet medie. Siden videomaskiner begyndte at blive hvermandseje i begyndelsen af firserne, har vi gemt familieminder og tv-optagelser på dem, og det er først i de senere år, at de sidste mennesker har skilt sig af med dem.

Hvis du stadig har VHS-bånd liggende, med indhold du gerne vil gemme, er der dog masser af muligheder for at gøre det. Du kan enten betale dig fra det ved at bruge en af de mange tjenester, der kan overspille VHS-bånd til en DVD, eller til filer, du kan downloade fra nettet. Men du kan også bare gøre det selv.

Det sidste kræver lidt udstyr, hvoraf en videomaskine naturligvis er helt central. Men det kan samtidig være lidt af et smertensbarn, for mange har for længst skilt sig af med deres videomaskine uden dog at skille sig af med alle videobåndene med minderne på. Og eftersom VHS-maskiner slet ikke laves mere, er det ikke nødvendigvis nemt at finde en ny maskine.

Heldigvis er der masser af gode, brugte videomaskiner til salg på DBA. Det gælder bare om at vælge den rigtige.

Lige kan du købe 149 videomaskiner på DBA. Her er tre af dem

 1. VHS videomaskine, Philips, VR412/13, God, VHS maskine

  VHS videomaskine, Philips, VR412/13, God, VHS maskine

  200,00 kr.24-02-2024
 2. VHS videomaskine, Panasonic, NV-HD630, Perfekt, 
- Koksgrå,
- NTSC playback,
- 2 x Scart-stik,
- AUD

  VHS videomaskine, Panasonic, NV-HD630, Perfekt, - Koksgrå, - NTSC playback, - 2 x Scart-stik, - AUDIO out, - Afspiller fint og fejlfrit, - Tilslutter gerne ved fremvisning, - Kan afhentes i Tune elle

  550,00 kr.24-02-2024
 3. Super VHS, Panasonic, NV-SV120, Perfekt, 
- MEGET FIN STAND !
- Super Drive,
- CVC super,
- ALU-farv

  Super VHS, Panasonic, NV-SV120, Perfekt, - MEGET FIN STAND ! - Super Drive, - CVC super, - ALU-farvet, - Hi-Fi Stereo, - Super LP - SP / LP, - 2 x Scart-stik, - 2 x S-video stik, - Audio out, - FAST

  1.600,00 kr.24-02-2024
 4. VHS videomaskine, LG, RC7300 (KOPI-maskine), Perfekt, 
- Incl fjernbetjening,
- COMBI recorder
- DVD

  VHS videomaskine, LG, RC7300 (KOPI-maskine), Perfekt, - Incl fjernbetjening, - COMBI recorder - DVD-recorder & VHS-recorder, - Kan kopiere til DVD fra VHS og omvendt, - 2 x Scartstik, - Fin stand, -

  2.200,00 kr.24-02-2024
 5. VHS videomaskine, Prosonic, VCR X-41, Perfekt, 
- Fin stand !
- Scart-stik for nem TV-tilslutning,,

  VHS videomaskine, Prosonic, VCR X-41, Perfekt, - Fin stand ! - Scart-stik for nem TV-tilslutning,, - Kan afspille SP / LP, - 4-Head, - Afspiller fint og fejlfrit, - u/fjernbetjening, - 3 stk haves -

  350,00 kr.24-02-2024
 6. VHS videomaskine, Samsung, SV-6513X (incl. fjernbetjening), Perfekt, 
- Incl. fjernbetjening,
- 6-He

  VHS videomaskine, Samsung, SV-6513X (incl. fjernbetjening), Perfekt, - Incl. fjernbetjening, - 6-Head, - Kan afspille SP & LP, - Fin stand ! - HiFi-stereo - Scart-stik for nem TV-tilslutning, - AUDIO

  650,00 kr.24-02-2024
Mange mennesker gemmer stadig deres videobånd, uden dog at have gemt videomaskinen
Mange mennesker gemmer stadig deres videobånd, uden dog at have gemt videomaskinen

Sådan finder du en god videomaskine

Som med alt andet brugt hi-fi-udstyr gælder der denne hovedregel: Hvis den oprindelige pris var høj, er chancerne større for, at kvaliteten også er det mange år senere. Derfor er det en god idé at prøve at finde en videomaskine, der var af høj kvalitet, da den blev lavet, og fra et kendt mærke.

Én måde at kigge efter lidt mere avancerede videomaskiner på, er ved at kigge efter de såkaldte stereo- eller hi-fi-videoer. Disse havde gjort noget ekstra ud af lydsiden og lå typisk i den lidt højere ende rent prismæssigt. I dag fås dem fra Sony for eksempel til omkring 400 kroner, dem fra Panasonic fås fra 600 kroner.

Det skal du tjekke, når du køber en brugt videomaskine

Når du er ude hos sælger og tjekke varen, er det bedst, hvis du kan få sælger til at sætte maskinen til et TV, så du kan tjekke signalet. Hvis du selv tager et VHS-bånd med, kan du samtidig sikre, at maskinens mekaniske dele fungerer, som de skal. Der er en hel del finmekanik forbundet med ind- og udførsel af videobånd i disse maskiner, så sæt derfor videobåndet ind og tag det ud flere gange. Mekanismen skal fungere glat og uden mærkelige mislyde.

Tjek samtidig, at alle knapperne virker, som de skal. De fleste videomaskiner på brugtmarkedet bruger plastikknapper og relæer, der sagtens kan sætte sig fast eller være slidte. Endelig bør du sikre dig, at der følger en fjernbetjening med, ellers skal du ud og have fat i en universalfjernbetjening, hvilket kan bringe et helt nyt sæt af udfordringer med sig. Også på fjernbetjeningen bør du tjekke de vigtigste knapper.

Den sidste VHS-videomaskine blev produceret for et år siden, så snart vil de kun kunne købes brugt
Den sidste VHS-videomaskine blev produceret for et år siden, så snart vil de kun kunne købes brugt

Det skal du også bruge

En videomaskine er dog ikke nok. Du skal også bruge en video-grabber, som du kan sætte til computeren. Sådan en fætter fungerer som bro mellem computer og videomaskine og laver selve videoen om til data, der så bliver gemt på computeren.

Der findes mange forskellige slags, men nogle er mere velegnede til formålet end andre, og disse kan også købes brugt på DBA. Et eksempel er EasyCap, der kan fås på DBA for 200 kroner og opefter eller dem fra Hauppauge eller Terratec, der samtidig også fungerer som tv-tuner til digitalt tv. Disse ligger typisk på omkring 2-300 kroner brugt.

På DBA kan man finde en række tunere og adaptere, der kan hjælpe én med at overføre videobånd til computeren

 1. TV Tuner, HD Homerun, God, Solgt !

  TV Tuner, HD Homerun, God, Solgt !

  100,00 kr.20-02-2024
 2. TV Tuner, Perfekt, 3D Printet vægbeslag til Yousee TV boks Humax YS5000

Mulighed for sende varen.
f

  TV Tuner, Perfekt, 3D Printet vægbeslag til Yousee TV boks Humax YS5000 Mulighed for sende varen. fragt+indpakning 50kr. (Sælges uden boks)

  100,00 kr.30-11-2023
 3. TV Tuner, Hauppauge WinTV-soloHD, Perfekt, Kun brugt i meget kort tid.

I original emballage og med

  TV Tuner, Hauppauge WinTV-soloHD, Perfekt, Kun brugt i meget kort tid. I original emballage og med aktiveringskode til WinTV.

  200,00 kr.13-11-2023
 4. TV Tuner, BLUETINUM BT-TTU305, Perfekt, DVD Konverter box Med TV tuner Aldrig brugt

  TV Tuner, BLUETINUM BT-TTU305, Perfekt, DVD Konverter box Med TV tuner Aldrig brugt

  125,00 kr.09-11-2023
 5. TV Tuner, Perfekt

  TV Tuner, Perfekt

  88,00 kr.27-08-2023
 6. TV Tuner, Virker vist kun med Windows 7

  TV Tuner, Virker vist kun med Windows 7

  75,00 kr.27-08-2023

Typisk sættes de til computeren via et USB-stik, og du kan så sætte videomaskinen til grabberen med et såkaldt composite-stik. Dette er en kombination af et gult phonostik til videosignalet og en eller to phonostik (typisk rød og hvid) til lydsignalet. Ofte kommer sidstnævnte ud af videomaskinen ved brug af et kabel, der har SCART-stik i den ene ende (det brede stik med små, vertikale, flade ben i) og et composite-stik i den anden ende.

Man kan også få en adapter, der har phono-hunstik på den anden side af SCART-stikket, som man så kan forbinde med almindelige phonokabler. Disse kabler og adaptere kan typisk stadig fås i elektronikbutikkerne, og ellers kan man også købe disse brugt på DBA.

VirtualDub er et af de gratis programmer, man kan bruge til at digitalisere sin VHS-bånd med
VirtualDub er et af de gratis programmer, man kan bruge til at digitalisere sin VHS-bånd med

Derudover skal du bruge software til at optage signalet med. Typisk følger der et program med de ovennævnte video-grabbere, og ofte er det en god idé at gå på producentens hjemmeside for at finde den nyeste version, inden du går i gang. Ellers er der også gratis programmer på nettet til den slags, som for eksempel VirtualDub til PC eller Apples iMovie, der følger med Mac-computere.

Alle programmer fungerer på forskellige måder, men det handler basalt set om at sørge for, at der er hul igennem på videoen, og så er der som regel en ’record’-knap, der skal trykkes på. Og så skal man bare sørge for at have masser af harddiskplads til ens videoer, når de skal gemmes.

Her er andre eksempler på VHS-maskiner til salg på DBA

 1. VHS videomaskine, Panasonic, NV-HD630, Perfekt, 
- Koksgrå,
- NTSC playback,
- 2 x Scart-stik,
- AUD

  VHS videomaskine, Panasonic, NV-HD630, Perfekt, - Koksgrå, - NTSC playback, - 2 x Scart-stik, - AUDIO out, - Afspiller fint og fejlfrit, - Tilslutter gerne ved fremvisning, - Kan afhentes i Tune elle

  550,00 kr.24-02-2024
 2. VHS videomaskine, Prosonic, VCR X-41, Perfekt, 
- Fin stand !
- Scart-stik for nem TV-tilslutning,,

  VHS videomaskine, Prosonic, VCR X-41, Perfekt, - Fin stand ! - Scart-stik for nem TV-tilslutning,, - Kan afspille SP / LP, - 4-Head, - Afspiller fint og fejlfrit, - u/fjernbetjening, - 3 stk haves -

  350,00 kr.24-02-2024
 3. VHS videomaskine, Panasonic, NV-J42, God, God video med scart-stik for let tilslutning.
Gode farver

  VHS videomaskine, Panasonic, NV-J42, God, God video med scart-stik for let tilslutning. Gode farver og fin lyd. Har ledning og fjernbetjening til basale funktioner. Kan ses i brug.

  600,00 kr.24-02-2024
 4. VHS videomaskine, Philips, VR 805, God, 
- ALU-farvet,
- Incl. fjernbetjening,
- 2 x Scartstik,
- AU

  VHS videomaskine, Philips, VR 805, God, - ALU-farvet, - Incl. fjernbetjening, - 2 x Scartstik, - AUDIO out, - Fungerer 100% optimalt / fint. - (trænger til lidt rengøring / ikke pæn på front = billig

  600,00 kr.24-02-2024
 5. VHS videomaskine, Philips, VR-685 (m/fjern), God, 
- Incl. fjernbetjening (ikke org)
- 2 x Scartstik

  VHS videomaskine, Philips, VR-685 (m/fjern), God, - Incl. fjernbetjening (ikke org) - 2 x Scartstik, - Fungerer 100% optimalt / fint. - IKKE hel pæn overside (derfor lav pris) - Tilslutter gerne ved

  500,00 kr.24-02-2024
 6. VHS videomaskine, JVC, HR-J248, Perfekt, 
- Sort,
- NTSC playback,
- 2 x Scart-stik,
- Afspiller fin

  VHS videomaskine, JVC, HR-J248, Perfekt, - Sort, - NTSC playback, - 2 x Scart-stik, - Afspiller fint og fejlfrit, - U/fjernbetjening, - Tilslutter gerne ved fremvisning, - Kan afhentes eller sendes (

  450,00 kr.24-02-2024

Et gensyn med dine VHS-bånd kan give timevis af nostalgiske minder. Her er nogle andre bud på, hvordan teknologien kan få nostalgien frem i hjertet.

Relaterede artikler