Husker du? Velkommen til start 80’erne!

Husker du? Velkommen til start 80’erne!

11. oktober 2016

30. oktober 1981 kom allerførste udgave af Den Blå Avis på gaden – og danskerne startede for alvor med at handle brugt med hinanden. Det er 35 år siden. Vi har taget et kig ned af ”Memory Lane” og kigger på, hvad der var hot i årene 1981 til nu – og du skal med. I dette første indlæg tager vi hul på perioden 1981-1986. Så spol kassettebåndet heeeelt tilbage, duft tobaksrøgen og læn dig tilbage….hvad enten du var et barn i hæklet hoppegynge dengang eller du netop havde fået nøglen til din allerførste vW Golf Type 1

Vi har spurgt vores DBA guider, hvad de tydeligst husker fra start 80’erne. Flere af de små puds var knap født dengang, så vi måtte tage et stroll rundt i DBA baglandet – og heldigvis er vi masser på redaktionen, der husker perioden ganske klart. Her er fem farvoritter, der hittede fælt i start/midt 80’erne……og som måske endda slet ikke er så ’out’ i dag….i hvert fald trives tingene i bedste velgående på DBA.

      
1:
Farverig strik med skulderpuder 

I start/midt 80'erne huserede de skønneste strik i alverdens farver og mønstre – gerne neon. Det var lige tiden for farver og "larmende outfits" hvem husker ikke Mel&Kims banebrydende look? - og netop derfor blev de multifarvede stik så populære! I dag hitter de stadig og er stærkt på vej retur til hylderne i diverse fashionista-garderober. Jo mere larmende - jo bedre. We like!

80er strik på dba.dk - DBA Guide
Så' der farver!
Hjemmestrik i den gamle Den Blå Avis - DBA Guide
Hjemmestrik kunne også sælges i Den Blå Avis...

En afart af den farvede stik fra 1980’erne er ’ugly christmas sweater’ konceptet, som virkeligt vandt ind for alvor sidste år. Der er kun et par måneder til jul, så tjek vores guide til årets ultimative julesweater ud her:

      
2: Fonduegryden:

Her er vores livsstilsekspert Nikolaj Klingeberg ikke i tvivl. Han fortæller: 

Mit sikre bud på en sag, der hittede start 80’erne er fonduegryden. Jeg er vokset op i et hjem, hvor fondue alle dage har været en del af “det hyggelige”. Jeg har et minde med den glohede olie, fra den semi-legendariske restaurant, Baron Von Due, hvor min ven Ulrik afsluttede middagen lettere tilbagelænet ved at hælde et glas rødvin i den kogende olie. En flot stikflamme rejste sig en tre-fire meter, en lampe sprang, og der var olie overalt på bordet. Jeg skal love for, at de unge niende klasses gutter M/K, fik bedt om en regning i en ruf, hvorpå vi tog S-toget retur med en anekdote, der stadig står klokkeklart den dag i dag. I øvrigt er en fonduemiddag i stand til at holde gæsterne samlet ved bordet i timevis. Derfor er jeg stadig stor tilhænger af den lettere udskældte gryde.

Jeg er gået på jagt efter et sæt her:

Fondue på dba.dk - DBA Guide
Klassisk fondue...
Fonduegryde i den gamle blå avis - DBA Guide
...Og en annonce for en "Fonduegryde i ler" fra Den Blå Avis, back then...

     
3: Højstol, der kan laves til et legebord

DBA Guides retroekspert, Louise Trillingsgaard, der selv var baby i 1980’erne hiver en gammel klassiker (som muligvis er noget ældre end fra 1980’erne) op ad hukommelsen, nemlig den legendariske højstol, der kunne laves om til et legebord  - dog sjældent uden at man klemte fingrene ved aktionen. Alle hjem med respekt for sig selv (og med børn selvfølgelig) havde sådan en højstol. Alene den dobbelte funktion gjorde at det blev et kæmpe hit – også op i 1980’erne. Men stolen var ikke så plads & bil-venlige, og derfor døde de nok ligesom lidt ud. Stolene hitter dog stadig  hos dem, der godt kan lide retro og nostalgi – som fx Louise. Hun drømmer om at finde en gammel sag, som hun kan male og forære til sine børnebørn en dag.  Find de fine gamle højstole her:

Retro højstol på dba.dk - DBA Guide
Den klassiske højstol-til-bord...
Høj Barnestol på den gamle Den Blå Avis - DBA Guide
Annonce for barnestol fundet i den gamle Den Blå Avis...

     
4: Volkswagen Golf Type 1

Vores purunge og mega seje DYI’ guide, Michael Stig Chistensen har, til trods for at der end ikke var skænket ham en tanke ’back then’ et  godt bud på, hvad der hittede i bilsalget i starten af 80’erne på DBA. Michael peger på Volkswagen Golf Type 1, som den tidtypiske bil fra 1981. Bilen blev produceret i 1974 til og med 1983, og blev købt af alle og kunne både fungere som lille familiebil og i dén grad også som drengerøvsbil!

I dag er Golfen faktisk blevet kult igen, og entusiasterne betaler dyrere domme for denne model. Det forstår Michael godt!  Han siger ”Jeg har personligt ret stor optur over netop denne model. Den er så cool! Det skal siges, at den stadig kan findes på DBA til rimelige overskuelige priser. Golf Type 1 kan, i følge min overbevisning, godt være en ret god investering på længere sigt”.

Golf på dba.dk - DBA Guide
Golf 1...
Golf 1 i den gamle Den Blå Avis
Fundet i Den Blå Avis fra 1984...

      
5. The one and only: Commodore 64

En kold januar morgen i 1982 ændrede gamingindustrien sig for evigt... til det bedre. Commodore 64 også kaldet C64, en 8-bit hjemmecomputer, der med sin tilhørende båndstation og joysticks tog børneværelser verden over med storm. C64 blev introduceret til verden af Commodore International, og blev den bedst sælgende computer nogensinde. Punktum.

Vores gadgetekspert Søren Jensen kan fortælle, at det estimeres at salg ligger imellem 15-22 millioner enheder af den ikoniske maskine  - og kan nævne at C64 har spillet med i et utal af TV serier og film gennem de sidste 34 år. Tilbage i sin storhedstid i både MacGyver og Airwolf og senest i 2010 i Smallville - Sikke en fantastisk maskine :o)

Læs mere om den legendariske computer her:

Glem Virtual Reality, Retro Commodore 64 er vejen frem!

Commodore 64 på dba.dk - DBA Guide
Den klassiske Commodore 64 - "Brødkassen"
Commodore 64 i den gamle Den Blå Avis - DBA Guide
Annonce for en Commodore 64 i Den Blå Avis...

       
6. Den pisseirriterende – og geniale- Rubiksterning

Forældre i 80’ernes sikre vej til at få fredfor ungerne  i timevis. En simpel og dog vanvittig kompleks terning opdelt i 4x9 kvadrater i forskellige farver, som man skal dreje tilbage til udgangspunktet. Mage til frustration skal man lede længe efter, og det er ikke få gange, DBA’s kommunikationschef, Sofie Folden Lund, har tyet til den totale falliterklæring at forsøge at flå klistermærkerne af og bytte rundt i panik for at få rubiksterningen til at gå op. Terningen, der blev udviklet i 1974 af billedhugger og arkitekturprofessor, Ernö Rubik i 1974 har med mellemrum fået revival op gennem årtierne – og kan stadig findes i mange afskygninger på dba.dk.

Rubiks terning på dba.dk - DBA Guide
Rubiks terningen... Kilden til megen glæde og frustration...

Se med på torsdag, hvor vi tager hul på næste år-fem, hvor det kommer til at handle om stoned washed jeans, vandsenge og meget andet….

Hvis du elsker nostalgi, så klik dig tilbage til fortiden i disse artikler:


Velkommen til slut 80'erne

Velkommen til start 90'erne

Velkommen til slut 90'erne

Velkommen til start 00'erne

Velkommen til slut 00'erne

Disse CD'er lyttede du helt sikkert til i 90'erne

Dette lege du med, hvis du er barn af 90'erne