Unge er bekymrede for klimaet, men de sociale medier kan stå i vejen
Livsstil

Unge er bekymrede for klimaet, men de sociale medier kan stå i vejen

Gæsteskribent
Gæsteskribent

De unge er blevet kaldt Danmarks mest klimavenlige generation og siger, at de går op i den grønne omstilling. Men de sociale medier kan være en hindring.

Skrevet af Laura Kirstine Olesen og Iben Mejlhede, journaliststuderende på DMJX som en del af en afsluttende opgave, hvor flere eksperter og kilder har indgået. Vi har fået lov til at publicere en barberet udgavet:

Mange unge er bekymrede for klimaet. Faktisk viser DBAs Genbrugsindeks (2021), at 72 % af danskerne mellem 25-30 år er bekymrede for klimaet, mens det kun gælder 63 % af den gennemsnitlige dansker.

Men selvom de unge siger, at klimaet ligger dem meget på sinde, afspejler det sig ikke nødvendigvis i deres forbrug. Sociale medier kan være en hæmsko for at downsize sin garderobe, da alt i dag bliver delt med alle ens venner. Sådan kan nogle unge godt få en følelse af, at de altid skal troppe op til events i tøj, man ikke tidligere har set på den unges sociale medier. Det er i hvert fald en trend, som 20-årige Ramina Sliyo genkender:

- Jeg bliver påvirket af, hvad influenserne lægger op på sociale medier. Jeg vil gerne følge med i trends. Især når en influencer promoverer noget, der passer ind i min egen livsstil, siger Ramina.

Hun bor hos sine forældre i Trige, og til dagligt læser hun jura på Aarhus Universitet. Hun er en af de unge, der ikke særlig tit køber genbrug.

- Jeg har ikke købt genbrugstøj i en fysisk butik før, fordi jeg er bekymret for, hvordan kvaliteten af tøjet er. Dog har jeg købt genbrugstøj på genbrugsapps som tise og trendsales, hvor sælgeren selv kan skrive om, hvorvidt det er slidt eller ubrugt, udtaler Ramina.

Ramina Sliyo tænker ikke så meget på klima, når der shoppes ind til tøj og makeup. Hendes arderobe består mest af tøj fra store producenter, der ikke har en bæredygtig dagsorden. Hun føler ikke, at hendes stil er repræsenteret i genbrugsbutikker, og derfor køber hun tøj fra blandt andet SHEIN og NA-KD.
Ramina Sliyo tænker ikke så meget på klima, når der shoppes ind til tøj og makeup. Hendes arderobe består mest af tøj fra store producenter, der ikke har en bæredygtig dagsorden. Hun føler ikke, at hendes stil er repræsenteret i genbrugsbutikker, og derfor køber hun tøj fra blandt andet SHEIN og NA-KD.

20 procent af de unge er ikke heeelt ”med på moden”

Ramina er langt fra alene blandt de unge, når det kommer til ikke at købe genbrugstøj i fysiske butikker. 20 procent af de unge køber genbrugstøj sjældnere end en gang om året, viser undersøgelsen, Genbrugsindekset, lavet af DBA.

Julie Schoen, der er presseansvarlig og talsperson hos DBA, har set en ændring i tøjforbruget hos de unge, efter at sociale medier er blevet større.

- Det handler om at iscenesætte sig selv hele tiden, og de unge skal hele tiden vise noget nyt tøj, de har på. Nu bliver alt gemt på de sociale medier, så de skal nærmest have en ny kjole på, hver gang de skal til en fest, udtaler Julie Schoen, der dog samtidig påpeger, at DBAs Genbrugsindeks viser, at flere unge er rigtig flittige til at downsize. Også i garderoben.

Når de unge konstant skal følge med i trends, er de også nødt til at tænke på prisen. Fast fashion er billigere og fylder også meget i reklamer fra eksempelvis influenserne på sociale medier.

Kjoler på DBA:

 1. Blusekjole, GANNI, str. M, Sort og hvidternet, 100% Viscose, God men brugt, Sort og hvidternet kj

  Blusekjole, GANNI, str. M, Sort og hvidternet, 100% Viscose, God men brugt, Sort og hvidternet kjole fra GANNI - kjolen er dejlig let og luftig, har krave og lukkes foran med små knapper. Str.: 38

  350,00 kr.20-06-2024
 2. Sommerkjole, Résumé, str. L, Rosa, Økologisk bomuld, Ubrugt, Model: HamptonRS Dress
Størrelse: 40

  Sommerkjole, Résumé, str. L, Rosa, Økologisk bomuld, Ubrugt, Model: HamptonRS Dress Størrelse: 40

  180,00 kr.20-06-2024
 3. Anden kjole, Andet, str. M, Næsten som ny, Mørkeblå med bindebånd

  Anden kjole, Andet, str. M, Næsten som ny, Mørkeblå med bindebånd

  30,00 kr.20-06-2024
 4. Sommerkjole, ZARA, str. S, Lyserød,gul, Bomuld, Næsten som ny, 2 sommerkjoler fra Zara, næsten so

  Sommerkjole, ZARA, str. S, Lyserød,gul, Bomuld, Næsten som ny, 2 sommerkjoler fra Zara, næsten som nye, 75kr. pr.stk.

  75,00 kr.20-06-2024
 5. Anden kjole, Andet, str. M, Næsten som ny

  Anden kjole, Andet, str. M, Næsten som ny

  30,00 kr.20-06-2024
 6. Festkjole, River Island, str. M, Sort, Ubrugt, Flot sort stropløs festkjole i str.8/36-38, aldrig

  Festkjole, River Island, str. M, Sort, Ubrugt, Flot sort stropløs festkjole i str.8/36-38, aldrig brugt.

  200,00 kr.20-06-2024

Relaterede artikler