Sådan finder du ud af, om dine tegneserier er penge værd
Livsstil

Sådan finder du ud af, om dine tegneserier er penge værd

Christine
Christine

Kan du huske heltene fra din barndom? Superman, Batman, Tintin og Haddock er nogle af tidens mest ikoniske figurer, og har du tegneserier med dem på siderne, kan hæfterne være penge værd i dag. Læs med her og få ekspertens tips til, hvordan du finder ud af, om dine gamle tegneserier er værdifulde.

Du ledte egentlig efter noget andet, men pludselig dukker en gammel, støvet kasse fra fortiden frem. Kan du huske, hvad der gemmer sig under låget? Dine gamle tegneserier! Som ved et trylleslag sender Basserne, Tintin og Spiderman dig tilbage til barndommen, men samtidig kan din indre Onkel Joakim ikke helt lade være med at tænke på, om tegneseriehæfterne måske er penge værd…

Har du været i gang med at rydde op i gemmerne? Vi har spurgt Henry Sørensen, leder af den danske tegneserieafdeling i Faraos Cigarer, hvordan du finder ud af, om dine genfundne tegneserier er penge værd. Få svaret her, hvor tegneserieeksperten deler ud af sin store viden. Du kan også i denne video blive klogere på, hvilke specifikke Anders And-blade og -objekter, der er steget i værdi.

Derfor skal siderne på din tegneserie være hvide

Røg! Sådan svarer Henry Sørensen, da vi spørger ham, hvilken skade, der er den værste for tegneseriens værdi:

- Røgskader og nikotinlugt er ødelæggende for en tegneserie. Mange skader kan man rette op på, men en lugtskade kan ikke fjernes. Desuden farver røg siderne gule, forklarer han.

Skal der ikke lægge sig et røgslør over tegneseriens værdi, må den altså ikke lugte af fortidens tobak. Papir er nemlig et porøst materiale, som nemt bliver skadet, og netop derfor kan papirkvaliteten også have indflydelse på, hvor meget din tegneserie er værd:

-  Man jo siger, at jo hvidere papiret er, jo bedre. I takt med, at tiden går, og bladet bliver brugt, vil papiret helt naturligt ændre farve. Først er det hvidt, senere cremegult og til sidst bliver det brunt, fortæller Henry Sørensen.

Har din tegneserie ikke hvide sider længere? Det skyldes, at fibrene i papiret bliver skadet, når bladet bruges, og du vil også opleve, hvordan siderne bliver sværere at bøje. Det tæller med i vurderingen af bladets stand og har derfor indflydelse på prisen, som selvfølgelig stiger, hvis siderne er lyse og lette at læse.

LÆS OGSÅ: Liste: Disse Anders And-blade og figurer er steget i værdi

Hans fra Herning har pt. disse to Tarzan-blade til salg for 15.000 kr. i alt på DBA, og dermed er det de to dyreste enkelt-tegneseriehæfter på DBA. Hans skriver i annoncen, at det er de to første Tarzan-blade udgivet i Danmark.  Det ene blad er fra 1944, mens det andet er årgang 1945
Hans fra Herning har pt. disse to Tarzan-blade til salg for 15.000 kr. i alt på DBA, og dermed er det de to dyreste enkelt-tegneseriehæfter på DBA. Hans skriver i annoncen, at det er de to første Tarzan-blade udgivet i Danmark.  Det ene blad er fra 1944, mens det andet er årgang 1945

Her er undtagelsen, der er bekræfter reglen

Man siger, at en bog ikke skal bedømmes på omslaget, men når det angår prissætningen af en tegneserie, gælder der andre regler, fortæller vores tegneserieekspert:

- Coveret er det første, man ser, når man får en tegneserie i hånden, og skal prisen hæves, må der helst ikke være nogen brugs- eller slidspor at finde der, siger Henry Sørensen.

Kan du se rifter, tape, lim, misfarvninger, afrivninger eller bøjede kanter på forsiden eller bagsiden af tegneserien? Det påvirker ikke prisen positivt, og det samme gælder, hvis en tidligere ejer har skrevet i bladet:

- Navne, tegninger eller streger lavet med kuglepen, tusch eller blyant er ikke godt for prisen, pointerer Henry Sørensen og fortsætter:

- Et navnestempel, som er lille og diskret på første side, er som regel til at leve med for de fleste samlere, men er det skrevet med kuglepen på forsiden, er det værre.

Anders And til salg på DBA i dag:

 1. Stol På Mig - Indbundet - Krimi & Spænding Hos Coop

  Stol På Mig - Indbundet - Krimi & Spænding Hos Coop

  Stol På Mig - Indbundet - Krimi & Spænding Hos Coo, Anden, genre: Stol På Mig - Indbundet - Krimi & Spænding Hos Coo, Stol på mig Ewert Grens har det godt. En lille dreng betragter ham som reservebeds

  239,00 kr.10-02-2022
 2. Hafferlaffen,fedtmule , Anders and mowgli, DISNEY, Super fine ..fejler intet 
Tag dem alle til 60 kr

  Hafferlaffen,fedtmule , Anders and mowgli, DISNEY, Super fine ..fejler intet Tag dem alle til 60 kr samlet Ellers 15 kr pr stk Rigtig gode til både højtlæsning med masser af billeder og også fantast

  10,00 kr.14-06-2024
 3. Bambie, Peter pan, mulan, den lille havfrue, Walt Disney, Tegneserie, Tillægsblade til Anders and.

  Bambie, Peter pan, mulan, den lille havfrue, Walt Disney, Tegneserie, Tillægsblade til Anders and. Blandet stand. Sælges samlet i første omgang. Kan sendes med DAO Kan afhentes i Grenå, Lisbjerg.

  125,00 kr.14-06-2024
 4. Anders And & Co., Walt Disney, Dette er samlingen for enhver Anders And / Disney entusiast.
Her har

  Anders And & Co., Walt Disney, Dette er samlingen for enhver Anders And / Disney entusiast. Her har du et hav af Anders And blade fordelt over 51 årgange. De ældste er fra 1969 og de nyeste fra 2019.

  1.900,00 kr.14-06-2024
 5. Anders And & Co. De glade 80'ere, Walt Disney, Tegneserie, Anders And & Co.: De glade 80'ere - den "

  Anders And & Co. De glade 80'ere, Walt Disney, Tegneserie, Anders And & Co.: De glade 80'ere - den "grønne". I De glade 80'ere kan du læse de bedste fortsatte historier fra Anders And & Co. i deres f

  100,00 kr.14-06-2024
 6. AndersAnd + Diverse, Blad, Diverse blade og jumbobøger sælges til den hurtige
Alt fra Jumbobøger, Lo

  AndersAnd + Diverse, Blad, Diverse blade og jumbobøger sælges til den hurtige Alt fra Jumbobøger, Lommeanden, Anders And, ældre Anders And + ekstra numre, ActionForce blade, Basserne, Hulk, Dracula, Z

  500,00 kr.13-06-2024

Der er 3.573 Anders And-blade til salg på DBA netop nu, men er du mere til Marvel, finder du her 1.153 forskellige eksemplarer, du kan blade i.

Det her er afgørende for tegneseriens værdi

Hvad gør du, når du får en tegneserie i hånden? Bladrer i den! Det er nemlig meningen med en tegneserie. Den skal læses, bruges og underholde, og præcis derfor er det svært at finde eksemplarer, som er helt perfekte.

Har du fundet en bunke tegneserier på loftet, er det første, du derfor skal tjekke, om bladet er intakt, fortæller tegneserieeksperten:

- Først skal du finde ud af, om alle siderne er der, for en ufuldstændig tegneserie er oftest værdiløs. Er siderne løse, eller er hæftet gået op i ryggen, trækker det selvfølgelig også prisen ned, forklarer Henry Sørensen.

Er alle siderne stadig i bladet? Det er en god begyndelse, men standen på siderne har også betydning for vurderingen. Har tegneserien fået vand eller bærer den præg af, at mange fedtede fingre har været forbi gennem tiden, påvirker det prisen:

- Alle slags skavanker trækker ned, og det er underordnet, om det er ødelagte sider, afrivninger, udklippede kuponer, lim, tape, pletter eller æselører, som har skadet tegneserien, fortæller Henry Sørensen.

6.000 kr. håber Jesper fra Gentofte at få for dette blad, som lige nu er til salg på DBA. Bladet er nr. 6 i sin række
6.000 kr. håber Jesper fra Gentofte at få for dette blad, som lige nu er til salg på DBA. Bladet er nr. 6 i sin række

Tegneserier til salg på DBA netop nu:

 1. Walt Disneys Jule-eventyr, Walt Disney , Tegneserie, Til alle jer fra alle os …

Juleeventyr.

I fin

  Walt Disneys Jule-eventyr, Walt Disney , Tegneserie, Til alle jer fra alle os … Juleeventyr. I fin og hel stand. Evt porto bliver 41 kr.

  29,00 kr.15-06-2024
 2. Disneys juleklassikere 28, Walt Disney , Tegneserie, Indbundet og i meget fin stand.

  Disneys juleklassikere 28, Walt Disney , Tegneserie, Indbundet og i meget fin stand.

  20,00 kr.14-06-2024
 3. RUBINE KOMPLET 13 STK., Tegneserie, RUBINE KOMPLET 13 STK. SOM NYE.
SAMLET PRIS.

  RUBINE KOMPLET 13 STK., Tegneserie, RUBINE KOMPLET 13 STK. SOM NYE. SAMLET PRIS.

  850,00 kr.14-06-2024
 4. TINTIN PÅ FRANSK, HERGE, Tegneserie, TINTIN PÅ FRANSK
FLOT

  TINTIN PÅ FRANSK, HERGE, Tegneserie, TINTIN PÅ FRANSK FLOT

  99,00 kr.14-06-2024
 5. ASTERIX PÅ FRANSK, Tegneserie, ASTERIX PÅ FRANSK.
FLOT STAND
99 KR. STK.

  ASTERIX PÅ FRANSK, Tegneserie, ASTERIX PÅ FRANSK. FLOT STAND 99 KR. STK.

  99,00 kr.14-06-2024
 6. Ratata -Maskotten, Arizona, Valhalla, Tegneserie, 3 albums til salg: 

1.
- Ratata - Maskotten
- 1.

  Ratata -Maskotten, Arizona, Valhalla, Tegneserie, 3 albums til salg: 1. - Ratata - Maskotten - 1. udgave fra 1987 på forlaget Interpresse - pænt eksemplar --- 2. - Albumklubben Triumf - Nr- 65 - Va

  65,00 kr.14-06-2024

Du finder et stort udvalg af tegneserier til både børn og voksne på DBA, og lige her finder du dem, der koster under 50 kroner.

De her tegneserier er penge værd i dag

Det er langt fra alle tegneserier, der er penge værd, og når vi spørger Henry Sørensen, hvor ofte han ser tegneserier, som sprænger prisskalaen, er svaret ikke opmuntrende:

- Rigtig mange har en formodning om, at gamle tegneserier per automatik er penge værd, men sådan forholder det sig nødvendigvis ikke. På et hvert loft ligger et Anders And-blad fra 1960’erne eller 1970’erne, men Anders And og Co. udkom i kæmpestore oplag på næsten en kvart million eksemplarer, så dem er der mange af i omløb. Nogle af dem kan godt være penge værd, hvis de er pæne, men bærer de præg af at være læst, koster de ikke mere end 3-5 kroner stykket, fortæller han.

Sank humøret? Du skal ikke opgive håbet helt, for har du en original tegneserie liggende, som er i god stand og efterspurgt af samlere, kan du godt sælge den til en god pris:

- En af de dyrere tegneserier er Anders And & Co. nummer 1 fra marts 1949. Er den meget slidt, koster den mellem 2.500-3.000 kroner, hvorimod en i perfekt stand godt kan runde en pris på 150.0000 kroner. Til gengæld vurderer jeg, at det stort set er umuligt at finde en i perfekt stand, fortæller Henry Sørensen.

Du skal derfor være meget heldig, hvis det lige er dette blad, der ligger i kassen på loftet, men heldigvis er der andre tegneserier, som også er i høj kurs:

- Storm P. fra 1913 og 1914 kan trække høje priser, og her er standen stort set underordnet, fordi tegneserierne er så gamle og dermed sjældne. Det samme gælder Marvel-tegneserier, som på grund af filmene er blevet virkelig efterspurgte. Især Spiderman er eftertragtet, slutter Henry Sørensen.

LÆS OGSÅ: Utraditionel julepynt med tegneserier

DBAs pt. dyreste tegneseriesamling har Maja fra Risskov til salg for 24.000 kr., men så sælger hun også den komplette samling nr. 1-26. Det er første oplag af 'Hall of Fame'-tegneserien, skriver hun, som bl.a. rummer Anders And. Mia skriver i sin DBA-annonce, at standen er 9,5
DBAs pt. dyreste tegneseriesamling har Maja fra Risskov til salg for 24.000 kr., men så sælger hun også den komplette samling nr. 1-26. Det er første oplag af 'Hall of Fame'-tegneserien, skriver hun, som bl.a. rummer Anders And. Mia skriver i sin DBA-annonce, at standen er 9,5

Der er ikke noget så hyggeligt, som at krybe sammen i sofaen med en god tegneserie på en regnvejrsdag. Hurtigt bliver du suget ind i siderne på eventyr med helte og heltinder langt væk fra det dårlige vejr. Er du nået til bunds i bunken? Der kommer med sikkerhed flere regnvejrsdage, så du må hellere forberede dig allerede nu. Her i artiklen fortæller vi dig, hvad du kan fordrive tiden med, mens du venter på en solstråle.

Er du vild med Rip, Rap og Rup, og er du på fornavn med alle fra Andeby? Det er Laila, som samler på Anders And, og selvom samlingen ude fra virker komplet, mangler kronen på værket endnu. Kom med på rundvisning hos supersamleren Laila og find ud af, hvorfor hun spiste sig igennem 500 Kinderæg i jagten på den komplette samling.

Relaterede artikler