5 råd til en mere bæredygtig livsstil
Livsstil

5 råd til en mere bæredygtig livsstil

Astrid
Astrid

Vil du gerne leve mere bæredygtigt – men synes det er en smule uoverskueligt at finde hoved og hale i, hvor og hvordan rejsen mod en grønnere hverdag påbegyndes? Så læs med her.

Det kan være svært at gennemskue, hvordan vi i et højt udviklet forbrugssamfund bryder med stærkt forankrede strukturer og aktivt arbejder på at skabe en mere bæredygtig livsstil. Ikke desto mindre har vi forsøgt at samle en række råd til, hvordan du kan qickstarte en mere bæredygtig livsstil.

Siden 1981, hvor den allerførste 'Den Blå Avis' blev udgivet, har DBA hjulpet danskere med at finde præcis det de mangler og drømmer om – og dermed hjulpet den cirkulære økonomi godt på vej.

Gennem DBAs 40 år har vi fået stor indsigt i danskernes genbrugsvaner – og genbrug er et særdeles godt sted at starte, når det kommer til bæredygtighed. Med afsæt i vores viden om genbrug vil vi i denne artikel derfor fokusere på, hvordan du fra et forbrugsmæssigt perspektiv kan få en mere bæredygtig livsstil.

Vil du være endnu skarpere på, hvad bæredygtighed egentlig betyder samt de forskellige former for bæredytighed, kan du læse med, her.

Find sofaer på DBA:

 1. Sofa, stof, 3 pers. , Eilersen, Sælger Eilersen “Slope” sofa 

— — Først til mølle ——

Stand: Nærmes

  Sofa, stof, 3 pers. , Eilersen, Sælger Eilersen “Slope” sofa — — Først til mølle —— Stand: Nærmest ny (1 1/2 år gammel) Kommer fra hjem uden rygning og husdyr. Dun i ryghynderne. Mål: 220cm lang

  12.800,00 kr.09-12-2023
 2. Sofa, filt, HAY, Super velholdt HAY sofa modul

Højde 32 cm
Højde ryglæn 68 cm 
Længde 136 cm 
Bred

  Sofa, filt, HAY, Super velholdt HAY sofa modul Højde 32 cm Højde ryglæn 68 cm Længde 136 cm Bredde 100 cm

  2.000,00 kr.09-12-2023
 3. HAY QUILTON 3 PERS. SOFA

  HAY QUILTON 3 PERS. SOFA

  Sofa, 3 pers., Hay, Flot 3 pers. sofa fra HAY i Metaphor 027 grå og ben i sort. H72 x B248 x L109 cm Normalpris kr. 28.999,- Spar kr. 11.600,- UDSTILLINGSMODEL - AFHENTNINGSPRIS Kan leveres på Sj

  17.999,00 kr.04-09-2023
 4. Sofa, 3 pers. , Hay, Skøn Hay mags soft sofa sælges. Sofaen har fået en ordentlig dybderens og står

  Sofa, 3 pers. , Hay, Skøn Hay mags soft sofa sælges. Sofaen har fået en ordentlig dybderens og står derfor helt ren i en smuk grå farve. Sofaen bærer noget kosmetisk slid, men ingen betydning for komf

  5.000,00 kr.07-12-2023
 5. Sofa, stof, 3 pers. , Eilersen, Sælger Eilersen “Slope” sofa 


Stand: Nærmest ny (1 1/2 år gammel)

  Sofa, stof, 3 pers. , Eilersen, Sælger Eilersen “Slope” sofa Stand: Nærmest ny (1 1/2 år gammel) Kommer fra hjem uden rygning og husdyr. Dun i ryghynderne. Mål: 220cm lang 100 cm dyb Inkl 4 pu

  12.500,00 kr.07-12-2023
 6. Sofa, uld, 4 pers. , Hay, Hay Mags sofa

Stof:
Halingdal 130

Brugt, men i super god stand.
Nypris:

  Sofa, uld, 4 pers. , Hay, Hay Mags sofa Stof: Halingdal 130 Brugt, men i super god stand. Nypris: 26.000 kr. Mål: B: 282 cm H: 67 cm D: 95 cm

  7.000,00 kr.07-12-2023

Se alle sofaer til salg på DBA, her

1. Spring modedillerne over

Det ene øjeblik skal vi klæde os i og indrette os med pastelfarver. Det næste øjeblik er det 90’ernes nostalgi, der dominerer. At følge med på de skiftende tendenser kan være en bekostelig affære – både for kloden og pengepungen.

Vores første råd til at få en mere bæredygtig livsstil er derfor, at du helt springer modedillerne over. Sagen med ‘fast fashion’ er nemlig ofte, at genstandene ofte er dårligt produceret, ringe kvalitet og går af mode igen.

Disse genstande er desuden vanskelige at sælge brugt efterfølgende – og ender desværre ofte sine dage på forbrændingen. Vil du have de bedste chancer for at sælge dine bruge ting – så læs med her

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren, Emelie

35-årige Emelie har inviteret os med indenfor i hendes fine genbrugshjem. Høvlbænken, du ser på billedet, er Emelies yndlingsgenbrugsfund.
35-årige Emelie har inviteret os med indenfor i hendes fine genbrugshjem. Høvlbænken, du ser på billedet, er Emelies yndlingsgenbrugsfund.

2. Kvalitet er alfa omega

Skal du købe nyt, er det fra et bæredygtigt perspektiv vigtigt at være opmærksom på genstandens kvalitet. Er genstand udformet i slidstærke, bæredygtige materialer? Er der tale om stilrent eller klassisk design, der aldrig går af mode?

Stiller du dig selv disse spørgsmål og handler derefter, når du køber nyt, vil de møbler og det tøj, du investerer i, formentlig holde i mange år.

Det er ofte dyrere at købe tøj og møbler, der betegnes som æstetisk bæredygtige, men det skal samtidig ses som en investering, da disse ting ikke mister deres værdi på samme måde som trendbaserede genstande og samtidig ofte blot bliver smukkere med lidt patina.

LÆS OGSÅ: Spar 100.000 kroner på disse fem møbelklassikere 

Der er flere gode grunde til at købe dine designermøbler brugte – og prisen er en af dem!
Der er flere gode grunde til at købe dine designermøbler brugte – og prisen er en af dem!

3. Brug det du har

Dette råd lyder måske kedeligt – men behøver slet ikke at være det. Trænger hjemmet eller garderoben til fornyelse? Løsning er ikke nødvendigvis at købe noget.

Der kan gøres meget med de ting vi allerede har. I videoserien Skjulte Skatte viser vores handywoman Camilla, hvordan du med få remedier kan upcycle dine brugte møbler.

Og faktisk har vi danskere utrolig mange ting, der blot står og samler støv. Genbrugsindekset 2021 viser, at hele 88 procent af danskerne har ting liggende derhjemme, der ikke længere bliver brugt.

I forlængelse af ovenstående  vurderer de danskere, der har gemmerne fyldt med ting, der ikke længere bruges, at de i gennemsnit kunne få 8.393 kroner for dem.

SE OGSÅ: Video – Fra støvede vaser til funklende lampe

Hvad synes du om Camillas lampe lavet af gamle glasvaser? Camillas egen begejstring er i hvert fald ikke til at tage fejl af.
Hvad synes du om Camillas lampe lavet af gamle glasvaser? Camillas egen begejstring er i hvert fald ikke til at tage fejl af.

4. Handel brugt

Det er selvfølgelig uundgåeligt at nævne genbrug på listen. Genbrug er godt for mange ting – men særligt at det godt for kloden, da vi derved ikke udvinder unødvendige nye ressourcer.

Genbrug er vi gode til i Danmark. Faktisk har otte ud af 10 enten købt eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder, fremgår det af Genbrugsindekset 2021.

Der er mange måder, hvorpå vi i vores arbejde og privatliv aktivt kan arbejde med at inkorporere bæredygtighed. For 25-årige Marie er genbrug guld – bogstaveligt talt. Hun har nemlig startet sin egen smykkevirksomhed med udgangspunkt i genbrug af aflagte perlesmykker. Det kan du læse mere om, her.

SE OSGÅ: Video – Disse fund gjorde vi i kælderen i Charlottenlund

Kom med, når vi tager på jagt efter guld i gemmerne i de danske hjem. Der gemmer sig mere guld end man skulle tro!
Kom med, når vi tager på jagt efter guld i gemmerne i de danske hjem. Der gemmer sig mere guld end man skulle tro!

5. Nedsæt forbruget

Råd nummer 5 – det nemmeste og måske samtidig det sværeste råd at efterleve. Vi lever i et forbrugssamfund og bliver, hvor end vi kigger hen, udsat for reklamer med budskaber om at forbruge.

Samfundets forbrugsstrukturere og vores egne vaner kan gøre det vanskeligt at nedsætter eller stoppe vores forbrug. Til inspiration kan du i artiklen her møde 39-årige Jane har haft shoppestop i syv år. Og her kan du læse om 41-årige Tina, der går i det samme tøj en hel uge. 

Find Ganni på DBA:

 1. Andet, lang jakke cardigan , GANNI, str. 34, grøn sort , silke, Ubrugt, Brugt til billeder.
Smuk

  Andet, lang jakke cardigan , GANNI, str. 34, grøn sort , silke, Ubrugt, Brugt til billeder. Smuk lang silke kimono, cardigan, med blomster nypris 3299 kr se prismærke. Jeg er normalt 38 og kan pas

  500,00 kr.10-12-2023
 2. Frakke, str. 40, Ganni, Sort, God men brugt, Sort uld- frakke fra Ganni i str 40 (der står S i men

  Frakke, str. 40, Ganni, Sort, God men brugt, Sort uld- frakke fra Ganni i str 40 (der står S i men den svarer til 40/42, se mål. Længde 95 cm brystmål 2x54 cm. God men brugt, men stadig fin. Sælges

  550,00 kr.10-12-2023
 3. Frakke, str. 42, Ganni, Sort, God men brugt, Sort Teddy frakke fra Ganni i str 42/XL. Længde 112 c

  Frakke, str. 42, Ganni, Sort, God men brugt, Sort Teddy frakke fra Ganni i str 42/XL. Længde 112 cm brystmål 2x55 cm. God men brugt, men stadig fin. Sælges for 750 kr plus porto 50 kr. Se også mine

  750,00 kr.10-12-2023
 4. Skjorte, co couture, str. 38, hvid, rød, bomuld, God men brugt, Mønstret skjorte i hvid og rød. Er s

  Skjorte, co couture, str. 38, hvid, rød, bomuld, God men brugt, Mønstret skjorte i hvid og rød. Er str L men til den lille side så derfor har jeg skrevet M. Sælger meget andet fra en række lækre mærk

  300,00 kr.09-12-2023
 5. Hue, Beret, Ganni, str. Onesize, Beige, Næsten som ny

  Hue, Beret, Ganni, str. Onesize, Beige, Næsten som ny

  250,00 kr.09-12-2023
 6. Cardigan, Ganni, str. 38, cotton, Næsten som ny

  Cardigan, Ganni, str. 38, cotton, Næsten som ny

  300,00 kr.09-12-2023

Se alt Ganni-tøj til salg på DBA, her

Har du fået mod på at begive dig ud på rejsen mod at blive en grønnere forbruger? Hvorfor ikke starte med at gøre din garderobe mere grøn – altså ikke bogstavligt talt. Ikke desto mindre kan du i artiklen her finde syv konkrete råd til, hvordan du gør garderoben mere bæredygtig.

Der er mange måder, hvorpå du kan gøre din livsstil mere bæredygtig – og som allerede nævnt er genbrug et særdeles godt sted at begynde. I videoen nedenfor kan du møde 39-årige Anne, der både indretter sig med - og iklæder sig - genbrugsfund.


Læs mere om Anne og hendes mange genbrugsfund i artiklen, her

Relaterede artikler