For 25-årige Marie er aflagte smykker det pureste (genbrugs)guld
LivsstilDIY

For 25-årige Marie er aflagte smykker det pureste (genbrugs)guld

Astrid
Astrid

Genbrug er guld! Eller det er det i hvert fald for Marie, der med udgangspunkt i genbrug og genanvendelse har startet sin egen smykkevirksomhed.

Et fejlkøb, en plettet trøje eller et par øreringe, der for længst er gået af mode. Hvad gør du med de beklædningsdele og accessoires, du ikke længere bruger?

De fleste af os forsøger formentlig at sælge genstandene videre på genbrugsplatforme som DBA eller donere dem til den lokale genbrugsbiks.

Marie Prisholm Bjørn fra Aarhus tyr dog til andre midler. Hun forsøger i stedet at give de brugte genstande nyt liv, så de igen bliver en aktiv del af hendes garderobe. Og netop dette perspektiv danner fundamentet for hendes smykkevirksomhed.

Maries smykkevirksomhed – hvor hun sælger hjemmelavede perleøreringe i regnbuens farver – er endvidere ikke Maries eneste beskæftigelse. Ved siden af smykkeproduktionen har 25-årige Marie taget en bachelor i kunsthistorie og arbejder som frivillig på Fairbar og Kulturmagasinet VINK. Til sommer regner Marie med at læse videre på en kandidat i Kunsthistorie.

I artiklen her kan du lære Marie bedre at kende og blive klogere på, hvordan Maries virksomhed blev til, samt hvorfor Marie insisterer på at slå et slag for bæredygtig mode.

Find perler på DBA:

 1. Perler, Ca 4 cm påskeæg, Syet af grønlandske perler fra stenboden, på et 30 mm vatæg.- måler ca 4 cm

  Perler, Ca 4 cm påskeæg, Syet af grønlandske perler fra stenboden, på et 30 mm vatæg.- måler ca 4 cm fra bund til hank.- lige klar til troldgrenen med et bånd på. Prisen er pr stk.- kun 28 tilbage Ø

  15,00 kr.28-02-2024
 2. Perler, Perleforhæng, Smukt perleforhæng 200×85. 1,5kg. Kan bruges til utallige armbånd og halskæder

  Perler, Perleforhæng, Smukt perleforhæng 200×85. 1,5kg. Kan bruges til utallige armbånd og halskæder.

  250,00 kr.28-02-2024
 3. Perler, VIRKELIG SMUKKE PERLER AF AGAT med tibetanske tegn. Den mindste perle er 10x20 mm. Perlerne

  Perler, VIRKELIG SMUKKE PERLER AF AGAT med tibetanske tegn. Den mindste perle er 10x20 mm. Perlerne er facetteret og de er meget lækre at røre ved. En rest, jeg har kun dem og de sælges kun samlet. Pr

  60,00 kr.27-02-2024
 4. Perler, En hel streng SVAMPE KVARTS perler i en smuk mørkeblå farve. Perlerne er let kantede og de e

  Perler, En hel streng SVAMPE KVARTS perler i en smuk mørkeblå farve. Perlerne er let kantede og de er 12x17 mm. Strengen er 40 cm. Perlerne har ikke været i brug Sendes gerne for købers regning (vægt

  60,00 kr.27-02-2024
 5. Perler, nr. 1900 / RESTSALG 5 stk. Flotte Porcelæn Links, nr. 1900 / RESTSALG 5 stk. Flotte Porcelæn

  Perler, nr. 1900 / RESTSALG 5 stk. Flotte Porcelæn Links, nr. 1900 / RESTSALG 5 stk. Flotte Porcelæn Links sølv 925 kerne størrelse 11x15 mm. hul 5 mm. SENDES MED GLS Saml fra flere af mine annoncer o

  25,00 kr.27-02-2024
 6. Perler, nr. 1961 / 5 stk. 13x30 mm. porcelæns figurer, nr. 1961 / 5 stk. 13x30 mm. porcelæns figurer

  Perler, nr. 1961 / 5 stk. 13x30 mm. porcelæns figurer, nr. 1961 / 5 stk. 13x30 mm. porcelæns figurer hul 1,5 mm. SENDES MED GLS Saml fra flere af mine annoncer og spar i forsendelse. Bestil venligst m

  35,00 kr.27-02-2024

Find alle perler til salg på DBA, her

Forretningen startede ved et tilfælde

Genbrug og bæredygtig mode står 25-årige Maries hjerte nært, hvilket tydeligt afspejles i hendes inspirerende påklædning og indretning.

- 80 procent af min garderobe og mit interiør består af genbrug. Faktisk er det meste af mit hjem lige nu genbrug, fortæller Marie.

Maries genbrugsglæde kommer dog ikke kun til udtryk gennem køb og salg af brugte varer. Marie kaster sig nemlig gerne ud i et upcyclingsprojekt, hvis hun ser, at det kan tilføje genstanden ny værdi – hvilket var tilfældet med det første par øreringe, hun kreerede.

- Jeg havde et par gamle, slidte øreringe liggende, som jeg tænkte måtte kunne peppes op i stedet for at smides ud. Så begyndte jeg at vikle perler på dem, hvilket egentlig så ret godt ud, fortæller Marie.

Det viste sig hurtigt, at det ikke kun var Marie selv, der syntes, at det så godt ud.

- Alle mine veninder skulle pludselige have et par, og de mente, at jeg skulle prøve at sælge dem. Og så var der heldigvis andre, der også syntes, de var flotte!

SE OGSÅ: Video – På besøg hos genbrugselskeren Louise

Marie arbejder på sine smykker dagligt – for det tager tid både at opstøve genbrugsmaterialerne, svare på bestillinger, producere smykkerne samt pakke og sende dem.
Marie arbejder på sine smykker dagligt – for det tager tid både at opstøve genbrugsmaterialerne, svare på bestillinger, producere smykkerne samt pakke og sende dem.

'Efterspørgslen blev større, da jeg gik over til genbrugsmaterialer'

Genbrugsglæden og motivationen for at opbruge allerede eksisterende ressourcer har Marie taget med sig ind i smykkeproduktionen.

- Det betyder meget for mig at bidrage til mindsket CO2-udledning, og jeg ved, at blandt andet tøjindustrien er en af de allermest klimabelastende industrier overhovedet, siger Marie.

Valget om at benytte genbrugsperler traf Marie med et ønske om at sætte fokus på og gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man inden for mode og design begynder at genanvende langt flere materialer og tænke i alternativer, der implementerer materialer, man måske ellers ville have smidt ud.

Marie har derfor valgt at sætte det gode eksempel – og skiftet de splinternye perler ud med perler fra brugte smykker og gamle samlinger.

- Der har udelukkende været gode reaktioner på, at smykkerne er lavet af genbrugsperler, og jeg oplever faktisk en endnu større interesse og efterspørgsel end før, jeg gik over til at bruge genbrugsmaterialer, fortæller Marie.

LÆS OGSÅ: Maja har på kort tid tjent 10.000 kroner på at sælge sit tøj

Øreringene producerer Marie i tre størrelser – og priserne er herefter 80, 100 og 120 kroner.
Øreringene producerer Marie i tre størrelser – og priserne er herefter 80, 100 og 120 kroner.

Fordelene ved at genbruge

Selvom det er en smule mere tidskrævende at finde de helt rigtige perler brugte end at købe dem fra ny, er Marie ikke et sekund i tvivl om, at det er besværet værd.

- Jeg sparer måske 10-20 kroner per sæt ved at købe perlerne brugte, så for mig er det mere princippet i, at det er genanvendte materialer, der betyder noget. Og så kommer der ofte nogle spændende og unikke resultater ud af det, siger Marie.

Genbrugsperlerne anskaffer Marie typisk i genbrugsbutikker eller på DBA, hvor hun både kigger efter brugte perlesmykker eller samlinger af gamle perler.

- For nyligt fandt jeg et super smukt, rødt spiral-armbånd i en genbrug. Perlerne har en helt speciel farve, som jeg ikke ville kunne finde nede i Panduro for eksempel. Det giver et sæt helt unikke øreringe. Derudover fandt jeg nogle grønlandske perler på DBA ved en privat sælger, som jeg nemt lige kunne cykle forbi, da hun boede i Aarhus – det var skønt!

LÆS OGSÅ: Boost dit DBA-salg på disse 8 råd

Marie sælger sine smykker på DBA og på Instagram under navnet 'mariebjorndesign'.
Marie sælger sine smykker på DBA og på Instagram under navnet 'mariebjorndesign'.

'Jeg drømmer om...'

Selvom Marie har drøntravlt med både uddannelse og frivilligt arbejde, finder hun alligevel tid til at producere sine perlesmykker og hækle tilhørende smykkeposer af restgarn. Maries engagement er altså ikke til at tage fejl af.

- Mit ønske er at kunne fortsætte med at lave smykker. Jeg drømmer om at videreudvikle konceptet og måske gøre det endnu mere bæredygtigt i fremtiden. Jeg skal bare have fundet den helt rette timing og idé.

Ikke alene ønsker Marie at fortsætte smykkeproduktionen – hun vil gennem produktionen sætte genbrug og bæredygtighed på dagsordenen og inspirere flere til at genanvende allerede eksisterende ressourcer.

Find smykker på DBA:

 1. Øreringe, Smukke kobberfarvede øreringe med perler i hvid, rød og orange. Nederst en masse “spidser”

  Øreringe, Smukke kobberfarvede øreringe med perler i hvid, rød og orange. Nederst en masse “spidser”, der dingler frit. Øreringene er 2,3 × 5 cm og de er helt nye. Øreringene er meget lette *FARVERNE

  65,00 kr.28-02-2024
 2. Halskæde, perler, Walina, Smuk halskæde udarbejdet af muslingeskaller, forskellige tassels, perler o

  Halskæde, perler, Walina, Smuk halskæde udarbejdet af muslingeskaller, forskellige tassels, perler og sølv charms. Kæden er 47 cm lang og med en sølvkæde for enden så den kan forlænges med 8 cm. Se

  219,00 kr.28-02-2024
 3. Halskæde, sølv, Halskæde med perle sølv

  Halskæde, sølv, Halskæde med perle sølv

  100,00 kr.28-02-2024
 4. Armbånd, perler, Designer USA, Super smukt glas / krystal armbånd udarbejdet i gyldne topas facet kr

  Armbånd, perler, Designer USA, Super smukt glas / krystal armbånd udarbejdet i gyldne topas facet krystaller og gyldne spacere på elastik. Armbåndet passer til et 14-16 cm håndled. Se flere på www.w

  130,00 kr.28-02-2024
 5. Øreringe, perler, Designer USA, Ferskvandsperler på lange gyldne kæder med forgyldte øreringe.

I al

  Øreringe, perler, Designer USA, Ferskvandsperler på lange gyldne kæder med forgyldte øreringe. I alt er øreringene 6 cm lange. Se flere på www.walina.dk Jeg sender gerne med post nord (+25 kr), hvi

  240,00 kr.28-02-2024
 6. Halskæde, Halskæde lavet af perler. Har brugsspor. De turkise perler er mere afdæmpede i farven end

  Halskæde, Halskæde lavet af perler. Har brugsspor. De turkise perler er mere afdæmpede i farven end på billederne. Længde: ca. 53 cm Afhentes på Nørrebro eller sendes på købers regning

  20,00 kr.28-02-2024

Se alle perlesmykker på DBA, her.

Marie er ikke ene om at være begejstret for DIY og genbrug. I artiklen her kan du møde 22-årige Natasha, der giver gamle, aflagte lamper nyt liv. Trin for trin guider Natasha til, hvordan du selv kan istandsætte genbrugslamper.

Nybyggerne Lise og Michael kan om nogen gøre genbrug til guld! Se hvordan de forvandler et gammelt spejl til et moderne møbel i videoen nedenfor.

Relaterede artikler