Klimahandledagen: Marie ser aflagte smykker som det pureste guld
LivsstilDIY

Klimahandledagen: Marie ser aflagte smykker som det pureste guld

Astrid
Astrid

Genbrug er guld! Og det er også godt for klimaet. Derfor har vi, i anledningen af Klimahandledagen, som falder den 25. april i år, 2024, valgt her på DBA at fremhæve nogle af de artikler, der kan inspirere vores brugere allermest til at gebærde sig (endnu)mere klimavenligt. Blandt andet denne skønne artikel om Marie, der med udgangspunkt i genbrug og genanvendelse har startet sin egen smykkevirksomhed.

Et fejlkøb, en plettet trøje eller et par øreringe, der for længst er gået af mode. Hvad gør du med de beklædningsdele og accessoires, du ikke længere bruger?

De fleste af os forsøger formentlig at sælge genstandene videre på genbrugsplatforme som DBA eller donere dem til den lokale genbrugsbiks.

Marie Prisholm Bjørn fra Aarhus tyr dog til andre midler. Hun forsøger i stedet at give de brugte genstande nyt liv, så de igen bliver en aktiv del af hendes garderobe. Og netop dette perspektiv danner fundamentet for hendes smykkevirksomhed.

Maries smykkevirksomhed – hvor hun sælger hjemmelavede perleøreringe i regnbuens farver – er endvidere ikke Maries eneste beskæftigelse. Ved siden af smykkeproduktionen har 25-årige Marie taget en bachelor i kunsthistorie og arbejder som frivillig på Fairbar og Kulturmagasinet VINK. Til sommer regner Marie med at læse videre på en kandidat i Kunsthistorie.

I artiklen her kan du lære Marie bedre at kende og blive klogere på, hvordan Maries virksomhed blev til, samt hvorfor Marie insisterer på at slå et slag for bæredygtig mode.

Find perler på DBA:

 1. Perler, En pose med HUNDREDEVIS af bittesmå sorte GLASPERLER. Perlerne er 2 mm og der er 20 gram i p

  Perler, En pose med HUNDREDEVIS af bittesmå sorte GLASPERLER. Perlerne er 2 mm og der er 20 gram i posen. Du får sådan en pose, som du ser på billedet. Jeg har flere poser *OBS, HVIS JEG SKAL SENDE F

  8,00 kr.21-06-2024
 2. Perler, Store flotte GLASPERLER med med et fantastisk SØLVMETALLIC skær til din egen smykkefremstill

  Perler, Store flotte GLASPERLER med med et fantastisk SØLVMETALLIC skær til din egen smykkefremstilling. Perlerne er 6x8 mm og strengen er 40 cm lang. Perlerne har ikke været brugt og prisen er pr. st

  50,00 kr.21-06-2024
 3. Perler, OPRYDNINGSPRIS
EKSTRA LANG streng mørkegrå GLASPERLER til din egen smykkefremstilling. Perle

  Perler, OPRYDNINGSPRIS EKSTRA LANG streng mørkegrå GLASPERLER til din egen smykkefremstilling. Perlerne er 8 mm og strengen er hele 80 cm lang!! Perlerne har ikke været brugt Sendes gerne for købers r

  50,00 kr.21-06-2024
 4. Perler, Håndværk, Håndlavede øreringe i perler med forskellige mønstre og farvekombinationer. Perfek

  Perler, Håndværk, Håndlavede øreringe i perler med forskellige mønstre og farvekombinationer. Perfekt til enhver lejlighed. Sælges kun for 250 kr.

  250,00 kr.20-06-2024
 5. Perler, En samling små perler i forskellige farver og former – 150 gram. 1. foto viser alle – de øvr

  Perler, En samling små perler i forskellige farver og former – 150 gram. 1. foto viser alle – de øvrige er nærbilleder. Afhentes eller sender gerne når køber betaler fragt. (dao 43 kr. uden omdeling)

  45,00 kr.20-06-2024
 6. Perler, En hel streng GLASPERLER i en yndig lyslilla farve og ekstra smukt skær. Perlerne er 3,5x4 m

  Perler, En hel streng GLASPERLER i en yndig lyslilla farve og ekstra smukt skær. Perlerne er 3,5x4 mm og strengen er 44 cm. Hulstørrelsen er 1 mm og perlerne er nye. Du kan lave mere end to armbånd ud

  40,00 kr.19-06-2024

Find alle perler til salg på DBA, her

Forretningen startede ved et tilfælde

Genbrug og bæredygtig mode står 25-årige Maries hjerte nært, hvilket tydeligt afspejles i hendes inspirerende påklædning og indretning.

- 80 procent af min garderobe og mit interiør består af genbrug. Faktisk er det meste af mit hjem lige nu genbrug, fortæller Marie.

Maries genbrugsglæde kommer dog ikke kun til udtryk gennem køb og salg af brugte varer. Marie kaster sig nemlig gerne ud i et upcyclingsprojekt, hvis hun ser, at det kan tilføje genstanden ny værdi – hvilket var tilfældet med det første par øreringe, hun kreerede.

- Jeg havde et par gamle, slidte øreringe liggende, som jeg tænkte måtte kunne peppes op i stedet for at smides ud. Så begyndte jeg at vikle perler på dem, hvilket egentlig så ret godt ud, fortæller Marie.

Det viste sig hurtigt, at det ikke kun var Marie selv, der syntes, at det så godt ud.

- Alle mine veninder skulle pludselige have et par, og de mente, at jeg skulle prøve at sælge dem. Og så var der heldigvis andre, der også syntes, de var flotte!

SE OGSÅ: Video – På besøg hos genbrugselskeren Louise

Marie arbejder på sine smykker dagligt – for det tager tid både at opstøve genbrugsmaterialerne, svare på bestillinger, producere smykkerne samt pakke og sende dem.
Marie arbejder på sine smykker dagligt – for det tager tid både at opstøve genbrugsmaterialerne, svare på bestillinger, producere smykkerne samt pakke og sende dem.

'Efterspørgslen blev større, da jeg gik over til genbrugsmaterialer'

Genbrugsglæden og motivationen for at opbruge allerede eksisterende ressourcer har Marie taget med sig ind i smykkeproduktionen.

- Det betyder meget for mig at bidrage til mindsket CO2-udledning, og jeg ved, at blandt andet tøjindustrien er en af de allermest klimabelastende industrier overhovedet, siger Marie.

Valget om at benytte genbrugsperler traf Marie med et ønske om at sætte fokus på og gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man inden for mode og design begynder at genanvende langt flere materialer og tænke i alternativer, der implementerer materialer, man måske ellers ville have smidt ud.

Marie har derfor valgt at sætte det gode eksempel – og skiftet de splinternye perler ud med perler fra brugte smykker og gamle samlinger.

- Der har udelukkende været gode reaktioner på, at smykkerne er lavet af genbrugsperler, og jeg oplever faktisk en endnu større interesse og efterspørgsel end før, jeg gik over til at bruge genbrugsmaterialer, fortæller Marie.

LÆS OGSÅ: Maja har på kort tid tjent 10.000 kroner på at sælge sit tøj

Øreringene producerer Marie i tre størrelser – og priserne er herefter 80, 100 og 120 kroner.
Øreringene producerer Marie i tre størrelser – og priserne er herefter 80, 100 og 120 kroner.

Fordelene ved at genbruge

Selvom det er en smule mere tidskrævende at finde de helt rigtige perler brugte end at købe dem fra ny, er Marie ikke et sekund i tvivl om, at det er besværet værd.

- Jeg sparer måske 10-20 kroner per sæt ved at købe perlerne brugte, så for mig er det mere princippet i, at det er genanvendte materialer, der betyder noget. Og så kommer der ofte nogle spændende og unikke resultater ud af det, siger Marie.

Genbrugsperlerne anskaffer Marie typisk i genbrugsbutikker eller på DBA, hvor hun både kigger efter brugte perlesmykker eller samlinger af gamle perler.

- For nyligt fandt jeg et super smukt, rødt spiral-armbånd i en genbrug. Perlerne har en helt speciel farve, som jeg ikke ville kunne finde nede i Panduro for eksempel. Det giver et sæt helt unikke øreringe. Derudover fandt jeg nogle grønlandske perler på DBA ved en privat sælger, som jeg nemt lige kunne cykle forbi, da hun boede i Aarhus – det var skønt!

LÆS OGSÅ: Boost dit DBA-salg på disse 8 råd

Marie sælger sine smykker på DBA og på Instagram under navnet 'mariebjorndesign'.
Marie sælger sine smykker på DBA og på Instagram under navnet 'mariebjorndesign'.

'Jeg drømmer om...'

Selvom Marie har drøntravlt med både uddannelse og frivilligt arbejde, finder hun alligevel tid til at producere sine perlesmykker og hækle tilhørende smykkeposer af restgarn. Maries engagement er altså ikke til at tage fejl af.

- Mit ønske er at kunne fortsætte med at lave smykker. Jeg drømmer om at videreudvikle konceptet og måske gøre det endnu mere bæredygtigt i fremtiden. Jeg skal bare have fundet den helt rette timing og idé.

Ikke alene ønsker Marie at fortsætte smykkeproduktionen – hun vil gennem produktionen sætte genbrug og bæredygtighed på dagsordenen og inspirere flere til at genanvende allerede eksisterende ressourcer.

Find smykker på DBA:

 1. Broche, guld, 14 karat guld broche med perler 

Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  Broche, guld, 14 karat guld broche med perler Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  3.000,00 kr.21-06-2024
 2. Halskæde, guld, Guld halskæde med perle vedhæng

Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  Halskæde, guld, Guld halskæde med perle vedhæng Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  1.250,00 kr.21-06-2024
 3. Halskæde, sølv, Flot sløvhalskæde med perle. 

Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  Halskæde, sølv, Flot sløvhalskæde med perle. Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  350,00 kr.21-06-2024
 4. Halskæde, sølv, Sølvhalskæde med perle af sølv fra trolovelens håndslag.

Tjek gerne mine andre anno

  Halskæde, sølv, Sølvhalskæde med perle af sølv fra trolovelens håndslag. Tjek gerne mine andre annoncer for flere smykker

  250,00 kr.21-06-2024
 5. Armbånd, forgyldt, Dissing, Forgyldt armbånd med perler sælges.
Armbåndet er købt på Ditur
Det er br

  Armbånd, forgyldt, Dissing, Forgyldt armbånd med perler sælges. Armbåndet er købt på Ditur Det er brugt få gange og fremstår som ny. 18+3cm lang Sælges til 150 ,-

  150,00 kr.21-06-2024
 6. Halskæde, perler, Perlekæde af ferskvandsperler. Længde 53 cm.

  Halskæde, perler, Perlekæde af ferskvandsperler. Længde 53 cm.

  75,00 kr.21-06-2024

Se alle perlesmykker på DBA, her.

Marie er ikke ene om at være begejstret for DIY og genbrug. I artiklen her kan du møde 22-årige Natasha, der giver gamle, aflagte lamper nyt liv. Trin for trin guider Natasha til, hvordan du selv kan istandsætte genbrugslamper.

Nybyggerne Lise og Michael kan om nogen gøre genbrug til guld! Se hvordan de forvandler et gammelt spejl til et moderne møbel i videoen nedenfor.

Relaterede artikler