For 25-årige Marie er aflagte smykker det pureste (genbrugs)guld
LivsstilDIY

For 25-årige Marie er aflagte smykker det pureste (genbrugs)guld

Astrid
Astrid

Genbrug er guld! Eller det er det i hvert fald for Marie, der med udgangspunkt i genbrug og genanvendelse har startet sin egen smykkevirksomhed.

Et fejlkøb, en plettet trøje eller et par øreringe, der for længst er gået af mode. Hvad gør du med de beklædningsdele og accessoires, du ikke længere bruger?

De fleste af os forsøger formentlig at sælge genstandene videre på genbrugsplatforme som DBA eller donere dem til den lokale genbrugsbiks.

Marie Prisholm Bjørn fra Aarhus tyr dog til andre midler. Hun forsøger i stedet at give de brugte genstande nyt liv, så de igen bliver en aktiv del af hendes garderobe. Og netop dette perspektiv danner fundamentet for hendes smykkevirksomhed.

Maries smykkevirksomhed – hvor hun sælger hjemmelavede perleøreringe i regnbuens farver – er endvidere ikke Maries eneste beskæftigelse. Ved siden af smykkeproduktionen har 25-årige Marie taget en bachelor i kunsthistorie og arbejder som frivillig på Fairbar og Kulturmagasinet VINK. Til sommer regner Marie med at læse videre på en kandidat i Kunsthistorie.

I artiklen her kan du lære Marie bedre at kende og blive klogere på, hvordan Maries virksomhed blev til, samt hvorfor Marie insisterer på at slå et slag for bæredygtig mode.

Find perler på DBA:

 1. Perler, små perler flere farver samt en æske med lidt større perle 
blå og hvide

  Perler, små perler flere farver samt en æske med lidt større perle blå og hvide

  150,00 kr.07-06-2023
 2. Perler, perle bamser, perle bamser 50kr pr stk

  Perler, perle bamser, perle bamser 50kr pr stk

  50,00 kr.06-06-2023
 3. Perler, Perler, Perler, Smykkefremstilling, 21 stk. glas, lysegul, gul og klare nuancer. Sælges kun

  Perler, Perler, Perler, Smykkefremstilling, 21 stk. glas, lysegul, gul og klare nuancer. Sælges kun samlet, prisen er for alle. fast pris Måler: 5 mm diameter Lot 47 Kan sendes med postnord brev

  25,00 kr.06-06-2023
 4. Perler, Perler i krystal, En masse nye, blandede krystalperler. De fleste er 8 mm, men der er også 6

  Perler, Perler i krystal, En masse nye, blandede krystalperler. De fleste er 8 mm, men der er også 6 mm og 14 mm (vil jeg gætte på). Vedhæng, ‘chips’ og andre former. Det er alt fra bjergkrystal, karn

  300,00 kr.06-06-2023
 5. Perler, 20 stk glashjerter, Pose med 20 glashjerter i forskellige størrelser og farver - det største

  Perler, 20 stk glashjerter, Pose med 20 glashjerter i forskellige størrelser og farver - det største måler ca 3,5 cm på bredeste sted. Aldrig brugt Kan afhentes i Roskilde Kan sendes for 39,00 forsikr

  30,00 kr.06-06-2023
 6. Perler, Perler, Perler, blandet, 5 mm i diameter, 84 stk. rød, 
blå, gul, grøn, lyserød, orange, hv

  Perler, Perler, Perler, blandet, 5 mm i diameter, 84 stk. rød, blå, gul, grøn, lyserød, orange, hvid. Fast pris Lot 67 Kan sendes som brev med postnord 12 kr eller Kan sendes som pakke med gls 43

  30,00 kr.06-06-2023

Find alle perler til salg på DBA, her

Forretningen startede ved et tilfælde

Genbrug og bæredygtig mode står 25-årige Maries hjerte nært, hvilket tydeligt afspejles i hendes inspirerende påklædning og indretning.

- 80 procent af min garderobe og mit interiør består af genbrug. Faktisk er det meste af mit hjem lige nu genbrug, fortæller Marie.

Maries genbrugsglæde kommer dog ikke kun til udtryk gennem køb og salg af brugte varer. Marie kaster sig nemlig gerne ud i et upcyclingsprojekt, hvis hun ser, at det kan tilføje genstanden ny værdi – hvilket var tilfældet med det første par øreringe, hun kreerede.

- Jeg havde et par gamle, slidte øreringe liggende, som jeg tænkte måtte kunne peppes op i stedet for at smides ud. Så begyndte jeg at vikle perler på dem, hvilket egentlig så ret godt ud, fortæller Marie.

Det viste sig hurtigt, at det ikke kun var Marie selv, der syntes, at det så godt ud.

- Alle mine veninder skulle pludselige have et par, og de mente, at jeg skulle prøve at sælge dem. Og så var der heldigvis andre, der også syntes, de var flotte!

SE OGSÅ: Video – På besøg hos genbrugselskeren Louise

Marie arbejder på sine smykker dagligt – for det tager tid både at opstøve genbrugsmaterialerne, svare på bestillinger, producere smykkerne samt pakke og sende dem.
Marie arbejder på sine smykker dagligt – for det tager tid både at opstøve genbrugsmaterialerne, svare på bestillinger, producere smykkerne samt pakke og sende dem.

'Efterspørgslen blev større, da jeg gik over til genbrugsmaterialer'

Genbrugsglæden og motivationen for at opbruge allerede eksisterende ressourcer har Marie taget med sig ind i smykkeproduktionen.

- Det betyder meget for mig at bidrage til mindsket CO2-udledning, og jeg ved, at blandt andet tøjindustrien er en af de allermest klimabelastende industrier overhovedet, siger Marie.

Valget om at benytte genbrugsperler traf Marie med et ønske om at sætte fokus på og gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man inden for mode og design begynder at genanvende langt flere materialer og tænke i alternativer, der implementerer materialer, man måske ellers ville have smidt ud.

Marie har derfor valgt at sætte det gode eksempel – og skiftet de splinternye perler ud med perler fra brugte smykker og gamle samlinger.

- Der har udelukkende været gode reaktioner på, at smykkerne er lavet af genbrugsperler, og jeg oplever faktisk en endnu større interesse og efterspørgsel end før, jeg gik over til at bruge genbrugsmaterialer, fortæller Marie.

LÆS OGSÅ: Maja har på kort tid tjent 10.000 kroner på at sælge sit tøj

Øreringene producerer Marie i tre størrelser – og priserne er herefter 80, 100 og 120 kroner.
Øreringene producerer Marie i tre størrelser – og priserne er herefter 80, 100 og 120 kroner.

Fordelene ved at genbruge

Selvom det er en smule mere tidskrævende at finde de helt rigtige perler brugte end at købe dem fra ny, er Marie ikke et sekund i tvivl om, at det er besværet værd.

- Jeg sparer måske 10-20 kroner per sæt ved at købe perlerne brugte, så for mig er det mere princippet i, at det er genanvendte materialer, der betyder noget. Og så kommer der ofte nogle spændende og unikke resultater ud af det, siger Marie.

Genbrugsperlerne anskaffer Marie typisk i genbrugsbutikker eller på DBA, hvor hun både kigger efter brugte perlesmykker eller samlinger af gamle perler.

- For nyligt fandt jeg et super smukt, rødt spiral-armbånd i en genbrug. Perlerne har en helt speciel farve, som jeg ikke ville kunne finde nede i Panduro for eksempel. Det giver et sæt helt unikke øreringe. Derudover fandt jeg nogle grønlandske perler på DBA ved en privat sælger, som jeg nemt lige kunne cykle forbi, da hun boede i Aarhus – det var skønt!

LÆS OGSÅ: Boost dit DBA-salg på disse 8 råd

Marie sælger sine smykker på DBA og på Instagram under navnet 'mariebjorndesign'.
Marie sælger sine smykker på DBA og på Instagram under navnet 'mariebjorndesign'.

'Jeg drømmer om...'

Selvom Marie har drøntravlt med både uddannelse og frivilligt arbejde, finder hun alligevel tid til at producere sine perlesmykker og hækle tilhørende smykkeposer af restgarn. Maries engagement er altså ikke til at tage fejl af.

- Mit ønske er at kunne fortsætte med at lave smykker. Jeg drømmer om at videreudvikle konceptet og måske gøre det endnu mere bæredygtigt i fremtiden. Jeg skal bare have fundet den helt rette timing og idé.

Ikke alene ønsker Marie at fortsætte smykkeproduktionen – hun vil gennem produktionen sætte genbrug og bæredygtighed på dagsordenen og inspirere flere til at genanvende allerede eksisterende ressourcer.

Find smykker på DBA:

 1. Halskæde, perler, ?, Sort/grå/blå perler
Råhvid/ Rosa 
Naturperler …
Pæn stand
Dia 20 cm
Pris 200kr/

  Halskæde, perler, ?, Sort/grå/blå perler Råhvid/ Rosa Naturperler … Pæn stand Dia 20 cm Pris 200kr/ stk 2 for 300kr

  150,00 kr.07-06-2023
 2. Halskæde, perler, Stine A, Ny Stine A perlehalskæde 

Nypris 700kr sælges for
Plus Porto sms 2627130

  Halskæde, perler, Stine A, Ny Stine A perlehalskæde Nypris 700kr sælges for Plus Porto sms 26271303

  550,00 kr.07-06-2023
 3. Halskæde, guld, 14 karat guld lås og perler . 45 cm . Låsen sidder foran som smykke.

  Halskæde, guld, 14 karat guld lås og perler . 45 cm . Låsen sidder foran som smykke.

  1.200,00 kr.07-06-2023
 4. Smykkesæt, 2 Perle halskæder og et armbånd. Ved ikke om det er blodstens perler, men kæderne er ret

  Smykkesæt, 2 Perle halskæder og et armbånd. Ved ikke om det er blodstens perler, men kæderne er ret tunge, og kunne godt ligne det. De måler hhv. 41 og 44 cm armbåndet måler 21 cm. Sælges kun samlet.

  200,00 kr.07-06-2023
 5. Armbånd, perler, Flotte armbånd i perler. Laves i forskellige farve kombinationer.

  Armbånd, perler, Flotte armbånd i perler. Laves i forskellige farve kombinationer.

  10,00 kr.07-06-2023
 6. Øreringe, andet materiale, Eget design, Meget smukke nye hjemmelavede perle øreringe 
Homemade desig

  Øreringe, andet materiale, Eget design, Meget smukke nye hjemmelavede perle øreringe Homemade design Pris 60kr pr par. Nikkelfri metal Fragten er 42kr som pakke uden omdeling uanset antal Flere

  60,00 kr.07-06-2023

Se alle perlesmykker på DBA, her.

Marie er ikke ene om at være begejstret for DIY og genbrug. I artiklen her kan du møde 22-årige Natasha, der giver gamle, aflagte lamper nyt liv. Trin for trin guider Natasha til, hvordan du selv kan istandsætte genbrugslamper.

Nybyggerne Lise og Michael kan om nogen gøre genbrug til guld! Se hvordan de forvandler et gammelt spejl til et moderne møbel i videoen nedenfor.

Relaterede artikler