76 procent vil gerne modtage en brugt gave til jul. Derfor er det bare med at få købt nogle - eller alle - af dine julegaver brugt. Men hvem er mest oplagt at give en genbrugsgave til? Vi har svaret. Vi kan lægge ud med at fortælle, at der er størst sandsynlighed for, at du får en brugt gave fra din bror eller søster. I hvert fald hvis man skal tro vores undersøgelser.
Hvis du kun fejrer jul med din kæreste i år, er der ikke lige så stor sandsynlighed for, at du får en brugt julegave i år, som hvis du kun fejrer højtiden med dine søskende. Genbrugsindekset 2023 viser nemlig, at blandt de danskere, der har givet en brugt gave, svarer 36 procent, at de har købt den til deres søskende (.. eller ’anden familie’, som ikke er nævnt i svarmulighederne).
Men hvis du er kæreste, lyder procentsatsen derimod på 24 procent.
Det familiemedlem, færrest danskere har givet en brugt gave til, er ens forældre. Mor og far har kun 21 procent af de deltagere i undersøgelsen, som har givet en brugt gave, givet en genbrugsgave til.
Hvis du vil give en brugt gave til en person, som flertallet har prøvet at forære en genbrugsgave til, skal du altså give din DBA-købte gave til din søster eller bror. Så gør du som 36 procent andre. Vil du ligeså følge flertallet, skal du ikke give en brugt gave til ’en bekendt’, for det er der kun 11 procent danskere, der har gjort.
Undersøgelsen siger selvfølgelig intet om, hvorvidt det har været en succes at modtage disse second hand-gaver. Der er dog en vis sandsynlighed for, at de danskere, der i undersøgelsen har svaret, at de inden for de seneste 12 måneder har givet en brugt gave, også har givet en brugt gave flere år forinden. Derfor må det kunne tænkes, at nogle af gavemodtagerne i denne undersøgelsen er valgt ud fra, at de også før har taget godt imod en gave – med succes.
Det var al statistikken, og den kan du dykke mere ned i i faktaboksen herunder. I resten af artiklen vil du møde vores guide til, hvilken type person vi her på DBA Guide med et glimt i øjet vil anbefale dig at give den brugte gave til:
36 % - Søskende/anden familie
30 % - Ven/veninde
27 % - Mit barn
24 % - Kæreste/samlever
21 % - Mor/Far
11 % - Bekendt
9 % - Andre
2 % - Ved ikke
’Kan den byttes’?
Vi kender alle den ven eller det familiemedlem, der er hurtig på aftrækkeren og får fyret dette spørgsmål af, inden gavepapiret nærmest har forladt gaven. Det er personen, som aldrig er tilfreds, og hvor du fornemmer, personen kun bytter, fordi vedkommende er ubeslutsom.
Du kan udfordre personen ved at give en brugt gave, for de kan som regel ikke returneres. Hæhæ.
Måske det kan få modtageren til at hvile mere i, at en gave er en ting, der personligt er udvalgt til ham/hende, og hvor det derfor ikke er særlig fedt, at vedkommende konstant bytter.
Måske denne ”ubyttelige” gave endda kan være starten på en tilværelse, hvor personen ikke bytter gaver, for måske opdager den ubeslutsomme person, at gaver, man beholder ”i afmagt”, også kan værdsættes?
Derudover skal det da lige siges, at en gave, som ikke kan byttes, ikke nødvendigvis er dårlig. Der er mange fordele ved ikke at bytte en gave; Du sparer tid, du sparer hjernekapacitet, du undgår at høre, hvor meget gaven er købt for, og du beholder den udvalgte ting, som gavemodtageren havde udvalgt til netop dig.
LÆS OGSÅ: Jeppe giver og får brugte gaver
Vi har også alle en i omgangskredsen, som stort set altid bytter sine gaver i håbet om at få dem vekslet til kontanter. Personen, der hellere vil have penge på kistebunden til opsparing, end at have en personlig gave fra dig.
Giv derfor en brugt gave, for den kan ikke byttes, og derfor kan den ej heller veksles til kontanter.
Gaven kan kun veksles til kontanter, hvis man vælger at sælge sin gave på genbrugsmarkedet. Det kan man sagtens, selvom gaven allerede er købt brugt. 46 procent af danskerne fortæller nemlig, at de har solgt noget videre, de selv har købt brugt.
Men hvis din gavemodtager sælger din brugte gave, kan du i det mindste varme dig ved, at gaven ikke belaster klimaet, og at du måske endda få ”opmuntret” gavemodtageren til at sælge nogle andre ting brugt. Sådan kan du tage æren for, at din gavemodtager nu er blevet dus med disciplinen: Salg af brugte ting.
Loungestol, stof, Henrik Pedersen, 2 lænestole. Gråblå / lyseblå med sorte træben. God kvalitet og siddekomfort men slidte. Stoffet er ikke hullet men trænger til rens. Sælges samlet, prisen er for be
900,00 kr.Lænestol, træ, Bruno Mathsson Eva, Bruno Mathsson Eva stole to stk i god stand med enkelte skjoler på fletten. Farveforskellen på stolene skyldes belysningen. De er ens i farven. Sælges samlet for 600
3.000,00 kr.Lænestol, træ, Specielt lænestol
200,00 kr.Lænestol, velour, Sofa Company, Mørkeblå velourstol sælges. Farven kan godt se lidt forskellig ud alt efter lyset. Fremstår i flot stand uden pletter og mærker.
1.000,00 kr.Drejestol, læder, Lænestol fra jysk sælges. stolen har lidt mærker men ikke noget voldsomt tydeligt. Byd
500,00 kr.Loungestol, stof, Gianfranco Frigerio, Elegant designerstol / loungestol / lænestol / stol fra italienske Gianfranco Frigerio
500,00 kr.Der er mange muligheder, når du giver en gave, der ikke kan byttes. I de to forrige punkter har vi argumenteret for to positive effekter ved det. Her serverer vi dig en tredje;
Når din gave ikke kan byttes, er du nærmest sikret, at personen beholder din gave, og sådan kan du næsten med garanti påvirke personens stil og/eller indretning.
Har din ven en masse tøj, som er så slidt, at du synes, det virker helt flovt for personen, kan du give en rigtig kvalitetsweater købt på DBA, som vedkommende derfor er nødsaget til at beholde – og forhåbentlig derfor tager i brug.
Du kan også købe boligting, som du selv mener vil klæde et hjem, der måske mangler en smule stil.
Mulighederne er mange, når man skal påvirke en anden persons stil, og det fedeste ved det hele er, at gaven ikke kan byttes - det er nærmest det samme som at give ”en permanent gave”. En gave, du ved vil blive hos modtageren.
- Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at give en brugt gave. Kigger man på, hvor mange mænd versus kvinder, der har svaret, at de inden for de seneste 12 måneder har købt en brugt gave, svarer tallet til, at mændene fylder 39 % versus 61 % kvinder.
- Der er flere mænd, der har givet en genbrugsgave til deres kæreste end deres barn. Men blandt kvinderne er der flere, der har giver en genbrugsgave til deres børn end deres kæreste.
- Der er kæmpe forskel på, hvor mange mænd versus kvinder, der har givet en gave til deres ven eller veninde. Det har 34 % af kvinderne nemlig, mens det for mændene kun gælder 25 %.
- Der er også kæmpe forskel på kønnene, når det gælder om at give brugte gaver til sit barn: 31 % kvinder har givet second hand-gaver til deres børn, mens det kun gælder for 21 % af mændene.
Du gør det måske selv. Det gør mange af os i hvert fald: Hiver byttemærket af i håb om, at prisen på gaven kommer til syne.
Mange af os er nysgerrige væsner, og det er da altid spændende at se, hvor meget gaven er værd. Hvordan skal man ellers kunne vurdere, om man vil bytte den, eller om tingen er mere værd, end at få pengene i kolde kontanter?
Nå men; Når du giver gaven brugt, sikrer du dig derved også, at du giver en gave uden en pris på og uden et byttemærke på.
Der er intet mærke, din gavemodtager kan hive væk for at få stillet sin nysgerrighed. Der er ej heller en særlig oplagt mulighed for modtageren til at finde ud af, hvor meget gaven er værd – for prisen på de fleste nye ting kan googles, men det er ikke så lige til på brugtmarkedet. Her er priserne jo sat af den individuelle, private sælger. Dermed kan det sagtens være, du selv har scoret Georg Jensen-lysestagen billigere end median-prisen på DBA.
Sundt er det i hvert fald at få drillet den her person, som går så meget op i penge. Og personen er også oplagt at forære en brugt gave til, hvis du er på SU eller på anden vis har et stramt julebudget, og du derfor godt kunne tænke dig at camouflere, hvor få penge, du i år giver gaver for.
LÆS OGSÅ: Sexolog forklarer, hvorfor en brugt gave er bedre end en ny gave
Alle:
8 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
68 % - Det ville jeg ikke have noget imod
14 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
10 % - Ved ikke
Mænd:
7 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
64 % - Det ville jeg ikke have noget imod
17 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
12 % - Ved ikke
Kvinder:
9 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
72 % - Det ville jeg ikke have noget imod
12 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
7 % - Ved ikke
Hænger du på vippen? Fordi du ikke har haft tid nok til at få set din veninde, eller fordi du ikke får taget telefonen, hver gang din mor ringer?
Vi har alle relationer, vi fra tid til anden føler, vi forsømmer: Det kan du gøre op med nu: Giv en brugt gave.
For en brugt gave er meget mere end en ting, du har købt brugt. En brugt gave kan tage tid at udvælge og derefter købe. Det kan kræve research og flid, og dermed viser du gavemodtageren, at du har haft ham/hende med hele vejen i din proces, når du har skulle købe gaven.
Når du giver en second hand-gave, er det ofte selve tanken, der er mere kærlighed i end selve den konkrete ting, du giver. Det er også Jacob Olriks pointe. Jacob Olrik er ikke gaveekspert, men han er sexolog og ved en masse om kærlighedsrelationer. Læs mere hans holdning til brugte gaver, her.
- 80 % Hovedstaden
- 80 % Nordjylland
- 74 % Midtjylland
- 73 % Syddanmark
- 71 % Sjælland
Halv pris. Det siger en tommelfingerregel i hvert fald, at du sparer. Når du køber brugt.
Så; jo dyrere, en gave, du ville have købt fra ny, jo flere penge sparer du.
Kender du en person, som du er på julegave med, og som går meget op i at få så mange ting som muligt, kan du derfor med fordel shoppe brugt. Her får du mange ting til få penge. Altså; Kvantitet.
Psst. Denne type person kunne meget mulig være den samme, som vi har beskrevet i punkt 4.
18-29 år:
8 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
66 % - Det ville jeg ikke have noget imod
20 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
6 % - Ved ikke
30-39 år:
12 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
67 % - Det ville jeg ikke have noget imod
10 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
11 % - Ved ikke
40-49 år:
5 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
71 % - Det ville jeg ikke have noget imod
14 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
10 % - Ved ikke
50-59 år:
5 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
67 % - Det ville jeg ikke have noget imod
17 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
11 % - Ved ikke
60+
9 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny
69 % - Det ville jeg ikke have noget imod
11 % - Det ville jeg ikke bryde mig om
11 % - Ved ikke