Genbrugsindekset: Vi sælger genbrugsfund videre med fortjeneste
Livsstil

Genbrugsindekset: Vi sælger genbrugsfund videre med fortjeneste

Julie Schoen
Julie Schoen

Danskerne har længe været gode til at købe genbrug. Men vi er faktisk også rigtig gode til at sende genbrugsvarerne videre i cirkulation. Næsten halvdelen af danskerne svarer, at de har solgt noget videre, de selv har købt brugt. Og 46 procent af disse har endda videresolgt for en højere pris, end de har købt for.

Vi taler ofte om, at det er dejligt at kunne give ting et liv mere. Bare fordi moster Oda ikke længere bruger sit store støbefad i jern, behøver det jo ikke smides ud eller smeltes om: Det kan hendes barnebarn måske bruge. Men nu har danskerne taget genbrug til et nyt niveau: Vi giver tingene et tredje liv.

For mange danskere er flittige til at sælge deres købte genbrugsfund videre. Det viser Genbrugsindekset 2023. Hele 46 procent af danskerne har videresolgt noget, de selv har købt brugt. Men det, der måske er endnu mere interessant, er, at cirka halvdelen af disse danskere også har videresolgt med fortjeneste. De har simpelthen købt en brugt sofa for 500 kroner og solgt den videre for mere end de 500 kroner, de selv gav for en. For nu bare at give et eksempel.

Billedet her er taget fra Gebrugsindekset 2023, som er lavet for DBA, og som afdækker genbrugshandlen på tværs af alle genbrugssteder i landet.
Billedet her er taget fra Gebrugsindekset 2023, som er lavet for DBA, og som afdækker genbrugshandlen på tværs af alle genbrugssteder i landet.

En mulig årsag til, hvorfor det lykkedes så mange at tjene penge på genbrugt genbrug

- Genbrugsmarkedet er efterhånden så stort, at der altid vil være et ubeset hjørne, hvor du kan finde brugte ting til en virkelig god pris. Samtidig henvender markedet sig så bredt, at der altid vil være købere, for hvem prisen ikke er så vigtig, men hvor det for dem bare handler om at købe netop den retrolampe, og så giver de gerne det, andre ville tænke var en ”høj” pris, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig for DBA og tilføjer:

Genbrugsfund kan dog også være svære at prissætte, for mange af varerne på genbrugsmarkedet er unikke. Hvad skal de koste? Det er ofte et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og hvis du har en unik ting i god stand, kan man ofte slippe afsted med at tage en lidt høje pris og derfor løbe med en god fortjeneste.

Tingene i DBAs 'Hobby'-kategori er svære at prissætte, fordi de ofte er unikke:

 1. Dukker, diverse, Dukker, i varierende størrelse og type. ca. 90 stk.
Sælges helst samlet, men enkelt

  Dukker, diverse, Dukker, i varierende størrelse og type. ca. 90 stk. Sælges helst samlet, men enkelte kan være solgt. Kom med et bud !!

  7.995,00 kr.15-11-2015
 2. Andre samleobjekter, TWC Remote Control Sonic Screwdriver, The Wand Company’s extending Remote Contr

  Andre samleobjekter, TWC Remote Control Sonic Screwdriver, The Wand Company’s extending Remote Control 12. sonic screwdriver replica fra den britiske TV-serie Doctor Who: er en hyldest til Peter Capal

  7.995,00 kr.25-05-2024
 3. Smykker og sten, Sort ædel Opal 3.43 carat, Denne store unikke massive sorte ædelopal har et storslå

  Smykker og sten, Sort ædel Opal 3.43 carat, Denne store unikke massive sorte ædelopal har et storslået display af klare og levende regnbue-farver, som ruller og flasher fremragende henover overfladen.

  7.990,00 kr.11-04-2024
 4. Andre samleobjekter, BUKKE OPSATS, GULDMEDALJE BUK 655 gram !!! 8 ender !
Luksus jagttrofæ.

Råbukke

  Andre samleobjekter, BUKKE OPSATS, GULDMEDALJE BUK 655 gram !!! 8 ender ! Luksus jagttrofæ. Råbukkens gevir - en opsats. Opsatsen er blevet jagtet for få år siden, så den er helt tør ! STANGLÆNGDEN

  7.990,00 kr.20-08-2023
 5. Skilte, Shell X-100, Originalt gammelt emaljeskilt - Shell

Rigtig fin stand - se fotos.

Måler ca.

  Skilte, Shell X-100, Originalt gammelt emaljeskilt - Shell Rigtig fin stand - se fotos. Måler ca. 75 cm. i højde Har også dåser x-100 Skal afhentes.

  7.900,00 kr.29-03-2024
 6. Smykker og sten, Mørk ædel Opal 8.02 carat, Denne kæmpestore enestående massive mørke ædelopal, har

  Smykker og sten, Mørk ædel Opal 8.02 carat, Denne kæmpestore enestående massive mørke ædelopal, har det sjældne og eftertragtede 'ribbon mackerel' mønster og er et ægte 'Collectors Item'! Denne skønh

  7.900,00 kr.11-04-2024

Mændene er langt bedre end kvinderne til at sælge med fortjeneste

Næste gang, du skal have noget solgt, bør du bede din mand om at sælge det, for så indkasserer I et større beløb for tingen. Sådan fristes man næsten til at konkludere, når man læser tallene i Genbrugsindekset. 55 procent af mændene, der har videresolgt genbrug, har tjent på at sælge noget videre, de selv har købt, mens det samme gælder for 40 procent af kvinderne.

- Vi ved, at kvinder generelt handler oftere på brugtmarkedet, men mænd køber og sælger for større beløb end kvinder, selvom de handler færre ting, så noget kunne tyde på, at mænd enten sælger mere kostbare ting, eller også er de bedre købmænd: For eksempel bil og tech-udstyr, og jo dyrere noget er, jo større er fortjenesten jo også, hvis bare man kan få nogle få procenter mere for sine brugte ting, end hvad man købte dem for, fortæller Julie Schoen.

Det er dog ikke bilen, højtalerne og iPhonen, der videresælges oftest på genbrugsmarkedet, afslører tallene. Kun 12 procent af de videresælgende danskere sælger det elektronik, de selv har købt brugt, videre. Næh, det er i stedet tøj & sko, som vi er mest flittige til at videresælge, for 19 procent af de danskere, der har solgt noget videre, har videresolgt tøj & sko. 16 procent har videresolgt møbler og 14 procent når det gælder boligtilbehør.

Faktaboks

46 procent af danskerne har solgt noget videre, de selv har købt brugt. Heraf:

- 49 procent kvinder

- 41 procent af mænd

 

46 procent af disse har tjent på at sælge noget videre, de selv har købt brugt. Heraf:

- 54 procent mænd

- 40 procent kvinder

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Jonathan sælger ofte med stor fortjeneste

En af dem, der er god til at spotte de gode genbrugsfund, er 48-årige Jonathan Brethvad fra Hillerød. Nogle gange også for god. For det er ikke altid, at han får bygget noget med de brugtfund, han køber, og så skal de sælges igen. Men Jonathan har flere gange oplevet, det kun blev en fordel for ham pga. – netop - fortjenesten:

Jeg købte en stor bordrundsav til 1.000 kroner, som jeg dog også selv skulle få op fra en lille kælder. Den vejede 500 kilo. Med hjælp fra venner lykkedes det. Jeg endte alligevel med ikke at skulle bruge den, og efter at jeg havde researchet for at finde den rette salgspris, satte jeg rundsaven til salg for 12.000 kroner, som jeg også endte med at få for den

fortæller Jonathan.

Han fik også muligheden for selv at bakse med at afhente en stak palævinduer helt gratis, mod at han selv rev dem ud af en gammel bygning og kørte dem væk. Jonathan skulle bruge dem til sit orangeri i haven. Der var så mange vinduer i overskud, at Jonathan kunne sælge en stor del af dem, og i dag har han tjent omkring 75.000 kroner på vinduerne. Jonathan husker dog, at han brugte en uge i alt på klargøring og salg.

-  Nogle gange sætter folk noget til salg på DBA uden at orientere sig om prisniveauet. Og jeg synes, det er sjovt at lave en god forretning. Men det kræver ofte, at man bruger tid på de rigtig gode handler, for ofte ligger ”prisen” i, at man selv skal afmontere, hente ned og bære noget tungt væk. Men jeg synes kun, at det er sjovt med nogle udfordringer, siger han.

Mændene er dem, der er mest flittige til at videresælge med fortjeneste. Vores presseansvarlige, Julie Schoen, tror, det kan have noget at gøre med, hvilke varer mænd og kvinder hver især sælger på brugtmarkedet. Læs forklaringen længere oppe i artiklen
Mændene er dem, der er mest flittige til at videresælge med fortjeneste. Vores presseansvarlige, Julie Schoen, tror, det kan have noget at gøre med, hvilke varer mænd og kvinder hver især sælger på brugtmarkedet. Læs forklaringen længere oppe i artiklen

Relaterede artikler