Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager
Livsstil

Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Det seneste år har vi tjent flere penge end tidligere på de ting, vi ikke længere selv gider eje. Det viser DBAs store, nye undersøgelse. Èn af dem, der er en flittig sælger på brugtmarkedet, er 32-årige Mai Pham.

Hvad skal du stille op med de ting, du har liggende i dit hjem, men ikke længere bruger? Et godt bud vil være at sælge dem videre til andre, som kan få glæde af de ting, som har udtjent sin værnepligt i dit hjem.

Det er både godt for miljøet, men det er også godt for din pengepung. Det seneste år har også været et godt år for sælgerne versus de tidligere år.

Det viser DBAs store, årlige undersøgelse, Genbrugsindekset. Her dykker vi traditionen tro ned i danskernes genbrugsvaner, og vi er naturligvis interesseret i at vide, hvor meget vi egentlig har tjent på vores brugte ting.

Der er ingen grund til at trække spændingen ud. Det seneste år har vi i gennemsnit tjent 7.152 kroner, og det er altså en vaskeægte rekord.

Det nærmeste vi kommer dette beløb, er i 2019, hvor vi i snit solgte for 6.966 kroner. I 2021 solgte vi for 5.231 kroner, og dermed har vi altså knap og nap i snit solgt for 2.000 kroner mere det seneste år end året forinden. Herunder kan du se, hvor mange penge vi i snit har solgt brugt for de seks forgangne år:

2021: 5.231 kr.
2020: 5.049 kr.
2019: 6.966 kr.
2018: 5.612 kr.
2017: 4.971 kr.
2016: 4.231 kr.

Kilde: Genbrugsindekset anno 2022
Kilde: Genbrugsindekset anno 2022

Gennemsnitlig sælger er ikke imponeret

19 procent af de 2.000 repræsentative danskere, vi har spurgt, har solgt brugt for mellem 1.000 og 1.999 kroner det seneste år. Der er 18 procent, der har solgt brugt for mellem 500 og 999 kroner. Der er 10 procent, der har svaret, at de har solgt for mellem 5.000 kroner og 9.999 kroner det seneste år. Og det er altså her imellem vores gennemsnitlige fortjeneste ligger. Nemlig de 7.152 kroner.

Én af dem, der har solgt brugt for omkring gennemsnittet, er 32-årige Mai Pham, som bor på Østerbro i København med sin kæreste. Det seneste år har hun solgt sine brugte ting videre for 8.615 kroner.

- Jeg sælger mine ting videre, fordi jeg håber, at nogen kan blive mere glad for de ting, som jeg ikke længere kan bruge. Jeg har blandt andet solgt forskellige spejle, en bademåtte, hylder, bøjler, tallerkner, glas, planter og solbriller, fortæller Mai.

Hun er godt tilfreds med det beløb, hun har tjent det seneste år på de forskellige småting, hun havde liggende og ikke længere brugte. Hun er dog ikke så imponeret over, det vi i gennemsnit har tjent på vores brugte sager det seneste år.

- Jeg synes, det er lidt lavt. Jeg køber ikke så mange ting, og hvis jeg gør, køber jeg det helst brugt. Jeg synes, vi har et køb og smid væk-samfund, så jeg ville ønske, det var lidt højere. Jeg kender mange, der har mange ting, som de ikke bruger, og når de så endelig rydder op, smider de bare de ting ud. Det, synes jeg, er ærgerligt, lyder det fra Mai.

LÆS OGSÅ: Spar penge og pas på klimaet: Smukke kjoler til sommerens fester

32-årige Mai forsøger altid at sælge de ting videre, hun ikke bruger. Hun har det nemlig skidt med, at de bare ligger og samler støv, og hun vil heller ikke smide noget ud.
32-årige Mai forsøger altid at sælge de ting videre, hun ikke bruger. Hun har det nemlig skidt med, at de bare ligger og samler støv, og hun vil heller ikke smide noget ud.

Vil ikke blive som sin mor

Mai afsøger altid brugtmarkedet, inden hun køber noget nyt. For klimaets skyld har hun det nemlig bedst med, at tingene går videre i systemet, og at vi ikke per automatik støtter produceringen af nye ting.

Derfor bor hun også meget minimalistisk. Hun forsøger at nøjes med at have de ting, hun har brug for. Det er dog langt fra det, hun er vokset op med. Faktisk er hun opdraget til det stik modsatte.

- Min mor er en ekstrem samler. Hendes hjem er fyldt med ting, og jeg tænker, at det ikke dur , at vi alle har et hjem som min mor. Da jeg flyttede hjemmefra, tænkte jeg meget over, om jeg behøvede alle de ting, og om jeg kunne leve et andet liv, end min mor gør, fortæller Mai og fortsætter:

- Så jeg er gået ’all in’ på at minimere mit forbrug. Jeg må ikke blive som min mor, og jeg bliver også træt i hendes hjem, for der er ting i hvert hjørne. Materialistiske ting og designmøbler gør mig ikke lykkelig. Det gør mig derimod lykkelig, at jeg kun har de ting, jeg har brug for, og at tingene er brugt af andre. Det gør mig også lykkelig, at andre kan blive glad for ting, jeg ikke længer bruger, siger Mai.

Lige siden Mai flyttede hjemmefra, har hun elsket at rejse, og hun bruger både de penge, hun sparer og tjener på brugte ting på at tage ud og opleve verden.

Mai bor meget minimalistisk. Mange af hendes møbler er købt brugte.
Mai bor meget minimalistisk. Mange af hendes møbler er købt brugte.

En livsstil, som giver flere plusser på kontoen

Når Mai sælger sine brugte ting, får hun både plus på kontoen og på sin samvittighed over for klimaet. Sidstnævnte har en særlig betydning for Mai.

- I 2014 boede jeg i Australien, hvor jeg snorklede i Great Barrier Reef, og herefter begyndte jeg at fokusere på klimabelastning, og de ting jeg ikke kan styre. Jeg begyndte at recycle mere. De seneste tre år har jeg heller ikke købt en plastikpose, når jeg skal handle. Jeg har altid en mulepose med, jeg spiser så lidt kød som muligt, og jeg har takket nej til firmabil, fortæller Mai.

Mai er netop gået på barsel, og inden længe bliver hun mor for allerførste gang. Denne del har også en stor betydning, når det kommer til at leve mere bæredygtigt.

- Mine børn skal jo også leve i den her verden. Det er gået mere op for mig, at vi skal passe mere på vores lille jord, siger Mai.

LÆS OGSÅ: X Factor-gruppe elsker brugt tøj

Denne skammel er en af Mais yndlingsgenbrugskøb.
Denne skammel er en af Mais yndlingsgenbrugskøb.

Sådan prissætter Mai sine brugte ting

Mai har solgt alt fra tøj til køkkenredskaber videre til andre. Hun har blandt andet solgt en foodprocessor videre, som hun selv havde købt brugt for 500 kroner. Hun fik dog desværre ikke brugt køkkenmaskinen så meget som forventet, så et par måneder senere solgte hun den igen til samme pris.

- Den var ikke faldet i værdi, og jeg havde stort set ikke brugt den. Jeg tjekker altid, hvad andre sælger deres brugte ting for, og så sætter jeg prisen på næsten det samme. Nogle gange sætter jeg prisen 50-100 kroner over andres beløb, men jeg vil ikke tjene en hele masse på noget, jeg selv har købt billigere, for det synes jeg ikke, er det rigtige at gøre, fortæller Mai.

På et tidspunkt købte Mai seks Holmegaard-glas i Magasin, som var sat ned til halvpris. Senere solgte hun dem til samme pris, fordi hun ikke fik dem brugt. Hun har også solgt et Royal Copenhagen-serveringsfad, som hun havde fået i gave på sit arbejde.

- Det kostede 600 kroner i butikken, så jeg solgte det for 500 kroner. Hvis jeg sælger ting, som jeg ikke har brugt, sætter jeg altid prisen lidt lavere, end hvad den er i butikken, siger hun.  

Royal Copenhagen til salg på DBA:

 1. Royal Copenhagen Jingle Bells Skål 1988

  Royal Copenhagen Jingle Bells Skål 1988

  Porcelæn, skål, Royal Copenhagen , Royal Copenhagen porcelæn, Jingle Bells Bonbon Skål. Nr 177.502/481.2. 1988 model. Måler 6 x 12 cm. 1. sort. Hel og fin stand. Org. æske medfølger. Pris 450kr. Pris

  450,00 kr.23-11-2021
 2. Royal Copenhagen musselmalet halvblonde desserttallerken #57

  Royal Copenhagen musselmalet halvblonde desserttallerken #57

  Royal Copenhagen musselmalet halvblonde desserttal, Royal Copenhagen musselmalet halvblonde desserttal, Royal Copenhagen musselmalet halvblonde desserttallerken #575 D: 16cm 12 stk på lager Emne nr.

  175,00 kr.02-05-2023
 3. Royal Copenhagen musselmalet helblonde kaffekande. 1. sorter

  Royal Copenhagen musselmalet helblonde kaffekande. 1. sorter

  Royal Copenhagen musselmalet helblonde kaffekande., Royal Copenhagen musselmalet helblonde kaffekande., Royal Copenhagen musselmalet helblonde kaffekande 1. sortering i fejlfri stand Dessinnummer 128

  2.200,00 kr.02-05-2023
 4. Royal Copenhagen musselmalet helblonde sauciere. 1. sorterin

  Royal Copenhagen musselmalet helblonde sauciere. 1. sorterin

  Royal Copenhagen musselmalet helblonde sauciere. 1, Royal Copenhagen musselmalet helblonde sauciere. 1, Royal Copenhagen musselmalet helblonde sauciere 1. sortering i fejlfri stand Dessinnummer 1105 L

  1.200,00 kr.02-05-2023
 5. Søger keramik fra Axel Salto i stil med denne, skåle, vaser..

  Søger keramik fra Axel Salto i stil med denne, skåle, vaser..

  Keramik, Skål, Axel Salto for Royal Copenhagen, Vi søger lignende, og køber til gode priser. Axel Salto for Royal Copenhagen Skål i perfekt stand. Signeret og nummeret 20722. Højde 7 cm, diam. 28,5 c

  38.000,00 kr.20-07-2020
 6. Musselmalet Riflet

Kagefad

  Musselmalet Riflet Kagefad

  Porcelæn, Musselmalet Riflet Kagefad, Musselmalet Riflet Kagefad, Royal Copenhagen Musselmalet Riflet, kagefad. Af fabriksmærket ses det, at denne er produceret i 1940. Dekorationsnummer 1/144.

  700,00 kr.04-11-2022

Der er over 20.000 annoncer med Royal Copenhagen-produkter til salg på DBA. Find de billigste her.

Bruger sin barsel på at rydde op og sælge ud

Onsdag den 25. maj påbegyndte Mai sin barsel, og selvom hun skal slappe af, tror hun næppe, hun kan holde sig helt fra at rydde ud og sætte ting til salg.

- Jeg skal sætte nogle gardiner til salg, som er fra min gamle lejlighed, og som jeg ikke bruger. Jeg sætter også mine gamle studiebøger til salg nu, når de nye studerende får at vide, om de er kommet ind på deres uddannelse, siger Mai.

Mai har også en masse flyttekasser i sin kælder, som bare ligger og samler støv. Dem sætter hun også til salg. Lysestager og andre ting, der ikke giver hende glæde, skal også sendes videre til en ny ejer.

- Jeg skal også lede efter en brugt computerstol. Min kærestes nuværende computerstol er noget af det grimmeste i vores lejlighed, og jeg vil ikke se på den under hele min barsel, så den skal bare ud nu. Men jeg skal først lige finde en erstatning, siger Mai og griner.

LÆS OGSÅ: Martin og Lucas elsker 30’erne: Sådan får du deres stil

Computerstolen var en del af pakken, da Mai flyttede sammen med sin kæreste, men nu går den altså ikke længere. Nu har hun valgt at sælge den.
Computerstolen var en del af pakken, da Mai flyttede sammen med sin kæreste, men nu går den altså ikke længere. Nu har hun valgt at sælge den.

Her er Mais bedste salgstips

Hvis du har en masse ting liggende derhjemme, som du ikke får brugt, men endnu ikke har fået dem sat til salg, kan du lade dig inspirere af Mai og hendes salgstips:

- Tag gode billeder fra alle vinkler, så køberen kan se produktet ordentligt. Skriv også alle informationer i detaljer. Du skal videregive de informationer, som du også gerne selv ville have, hvis det var dig, der skulle købe noget brugt, fortæller hun.

Mai vedhæfter også altid et link til det produkt, hun sælger, hvis man stadig kan købe det hos en forhandler. På den måde kan køberen nemlig læse endnu mere om produktet og også se flere billeder af varen.

Ikea-møbler til salg på DBA:

 1. LED, Ikea, Sælger to Trådfri LED pærer fra Ikea. 

• Virker med Ikea Home smart. 

• Aldrig brugt, g

  LED, Ikea, Sælger to Trådfri LED pærer fra Ikea. • Virker med Ikea Home smart. • Aldrig brugt, grundet fejlkøb. • Ny pris pr. stk.: 129kr. • Kan afhentes i Slagelse.

  180,00 kr.24-09-2023
 2. Spisebord, Træ, Ikea, b: 80 l: 120, Ikea EKEDALEN træ spisebord hvor der er plads til 4-6 personer,

  Spisebord, Træ, Ikea, b: 80 l: 120, Ikea EKEDALEN træ spisebord hvor der er plads til 4-6 personer, da bordet kan forlænges. Bordet har følgende mål længde: 120 cm og kan forlænges til længde: 180 cm

  1.450,00 kr.24-09-2023
 3. Ikea Pax skab hylder , Ikea, Skal sælges da jeg har købt hvidt skab 

1 for 100 
Begge sælges for 15

  Ikea Pax skab hylder , Ikea, Skal sælges da jeg har købt hvidt skab 1 for 100 Begge sælges for 150

  100,00 kr.24-09-2023
 4. Garderobeskab, Ikea, b: 117 d: 50 h: 180, SKAL AF MED SKAB HURTIGT!
Super fint skab fra Ikea hvor de

  Garderobeskab, Ikea, b: 117 d: 50 h: 180, SKAL AF MED SKAB HURTIGT! Super fint skab fra Ikea hvor der er super plads til opbevaring af dit tøj! Man kan evt. supplere med kasser oven på skabet da det i

  200,00 kr.24-09-2023
 5. Tv møbel, IKEA, 2 stk Ikea bestå tv møbel, har brugs skræmmer men virker som de skal
Billede 1: 180x

  Tv møbel, IKEA, 2 stk Ikea bestå tv møbel, har brugs skræmmer men virker som de skal Billede 1: 180x42x38 Billede 3: 2 x 120x42x38

  400,00 kr.24-09-2023
 6. Lampeskærm, Ikea

  Lampeskærm, Ikea

  100,00 kr.24-09-2023

Der er mere end 17.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’Ikea’. Find de billigste produkter her.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret i maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Holmegaard til salg på DBA:

 1. Glas, Hjernevasket Holmegård., Holmegaard., Tre fine hjertevaser af Per Lytken for Holmegård, ca 196

  Glas, Hjernevasket Holmegård., Holmegaard., Tre fine hjertevaser af Per Lytken for Holmegård, ca 1960 - 1962. Mål: højde/bredde henholdsvis: 6,5/8, 7,5/11 samt 8,5/10,5 cm. Sælges samlet. Køber betale

  450,00 kr.24-09-2023
 2. Glas, Skibsglas fra Holmegaard, Holmegaard skibsglas 
11 øl
15 rødvin
14 hvid
13 snaps
5 likør
6 cog

  Glas, Skibsglas fra Holmegaard, Holmegaard skibsglas 11 øl 15 rødvin 14 hvid 13 snaps 5 likør 6 cognac Sælges samlet

  1.000,00 kr.24-09-2023
 3. Glas, 5 stk fejlfrie øl glas, Holmegård, Glas med sort fod
Højde 10, 5 cm
Samlet pris 125 kr

  Glas, 5 stk fejlfrie øl glas, Holmegård, Glas med sort fod Højde 10, 5 cm Samlet pris 125 kr

  125,00 kr.24-09-2023
 4. Glas, 7 stk fejlfrie likør/ bitter glas, Holmegård, Glas med sort fod
Højde 10 cm
Pris samlet 165 kr

  Glas, 7 stk fejlfrie likør/ bitter glas, Holmegård, Glas med sort fod Højde 10 cm Pris samlet 165 kr

  165,00 kr.24-09-2023
 5. Glas, 4 stk fejlfrie snapseglas, Holmegård, 4 stk snapseglas med sort fod
Højde 8 cm
Pris 100 kr
Har

  Glas, 4 stk fejlfrie snapseglas, Holmegård, 4 stk snapseglas med sort fod Højde 8 cm Pris 100 kr Har også 4 stk I Højde 7 cm Pris 100 kr

  100,00 kr.24-09-2023
 6. Glas, 4 stk snapseglas fejlfrie, Holmegård, Fine glas med sort fod
Højde 7 cm
Har også 4 snapseglas

  Glas, 4 stk snapseglas fejlfrie, Holmegård, Fine glas med sort fod Højde 7 cm Har også 4 snapseglas Højde 8 cm I samme stel Pris 4 stk 100 kr

  100,00 kr.24-09-2023

Der er mere end 15.000 annoncer med produkter fra Holmegaard til salg på DBA.

Hvis du gerne vil blive lige så god til at sælge ud af dine ting, som Mai er, kan du lade dig inspirere af supersælgeren Maya. I artiklen her fortæller hun om sine bedste salg og deler samtidig ud af sine salgstricks.

Et hjem fuld af genbrugsfund kan snildt være lyst og enkelt. Det er Annette Sandholdt fra Jyderup et pragteksemplar på. I artiklen her kan du læse om hendes fine hjem, der mest af alt ligner noget fra et boligmagasin. I videoen herunder inviterer hun os med indenfor:

Relaterede artikler