Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel handler mest brugt
Livsstil

Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel handler mest brugt

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

I Midt- og Vestjylland er der allerflest mennesker på landsplan, der køber og sælger brugte ting. Det viser DBAs nye undersøgelse, Genbrugsindekset, som tager pulsen på danskernes genbrugsvaner. Én af de midt- og vestjyder, der elsker at handle med genbrugsting, er 29-årige Pernille Rosenkvist Laur fra Ikast.

Hvis du vil møde en vaskeægte supersælger og -køber, hvor skal du så tage hen? Et rigtigt godt bud vil være Midt- og Vestjylland.

Midt- og vestjyderne er nemlig dem, der på landsplan har handlet allermest med brugte sager det seneste år. Det viser DBAs årlige undersøgelse, kaldet Genbrugsindekset, som netop er udkommet. Her tager vi traditionen tro pulsen på danskernes genbrugsvaner.

Én af de supersælgere og -købere, du kan møde i det midt- og vestjyske, er 29-årige Pernille Rosenkvist Laur, der bor i Ikast med sin kæreste og deres lille søn.

- Jeg tror, vi er vant til at spare mere på pengene. Prisen på brugte ting er også en hel anden her, end hvis du køber fra en privatsælger fra storbyerne eller går ind i en genbrugsbutik i Aarhus eller København. Her kan du få mere for dine penge, når du køber brugt, siger Pernille.

Faktisk er der hele 86 procent fra Midt- og Vestjylland, der inden for det seneste år har købt og solgt en eller flere brugte sager, og det giver dem altså en flot førsteplads. Lige i hælene på dem kommer østjyderne med 83 procent. På sidstepladsen finder vi sønderjyderne med 68 procent.

Legetøj til salg på DBA:

 1. Aktivitetslegetøj , Fisher-Price, aktivitetslegetøj, Boldte hopper når man gå/ køre den

  Aktivitetslegetøj , Fisher-Price, aktivitetslegetøj, Boldte hopper når man gå/ køre den

  50,00 kr.29-11-2023
 2. Boldbassin, andet babylegetøj, Boldbassin med 300 bolde, 90 x 90 x 45 cm.

  Boldbassin, andet babylegetøj, Boldbassin med 300 bolde, 90 x 90 x 45 cm.

  125,00 kr.29-11-2023
 3. Aktivitetsstativ, Kids concept, aktivitetsstativ, Super fint aktivitetsstativ, kommer fra dyre-og rø

  Aktivitetsstativ, Kids concept, aktivitetsstativ, Super fint aktivitetsstativ, kommer fra dyre-og røgfrit hjem.

  100,00 kr.29-11-2023
 4. Aktivitetsbold til baby (str. 14 cm)

  Aktivitetsbold til baby (str. 14 cm)

  Aktivitetsbold til baby (str. 14 cm), Ukendt, Legetøj, Med lyd Brand: Ukendt Farve: Multi Størrelse: 14 cm Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop. Vi

  54,00 kr.29-11-2023
 5. Klodser (str. 5 x 5 cm)

  Klodser (str. 5 x 5 cm)

  Klodser (str. 5 x 5 cm), Ukendt, Legetøj, Klodser (str. 5 x 5 cm) Brand: Ukendt Farve: Multi Størrelse: 5 x 5 cm Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop.

  54,00 kr.29-11-2023
 6. Bamse (str. 15 x 9 cm)

  Bamse (str. 15 x 9 cm)

  Bamse (str. 15 x 9 cm), Ukendt, Legetøj, Bamse (str. 15 x 9 cm) Brand: Ukendt Farve: Multi Størrelse: 15 x 9 cm Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop.

  21,00 kr.29-11-2023

Der er over 125.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’legetøj’. Her finder du det billigste.


Derfor handler Pernille brugte ting

Mens de fleste måske stener på Facebook eller Instagram, samtidig med at fjernsynet kører i baggrunden, gennemscroller Pernille den ene genbrugsplatform igennem efter den anden. Hun kan nemlig ikke få nok af at jagte nye genbrugsfund.

- Jeg gør det primært for at spare penge, men også fordi jeg virkelig synes, det er sjovt. Jeg kigger ofte i genbrugsbutikker og på genbrugsportaler og ser, om der er noget, der frister. Jeg bruger meget tid på det. Det er næsten blevet en hobby, siger Pernille og fortsætter:

- Hvis jeg køber nye ting, er det oftest på ’sale’. Jeg har det dårligt med at gå ind i en butik og købe noget til fuld pris. Jeg synes faktisk næsten, det er dumt af dem, der ikke køber brugte ting, siger hun.

Pernille bruger mindst lige så lang tid på at sælge sine ting, som hun bruger på at jagte nyt genbrugsguld. Lige så snart der er noget, familien ikke bruger mere, sætter hun det til salg.

LÆS OGSÅ: Spar penge og pas på klimaet: Smukke kjoler til sommerens fester

Pernille har længe ønsket sig en Montanareol til familiens nybyggede hus. For at få fat på en af slagsen, satte hun et filter på, så hun fik en notifikation, når nogen satte en montanareol til salg, og det gav pote. Hun har givet 500 kroner for den brugte, orange Montanareol. Den koster typisk 4.000 kroner hos en forhandler.
Pernille har længe ønsket sig en Montanareol til familiens nybyggede hus. For at få fat på en af slagsen, satte hun et filter på, så hun fik en notifikation, når nogen satte en montanareol til salg, og det gav pote. Hun har givet 500 kroner for den brugte, orange Montanareol. Den koster typisk 4.000 kroner hos en forhandler.

Veninderne vil helst ikke købe disse ting brugt – det afholder ikke Pernille

Pernille køber alt lige fra brugte ting til boligen til tøj til sig selv. Hun har blandt andet købt en stor sofa, som hun gav 500 kroner for. Den var lidt nusset og plettet, men da hun havde givet den en omgang med sin damper og fnugshaver, var den så god som ny. Hvis hun forelsker sig i en kjole fra Stine Goya, tjekker hun også, om nogen sælger den brugt.

Midtjyden køber dog ikke kun brugte ting til sig selv. Faktisk har hun stort set ikke købt nye ting til sin søn, Luca, som er halvandet år gammel.

- Jeg synes, det er spild af penge at købe nyt tøj til ham, for han har hele tiden brug for noget nyt. Jeg synes også, alt til børn er blevet neutralt. Tøjet skal være sandfarvet, hvilket er upraktisk, og værelset skal være beige. Men Luca rakte ikke ud efter de Konges Sløjd-ting, han havde fået i gave. Han ville hellere lege med det tivoli-farvede brugte legetøj, vi havde købt til ham, fortæller Pernille.

Hjemme hos Pernille er det hende, der står for at finde, købe og sælge brugte ting. Faktisk er hverken Pernilles kæreste eller veninder så begejstret for brugte fund, som hun selv er. Men det afholder hende ikke fra at gøre en god genbrugshandel.

- Min kæreste synes, brugte ting er ulækre, men det er de jo ikke. Jeg vasker jo det hele. I begyndelsen grinte mine veninder også af, at jeg købte brugte ting til Luca, men jeg tror, det er vokset lidt på dem, selvom de helst ikke selv vil købe brugte ting til deres børn. Jeg fortæller altid, at jeg har købt det brugt, for jeg synes, det er sejt. De er dog ikke helt overbevist, siger Pernille og griner.

LÆS OGSÅ: Disse børnemøbler, legetøj og babyudstyr var der mest rift om på DBA 2021

Pernille er ikke så vild med beige-trenden på børneværelset. Derfor har Luca fået et blåt værelse med genbrugsseng og genbrugspuslebord fra Ikea, brugt Dublo og en brugt reol til at opbevare legetøjet i.
Pernille er ikke så vild med beige-trenden på børneværelset. Derfor har Luca fået et blåt værelse med genbrugsseng og genbrugspuslebord fra Ikea, brugt Dublo og en brugt reol til at opbevare legetøjet i.

Så meget tjener og sparer Pernille på genbrugssager

Pernille sparer massevis af penge, hver gang hun køber brugte ting til sig selv, hjemmet og sin søn. Senest har hun købt en gåbil til Luca for 100 kroner. Hos en forhandler skulle hun give 750 kroner for bilen.

Og det bedste ved det hele er, at hun om et par måneder kan sælge bilen videre og tage 100 kroner for den igen.

- Alt, hvad jeg har købt til Luca, er cirka gået i nul. Det seneste år har jeg tjent 23.000 kroner på at sælge hans 200 stykker tøj videre, og det er cirka også det, jeg har givet for det. Hvis jeg eksempelvis har givet 20 kroner for en bodystock, som han så bruger i tre måneder, så kan jeg snildt sælge den videre til 20 kroner, fortæller Pernille.

Pernille bruger det samme trick, når hun sælger sit eget tøj. Hun køber det nemlig ofte brugt, bruger det et par måneder og sælger det efterfølgende videre til cirka samme pris, som hun gav for det. Og det har i den grad også givet plus på kontoen. Siden 2019 har Pernille tjent knap 100.000 kroner på at sælge sit tøj videre, og det er lige præcis det, der motiverer hende.

- Jeg får et kick, når jeg ser, hvor meget jeg har sparet, siger hun.

Pernille med sin søn Luca. Det seneste år har Pernille solgt 200 stykker tøj, som var Lucas. Hun har i snit fået 40 kroner for hver del.
Pernille med sin søn Luca. Det seneste år har Pernille solgt 200 stykker tøj, som var Lucas. Hun har i snit fået 40 kroner for hver del.

Få Pernilles bedste genbrugstips

Pernille bruger en del tid på at sælge ting videre, men når hun kigger på sin bankkonto, er dét det hele værd.

Sådan har hun det også med de ting, hun køber brugt. For det tager tid at finde brugte ting af god kvalitet. Netop det at sætte tid af til at gå på genbrugsjagt er ét af Pernilles tips til dig, der gerne vil købe flere ting, som gemmer på en historie.

- Du skal sætte tid af til det, uanset om du går i genbrugsbutikker eller bruger genbrugsportaler. Det hele går lidt hurtigere, hvis du ved, hvad du går efter, og så kan du sætte filtre på hos eksempelvis DBA, så du får en besked, hvis de ting, du søger, bliver sat til salg, siger hun.

Ifølge Penille er der heller ingen grund til at være nervøs for at købe tøj, der er brugt af andre.

- Hvis det tøj, du finder, ikke fejler noget, kan du vaske det. Så er det så godt som nyt. Dit eget tøj bliver jo også beskidt, og det vasker du også. Du kan også vaske plastiklegetøj i et pudebetræk og rense en brugt sofa, hvis der nu er en lille plet på det, så det skal man ikke være så bange for, lyder det fra genbrugselskeren.

LÆS OGSÅ: X Factor-gruppe elsker brugt tøj

 

Pernille har givet 500 kroner for denne lækre flyder. Den havde lidt pletter, men dem fjernede hun bare med sin damper, og så var den så god som ny.
Pernille har givet 500 kroner for denne lækre flyder. Den havde lidt pletter, men dem fjernede hun bare med sin damper, og så var den så god som ny.

Midt- og Vestjylland har ikke altid haft første pladsen

Selvom krejlergenet muligvis ligger i mange midt- og vestjyders DNA, har borgerne i landsdelen ikke været dem, der har købt og solgt mest brugt de forgange år. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra de tidligere år.

I 2021, 2018 og 2017 var det faktisk sønderjyderne, der løb med førstepladsen. Dengang var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent, der handlede med brugte ting.

Men der er højt og flyve og langt at falde, og det er der også for sønderjyderne. De er nemlig gået direkte fra en førsteplads til en sidsteplads med 68 procent.

Sofaer til salg på DBA:

 1. Sofabord, teaktræ, Flot teak sofa bord/ sidebord Har en meget flot gylden farve 75x75 Højde 50 cm Af

  Sofabord, teaktræ, Flot teak sofa bord/ sidebord Har en meget flot gylden farve 75x75 Højde 50 cm Afhentes i Tilst

  650,00 kr.29-11-2023
 2. Sofabord, b: 48 l: 69 h: 47, Sælger denne gamle kiste som er ny istandsat. Kan åbnes og har opbevari

  Sofabord, b: 48 l: 69 h: 47, Sælger denne gamle kiste som er ny istandsat. Kan åbnes og har opbevaring plads. Kan bruges som sofa bord/ lege kasse til børn. Ect. Mål : Bredde: 69,5 Dybde: 48 Højd

  450,00 kr.29-11-2023
 3. Sofabord, Haslev, egetræ, b: 75 l: 135 h: 53, Sofabord sælges da det ikke passer i størrelsen til nu

  Sofabord, Haslev, egetræ, b: 75 l: 135 h: 53, Sofabord sælges da det ikke passer i størrelsen til nuværende sofa. Det er et bord hvor der er lysegrå laminat på og der er en skuffe i den ene ende, hvor

  1.500,00 kr.29-11-2023
 4. Sofabord, Haster - sælges billigt 

Antikt og skønt bord sælges. 
Perfekt møbel til at pynte i hjemm

  Sofabord, Haster - sælges billigt Antikt og skønt bord sælges. Perfekt møbel til at pynte i hjemmet foran sofaen, i hjørnet eller andet tænkeligt … Afhentes i Kbh K, efter aftale

  350,00 kr.29-11-2023
 5. Sofabord KAN LEVERES

  Sofabord KAN LEVERES

  Sofabord, KAN LEVERES , Retro sofabord med matteret glasplade. Bordets mål er H 51 B 45 L 80.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er på nettet og kan beses efter af

  650,00 kr.17-03-2023
 6. Sofabord teaktræ

  Sofabord teaktræ

  Sofabord, KAN LEVERES , teaktræ, Fint kløverformet sofabord, Trip Trap, udført til Admiral Hotel. Bordets mål er H 51 B 66 Diameter 124 og fremstår i massiv teaktræ.Henvendelser besvares hurtigt alle

  1.250,00 kr.08-09-2022

Der er omkring 150.000 sofaer til salg på DBA. Her finder du de billigste.
 

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

Stine Goya-tøj til salg på DBA:

 1. Anden kjole, Stine Goya , str. S, Blå, gul, sølv, Blanding , Ubrugt, Meget smuk og romantisk kjol

  Anden kjole, Stine Goya , str. S, Blå, gul, sølv, Blanding , Ubrugt, Meget smuk og romantisk kjole fra Stine Goya med sølv i stoffet.

  1.500,00 kr.29-11-2023
 2. Top, Stine Goya, str. 38, Sort, Næsten som ny

  Top, Stine Goya, str. 38, Sort, Næsten som ny

  200,00 kr.29-11-2023
 3. Anden kjole, Stine Goya, str. L, Multifarvet med striber, Næsten som ny, Super behagelig og smuk k

  Anden kjole, Stine Goya, str. L, Multifarvet med striber, Næsten som ny, Super behagelig og smuk kjole.

  395,00 kr.29-11-2023
 4. Cocktailkjole, Stine Goya, str. S, Sort, Næsten som ny, Kjolen har en flot tætsiddende pasform med

  Cocktailkjole, Stine Goya, str. S, Sort, Næsten som ny, Kjolen har en flot tætsiddende pasform med flatterende tværsnet over brystet for en feminin silhouette. Kvalitet: 95% Modal, 5% Elastan Vask:

  395,00 kr.29-11-2023
 5. Cocktailkjole, Stine Goya, str. M, Sort med koralrødt print, Næsten som ny, Kjolen har en flot tæt

  Cocktailkjole, Stine Goya, str. M, Sort med koralrødt print, Næsten som ny, Kjolen har en flot tætsiddende pasform med flatterende rynkedetaljer og indsnit ved taljen for en feminin silhouette. Kva

  395,00 kr.29-11-2023
 6. Cocktailkjole, Stine Goya, str. M, Råhvid med røde hjerter, Næsten som ny, Kjolen har en flot tæts

  Cocktailkjole, Stine Goya, str. M, Råhvid med røde hjerter, Næsten som ny, Kjolen har en flot tætsiddende pasform med flatterende rynkedetaljer og indsnit ved taljen for en feminin silhouette. Kval

  395,00 kr.29-11-2023

Lige nu er der over 250 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Stine Goya’. Her finder du de billigste.

Hvis du gerne vil blive lige så god til at sælge ud af dine ting, som Pernille er, men stadig mangler nogle gode råd, skal du møde supersælgeren Maya. I artiklen her fortæller hun om sine bedste salg og deler samtidig ud af sine salgstricks.

Det er ikke så dumt endda at købe brugte ting til dine børn, og hvis du køber et helt bestemt Lego-sæt, kan du sikre, at dine børn får et godt voksenjob. Læs mere om det i denne artikel og se med i videoen herunder:

Relaterede artikler