Laura og August har fyldt deres hjem op med de mest populære ting at købe brugt
Livsstil

Laura og August har fyldt deres hjem op med de mest populære ting at købe brugt

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Vi kan slet ikke få nok af at købe brugte ting til vores bolig. Faktisk er det fra den varegruppe, vi køber allerflest ting på brugtmarkedet. Det viser DBAs nye undersøgelse, Genbrugsindekset anno 2022. Nogle af dem, der i den grad er en del af statistikken, er Laura og August, der har fyldt deres lejlighed i København med brugte møbler.

Den beigefarvede hylde i køkkenet er købt på et loppemarked, den brune lænestol i stuen er anskaffet fra Marketplace og det runde, smukke teaktræsspisebord er fundet på DBA.

Faktisk er næsten hele 25-årige Laura Søgaard og 28-årige August Kiplevs lejlighed i København fyldt op med lækre genbrugsmøbler eller arvestykker. Det eneste, parret har købt fra ny, er den grå sofa.

- Da vi flyttede sammen her i lejligheden for to år siden, var vi begge to et sted i vores liv, hvor pengene var lidt stramme. Priserne her i København er høje, og da August købte andelslejligheden, gik de fleste af vores opsparede penge til maling, så det var oplagt for os at købe vores møbler brugte, fortæller Laura.

Laura og August er langt fra de eneste, der køber ting til deres bolig, som er brugt af andre. Faktisk er ’ting til boligen’ den varegruppe, hvorfra vi køber allermest brugt. Det viser en ny undersøgelse, som DBA står bag, og som vi kalder for ’Genbrugsindekset’. En undersøgelse, som beskæftiger sig med genbrugshandlen på tværs af alle platforme og fora i Danmark – ikke kun DBA.

- Det overrasker mig ikke, at det er ’ting til boligen’ flest køber brugt. Jeg tror, det har noget at gøre med, at der er længere levetid i boligting. Det er også nemt at se, om det er noget, du kan lide, og du kan nemt måle op og se, om det passer ind. Der er det svære med tøj, siger Laura.

Laura køber dog også en masse brugt tøj. Når hun skal shoppe genbrugstøj, foregår det dog oftest i genbrugsbutikker, mens parret køber de fleste brugte ting til boligen via genbrugsplatforme som DBA.

LÆS OGSÅ: Freja strikker af garnrester: ’Det tvinger mig til at være kreativ’

Ét af parrets yndlingsfund er denne brune lænestol. De købte to af slagsen på Marketplace for 2.000 kroner. Senere solgte de den ene for 1.200 kroner, fordi de ikke havde plads til begge. Laura sidder ofte og strikker eller hækler i stolen, mens August bruger den, når han spiller PlayStation. Den fine fodskammel og den smukke gulvlampe er arvestykker fra Lauras farmor.
Ét af parrets yndlingsfund er denne brune lænestol. De købte to af slagsen på Marketplace for 2.000 kroner. Senere solgte de den ene for 1.200 kroner, fordi de ikke havde plads til begge. Laura sidder ofte og strikker eller hækler i stolen, mens August bruger den, når han spiller PlayStation. Den fine fodskammel og den smukke gulvlampe er arvestykker fra Lauras farmor.

Den mest populære varegruppe femte år i streg

I DBAs store undersøgelse har vi spurgt, hvilke ting danskerne har købt mest brugt de seneste 12 måneder. 38 procent af de adspurgte har købt brugte ting til boligen, og det giver altså kategorien en førsteplads. 32 procent har derimod købt brugt tøj og accessoires, mens 18 procent har købt elektronik.

Herunder kan du se, hvad vi de seneste 12 måneder har købt mest og mindst brugt.

Disse genbrugsvaregrupper har vi købt flest ting fra:

1: Til boligen: 38 procent

2: Tøj og accessoires: 32 procent

3: Elektronik: 18 procent

4: Hobby: 17 procent

5: Til børn: 15 procent

6: Transport: 12 procent

7: Have- og udeliv: 8 procent

8: Byggematerialer og værktøj: 6 procent

9: Sport: 5 procent

De seneste fem år har ’ting til boligen’ været den mest populære genbrugsvaregruppe. Vi skal helt tilbage til 2016 for at finde ’tøj og accessoires’ på førstepladsen. Dengang var der 27 procent af de adspurgte, der havde købt genbrugstøj inden for de seneste 12 måneder og 26 procent, der havde købt ’ting til boligen’.

Siden 2016 har ’tøj og accessoires-kategorien’ dog fastholdt sin andenplads på listen.

Stole til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, Dolphin stol, 6 styks Dolphin stole i fløjl brun. 700kr pr stol.

  Spisebordsstol, Dolphin stol, 6 styks Dolphin stole i fløjl brun. 700kr pr stol.

  700,00 kr.26-09-2023
 2. Andet, Træ og flætte.., FDB STOL., Den er rigtig pæn.. Der er kun en stol..

  Andet, Træ og flætte.., FDB STOL., Den er rigtig pæn.. Der er kun en stol..

  2.500,00 kr.26-09-2023
 3. Spisebordsstol, Sæbebehandlet eg, Gmb
Fra røgfrit hjem 
Sæbe behandlet eg 
Pris er for dem alle samm

  Spisebordsstol, Sæbebehandlet eg, Gmb Fra røgfrit hjem Sæbe behandlet eg Pris er for dem alle sammen Det er kun 167 kr pr stol Sælges kun samlet

  1.000,00 kr.26-09-2023
 4. Andet, Træ.., FDB STOL.., Der kun en stol.. Den er slidt..

  Andet, Træ.., FDB STOL.., Der kun en stol.. Den er slidt..

  1.500,00 kr.26-09-2023
 5. Spisebordsstol, Bøg, Børge Mogensen J39, Jeg sælger to stk klassiske Børge Mogensen J39 også kendt s

  Spisebordsstol, Bøg, Børge Mogensen J39, Jeg sælger to stk klassiske Børge Mogensen J39 også kendt som "Folkestolen" ?? Stolene fremstår super flotte. De er blevet slebet og fået nyt flet i 2021 hos

  2.000,00 kr.26-09-2023
 6. Spisebordsstol, Træ, Smuk mørkebrun antik stol lavet i 1928. Arvet fra min oldemor. Har ingen skræmm

  Spisebordsstol, Træ, Smuk mørkebrun antik stol lavet i 1928. Arvet fra min oldemor. Har ingen skræmmer eller ridser over hovedet. Har en lang sjæl

  900,00 kr.26-09-2023

 

Der er mere end 31.000 annoncer med stole til salg på DBA. 1.960 af annoncerne indeholder lænestole.

Derfor elsker Laura at købe genbrugssager

Laura og Augusts primære motivation til at købe brugte ting til deres bolig var at spare penge, men det er dog langt fra den eneste årsag til, at parret har købt sager, der allerede har levet ét liv.

- Der er også det miljømæssige perspektiv. Vi var i Ikea et par gange, hvor vi kunne købe en masse ting billigt, som vi egentlig ikke kunne li’. Men vi følte, vi var nødt til at købe det, fordi vi ikke havde råd til andet, og så tænkte jeg, ’jeg køber bare noget nyt om et par år’. Men det giver ikke mening for mig – og slet ikke i forhold til miljøet – at skulle købe noget, som jeg ikke elsker 100 procent for at skifte det ud senere, fortæller Laura.

August, der er vokset op på Frederiksberg, har aldrig rigtig interesseret sig for at købe ting, andre har brugt. I hvert fald ikke før han flyttede sammen med Laura. Laura, der oprindeligt kommer fra Midtjylland, har derimod altid elsket at gå i lokale genbrugsbutikker i Jylland og finde ting, som andre ikke har.

- Jeg kan godt li’ at købe brugte ting. Det har noget liv, og der er historie i det. Når man tager ud og henter tingene, kan man også få en historie med. Nogle gange har sælgerne også købt det brugt, så det har været igennem flere hænder, og det synes jeg, er meget skønt at vide, siger Laura og fortsætter:

- Der er mange, der kommer hjem til os og siger, det er så hyggeligt og hjemmeligt, og jeg tror, det er fordi, at de møbler vi har, ikke er noget, du kan gå ned og købe alle steder, siger Laura.

Når Laura er hjemme i Jylland, sætter hun nogle gang en hel dag af til at gå i genbrugsbutikker. Hun har især købt mange vaser og porcelænsstel i genbrugsbutikker. Engang fandt hun også en fake Prada-taske til 25 kroner. Den solgte hun for 900 kroner til en pige i København, som var bevidst om, at tasken var en kopi.

LÆS OGSÅ: Martin og Lucas elsker 30’erne: Sådan får du deres stil

Laura og August har to sofaborde i metal og glas, og det er uden tvivl nogle af parrets yndlingsfund. De har købt begge borde på DBA for 800 kroner samlet. Vasen på sofabordet har Laura købt i en genbrugsbutik i Jylland.
Laura og August har to sofaborde i metal og glas, og det er uden tvivl nogle af parrets yndlingsfund. De har købt begge borde på DBA for 800 kroner samlet. Vasen på sofabordet har Laura købt i en genbrugsbutik i Jylland.

Her er parrets yndlingsfund

Det er især Laura, der går op i at finde brugte ting til hjemmet, og hun har også svært ved at udvælge sine yndlingsfund. Ét af hendes favoritter er parrets runde teaktræsbord, som kun har et enkelt bordben i midten.

Parret havde været på jagt efter bordet i flere måneder. Laura satte derfor DBAs annonce-agent på sagen. Med denne funktion kan du sikre, at du får en notifikation, hver gang den vare, du er på jagt efter, bliver sat til salg. På den måde kan du slå hurtigt til, og der er dermed større sandsynlighed for, at din drømmevare lander hjemme hos dig.

Og det lykkedes også for Laura og August.

- Bordet kostede kun 500 kroner. Normalt bliver de sat til salg for minimum 1.000 kroner. Sælgeren havde også købt det brugt, og hun solgte det billigere, end hvad hun selv havde givet for det. Jeg tænkte, det var dumt, for jeg vil nemt kunne sælge bordet for 1.000 kroner, men det er jo bare fedt for os, at hun ikke vil have mere for det, fortæller Laura.

Rundt om bordet står fire spisebordsstole i teaktræ med sort læder på sæderne. Stolene har de fået af Lauras ene storebror, som havde dem til at stå på loftet. Ovenover bordet hænger ét af Laura yndlingsfund også. Det er en smuk hvid og brun-stribet Murano-lampe, som August har givet hende i fødselsdagsgave sidste år.

- Jeg havde kigget på Murano-loftslamper så længe, og til min fødselsdag fik jeg en af August. Han havde selv været inde på DBA og finde en, han også selv kunne li’, og den passer bare perfekt ind i vores hjem, lyder det fra Laura. 

LÆS OGSÅ: Italienske Murano-lamper hitter

Laura elsker parrets spisebord, spisebordsstole og den smukke Murano-lampe. Hun er også særligt glad for den store, blå gulvkrukke, som hun har købt på DBA for 800 kroner. Billedet over den blå krukke har August arvet fra sin elskede morfar.
Laura elsker parrets spisebord, spisebordsstole og den smukke Murano-lampe. Hun er også særligt glad for den store, blå gulvkrukke, som hun har købt på DBA for 800 kroner. Billedet over den blå krukke har August arvet fra sin elskede morfar.

Så få penge har parret brugt på at indrette deres bolig

Parret har ikke det fulde overblik over, hvor mange penge de har brugt på at købe brugte møbler til deres andelsbolig. De gætter på, at de har brugt omkring 5.000 kroner – foruden den nye sofa.

- Vi har sparet en del penge. Hvis vi kun havde købt Ikea-møbler, havde vi måske sparret et par tusinde kroner, men jeg er mere glad for det her. Jeg tror, jeg vil beholde de her møbler i længere tid. Jeg tror, jeg vil være tilbøjelig til at skifte ud oftere med Ikea-møbler, siger Laura og fortsætter:

- Jeg prutter også altid om prisen. Det skal man. Du er til grin, hvis du ikke gør det, synes jeg. August synes, det er pinligt. Han vil gerne give dét, varen er til salg for. Københavnerne synes ofte, det er akavet at handle om prisen, så når jeg prutter prisen ned, går de næsten altid med til det, siger Laura.

Selvom parrets motivation til at købe de brugte møbler var at spare penge, tror de ikke, at de senere vil skifte deres møbler ud til spritnye ting. Laura er også overbevist om, at de fremadrettet vil købe ting, andre har brugt.

- Jeg tror helt klart, det er noget, vi tager med os. Jeg er jo fra Jylland, og jeg kan godt li’ en god handel. Uanset hvor mange penge man tjener, er der ikke nogen, der kan tage noget fra en god handel, siger Laura og griner.

LÆS OGSÅ: Maya og Bella forvandler brugt sengetøj til populært tøj

Et andet yndlingsfund er den lille reol i køkkenet. Laura har slebet den, spartlet den op og malet den beige, så den har samme farve som væggen. På reolen står der fine keramikkrus, som Laura har en svaghed for, og så er der Augusts ’kondi-kasser’ med forskellige lækre, krydderier. August er tidligere kok, og han kan godt li’, at der er styr på krydderierne, og at man tydeligt kan se, hvad der er i de forskellige kasser.
Et andet yndlingsfund er den lille reol i køkkenet. Laura har slebet den, spartlet den op og malet den beige, så den har samme farve som væggen. På reolen står der fine keramikkrus, som Laura har en svaghed for, og så er der Augusts ’kondi-kasser’ med forskellige lækre, krydderier. August er tidligere kok, og han kan godt li’, at der er styr på krydderierne, og at man tydeligt kan se, hvad der er i de forskellige kasser.

Top 25: Disse ting har vi købt mest de seneste 12 måneder

Når vi ser på, hvilke varegrupper vi har købt mest brugte ting fra, er det altså ’ting til boligen’, der får førstepladsen. Men hvis vi dykker mere ned i hvert enkelt produkt, er det faktisk genbrugstøj, danskerne har købt allermest de seneste 12 måneder.

Herunder kan du se listen over, hvilke specifikke ting vi har købt mest og mindst de seneste 12 måneder:

1: Tøj: 27 procent

2: Boligtilbehør: 24 procent

3: Møbler og lamper: 20 procent

4: Bøger: 14 procent

5: Sko: 12 procent

6: Legetøj: 9 procent

7: Børnetøj og sko: 9 procent

8: Mobiltelefoner: 9 procent

9: Husholdningsvarer: 7 procent

10: Anden elektronik: 7 procent

11: Biler: 6 procent

12: Smykker: 6 procent

13: Cykler: 5 procent

14: Udstyr til børn: 5 procent

15: Kunst og antikviteter: 4 procent

16: Hårde hvidevarer: 4 procent

17: Spilkonsoller: 4 procent

18: Værktøj: 4 procent

19: Computere: 4 procent

20: Byggematerialer: 3 procent

21: Ure: 3 procent

22: Havemøbler: 3 procent

23: LP’er: 3 procent

24: Sportsudstyr: 3 procent

25: Tablets: 3 procent

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Laura er også særligt glad for dette marmorbord i pink, som hun har købt på DBA for 1.000 kroner. Hun har nemlig netop afsluttet sin bachelor, og skal i gang med sin kandidat efter sommerferien. Derfor har hun brug for et sted, hvor hun kan sidde og læse og samtidig lukke en dør. Derfor står bordet i parrets soveværelse.
Laura er også særligt glad for dette marmorbord i pink, som hun har købt på DBA for 1.000 kroner. Hun har nemlig netop afsluttet sin bachelor, og skal i gang med sin kandidat efter sommerferien. Derfor har hun brug for et sted, hvor hun kan sidde og læse og samtidig lukke en dør. Derfor står bordet i parrets soveværelse.

Dette køn køber flest populære ting

DBAs store undersøgelse viser også, at der er stor forskel på, hvad vi som køn køber brugt. Faktisk er kvinderne mere interesseret i de populære ting at købe brugt, mens mændene er mere interesseret i de upopulære ting at købe brugt.

Hele 46 procent af kvinderne har de seneste 12 måneder købt ting til boligen. Det er der tilsvarende 41 procent af mændene, der har. Når det handler om at købe genbrugstøj og accessoires, har 45 procent af kvinderne købt dette inden for de seneste 12 måneder, mens kun 19 procent af mændene i samme periode har købt brugt tøj.

Mændene (21 procent) er derimod mere vilde med at købe elektronik, end kvinderne er (15 procent). 12 procent af mændene har købt et transportmiddel brugt, mens 11 procent af kvinderne har gjort det samme. Der er også 9 procent af de adspurgte mænd, der har købt brugte ting til haven, mens der kun er 6 procent af kvinderne, der har købt ting fra denne varegruppe.

Runde spiseborde i teaktræ til salg på DBA:

 1. Spisebord, teak, D-Scan Singapore, b: 104 l: 74, Rundt spisebord af flot lys teaktræ med udtræk.

De

  Spisebord, teak, D-Scan Singapore, b: 104 l: 74, Rundt spisebord af flot lys teaktræ med udtræk. Det kan udvides med en plade (udtræk 20cm) - pladen følger ikke med, men en tilsvarende kan laves hos

  1.599,00 kr.25-09-2023
 2. Spisebord, Teaktræ, b: 114 l: 114, Velholdt rundt spisebord af flot mørkt teaktræ.

Det kan udvides

  Spisebord, Teaktræ, b: 114 l: 114, Velholdt rundt spisebord af flot mørkt teaktræ. Det kan udvides med en plade. Jeg har ikke den originale plade, men en lys spånplade "custom made" fra Silvan. Da

  3.000,00 kr.25-09-2023
 3. Spisebord, teaktræ, Retro, Virkelig smukt og velholdt rundt teak bord. Der står meget stabilt.
Er bl

  Spisebord, teaktræ, Retro, Virkelig smukt og velholdt rundt teak bord. Der står meget stabilt. Er blevet rense af og skal blot have olie. Diameteren er 122 cm og højden er 72 cm. perfekt til 5 - 6 per

  3.200,00 kr.25-09-2023
 4. Spisebord, Teak, Rund spisebord med 2 tillægsplader. Udført i fineret teak. Tilspidset ben i massiv

  Spisebord, Teak, Rund spisebord med 2 tillægsplader. Udført i fineret teak. Tilspidset ben i massiv teak. Den ene tillægsplade er med sarg. Mål: Dia. = 115cm L (med 2 tillægsplader ilagt) = 225cm L (m

  3.200,00 kr.24-09-2023
 5. Spisebord, Teaktræ, b: 124 l: 124, Rundt teaktræ spisebord med hele 4 tillægsplader fra Sorø Møbelfa

  Spisebord, Teaktræ, b: 124 l: 124, Rundt teaktræ spisebord med hele 4 tillægsplader fra Sorø Møbelfabrik. Der er nedfaldsben til når man har alle 4 tillægsplader i bordet, for ekstra støtte. Alt står

  5.800,00 kr.23-09-2023
 6. Spisebord, Teaktræ, Flot rundt klapbord/spisebord i teaktræ. Unikt og meget charmerende bord, dertil

  Spisebord, Teaktræ, Flot rundt klapbord/spisebord i teaktræ. Unikt og meget charmerende bord, dertil er det praktisk i en lejlighed eller lign da det ikke fylder meget. Mål: H. 72. cm. Nedklappet B.

  1.500,00 kr.22-09-2023

I skrivende stund er der blot 53 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’rundt spisebord i teaktræ’. Hvis du derimod bruger sørgeordet ’spisebord i teaktræ’ kommer der hele 682 annoncer frem.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Murano lamper til salg på DBA:

 1. D:40 cm Vintage Murano creme med hvid swirl plafond loftlampe / væglampe

  D:40 cm Vintage Murano creme med hvid swirl plafond loftlampe / væglampe

  Plafond, Murano lampe, Vintage Murano plafond loftlampe i smukt creme glas med hvid swirl mønster. Kan både bruges som loftlampe eller som væglampe. 2x E27 fatning. Håndlavet i Italien, 1970erne, og h

  4.800,00 kr.26-09-2023
 2. D:45 cm XL Vintage Murano Vetri hvid moon pendel loftlampe loftslampe

  D:45 cm XL Vintage Murano Vetri hvid moon pendel loftlampe loftslampe

  Pendel, Murano lampe , Stor vintage Murano Vetri moon pendel / loftlampe. Mundblæst i hvidt glas i oval form med et særligt speckled mønster og har justerbart ophæng. Håndlavet i Italien, 1970erne, og

  4.800,00 kr.31-08-2023
 3. 3x D:30 cm Murano lampe swirl pendel lys grå loftlampe med messing ophæng

  3x D:30 cm Murano lampe swirl pendel lys grå loftlampe med messing ophæng

  Pendel, Murano lampe, Smuk pendel loftlampe. Glasset er mundblæst af 4. generations italiensk glaspuster familie, som arbejder i eget værksted. Udarbejdet efter traditionsrige Murano glaspuster teknik

  5.200,00 kr.31-08-2023
 4. Plafond, Murano, STOR Murano lampe fra Italien. 
Måler ca 46 cm i diameter.

  Plafond, Murano, STOR Murano lampe fra Italien. Måler ca 46 cm i diameter.

  3.200,00 kr.26-09-2023
 5. Pendel, Murano, Murano lampe ca 30 cm
Se min Instagram: Ekkovintage for flere vintage fund

  Pendel, Murano, Murano lampe ca 30 cm Se min Instagram: Ekkovintage for flere vintage fund

  1.400,00 kr.25-09-2023
 6. Anden loftslampe, Murano, Vintage Murano lampe

  Anden loftslampe, Murano, Vintage Murano lampe

  4.500,00 kr.25-09-2023

Hvis du bruger søgeordet ’Murano lamper’, kommer den knap 300 annoncer frem med Murano lamper til salg på DBA. 141 af dem er Murano-loftslamper, mens 106 af dem indeholder Murano-bordlamper.

Laura og August er vaskeægte genbrugselskere, og de er ikke alene. Mens de har indrettet hele deres hjem med genbrugsguld, har Mette-Marie fra Nordjylland indrettet hele sit sommerhus med lækre genbrugsfund. Faktisk har hun brugt mere end 50.000 kroner på brugte ting det seneste år. Du kan læse meget mere om det og se hende og familiens smukke sommerhus lige her.

Hvis vi skal købe brugte ting, skal vi også sørge for at få sat ting til salg, vi ikke selv bruger længere. I denne artikel giver vi dig otte tips til, hvordan du booster dine DBA-salg. I videoen herunder kan du også blive klogere på, hvordan du booster dine salg:

Relaterede artikler