Genbrugsindekset 2023: Disse fem ting vil danskerne ikke købe brugte
Livsstil

Genbrugsindekset 2023: Disse fem ting vil danskerne ikke købe brugte

Julie Schoen
Julie Schoen

Tøj er den mest populære vare på brugtmarkedet, men der er noget tøj, som samtidig befinder sig i top fem over mest upopulære ting at købe brugt. Vi er klar med listen over de ting, danskerne ikke kunne drømme om at købe brugte. 34-årige Sandra trodser listen. Læs om hendes ”lyssky” køb, her.

Hvor går din genbrugsgrænse? Det spørgsmål har danskerne taget stilling til i Genbrugsindekset 2023. Genbrugsindekset tager temperaturen på genbrugsdanskerne og deriblandt også, hvilke ting vi er mest og mindst villige til at købe brugte.

I denne artikel er vi klar med top fem over de varer, som flest danskere angiver, de ikke kunne finde på at købe på genbrugsmarkdet.

Undertøj og sokker er blandt andet på listen over de ting, som flest danskere svarer, de ikke kunne finde på at købe brugte. Hele 77 procent af danskerne kunne ikke drømme om at købe brugt undertøj, og 59 procent afviser at shoppe strømper, hvis de har haft et liv før.

Sandra har købt og solgt flere af de mest upopulære ting at handle brugt. Men hun har en klar grænse. Find ud af, hvor hendes ”genbrugsgrænse” går, her. Foto - Nicklas Hemming Johansen
Sandra har købt og solgt flere af de mest upopulære ting at handle brugt. Men hun har en klar grænse. Find ud af, hvor hendes ”genbrugsgrænse” går, her. Foto - Nicklas Hemming Johansen

34-årige Sandra køber det, de fleste danskere ikke vil

På listen findes også madrasser og hygiejneprodukter som for eksempel parfume. Sidstnævnte har 34-årige Sandra Athina Vlachakis fra Nørrebro i København ikke noget imod at købe brugt. Hvis du for nyligt hat mødt hende, har hun formegentlig duftet af den parfume, hun for nogle få år siden købte på DBA.

- Jeg var på jagt efter en parfume fra Comme des Garcon. Den er skide dyr at købe fra ny. Jeg tror, den koster 1.500 kroner. Jeg fik den i stedet for 700 kroner ved at købe den brugt af en sælger fra Sønderjylland. Hun sendte den til mig, og det var lidt af en tillidsøvelse, for flasken er sølv, så jeg kunne ikke se på billederne, hvor meget, der var tilbage af den. Da parfumen kom frem, kunne jeg mærke på vægten, at den nærmest var helt fyldt, fortæller Sandra.

Hun har i dag stadig noget af parfumen tilbage, men andre parfumer har hun valgt at give slip på. Da hun i sommer var på sit seneste loppemarked, solgte hun nemlig ud af sine gamle parfumer for 50 kroner stykkede. Parfumer, hun selv havde punget 700-800 kroner ud for fra ny.

Sidst, jeg var på loppemarked, var der flere, der spurgte, om jeg havde parfumer til salg, og derfor tog jeg nogle med den seneste gang, jeg var afsted. Jeg fik da også solgt flere

fortæller Sandra.

Hun husker det som om, det særligt var ældre damer og mænd, som spurgte efter parfumer.

Håndjern på DBA:

 1. Batmankappe, Batmankappe + gratis buks 35 kr.

Maske: 15 kr.

Hjelm: 15 kr.

Håndjern: 35 kr. (Købt

  Batmankappe, Batmankappe + gratis buks 35 kr. Maske: 15 kr. Hjelm: 15 kr. Håndjern: 35 kr. (Købt I Legoland for 199 kr.) Afhentning i Hedehusene eller sendes ved købers betaling af fragt

  15,00 kr.26-01-2024
 2. Politiuniform, Politiuniform dame, med håndjern, bælte, kasket. Brugt én gang.
Str. S Men jeg er en

  Politiuniform, Politiuniform dame, med håndjern, bælte, kasket. Brugt én gang. Str. S Men jeg er en str. M, og jeg kan passe den.

  80,00 kr.23-08-2023
 3. Fængselsdragt 152 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndje

  Fængselsdragt 152 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndjern medfølger. Det hele nyt. Samlet pris. #Udklædning #Fastelavnstøj #Fasterlavnskostume

  135,00 kr.17-02-2023
 4. Fængselsdragt 140 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndje

  Fængselsdragt 140 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndjern medfølger. Det hele nyt. Samlet pris. #Udklædning #Fastelavnstøj #Fasterlavnskostume

  135,00 kr.17-02-2023
 5. Fængselsdragt 128 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndje

  Fængselsdragt 128 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndjern medfølger. Det hele nyt. Samlet pris. #Udklædning #Fastelavnstøj #Fasterlavnskostume

  135,00 kr.17-02-2023
 6. Fængselsdragt 116 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndje

  Fængselsdragt 116 med tilbehør, Fængselsdragt bestående af bukser bluse og hat. Fangekugle og håndjern medfølger. Det hele nyt. Samlet pris. #Udklædning #Fastelavnstøj #Fasterlavnskostume

  135,00 kr.17-02-2023

Ansigtscremen er Sandras akilleshæl

Cremer hører også ind under ’hygiejneprodukter’ og dermed den vare på listen, som er den femte mest upopulære at købe brugt. Her rammer vi Sandras akilleshæl:

- Jeg kan mærke, jeg bliver selvbevidst over at ”indrømme”, at jeg engang har købt en brugt creme. Der er forskel på at have købt en brugt creme og en kjole. Men egentlig er det jo ikke ægte pinligt. Det er i stedet skide smart. Jeg skrabede bare det øverste lag af, fortæller Sandra.

Ansigtscremen var fra Tromborg, og Sandra købte den af en sælger fra Rødovre. Hun var selv ude og hente den.

- Sælgeren havde kun haft den på én gang, før hun så konstaterede, hun ikke kunne tåle den, fortæller Sandra.

Cremen havde koster 890 kroner fra ny, men Sandra kunne købe den for 200 kroner på DBA. Og for Sandra var det vigtigt at tage fysisk hen til sælger for at købe den:

- Jeg kunne jo ved selvsyn tjekke, at det passede, at der ikke var alle mulige, der havde haft grabberne nede i den. Den så jo fin ud, fortæller Sandra med et smil.

Det kunne danskerne ikke finde på at købe brugt:

Sexlegetøj 81 %
Undertøj 77 %
Sokker 59 %
Madras 57 %
Hygiejneprodukter, fx parfume 55 %

Kilde: Genbrugsindekset

Ren røv at trutte i

Sandra kan ej heller tilslutte sig de 77 procent, der ikke kunne finde på at købe brugt undertøj. Hun kunne sagtens være åben overfor at købe en brugt BH, hvis det var en fin en.

- Man skal jo bare sørge for at vaske den, fortæller Sandra og supplerer med, at hun vist nok selv engang har solgt en af sine BH’er.

Men hendes velvillighed overfor at købe ting, som ellers er ”upopulære” brugtvarer, stopper dog også her. Underbukser, elektrisk tandbørste, toilettet, toiletbørsten, sko, der er gået til og madrassen kunne hun ikke finde på at investere i, hvis de var til salg på brugtmarkedet.

- Det er egentlig lidt underligt, at jeg ville have noget imod at købe et porcelænstoilet, for når man køber en lejlighed, står der jo ofte et brugt toilet i den. Men jeg synes bare, der skal være ren røv og trutte i, og sådan et gammelt toilet kan altså godt være svært at gøre ordentlig rent, fortæller Sandra.

Toiletter på DBA:

 1. Toilet, Roca Gap, væghængt, Inkl sæde. 
Fejlkøb. 
Aldrig monteret. 
Indpakning mangler

  Toilet, Roca Gap, væghængt, Inkl sæde. Fejlkøb. Aldrig monteret. Indpakning mangler

  1.200,00 kr.12-04-2024
 2. Toilet, Ifø sign art, Ifø sign art hængeskål samt Pressalit Sway Norden sort toiletsæde med soft clo

  Toilet, Ifø sign art, Ifø sign art hængeskål samt Pressalit Sway Norden sort toiletsæde med soft close

  1.500,00 kr.12-04-2024
 3. Toilet, Ifö, Fint Toilet af mærket, Ifö Sign: siddehøjde 42 cm, dybde 65 cm, det er s-lås(afløb i gu

  Toilet, Ifö, Fint Toilet af mærket, Ifö Sign: siddehøjde 42 cm, dybde 65 cm, det er s-lås(afløb i gulv), løber ikke-helt tæt. Toilet bræt og låg med følger. Er afmonteret. Det er fra et sommerhus. Fin

  350,00 kr.12-04-2024
 4. Toilet, Ukendt, 

Væghængt Toilet Rimfree ( uden skyllekant ) i meget pæn stand med alt beslag til,

  Toilet, Ukendt, Væghængt Toilet Rimfree ( uden skyllekant ) i meget pæn stand med alt beslag til, der medfølger toiletsæde uden soft closs men med Quick release Bud modtages

  450,00 kr.12-04-2024
 5. Toilet, Laufen Kompas, Nyt aldrig monteret, fejlkøb, incl originalt soft close toilet bræt. Modellen

  Toilet, Laufen Kompas, Nyt aldrig monteret, fejlkøb, incl originalt soft close toilet bræt. Modellen er uden skyllekant. Afhentes til 1400kr. Skambud frabedes.

  1.400,00 kr.12-04-2024
 6. Toilet, Ifø, Toilet ifø - ok pæn stand

  Toilet, Ifø, Toilet ifø - ok pæn stand

  125,00 kr.12-04-2024

Denne ting troede vennerne aldrig, folk ville købe af Sandra

En brugt madras kan du ikke få solgt til 58 procent af danskerne. Ikke hvis man skal tro Genbrugsindekset 2023. Men en brugt sofa består jo også af brugte madrasser, og sofaen er år efter år det mest populære søgeord på DBA.

Det har Sandra godt kunne mærke:

- Jeg blev kimet ned, da jeg engang solgte min gamle sofa. Det var endda en sofa, hvor jeg havde fået at vide fra omgangskredsen, at jeg nok aldrig ville kunne få den solgt. Men jeg endte med at få 500 kroner for den. Gad vide, om jeg solgte den for billigt, griner Sandra, der selv ejer en sofa, som er købt brugt.

Disse ting nægter mænd vs. kvinder at købe brugt:

Mænd:

- Sexlegetøj 77 %

- Undertøj 76 %

- Sokker 62 %

- Madras 56 %

- Hygiejneprodukter 55 %

 

Kvinder:

- Sexlegetøj 85 %

- Undertøj 78 %

- Sokker 55 %

- Madras 58 %

- Hygiejneprodukter 54 %

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Disse ting bliver Sandra ”drillet med”, at hun har købt brugt

Sandra bor i en andelslejlighed på Nørrebro, og da hun for nogle år siden skulle flytte ind, opgraderede hun sit køkken,  og det gjaldt også at få udskiftet hårdehvidevarerne. Hun gik på DBA for at købe nogle ”nye”:

- Jeg er blevet drillet med, hvad jeg har købt brugt, fordi jeg nærmest har købt hele køkkenet brugt. Alt fra opvaskemaskine, ovn og maling er købt brugt, fortæller Sandra.

Hun gør det hovedsageligt for at spare penge, men også fordi, der for hende går sport i den.

Maling på DBA:

 1. Vægmaling, Flügger, 9 liter, Hvid, Sælger denne spand hvid vægmaling 9l har være åben.

  Vægmaling, Flügger, 9 liter, Hvid, Sælger denne spand hvid vægmaling 9l har være åben.

  700,00 kr.12-04-2024
 2. EUROMAIR Maleranlæg, Super fed, lille, kompakt og kraftig maleranlæg.

Kan også udlejes

prisen er +

  EUROMAIR Maleranlæg, Super fed, lille, kompakt og kraftig maleranlæg. Kan også udlejes prisen er + moms

  11.900,00 kr.12-04-2024
 3. Vægmaling , Sadolin , 7 liter, Mat hvid, Jeg sælger dette flotte hvide vægmaling , der er 7 liter, s

  Vægmaling , Sadolin , 7 liter, Mat hvid, Jeg sælger dette flotte hvide vægmaling , der er 7 liter, sælger det for 200kr er i Herning

  200,00 kr.12-04-2024
 4. Kalkmaling, Jotun, 2.7 liter, Serene blue 5490, Jotun LADY Minerals Kalkmaling 2,7 Liter

Uåbnet. Fa

  Kalkmaling, Jotun, 2.7 liter, Serene blue 5490, Jotun LADY Minerals Kalkmaling 2,7 Liter Uåbnet. Farven er serene blue 5490. Nypris 600.

  350,00 kr.12-04-2024
 5. Vægmaling, Beck og Jørgensen, 10 liter, Brækket hvid 205, Ny spand glans 7 Brækket hvid 205 495kr

  Vægmaling, Beck og Jørgensen, 10 liter, Brækket hvid 205, Ny spand glans 7 Brækket hvid 205 495kr

  495,00 kr.12-04-2024
 6. Vægmaling, Beck og Jørgensen, 5 liter, grøn, 2-2,5 glans 10 i grøn overskud fra ombygning 250kr for

  Vægmaling, Beck og Jørgensen, 5 liter, grøn, 2-2,5 glans 10 i grøn overskud fra ombygning 250kr for bække 2

  250,00 kr.12-04-2024

Denne ting vil færrest danskere købe brugt

Hvis du på et tidspunkt sætter dine plyssede håndjern eller en lårkort soldater-uniform til salg, skal du ikke regne med, at få det solgt. Genbrugsindekset 2023 afslører nemlig, at hele 81 procent af danskerne ikke vil købe sexlegetøjet brugt.

Her er der dog stor forskel på, hvor lukkede vi er overfor det brugte, private udstyr, alt efter om du er en mand eller en kvinde:

85 procent af kvinderne adspurgt i undersøgelsen kunne aldrig finde på at købe sexlegetøjet brugt, mens det ”kun” gælder 77 procent af mændene.

Ifølge sidste års Genbrugsindeks, var det dog 76 procent af mændene, der havde noget imod at købe sexlegetøj, så hankønnet er blevet en ekstra tand mindre villige til at investere i de private genstande, mens genbrugskøbelysten generelt går den modsatte vej:

I 2022 var der 67 procent af os, der havde købt brugt, og i 2023 var det 72 procent.

Det kunne danskerne ikke finde på at købe brugt – fordelt på region:

Hovedstaden:

- Sexlegetøj 79 %

- Undertøj 75 %

- Sokker 60 %

- Madras 61 %

- Hygiejneprodukter 55 %

 

Nordsjælland:

- Sexlegetøj 83 %

- Undertøj 77 %

- Sokker 63 %

- Madras 58 %

- Hygiejneprodukter 55 %

 

Sjælland:

- Sexlegetøj 77 %

- Undertøj 74 %

- Sokker 58 %

- Madras 56 %

- Hygiejneprodukter 54 %

 

Fyn:

- Sexlegetøj 80 %

- Undertøj 77 %

- Sokker 57 %

- Madras 54 %

- Hygiejneprodukter 52 %

 

Sønderjylland:

- Sexlegetøj 82 %

- Undertøj 80 %

- Sokker 59 %

- Madras 58 %

- Hygiejneprodukter 58 %

 

Vestjylland:

- Sexlegetøj 87 %

- Undertøj 76 %

- Sokker 56 %

- Hygiejneprodukter 52 %

- Madras 51 %

 

Østjylland:

- Sexlegetøj 84 %

- Undertøj 80 %

- Sokker 60 %

- Madras 56 %

- Hygiejneprodukter 56 %

 

Nordjylland:

- Sexlegetøj 82 %

- Undertøj 81 %

- Sokker 55 %

- Madras 55 %

- Hygiejneprodukter 53 %

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Relaterede artikler