Krisetiden gør ondt, men den har skabt bæredygtige vaner, vi bør holde fast i
Livsstil

Krisetiden gør ondt, men den har skabt bæredygtige vaner, vi bør holde fast i

DBA Guide
DBA Guide

Følgende er et debatindlæg, der her i vinteren er blevet bragt i flere medier. Skrevet af Julie Schoen, som er redaktør på DBA Guide. Et debatindlæg om, at der i krisetider trods alt kan være et lille lys.

Krisetiden gør ondt, men den har skabt bæredygtige vaner, vi bør holde fast i

Siden sommerferien har vi set en stor stigning i antallet af annoncer på DBA. I tredje kvartal har vi set en vækst på mere end 6 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Den vækst er ikke tilfældig. For trafikken på DBA er på mange måder et spejlbillede af, hvad der sker i Danmark.

Stigende energipriser presser danskerne, og inflationen udhuler vores løn. Nordeas forbrugerøkonom Ida Marie Moesby sagde i november til Politiken, at krisen har fået os til at blive mere fornuftige forbrugere, der ikke kaster os ud i helt så mange vilde impulskøb. Og tallene fra DBA taler deres tydelige sprog: Folk tyr til genbrugshandel for at få pengene til at række længere.

Krisen har altså tvunget os til at ændre forbrugsmønstre. Vi forbruger mindre, sælger ud af vores ting og genbruger mere. Og det er hårdt for især dem, der i forvejen har det økonomisk svært.

Tøjbyt er en måde at forny din garderobe uden at købe nyt. Byt med vennerne. Det kunne måske passende være et nytårsforsæt?
Tøjbyt er en måde at forny din garderobe uden at købe nyt. Byt med vennerne. Det kunne måske passende være et nytårsforsæt?

Vores bæredygtige tankegang

Men der er ét lys i mørket. For de ændrede vaner har ført til, at vi lige nu lever en mere bæredygtig hverdag, som gavner klimaet.

Og danskerne vil gerne være mere bæredygtige. Det viser tallene i vores seneste Genbrugsindeks tydeligt.

73 procent af danskerne mener, at der er et problem med overforbrug i Danmark, og 42 procent af dem, der køber brugt, gør det for at mindske overforbrug, mens 35 procent genbrugsshopper for at gøre noget godt for klimaet.

Samtidig er genbrug blevet en naturlig del af hverdagen for mange danskere. Knap 8 ud af 10 danskere svarer, at de har handlet genbrug det seneste år. For fem år siden gjaldt det kun 6 ud af 10. Og det er langt fra kun et storbyfænomen. Faktisk går Vestjyderne i front; næsten 9 ud af 10 vestjyder handler med genbrug.

Vi danskere er altså allerede gode på genbrugsfronten, og vi tænker kritisk over vores overforbrug. Men vi kan blive endnu bedre. Og derfor håber jeg, at vi – selvom det skyldes krise og mørke tider – kan holde fast i de ændrede forbrugsmønstre, så de gode vaner ikke går i glemmebogen, når flere af os har råd til at falde tilbage i vores gamle vaner.

Solceller på DBA:

 1. Vildt billig Hybrid anlæg. 3.3kWp med 5.8kWh batteri.

  Vildt billig Hybrid anlæg. 3.3kWp med 5.8kWh batteri.

  Solcelle, 3.3kWp anlæg.: SolaX 3.7kW hybridinverter X1. Wifi modul, 3 faset energimåler til el tavlen. 8*415W solcelle, med sort ramme. Tagskruer, skinner, klemmer, 50m solcellekabel, MC4 stik. Materi

  59.995,00 kr.15-12-2022
 2. Solcelle, 9 stk solpanel dog med fugt inde i selve cellen. Virker stadig men har skiftet til nye. Så

  Solcelle, 9 stk solpanel dog med fugt inde i selve cellen. Virker stadig men har skiftet til nye. Så hvis man kunne bruge dem til noget kan de købes billigt. Ville ikke bruge den på noget bygning.

  600,00 kr.06-02-2023
 3. 3.3kWp solcelle anlæg, komplet. Danmarks billigste.

  3.3kWp solcelle anlæg, komplet. Danmarks billigste.

  Solcelle, Komplet anlæg. 3.3kWp. SolaX 3.3kW inverter. 8*415W solcelle, med sort ramme. Tagskruer, skinner, klemmer, 50m solcellekabel, MC4 stik. Materiale til 1 række med 8 solceller

  24.895,00 kr.14-12-2022
 4. Hybrid solcelleanlæg 8.3kWp med 7kWh batteri. Danmarks billigste 3 faset anlæg

  Hybrid solcelleanlæg 8.3kWp med 7kWh batteri. Danmarks billigste 3 faset anlæg

  Solcelle, Danmarks billigste hybrid anlæg. Komplet, med materiale, kabler mm. 20* 415W mono solceller med sort ramme. Total 8.3kWp anlæg. Inverter, hybrid: GoodWe 6.5kW. Incl Wifi modul, og 3 faset

  95.495,00 kr.14-12-2022
 5. Solcelle, Victron MPPT RS 450/200 Tr

  Solcelle, Victron MPPT RS 450/200 Tr

  15.000,00 kr.05-02-2023
 6. Solcelle, 245W solceller. 

Alle paneler er testet og gennemgået for fejl. Køber er velkommen til se

  Solcelle, 245W solceller. Alle paneler er testet og gennemgået for fejl. Køber er velkommen til selv at teste panelerne ved afhentning. De er med sort ramme. Uden stik, som blev afmonteret ved ned

  695,00 kr.05-02-2023

Relaterede artikler