Krisetiden gør ondt, men den har skabt bæredygtige vaner, vi bør holde fast i
Livsstil

Krisetiden gør ondt, men den har skabt bæredygtige vaner, vi bør holde fast i

DBA Guide
DBA Guide

Følgende er et debatindlæg, der her i vinteren er blevet bragt i flere medier. Skrevet af Julie Schoen, som er redaktør på DBA Guide. Et debatindlæg om, at der i krisetider trods alt kan være et lille lys.

Krisetiden gør ondt, men den har skabt bæredygtige vaner, vi bør holde fast i

Siden sommerferien har vi set en stor stigning i antallet af annoncer på DBA. I tredje kvartal har vi set en vækst på mere end 6 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Den vækst er ikke tilfældig. For trafikken på DBA er på mange måder et spejlbillede af, hvad der sker i Danmark.

Stigende energipriser presser danskerne, og inflationen udhuler vores løn. Nordeas forbrugerøkonom Ida Marie Moesby sagde i november til Politiken, at krisen har fået os til at blive mere fornuftige forbrugere, der ikke kaster os ud i helt så mange vilde impulskøb. Og tallene fra DBA taler deres tydelige sprog: Folk tyr til genbrugshandel for at få pengene til at række længere.

Krisen har altså tvunget os til at ændre forbrugsmønstre. Vi forbruger mindre, sælger ud af vores ting og genbruger mere. Og det er hårdt for især dem, der i forvejen har det økonomisk svært.

Tøjbyt er en måde at forny din garderobe uden at købe nyt. Byt med vennerne. Det kunne måske passende være et nytårsforsæt?
Tøjbyt er en måde at forny din garderobe uden at købe nyt. Byt med vennerne. Det kunne måske passende være et nytårsforsæt?

Vores bæredygtige tankegang

Men der er ét lys i mørket. For de ændrede vaner har ført til, at vi lige nu lever en mere bæredygtig hverdag, som gavner klimaet.

Og danskerne vil gerne være mere bæredygtige. Det viser tallene i vores seneste Genbrugsindeks tydeligt.

73 procent af danskerne mener, at der er et problem med overforbrug i Danmark, og 42 procent af dem, der køber brugt, gør det for at mindske overforbrug, mens 35 procent genbrugsshopper for at gøre noget godt for klimaet.

Samtidig er genbrug blevet en naturlig del af hverdagen for mange danskere. Knap 8 ud af 10 danskere svarer, at de har handlet genbrug det seneste år. For fem år siden gjaldt det kun 6 ud af 10. Og det er langt fra kun et storbyfænomen. Faktisk går Vestjyderne i front; næsten 9 ud af 10 vestjyder handler med genbrug.

Vi danskere er altså allerede gode på genbrugsfronten, og vi tænker kritisk over vores overforbrug. Men vi kan blive endnu bedre. Og derfor håber jeg, at vi – selvom det skyldes krise og mørke tider – kan holde fast i de ændrede forbrugsmønstre, så de gode vaner ikke går i glemmebogen, når flere af os har råd til at falde tilbage i vores gamle vaner.

Solceller på DBA:

 1. Solcelle, Renusol endestykker til solcelleskinner. 10 stk.

  Solcelle, Renusol endestykker til solcelleskinner. 10 stk.

  50,00 kr.05-06-2023
 2. Solcelle, Anlægget kan levere ca. 1050Wh i døgnet i højsommer, hvilket svarer til følgende udstyr:

  Solcelle, Anlægget kan levere ca. 1050Wh i døgnet i højsommer, hvilket svarer til følgende udstyr: Almindeligt 230V kompressor køleskab 4 elsparepærer Fladskærms TV Computer og oplader til mobiltelef

  13.700,00 kr.05-06-2023
 3. Solcelle, 4,8 m sort skinne - 2 stk. - nye

  Solcelle, 4,8 m sort skinne - 2 stk. - nye

  400,00 kr.05-06-2023
 4. Komplet 4,05 kW solcelleanlæg - Majtilbud

  Komplet 4,05 kW solcelleanlæg - Majtilbud

  Solcelle, Bliv klar til sommerens sol - og høje el-priser. Her er et super anlæg med PhonoSolar All-Black Tier-1 solpaneler til absolut tilbudspris. Vores solcelleanlæg den perfekte løsning til at p

  32.000,00 kr.23-05-2023
 5. Solcelle, 1 stk. Solarworld sunmodule plus sw 265 mono black.
Pmax 265 W.
Voc 39 V.

Jeg ved desværr

  Solcelle, 1 stk. Solarworld sunmodule plus sw 265 mono black. Pmax 265 W. Voc 39 V. Jeg ved desværre ikke meget om det, da jeg ikke selv har haft det monteret. Men det virker som det skal. Det mangle

  500,00 kr.05-06-2023
 6. Solcelle anlæg

  Solcelle anlæg

  Solcelle, Komplet 6Kw anlæg med 30 Stk. Kerst 195 Wp paneler og to Stk. Fronius ig plus 3 Kw inverter. Ledninger og div. 9 år gammelt

  15.000,00 kr.02-06-2023

Relaterede artikler