Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel handler mest brugt
Livsstil

Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel handler mest brugt

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

I Midt- og Vestjylland er der allerflest mennesker på landsplan, der køber og sælger brugte ting. Det viser DBAs nye undersøgelse, Genbrugsindekset, som tager pulsen på danskernes genbrugsvaner. Én af de midt- og vestjyder, der elsker at handle med genbrugsting, er 29-årige Pernille Rosenkvist Laur fra Ikast.

Hvis du vil møde en vaskeægte supersælger og -køber, hvor skal du så tage hen? Et rigtigt godt bud vil være Midt- og Vestjylland.

Midt- og vestjyderne er nemlig dem, der på landsplan har handlet allermest med brugte sager det seneste år. Det viser DBAs årlige undersøgelse, kaldet Genbrugsindekset, som netop er udkommet. Her tager vi traditionen tro pulsen på danskernes genbrugsvaner.

Én af de supersælgere og -købere, du kan møde i det midt- og vestjyske, er 29-årige Pernille Rosenkvist Laur, der bor i Ikast med sin kæreste og deres lille søn.

- Jeg tror, vi er vant til at spare mere på pengene. Prisen på brugte ting er også en hel anden her, end hvis du køber fra en privatsælger fra storbyerne eller går ind i en genbrugsbutik i Aarhus eller København. Her kan du få mere for dine penge, når du køber brugt, siger Pernille.

Faktisk er der hele 86 procent fra Midt- og Vestjylland, der inden for det seneste år har købt og solgt en eller flere brugte sager, og det giver dem altså en flot førsteplads. Lige i hælene på dem kommer østjyderne med 83 procent. På sidstepladsen finder vi sønderjyderne med 68 procent.

Legetøj til salg på DBA:

 1. Bright Starts, Gåbil, rød Ford Mustang. Har aldrig været brugt eller samlet og er stadig i original

  Bright Starts, Gåbil, rød Ford Mustang. Har aldrig været brugt eller samlet og er stadig i original emballage. Nypris 1.500 KR.

  498,00 kr.21-06-2024
 2. musik/lyd, Den farverige Hape Rotating Music Box er ideel til nyfødte og opefter. Snurretoppen snurr

  musik/lyd, Den farverige Hape Rotating Music Box er ideel til nyfødte og opefter. Snurretoppen snurrer rundt, mens den spiller melodier. Mål ca.: 10,8 x 10,8 x 10,4 cm. Sender mod betaling af porto

  55,00 kr.21-06-2024
 3. aktivitetslegetøj, Ikke brugt særligt meget
Står som ny

Har selv givet 499 kr

  aktivitetslegetøj, Ikke brugt særligt meget Står som ny Har selv givet 499 kr

  150,00 kr.21-06-2024
 4. Byggeklodser, Baby Einstein, aktivitetslegetøj, Magnetiske byggeklodser. Lette for barnet at bruge.

  Byggeklodser, Baby Einstein, aktivitetslegetøj, Magnetiske byggeklodser. Lette for barnet at bruge. Stand: Som nye.

  125,00 kr.21-06-2024
 5. Cocomelon Klubhus - Babylegetøj Hos Coop

  Cocomelon Klubhus - Babylegetøj Hos Coop

  Cocomelon Klubhus - Babylegetøj Hos Coop, CoComelon, Cocomelon Klubhus - Babylegetøj Hos Coop, Er du klar til leg i Cocomelon klubhuset? Sjovt legesæt til alle små børn, der kender og elsker de søde C

  449,00 kr.08-10-2022
 6. Osmo Pizza Co. Starter Kit - Indlæringsværktøj - Eksperimenter & Fysikleg Hos...

  Osmo Pizza Co. Starter Kit - Indlæringsværktøj - Eksperimenter & Fysikleg Hos...

  Osmo Pizza Co. Starter Kit - Indlæringsværktøj - E, Osmo, Osmo Pizza Co. Starter Kit - Indlæringsværktøj - E, Åben din egen pizzarestaurant Bliv den helt store pizzakonge- eller dronning ved at lave p

  469,00 kr.07-10-2022

Der er over 125.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’legetøj’. Her finder du det billigste.


Derfor handler Pernille brugte ting

Mens de fleste måske stener på Facebook eller Instagram, samtidig med at fjernsynet kører i baggrunden, gennemscroller Pernille den ene genbrugsplatform igennem efter den anden. Hun kan nemlig ikke få nok af at jagte nye genbrugsfund.

- Jeg gør det primært for at spare penge, men også fordi jeg virkelig synes, det er sjovt. Jeg kigger ofte i genbrugsbutikker og på genbrugsportaler og ser, om der er noget, der frister. Jeg bruger meget tid på det. Det er næsten blevet en hobby, siger Pernille og fortsætter:

- Hvis jeg køber nye ting, er det oftest på ’sale’. Jeg har det dårligt med at gå ind i en butik og købe noget til fuld pris. Jeg synes faktisk næsten, det er dumt af dem, der ikke køber brugte ting, siger hun.

Pernille bruger mindst lige så lang tid på at sælge sine ting, som hun bruger på at jagte nyt genbrugsguld. Lige så snart der er noget, familien ikke bruger mere, sætter hun det til salg.

LÆS OGSÅ: Spar penge og pas på klimaet: Smukke kjoler til sommerens fester

Pernille har længe ønsket sig en Montanareol til familiens nybyggede hus. For at få fat på en af slagsen, satte hun et filter på, så hun fik en notifikation, når nogen satte en montanareol til salg, og det gav pote. Hun har givet 500 kroner for den brugte, orange Montanareol. Den koster typisk 4.000 kroner hos en forhandler.
Pernille har længe ønsket sig en Montanareol til familiens nybyggede hus. For at få fat på en af slagsen, satte hun et filter på, så hun fik en notifikation, når nogen satte en montanareol til salg, og det gav pote. Hun har givet 500 kroner for den brugte, orange Montanareol. Den koster typisk 4.000 kroner hos en forhandler.

Veninderne vil helst ikke købe disse ting brugt – det afholder ikke Pernille

Pernille køber alt lige fra brugte ting til boligen til tøj til sig selv. Hun har blandt andet købt en stor sofa, som hun gav 500 kroner for. Den var lidt nusset og plettet, men da hun havde givet den en omgang med sin damper og fnugshaver, var den så god som ny. Hvis hun forelsker sig i en kjole fra Stine Goya, tjekker hun også, om nogen sælger den brugt.

Midtjyden køber dog ikke kun brugte ting til sig selv. Faktisk har hun stort set ikke købt nye ting til sin søn, Luca, som er halvandet år gammel.

- Jeg synes, det er spild af penge at købe nyt tøj til ham, for han har hele tiden brug for noget nyt. Jeg synes også, alt til børn er blevet neutralt. Tøjet skal være sandfarvet, hvilket er upraktisk, og værelset skal være beige. Men Luca rakte ikke ud efter de Konges Sløjd-ting, han havde fået i gave. Han ville hellere lege med det tivoli-farvede brugte legetøj, vi havde købt til ham, fortæller Pernille.

Hjemme hos Pernille er det hende, der står for at finde, købe og sælge brugte ting. Faktisk er hverken Pernilles kæreste eller veninder så begejstret for brugte fund, som hun selv er. Men det afholder hende ikke fra at gøre en god genbrugshandel.

- Min kæreste synes, brugte ting er ulækre, men det er de jo ikke. Jeg vasker jo det hele. I begyndelsen grinte mine veninder også af, at jeg købte brugte ting til Luca, men jeg tror, det er vokset lidt på dem, selvom de helst ikke selv vil købe brugte ting til deres børn. Jeg fortæller altid, at jeg har købt det brugt, for jeg synes, det er sejt. De er dog ikke helt overbevist, siger Pernille og griner.

LÆS OGSÅ: Disse børnemøbler, legetøj og babyudstyr var der mest rift om på DBA 2021

Pernille er ikke så vild med beige-trenden på børneværelset. Derfor har Luca fået et blåt værelse med genbrugsseng og genbrugspuslebord fra Ikea, brugt Dublo og en brugt reol til at opbevare legetøjet i.
Pernille er ikke så vild med beige-trenden på børneværelset. Derfor har Luca fået et blåt værelse med genbrugsseng og genbrugspuslebord fra Ikea, brugt Dublo og en brugt reol til at opbevare legetøjet i.

Så meget tjener og sparer Pernille på genbrugssager

Pernille sparer massevis af penge, hver gang hun køber brugte ting til sig selv, hjemmet og sin søn. Senest har hun købt en gåbil til Luca for 100 kroner. Hos en forhandler skulle hun give 750 kroner for bilen.

Og det bedste ved det hele er, at hun om et par måneder kan sælge bilen videre og tage 100 kroner for den igen.

- Alt, hvad jeg har købt til Luca, er cirka gået i nul. Det seneste år har jeg tjent 23.000 kroner på at sælge hans 200 stykker tøj videre, og det er cirka også det, jeg har givet for det. Hvis jeg eksempelvis har givet 20 kroner for en bodystock, som han så bruger i tre måneder, så kan jeg snildt sælge den videre til 20 kroner, fortæller Pernille.

Pernille bruger det samme trick, når hun sælger sit eget tøj. Hun køber det nemlig ofte brugt, bruger det et par måneder og sælger det efterfølgende videre til cirka samme pris, som hun gav for det. Og det har i den grad også givet plus på kontoen. Siden 2019 har Pernille tjent knap 100.000 kroner på at sælge sit tøj videre, og det er lige præcis det, der motiverer hende.

- Jeg får et kick, når jeg ser, hvor meget jeg har sparet, siger hun.

Pernille med sin søn Luca. Det seneste år har Pernille solgt 200 stykker tøj, som var Lucas. Hun har i snit fået 40 kroner for hver del.
Pernille med sin søn Luca. Det seneste år har Pernille solgt 200 stykker tøj, som var Lucas. Hun har i snit fået 40 kroner for hver del.

Få Pernilles bedste genbrugstips

Pernille bruger en del tid på at sælge ting videre, men når hun kigger på sin bankkonto, er dét det hele værd.

Sådan har hun det også med de ting, hun køber brugt. For det tager tid at finde brugte ting af god kvalitet. Netop det at sætte tid af til at gå på genbrugsjagt er ét af Pernilles tips til dig, der gerne vil købe flere ting, som gemmer på en historie.

- Du skal sætte tid af til det, uanset om du går i genbrugsbutikker eller bruger genbrugsportaler. Det hele går lidt hurtigere, hvis du ved, hvad du går efter, og så kan du sætte filtre på hos eksempelvis DBA, så du får en besked, hvis de ting, du søger, bliver sat til salg, siger hun.

Ifølge Penille er der heller ingen grund til at være nervøs for at købe tøj, der er brugt af andre.

- Hvis det tøj, du finder, ikke fejler noget, kan du vaske det. Så er det så godt som nyt. Dit eget tøj bliver jo også beskidt, og det vasker du også. Du kan også vaske plastiklegetøj i et pudebetræk og rense en brugt sofa, hvis der nu er en lille plet på det, så det skal man ikke være så bange for, lyder det fra genbrugselskeren.

LÆS OGSÅ: X Factor-gruppe elsker brugt tøj

 

Pernille har givet 500 kroner for denne lækre flyder. Den havde lidt pletter, men dem fjernede hun bare med sin damper, og så var den så god som ny.
Pernille har givet 500 kroner for denne lækre flyder. Den havde lidt pletter, men dem fjernede hun bare med sin damper, og så var den så god som ny.

Midt- og Vestjylland har ikke altid haft første pladsen

Selvom krejlergenet muligvis ligger i mange midt- og vestjyders DNA, har borgerne i landsdelen ikke været dem, der har købt og solgt mest brugt de forgange år. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra de tidligere år.

I 2021, 2018 og 2017 var det faktisk sønderjyderne, der løb med førstepladsen. Dengang var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent, der handlede med brugte ting.

Men der er højt og flyve og langt at falde, og det er der også for sønderjyderne. De er nemlig gået direkte fra en førsteplads til en sidsteplads med 68 procent.

Sofaer til salg på DBA:

 1. Sidetable - Loungebord

  Sidetable - Loungebord

  Sidetable - Loungebord, Ukendt Brand, -, b: 40 l: 40 h: 45, Elegant Sidetable / Loungebord med et robust og indbydende design, som kombinerer naturlig æstetik med funktionalitet. Bordpladen er rund og

  995,00 kr.17-04-2024
 2. Sofabord, Illum Wikkelsøe, teaktræ, Smukt bord i rigtig god stand. Sælges kun fordi det ikke passer

  Sofabord, Illum Wikkelsøe, teaktræ, Smukt bord i rigtig god stand. Sælges kun fordi det ikke passer til sofaen.

  2.000,00 kr.21-06-2024
 3. Boggie Loungebord fra Softline

  Boggie Loungebord fra Softline

  Boggie Loungebord fra Softline, Softline, -, b: 45 l: 45 h: 55, Det lille satellitbord er meget nyttigt på hele kontoret. Boggies form gør det muligt at placere bordet over sidefladen på loungestole o

  895,00 kr.12-10-2023
 4. Sofabord

  Sofabord

  Sofabord, kirsebærtræ, b: 110 l: 110 h: 50, Lækkert sofabord velegnet til en hjørnesofa!

  1.200,00 kr.20-06-2024
 5. Haslev Sofabord KAN LEVERES

  Haslev Sofabord KAN LEVERES

  Sofabord, KAN LEVERES , kirsebærtræ, Fint velholdt sofabord fra Haslev Møbelfabrik, mit bedste bud er at det er kirsebær træ. Møblets mål er H 56 B 85 L 85 , bordets 2 plader måler 35 cm i længden. Så

  1.600,00 kr.24-05-2024
 6. Sofabord, Muuto, andet materiale, b: 35 h: 47, Muuto Halves sidebord er fremstillet af en unik kombi

  Sofabord, Muuto, andet materiale, b: 35 h: 47, Muuto Halves sidebord er fremstillet af en unik kombination af akryl og sten og er et skulpturelt displaybord, der passer til enhver indretning; ved side

  1.850,00 kr.19-06-2024

Der er omkring 150.000 sofaer til salg på DBA. Her finder du de billigste.
 

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

Stine Goya-tøj til salg på DBA:

 1. Andet, Kjole med lommer, Stine Goya, str. L, Næsten som ny, Rigtig lækker kjole med lommer af mærke

  Andet, Kjole med lommer, Stine Goya, str. L, Næsten som ny, Rigtig lækker kjole med lommer af mærket Stine Goya. Brugt få gange til bryllupsfesten, og er næsten som ny. Nypris var 1999,-

  900,00 kr.20-06-2024
 2. Anden kjole, Stine Goya , str. L, Armygrøn med prikker , Næsten som ny, Smuk Stine Goya Kelly kjol

  Anden kjole, Stine Goya , str. L, Armygrøn med prikker , Næsten som ny, Smuk Stine Goya Kelly kjole str. L. Købt secondhand, men aldrig brugt herefter.

  1.500,00 kr.20-06-2024
 3. Ballerinasko, str. 39, Stine Goya, brun, skind, Næsten som ny, Superlækre sko - helt igennem i sk

  Ballerinasko, str. 39, Stine Goya, brun, skind, Næsten som ny, Superlækre sko - helt igennem i skind - ikke brugt specielt meget Den indvendige længde er 24,5 cm, hælen er 2 cm høj, det bredeste s

  450,00 kr.20-06-2024
 4. Festkjole, Stine Goya, str. S, Lilla, Polyester, Ubrugt, Stine Goya kjole i modellen Jasmine (A-f

  Festkjole, Stine Goya, str. S, Lilla, Polyester, Ubrugt, Stine Goya kjole i modellen Jasmine (A-formet snit). Den er avendt en enkelt gang og fremstår som ny. Den er lavet i det smukkeste stof. Per

  750,00 kr.19-06-2024
 5. Shorts, Stine Goya, str. 36, Sort/Hvid, Viscose, God men brugt, Str xs.

  Shorts, Stine Goya, str. 36, Sort/Hvid, Viscose, God men brugt, Str xs.

  100,00 kr.19-06-2024
 6. Anden kjole, Stine Goya, str. S, Polyester, elastan , Næsten som ny, Skøn kjole. Kun brugt én gang

  Anden kjole, Stine Goya, str. S, Polyester, elastan , Næsten som ny, Skøn kjole. Kun brugt én gang. Nypris 1800,-

  700,00 kr.19-06-2024

Lige nu er der over 250 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Stine Goya’. Her finder du de billigste.

Hvis du gerne vil blive lige så god til at sælge ud af dine ting, som Pernille er, men stadig mangler nogle gode råd, skal du møde supersælgeren Maya. I artiklen her fortæller hun om sine bedste salg og deler samtidig ud af sine salgstricks.

Det er ikke så dumt endda at købe brugte ting til dine børn, og hvis du køber et helt bestemt Lego-sæt, kan du sikre, at dine børn får et godt voksenjob. Læs mere om det i denne artikel og se med i videoen herunder:

Relaterede artikler