Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst
Livsstil

Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Sønderjylland har i flere år huset Danmarks allerbedste genbrugshajer. Nu er landsdelen gået fra at være den, hvori flest danskere købte og solgte genbrug, til i dag, hvor det åbenbart er blandt sønderjyderne, færrest handler med genbrug. Det viser DBAs årlige undersøgelse, Genbrugsindekset.

”Højt at flyve. Dybt at falde”.

Sådan lyder et gammelt, dansk ordsprog. Et ordsprog, som vi passende kan sætte på sønderjyderne – i hvert fald når det handler om at købe og sælge brugte sager.

De seneste mange år har sønderjyderne nemlig været dem, der på landsplan var allermest flittige til at genbruge. Nu er de gået direkte fra en flot førsteplads til at rode rundt helt nede på sidstepladsen.

Det viser DBAs spritnye undersøgelse, Genbrugsindekset, hvor vi traditionen tro tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

I 2021, 2018 og 2017 var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent af sønderjyderne, der handlede med brugte ting, og det gav dem altså førstepladsen.

De seneste år er danskerne blevet bedre til at genbruge, og sønderjyderne har tilsyneladende ikke kunne følge med. De er endt på en sidsteplads med 68 procent.

Spiseborde til salg på DBA:

 1. Spisebord, Træ, Jysk, b: 76 l: 120, Helt ny. Kun skruet sammen og ad igen. Mit værelse er for småt o

  Spisebord, Træ, Jysk, b: 76 l: 120, Helt ny. Kun skruet sammen og ad igen. Mit værelse er for småt og jeg skal flytte. Nypris 850 kr.

  300,00 kr.21-05-2024
 2. Spisebord i bøgetræ i cirkulær form med patina

  Spisebord i bøgetræ i cirkulær form med patina

  Spisebord, Bøgetræ, Dansk design - KD Kontorcenter?, b: 108 l: 108, Spisebord i delvis fineret bøgetræ af ukendt producent! Ved synet af dette spisebord ledes tankerne dog hurtigt i retning af design

  1.500,00 kr.21-01-2024
 3. Rundt spisebord

  Rundt spisebord

  Spisebord, Massiv bøg, b: 110 l: 110, Lækker rundt spisebord i massiv bøgetræ med plade udtræk, to tillægsplader. H. 74 cm. Tillægsplader 40 cm. Spisebord med plade totallængde 190 cm. Fremstår i supe

  3.500,00 kr.10-09-2023
 4. Spisebord, Massivt fyrretræ , Skandinavisk , b: 120 l: 120, Dejligt bord i rigtig god stand. Mål : 1

  Spisebord, Massivt fyrretræ , Skandinavisk , b: 120 l: 120, Dejligt bord i rigtig god stand. Mål : 120 i diameter, 1 tillægsplade 40 cm. Dvs med tillægsplade 160 cm) men der mulighed for at sætte end

  2.700,00 kr.21-05-2024
 5. Spisebord, Oak, Bolia, b: 100 l: 100, Really good round dining table from Bolia

  Spisebord, Oak, Bolia, b: 100 l: 100, Really good round dining table from Bolia

  2.500,00 kr.21-05-2024
 6. Spisebord, Træ, Ilva, b: 90 l: 90, Haslev - Symphony 86 m/udtræk og metalben.
Kan blive op til 186 i

  Spisebord, Træ, Ilva, b: 90 l: 90, Haslev - Symphony 86 m/udtræk og metalben. Kan blive op til 186 i længden. Bordet har kun været brugt i 1 års tid og er i fin stand. Farven er mørke grå og benene

  9.999,00 kr.21-05-2024

På landsplan handler vi mest med brugte ting til boligen. Hvis du mangler et spisebord, kan du lige nu vælge imellem knap 10.000 spiseborde på DBA. Find de billigste her.

Sådan ser det ud i resten af Danmark

Midt- og vestjyderne samt østjyderne er mest vilde med at genbruge. De seneste 12 måneder har hele 86 procent af midt- og vestjyderne og 83 procent af østjyderne købt eller solgt brugte varer.

I Nordjylland har 76 procent af borgerne handlet med genbrug. Herefter finder vi Hovedstaden og Bornholmerne på listen, som består af 75 procent, der har handlet med brugt de seneste 12 måneder.

Mere sløjt står det til i Nordsjælland, på Fyn og i Sønderjylland.

Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.
Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.

Sønderjyden Annette er med på genbrugsbølgen

Selvom sønderjyderne er de mindst flittige til at sælge og købe brugte sager, er der heldigvis stadig hele 68 procent, som genbruger.

Én af dem er 51-årige Annette Louise Thomsen fra Augustenborg ved Sønderborg. Hun har altid haft en forkærlighed for brugte og gamle ting, og hun køber alt fra tøj og sko til møbler og vaser brugte.

- Jeg tror, det kommer fra min barndom. Jeg var altid med min far på lossepladsen, og så gik jeg over og kiggede i containerne for at se, om der var nogle gode ting. Jeg har fundet rigtig mange ting til mit værelse, som andre havde smidt ud. Min søster er også vild med at genbruge. Det er en fælles passion, vi har, fortæller Annette.

LÆS OGSÅ: Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.
Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.

”Vi sønderjyder er mere tilbageholdene”

De seneste fem år har Annette solgt og købt massevis af brugte ting her på DBA. For to år siden havde hun også en retrobutik i Sønderborg. Den har hun stadig, men nu fungerer den kun som webshop.

- Da jeg havde butikken, oplevede jeg, at turister fra de store byer som Aarhus, Odense og København shoppede helt amok, når de kom i butikken, men Sønderjyderne var lidt mere tilbageholdene. Især i forhold til at købe vintagekjoler. Det er en trend i storbyerne, og ingen vil kommentere på, hvis man gik i en gul kjole med lilla prikker fra 40’erne og en hat fra 50’erne i København, men det kan man ikke gå med i Sønderborg uden folk snakker, fortæller Annette.

Selvom Annette har en webshop og en Instagram-profil, hvor hun sælger brugte ting, sælger hun også sine ting her på DBA. Du kan se hendes profil, og de ting hun har til salg her. På DBA har Annette flere gange oplevet, at sønderjyderne kan være tilbageholdene med at købe ting, der er brugt af andre.

- Sønderjyder er mistænksomme og bange for at blive snydt. Sjællænderne køber bare, og de tænker heller ikke på, om det er dyrt i fragt. Jeg tror, sønderjyderne er lidt mere langsomme på alle punkter, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.
Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.

Her er Annettes bud på, hvorfor sønderjyderne er gået fra en første- til en sidsteplads

Fordi Annette netop tror, at sønderjyderne typisk er lidt for påpasselige med at købe og sælge brugte ting, overrasker det hende, at sønderjyderne i flere år har været Danmarksmestre i at handle med brugte ting.

- Kan det mon have noget med corona at gøre? Jeg kender nogen, som ikke ville røre ved brugte ting, da der var corona, fordi de var nervøse for at blive smittet. Sådan tænkte jeg også, men jeg kan ikke lade værd med at købe brugte ting. Men da corona var på sit højeste, sprittede jeg også de brugte ting af, som jeg havde købt, fortæller Annette.

Hvis sønderjyderne skal vende skuden og fremadrettet ikke være Danmarks dårligste til at handle med brugte ting, mener Annette, at den sønderjyske befolkning skal tage det mere afslappet, når de shopper og sælger genbrug.

- Du skal være afslappet omkring det. Dine billeder behøver ikke være helt perfekte, og det er ikke besværligt at sælge – heller ikke selvom du skal sende en pakke. I stedet for at smide dine ting ud, synes jeg, du skulle få sat dem til salg. 20 kroner her og 20 kroner der bliver også til noget, siger Annette og fortsætter:

- Jeg kender også mange, som ikke vil købe brugt tøj. Jeg forstår det ikke. Det er jo mega miljøvenligt. Alt det tøj og alle de sko, jeg har modtaget, har været pæne. Der er aldrig huller eller noget. Stol på folk og vær ikke mistroisk. Du skal nok få dine penge eller den ting, du har købt, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Unge slår genbrugsrekorder på stribe

Annette er også helt vild med vintagetæpper.
Annette er også helt vild med vintagetæpper.

Disse brugte ting har sønderjyderne mest købt og solgt

Annette sælger alt fra vaser til porcelænsstel på sin DBA-profil. På den måde passer kun godt ind i den sønderjyske statistik. Det er nemlig lige netop ting til boligen, sønderjyderne har købt og solgt allermest de seneste 12 måneder.

Der er hele 37 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt ting fra denne kategori. Det næstmest populære at købe og sælge brugt i Sønderjylland er tøj.

Der er 29 procent, der har købt eller solgt tøj, mens der er 26 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt møbler og lamper.

Havemøbler til salg på DBA:

 1. Havebord, Havebord grøn 
81x131 cm
Højde 70 cm
100kr

4 hvide næsten nye havestole 
125kr
Samlet 200

  Havebord, Havebord grøn 81x131 cm Højde 70 cm 100kr 4 hvide næsten nye havestole 125kr Samlet 200kr Hyndebox Mål: længde 120 cm Bredde 46cm Højde: 60cm Er ikke så pæn at se på men helt tæt 100

  100,00 kr.22-05-2024
 2. Cinas. Daybed - Rio.

  Cinas. Daybed - Rio.

  Cinas. Daybed - Rio., LotID: 6349621 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Cinas. Daybed. udført af antracit aluminium med hynder samt flip-ryg. Flytbare sider. Mål. 194x80x95

  3.600,00 kr.28-09-2023
 3. vidaXL loungesæt til haven 6 dele med cremehvide hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 6 dele med cremehvide hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 6 dele med cremehvide h, Nyd en kop kaffe eller te i det gode vejr i dit uderum med dette elegante loungesæt i bambus til haven. Slidstærkt materiale: Bambus er kendt for si

  4.055,00 kr.06-04-2023
 4. vidaXL loungesæt til haven 12 dele med grønne hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 12 dele med grønne hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 12 dele med grønne hynd, Nyd en kop kaffe eller te i det gode vejr i dit uderum med dette elegante loungesæt i bambus til haven. Slidstærkt materiale: Bambus er kendt for si

  6.359,00 kr.06-04-2023
 5. vidaXL loungesæt til haven 7 dele med lysegrå hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 7 dele med lysegrå hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 7 dele med lysegrå hynd, Nyd en kop kaffe eller te i det gode vejr i dit uderum med dette elegante loungesæt i bambus til haven. Slidstærkt materiale: Bambus er kendt for si

  4.750,00 kr.06-04-2023
 6. vidaXL loungesæt til haven 6 dele med mørkegrå hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 6 dele med mørkegrå hynder bambus

  vidaXL loungesæt til haven 6 dele med mørkegrå hyn, Nyd en kop kaffe eller te i det gode vejr i dit uderum med dette elegante loungesæt i bambus til haven. Slidstærkt materiale: Bambus er kendt for si

  4.123,00 kr.06-04-2023

Nogle af de bedste fortjenester Annette har lavet, har været på havemøbler. Hun har eksempelvis købt havemøbler for kun 50 kroner og solgt dem videre for 1.000 kroner. Lige nu er der over 35.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’havemøbler’. Her finder du de billigste havemøbler.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her. 

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Glas til salg på DBA:

 1. Glas, Lysestage høj og i mat glas, Fyrfadslysestage eller lille bloklys, 
Fyrfadslysestage 25 cm høj

  Glas, Lysestage høj og i mat glas, Fyrfadslysestage eller lille bloklys, Fyrfadslysestage 25 cm høj glas lysestage med mat lystop og klar fod, sælges uden ridser og skår. Kan stilles i en blomsterdek

  40,00 kr.22-05-2024
 2. Glas, Lysestager eller æggebæger i glas, 4 Orange & 6 Grå, 
4 stk ens formet og farvet lysestager i

  Glas, Lysestager eller æggebæger i glas, 4 Orange & 6 Grå, 4 stk ens formet og farvet lysestager i massivt glas. De er Orange gule - klar overflade og mat på siderne og bunden. Meget massive. De mål

  25,00 kr.22-05-2024
 3. Holmegaard 

Egholm eller Viol fad på lav fod

  Holmegaard Egholm eller Viol fad på lav fod

  Glas, Holmegaard Egholm eller Viol fad på lav fod, Holmegaard Egholm eller Viol fad på lav fod, Holmegaard Viol eller Egholm fad på lav fod. Det er udført i klart samt røgfarvet glas. Begge ser

  675,00 kr.20-11-2021
 4. Holmegaard

Stor Smoke salatskål af Per Lütken 1958

  Holmegaard Stor Smoke salatskål af Per Lütken 1958

  Glas, Holmegaard Stor Smoke salatskål af Per Lütken 195, Holmegaard Stor Smoke salatskål af Per Lütken 195, Holmegaard, stor salatskål i farven smoke af Per Lütken. Fuldt signeret og med årstal 195

  675,00 kr.20-11-2021
 5. Georg Jensen 

Fire glasbakker med druer fra 1933-1944

  Georg Jensen Fire glasbakker med druer fra 1933-1944

  Glas, Georg Jensen Fire glasbakker med druer fra 1933-, Georg Jensen Fire glasbakker med druer fra 1933-, Georg Jensen Sterlingsølv, sæt på fire glasbakker dekoreret med druer. Dessinnummer 193A.

  3.900,00 kr.20-11-2021
 6. Dagmar

Glasbakke 9 cm.

  Dagmar Glasbakke 9 cm.

  Glas, Dagmar Glasbakke 9 cm., Dagmar Glasbakke 9 cm., Royal Copenhagen Dagmar glasbakke / lille asiet. Bemærk at denne vare kun er på vores lager. Vi sender gerne og ring eller skriv, hvis du vil s

  75,00 kr.20-11-2021

Er du ligesom Annette også helt vild med brugte glas? Lige nu er der mere end 183.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Glas’. 873 af dem er vandglas, mens 2.454 af annoncerne i skrivende stund indeholder vinglas.

Hvis du gerne vil blive bedre til at sælge ud af dine ting, bør du læse med i artiklen her, hvor supersælgeren Maya fortæller om sine bedste salg og deler ud af sine salgstricks.

Hvis du vil blive bedre til at upcycle dine nuværende ting eller dine genbrugsfund, kan du lade dig inspirere af DBAs gør-det-selv-ekspert Camilla Nordvig Kjærbye. I denne artikel fortæller hun, hvordan du kan forvandle en gammel dør til et charmerende bord. I artiklen serverer vi dig blandt andet hendes indkøbsliste, mens du i videoen herunder kan se det færdige resultat

Relaterede artikler