På besøg hos genbrugselskeren, Dorthe
Bolig

På besøg hos genbrugselskeren, Dorthe

Julie Schoen
Julie Schoen

Dorthe er rigtig god til at finde finurlige, flotte møbler til hjemmet i Hørsholm, og lige nu er hun på jagt efter en genbrugsting til boligen, som du helt sikkert ikke ville kunne gætte: Hun håber, at der snart er nogle, der sælger ud af deres forlystelsespark. Dorthe har nemlig kig på en ting, som normalt figurerer på en karrusel. Hvilken ting det er, kan du få svar på i artiklen.

Der går lidt en fortælling om, at svigermor kan være svær at holde ud, og det samme siger man om de gaver, hun giver sine svigerdøtre. Men de gaver, som 45-årige Dorthe har fået skænket af sin svigermor, er hun derimod meget glad for – og det også, ”selvom” de er brugte. Faktisk er det ofte dét, der gør svigermors gaver ekstra gode.

Her kan du møde Dorthe Margaretha van Wylich Neuert, der elsker genbrugsfund. Uanset, om hun selv finder dem eller får dem skænket i gave. Dorthe har indrettet hjemmet i Hørsholm med de fineste genbrugsmøbler, og her i artiklen fortæller hun om, hvorfor hun især er glad for at købe ting af træ, læder og jern fra brugtmarkedet.

Du kan også blive klogere på, hvilket møbel fra hjemmet, Dorthe selv er mest glad for – det er faktisk også det møbel, som høster flest roser fra venner og familien.

Her kan du se Dorthes gule Tolix-stole, som er fundet på DBA
Her kan du se Dorthes gule Tolix-stole, som er fundet på DBA

Hvilken af jeres genbrugsfund er du mest glad for?

Jeg er rigtig glad for vores gule Tolix-stole, som vi fandt på DBA. De er super flotte samtidig med, at de er patinerede på den helt rigtige måde.
  

Hvad siger dine venner og familie til dine konkrete fund?

Vi har fået ret mange kommentarer på vores Toni-messingarmaturer på badeværelset, som er købt brugt på DBA. Men den ting i hjemmet, der løber med mest opmærksomhed fra venner, er vores gule Tolix-stole.

Tolix-stole på DBA:

 1. Spisebordsstol, Jern, Tolix, 4 Tolix stole med fed patina sælges samlet. Der er lidt rust, men det g

  Spisebordsstol, Jern, Tolix, 4 Tolix stole med fed patina sælges samlet. Der er lidt rust, men det giver kun et råt look. Skal hentes på Amager

  3.000,00 kr.05-06-2024
 2. Spisebordsstol, Stål, Tolix, Sælger meget fine Tolix stole til enten spisebord eller skrivebord. Pri

  Spisebordsstol, Stål, Tolix, Sælger meget fine Tolix stole til enten spisebord eller skrivebord. Prisen er pr styk: 1 for 800kr, 2 for 1500kr.

  800,00 kr.03-06-2024
 3. Spisebordsstol, TOLIX, metal, industri stole
Der er 4 stk. i farven: Champagne 
Der er 2 stk. i farv

  Spisebordsstol, TOLIX, metal, industri stole Der er 4 stk. i farven: Champagne Der er 2 stk. i farven: Sort/guld De kan sables, kombineres med andre TOLIX stole og er super flotte i designet. Stole

  2.400,00 kr.01-06-2024
 4. Spisebordsstol, Stål, Tolix, 4 originale Tolix stole ( Chaise A ) i galvaniseret stål. Kan bruges in

  Spisebordsstol, Stål, Tolix, 4 originale Tolix stole ( Chaise A ) i galvaniseret stål. Kan bruges inde som spisebordsstole eller ude som havestole. Disse har udelukkende været brugt inde. Nypris i

  2.000,00 kr.25-05-2024
 5. Spisebordsstol, Galvaniseret stål, Tolix, 2 stk vintage 56A stole fra franske Tolix sælges. Kan stab

  Spisebordsstol, Galvaniseret stål, Tolix, 2 stk vintage 56A stole fra franske Tolix sælges. Kan stables og har beskyttende gummifødder mod skader på gulvet. En robust og hårdfør stol der kun bliver sm

  1.800,00 kr.18-05-2024
 6. Tolix stole - gamle fra ca 1940'erne

  Tolix stole - gamle fra ca 1940'erne

  Spisebordsstol, Metal, Tolix model A, 4 stk Tolix model A designet af Xavier Pauchard i 1934. Disse stole er specielle med CFM stemplet på ryggen. CFM står for Compagnie Frencaise des Metaux - en virk

  2.400,00 kr.01-01-2024

Klik her og find Tolix-stole ligesom Dorthes, blot i andre farver.
  

Leder du lige for tiden efter et specifikt genbrugsfund?

Min mand og jeg leder efter en kæmpe træhest til vores stue. Vi forstiller os, at det skal være en gammel træhest fra en karrusel eller lignende, hvor farverne er falmede. Det er ikke sådan een, man kan planlægge at købe – den dukker op, når den dukker op. Og det er også det, der er det sjove ved det.

Bonusinfomation:
Vidste du, at du kan sætte DBA til at kigge efter bestemte ting for dig? Leder du for eksempel efter en farverig hest, fra en gammel karrussel, kan du taste den søgning ind på DBA og fortælle DBA-systemet, at du ønsker at få en mail og/eller sms, hvor gang en annonce, der har disse to søgeord (’karrussel’ og ’hest’) i sig, bliver oprettet på DBA. Det kalder vi for DBAs annonceagent.

Du kan læse mere om DBAs annonceagent i artiklen, her.
  

Giver du second hand-gaver?

Min mand og jeg giver altid hinanden second- gaver til jul. Vores budget er 500 kroner, og vi går meget op i at holde det.
Julegaven til min mand sidste år var et par Ralph Lauren-chinos og en baseball trøje.

Generelt synes jeg, vi er gode til at finde second hand-ting til hinanden. Det kræver noget mere at finde gaven, men til gengæld er den meget sjovere at give. 

SE OGSÅ: Gør det selv: Sådan holder I styr på familiens nøgler med lidt Duplo 

Billedet viser det messingarmaturer fra mærket Toni, som Dorthe har fundet brugt, og som hun er meget glad for
Billedet viser det messingarmaturer fra mærket Toni, som Dorthe har fundet brugt, og som hun er meget glad for

Modtager du second hand-gaver?

Jeg får second hand-julegaver fra min mand. Sidste år var julegaven en vintage læderjakke fra Benedicte Utzon.

Jeg får også altid second hand-gaver af min svigermor, som er en vaskeægte second hand-ekspert. Hun har givet mange fine gaver gennem tiden. Blandt andet to flotte porcelænslamper, keramik og en masse tøj.
Hun kom også engang forbi vores sommerhus med en stor, rød sofa, som hun havde fundet på vejen, men det var alligevel lidt for friskt til os, så den fik hun med retur igen – haha.

Som udgangspunkt har jeg det rigtig godt med at modtage seond hand-gaver. Ofte er det noget, giveren er ’faldet over’, som har fået vedkommende til at tænke på én. Og det er i sig selv en fin ting. Omvendt er jeg rimelig usentimental, hvis jeg kan mærke, at jeg ikke får tingen brugt. Så forærer jeg enten tingen tilbage til giveren eller giver den videre til én, der kan bruge den.

Denne porcelænslampe er skænket af svigermor. Den havde svigermor fundet brugt og givet i gave til Dorthe. Den ”lyser hendes liv op” hver dag
Denne porcelænslampe er skænket af svigermor. Den havde svigermor fundet brugt og givet i gave til Dorthe. Den ”lyser hendes liv op” hver dag

Porcelænslamper til salg på DBA lige nu:

 1. Anden bordlampe, Søholm, 2 stk bordlamper fra Søholm i hvid porcelæn med guldkant. Sælges samlet ell

  Anden bordlampe, Søholm, 2 stk bordlamper fra Søholm i hvid porcelæn med guldkant. Sælges samlet eller hver for sig, 100 kr pr stk

  100,00 kr.14-06-2024
 2. Anden bordlampe, Antik bordlampe i porcelæn med messingfod samt stor hvid skærm

  Anden bordlampe, Antik bordlampe i porcelæn med messingfod samt stor hvid skærm

  300,00 kr.14-06-2024
 3. Anden bordlampe, Bordlampe i porcelæn med sølv lignende top og bund. Højde incl skærm 56cm med pære.

  Anden bordlampe, Bordlampe i porcelæn med sølv lignende top og bund. Højde incl skærm 56cm med pære.

  75,00 kr.13-06-2024
 4. Anden bordlampe, Bordlampe i håndmalet porcelæn, højde 30cm uden skærm. Kan sendes mod betaling af f

  Anden bordlampe, Bordlampe i håndmalet porcelæn, højde 30cm uden skærm. Kan sendes mod betaling af fragt.

  50,00 kr.13-06-2024
 5. Kinesisk lignende lampe i porcelæn

  Kinesisk lignende lampe i porcelæn

  Bordlamper, Kinesisk lignende lampe i porcelæn, stående på træfod. H 37 cm inkl. pære. Flot og velholdt, virker.

  250,00 kr.17-01-2024
 6. Anden bordlampe, forskellige lamper

Billede 2
sølvfarvet lampe 100kr
vinterdepression lampe 285kr

  Anden bordlampe, forskellige lamper Billede 2 sølvfarvet lampe 100kr vinterdepression lampe 285kr Billede 3 lampe 1 sælges for 125kr lampe 2 sælges for 100kr lampe 3 sælges for 70kr lampe 4 150kr B

  50,00 kr.13-06-2024

I skrivende stund kan du finde 352 lamper af porcelæn på DBA. 188 af dem koster mindre end 200 kroner.
  

Hvor mange ting i dit hjem er genbrug?

Jeg vil tro, at cirka 50 procent i vores hjem er genbrug. I vores sommerhus er vi nok oppe på 80 procent. I sommerhuset er alt genbrug bortset fra sofaer og senge.

Jeg vil tro, at jeg køber halvdelen af mit tøj og halvdelen af vores interiør brugt. Som oftest er der noget smukt ved, at især møbler er patinerede. Det forudsætter selvfølgelig, at tingen som udgangspunkt er lavet i god kvalitet. Mange ting i træ, læder og jern bliver - efter min mening – kun smukkere med tiden.
   

Er der noget genbrug, du aldrig kunne finde på at købe?

Madrasser.

SE OGSÅ: DBAs dyreste: Kostume

Dorthes skab indeholder mange keramik-fund, hun har gjort sig på brugtmarkedet. ’Det er svært at sige, hvor ofte jeg køber genbrug, da jeg aldrig på forhånd ved, hvornår det rigtige genbrugskøb dukker op. Generelt er jeg meget glad for at købe ting brugt’, fortæller Dorthe
Dorthes skab indeholder mange keramik-fund, hun har gjort sig på brugtmarkedet. ’Det er svært at sige, hvor ofte jeg køber genbrug, da jeg aldrig på forhånd ved, hvornår det rigtige genbrugskøb dukker op. Generelt er jeg meget glad for at købe ting brugt’, fortæller Dorthe

Hvorfor køber du genbrug?

Jeg synes ofte, at især brugte træmøbler er pænere end helt nye. Vi bor i en ejendom fra 1775 med skæve lofter, udskårne paneler og et smukt, gammelt gulv, så møblerne skal også passe til dette.

Når det er sagt, giver det også rigtig meget mening for mig at købe noget, som allerede er lavet, så der ikke bliver brugt flere unødige ressourcer end højst nødvendigt. Sidstnævnte gør sig i den grad også gældende i forhold til tøj, hvis produktionsmængder er en markant miljømæssig udfordring.

Ligesom et flot, udført møbel, håber jeg også, at tøj i langt højere grad kan gå hen og blive noget, der kan gå i arv i flere generationer. Jeg køber selv cirka 50 procent af mit tøj brugt, og resten køber jeg nyt fra mit ynglings brand, ’Anine Bing’.

Anine Bing til salg på DBA:

 1. Sandaler, str. 37,5, Anine bing, Sort, Læder, God men brugt, Købte dem på Trendsales og modtog i

  Sandaler, str. 37,5, Anine bing, Sort, Læder, God men brugt, Købte dem på Trendsales og modtog i sidste uge, desværre er de meget store i str, de er en 37 men vil nok mene de er 37,5 måske 38. De

  400,00 kr.13-05-2024
 2. Støvletter, str. 36, ANINE BING, Sort, Læder, God men brugt

  Støvletter, str. 36, ANINE BING, Sort, Læder, God men brugt

  750,00 kr.01-02-2024
 3. Støvletter, str. 38, ANINE BING, Hvid, Læder, Ubrugt, PENNY BOOTS, White.
Meget Flotte ægte ANINE

  Støvletter, str. 38, ANINE BING, Hvid, Læder, Ubrugt, PENNY BOOTS, White. Meget Flotte ægte ANINE BING Boots sælges halv pris. Vejl. Nypris 4.000,- Kan sendes 45,- eller evt. leveres Storkøbenhavn

  2.500,00 kr.17-12-2020

Klik her og se de sko og det tøj, du lige nu kan købe fra brandet ’Anine Bing’.
  

Hvad siger din omgangskreds til dit forhold til genbrug

Jeg tror ikke umiddelbart, at vores venner og familie tænker så meget over, at vi køber genbrugsmøbler og ting. Vi får derimod tit at vide, at der er hyggeligt hos os, hvilket jeg tager som et godt tegn.
  

Hvor leder du efter genbrug?

Når jeg leder efter genbrug, foregår det som regel på DBA, Lauritz, Røde Kors, Vintage_market, Wasteland, loppemarkeder, Wiingaard boheme Interieur eller Luberon. Sidstnævnte har et stort udvalg af fransk vintage, gamle træmøbler og håndsmediet jernmøbler, som jeg er ret vild med.

SE OGSÅ: Video: Sådan fjerner du stearinpletter

Dette vintage kagefad har svigermor foræret i gave til Dorthe. Et fad, Dorthe er glad for. Det er dog langt fra den eneste second hand-gave, Dorthe har modtaget. Det kan du læse om længere oppe i artiklen
Dette vintage kagefad har svigermor foræret i gave til Dorthe. Et fad, Dorthe er glad for. Det er dog langt fra den eneste second hand-gave, Dorthe har modtaget. Det kan du læse om længere oppe i artiklen
Elsker du også genbrug?
Hvis du har indrettet dit hjem med flere genbrugsfund, og du er frisk på at vise billeder af - og fortælle om – dit hjem, så skriv til os på Julie.schoen@schibsted.com. Så kan det være, det er dit hjem, vi bringer en artikel om næste gang. Skriv gerne i mailen, hvis du også er frisk på, at vi kommer hjem til dig og filmer en lille video med dig og dit hjem.
Porcelænslamperne fra svigermor hænger over spisebordet
Porcelænslamperne fra svigermor hænger over spisebordet

Dorthe er langt fra den eneste genbrugselsker, som DBA Guide har besøgt. Du kan blandt andet komme med hjem til Freja, der viser, hvordan hun med gamle bondevinduer har lavet en skillevæg i sin Nørrebro-lejlighed. En skillevæg, der tillader lyset at komme ind i rum nummer to.

Karina er en anden genbrugselsker, der faktisk er blevet lidt for glad for genbrug. Det synes hendes familie i hvert fald. Du kan jo se efter her, om du er enig med familien i, at der er for mange genbrugsfund i hjemmet. Et hjem, Karina især har udstyret med en masse kurveflet, fordi hun elsker kurveflet.

Du kan også entrere Pias smukke vintagehjem, hvor du kan se, hvordan et grønt gulv kan give et smukt pift til hjemmet. Pia er blevet uvenner med sin støvsuger, fordi den har ødelagt et af hendes yndlingsfund. Hvilket det var, og hvad hun gav for det, kan du læse om i artiklen, her.

En anden genbrugselsker, man skulle tænke var uvenner med støvstugeren, er Sara fra Aarhus. I hvert fald har hun utrolig mange ting i hjemmet – pynteting, som sikkert må tage en krig at støve af og støvsuge ved siden af. Men Sara holder det pænt, og du kan selv se efter i videoen herunder:

Bliv klogere på Saras indretning i artiklen, her.

Relaterede artikler