Drømmer du om at kunne trylle kedeligt korn om til spændende humle? Så er det nu, du skal have pengepungen frem. Henning har nemlig sat sit hjemmebyggede bryganlæg til salg på DBA. Et anlæg, der er praktisk og fuldstændig gennemtænkt! Se selv i videoen ovenfor.
Opdatering: Hennings hjemmelavede bryganlæg er blevet solgt.
Når du giver din kæreste en middag på en italiensk restaurant, regner du nok ikke med, at kæresten går direkte hjem og begynder at bygge sig sin egen pizzaovn. Men det var nærmest den situation, der opstod for Henning Funder og hans kone. Blot med øl.
65-årige Henning havde fået et gavekort til et brygningskursus i gave af konen, og nogle uger senere var Henning i fuld gang med at bygge sig sit eget bryganlæg.
- Hun havde nok ikke regnet med det, fortæller en smilende Henning, der bor på Limfjordsøen, Fur.
Men selvom det ikke lige lå i planerne, at Henning skulle bygge og brygge deres egen øl på eget, hjemmelavet bryganlæg, har han og konen været utrolig glade for den væske, der kom ud af det projekt.
I artiklen herunder kan du få mere viden om Hennings vidunderlige anlæg, som i dag er solgt og dermed har fået en ny, ølglad ejermand. Opskriften på, hvordan du laver din egen øl på sådan et anlæg eller et lignende bryganlæg, kan du finde, her.
Kager, aftensmaden og brød. Det er ofte ting som disse, vi er vant til at få serveret hjemmelavet. Men det er ikke særlig tit, man støder på folk, der brygger deres egen øl. Og selvom Henning ikke har øl i blodet og humle i familien, lå det alligevel lidt i kortene, at han en dag ville bygge sig et maskineri, der kan producere den skummende væske.
Henning er nemlig uddannet smed og har i mange år arbejdet med at etablere industrimaskiner. De seneste 30 år har han dog arbejdet som produktionsleder i et job, der som sådan ikke krævede hans smederfaring. Måske derfor lokkede det ekstra meget at få gang i ”smedkundskaberne” hjemme i garagen.
Hennings bryganlæg er helt særligt, fordi han selv har bygget det, og derfor har han kunne tilføje elementer, der gør det væsentlig lettere at brygge øllen:
For eksempel kan alle tre kæmpe-gryder hejses op og ned ved blot at trykke på én knap, og så kan de dreje ind over hinanden, og de kan tiltes, så de vender bunden i vejret. Disse to funktioner er brugbare, de gange væsken skal siges fra kornene eller humlen. Eller når gryderne skal rengøres. Du kan hurtigt ende med at få rigtig ondt i ryggen, hvis du ”manuelt” skal løfte de mange liter øl og hælde det ned i en sigtegryde. Især, hvis du som Henning brygger 85 liter øl ad gangen.
Hvordan Henning trin for trin brygger øl, kan du læse dig klogere på i artiklen, her eller se mere til i videoen øverst i artiklen.
Se alle de bryganlæg, du kan købe på DBA, her.
Man ved, man har klaret det godt i skolen, når læreren giver én karakteren 12. Men selvom der på det brygkursus, der startede hele ideén hos Henning, ikke blev givet karakterer, kan han på ingen måde i dag være i tvivl om, at han har klaret håndværket til UG:
For den lærer, der underviste Henning og de andre kursister i brygning for 11 år siden, slår i dag et smut forbi Hennings garage og bryganlæg, når han har nye folk på kursus. Sådan kan nye kursister erfare, hvordan man kan gå hjem og tage ”lektierne” til nye højder.
- Jeg kan lave 85 liter øl her, to gange dagligt. Men så mange liter øl kan jeg ikke drikke, forklarer Henning.
Når øllen er brygget er han og konen dog flittige til at tømme fustagerne:
Klik her for at se alt det hvede, du kan købe på DBA.
- Vi er glade for øl, siger Henning, der ikke lægger skjul på, at øl har fået en særlig plads i hans hjerte.
Han sælger ikke sit hjemmekonstruerede mikrobryggeri, fordi han er træt af smagen. Bestemt ikke. Og duften af øl, der bliver brygget har da også spredt sig til det meste af nabolaget. På Øen Fur, hvor Henning og konen har til huse, bor der 780 indbyggere, og de fleste af dem ved godt, at hos Henning kan man få hjemmebrygget øl.
- Det er jo ikke sådan, at jeg bringer ud eller sælger det til folk. Men hvis mine venner kommer forbi, giver jeg da naturligvis en øl, smiler Henning, der ikke kun har bygget et anlæg til at brygge øl – han har også skabt sig et barhjørne, der emmer af mand, bodega og alkohol.
- Hvis man har et bryggeri, skal man da også have sig en bar, siger Henning.
SE OGSÅ: VIDEO: Unikt på DBA – Martin har sat sin eksterne vinkælder til salg
Han har selv bygget det, brugt timer på at udtænke løsningerne, og så har han høstet 10 gode år med humle til ganen. Hvad pokker kan få en mand som Henning til at sætte sit unikke bryganlæg til salg? - spørger du nok.
Vi stillede netop det spørgsmål til Henning:
- Jeg har sat anlægget til salg, fordi jeg ikke føler, jeg har tid til at brygge øl mere. Jeg er gået på efterløn, og så går dagene bare hurtigt. Før i tiden, da jeg gik på arbejde, stod jeg op klokken 5 og var hjemme 14.30. Nu kommer jeg ofte til at sove helt til klokken 8. Når jeg vågner, sætter jeg mig og ser morgentv, og så er dagen pludselig gået, fortæller Henning med et smil.
Ikke nok med, at han føler, der er færre timer i døgnet nu – Henning har også rigeligt af projekter at tage sig til:
Øl, Kogekar 700 l
5.000,00 kr.Øl, Prime tank 700l
5.000,00 kr.Øl, Trækøletank 750 l
5.000,00 kr.Øl, Ølsamling i kasser, Ca 1000 øl 21 stk nye 30 stk kasser 6 stk 12 stk kasser 3 træølkasser 4 træsodavandskasser 3 store grå mælkekasser + andre kasser med flasker 3 tomme Lesco kasser Alle kass
6.000,00 kr.Øl, Carlsberg lysskilt, Står 100 % intakt
1.750,00 kr.Øl, Ølsamling, Imponerende stor samling af øl, særligt med vægt på de danske. Adskillige udgåede, som fra Ceres, Thor, Virklund, Hancock og Faxe. Desuden fra GB før Harboes opkøb, første generations R
1.000,00 kr.Find de dyreste øl-annoncer på DBA, her.
Gør man Hennings anlæg op i timer, har han cirka brugt, hvad der svarer til 2 fulde uger på at bygge anlægget. Og noget har han endda fået hjælp til af sin ven, der ligesom Henning kan noget med hænderne.
Foruden timeløn koster materialerne også en del, så på mange måder kan man sige, det er et godt tilbud, at bryganlægget er sat til salg for 25.000 kroner.
Men skynd dig at slå til, før Henning fortryder, at han har sat det til salg:
- Man kommer til at tænke lidt, når man har sat den til salg: ’Er det nu det rigtige, du gør’. Når jeg sidder her i baren, er det jo hyggeligt at kunne byde på sin egen øl. Min kone siger også ’Hvorfor vil du sælge? Du laver da kanon øl på den der’. Jeg synes sgu egentlig, jeg havde så travlt. Jeg havde mistet interessen for det, men nu er det ved at komme lidt igen, efter jeg er begyndt at brygge igen, siger Henning.
Køber du bryganlægget, kan du se frem til billige øl resten af dine dage. Henning fortæller, at en halv liter hjemmebrygget øl koster 5 kroner at lave alt i alt. Taget i betragtning, at du nogle steder i København skal punge ud med 10 gange så meget, kan de 25.000 kroner hurtigt tjene sig selv hjem.
- Det er sat til salg for 25.000 kroner, men det er jo fint, hvis der er 2-3 stykker, der kan gå sammen om at brygge, og helst, hvis det er nogle, jeg kender, siger Henning med et blik i øjet til den sidste kommentar.
LÆS OGSÅ: Kendis: Derfor drømmer jeg om at eje en Berlingo
SE OGSÅ: Mød en samler: Hans-Henrik har købt en falske whisky om ugen i 10 år
Er du en social øldrikker, der kan lide at få det hele med, burde du tage til oktoberfest. Det kan du både gøre herhjemme, men også ved at tage hele vejen til München i Tyskland. Uanset, så kræves der det rette tøj, og det kan du finde billigere på DBA. Tjek vores guide, her.
Hvis du elsker øl lige så højt som Henning, men blot ikke brygger den selv, så har du undertiden fået tømt en masse flasker med flere forskellige øletiketter. Nogle af disse etiketter er mange penge værd i dag. Det fortæller samleren Jakob om, som du kan møde i videoen herunder:
Vil du læse mere om Jakob og hans samling, kan du klikke på DBA Guide-artiklen, her.