Mød en samler: Søren har en kælder fyldt med Holmegaard
Video

Mød en samler: Søren har en kælder fyldt med Holmegaard

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Du kender med stor sandsynlighed til Holmegaard, fordi du har fået en vase eller skål til en fødselsdag eller til dit jubilæum, men har du også en kælder fyldt med det? Det har 50-årige Søren fra Mørke. Se hans kæmpe samling af glaskunst fra Holmegaard i videoen ovenfor.

Hvis du ikke selv har fået noget fra Holmegaard, har du med garanti købt noget derfra. I din søgen på den perfekte skål til din ven eller mor er du næppe stødt på særligt mange af de kunstglas, Søren Seebach har i sin samling. Han synes, de drikkeglas og skåle, man kan købe i isenkrambutikker, er for kedelige. Han vil meget hellere finde unikke kunstværker af de store kunstnere hos Holmegaard.

50-årige Søren har så meget glas, at han ikke kan have det i sit eget hjem. Derfor pendler Søren gerne til samlingen i en kælder i Aarhus fra sit hjem i Mørke for at betragte sine mange vidundere.

Læs med her og find ud af, hvorfor Sørens samling adskiller sig fra andre Holmegaard-samleres, hvad der skete, da hans søster skulle hente en glaspokal for ham på en auktion, og hvilke historier nogle af værkerne i samlingen bærer på. Du kan også se hele Sørens samling i videoen ovenfor.

Find det på DBA

 1. Vaser, Nanna Ditzel for Holmegaard, Et par sjældne vaser af Nanna Ditzel for Holmegaard. 26 cm høje.

  Vaser, Nanna Ditzel for Holmegaard, Et par sjældne vaser af Nanna Ditzel for Holmegaard. 26 cm høje. Prisen er pr stk.

  1.600,00 kr.28-02-2024
 2. Vase, Rød Cocoon vase 2006, Holmegård, 
Lille ægformet vase fra serien "Cocoon" blæst i hvidt opalgl

  Vase, Rød Cocoon vase 2006, Holmegård, Lille ægformet vase fra serien "Cocoon" blæst i hvidt opalglas med bordeauxrødt overfang. Vasen findes i 3 størrelser og flere farver.. Design: Peter Svarrer Ho

  85,00 kr.28-02-2024
 3. Vase, Med Tin dekoration, Holmegaard, Fin lilla glas vase med tin deoration.
H. 19 cm. Ø. 6 cm.
Den

  Vase, Med Tin dekoration, Holmegaard, Fin lilla glas vase med tin deoration. H. 19 cm. Ø. 6 cm. Den er fra Holmegaard ca. år 1920 Den har et meget lille hak på kanten, kan ikke lige ses...

  200,00 kr.28-02-2024
 4. Vaser, Holmegaard, Tre smukke orkidevaser.
Grøn vase med kuglefod fra Holmegaard Glas, højde 20,5 cm

  Vaser, Holmegaard, Tre smukke orkidevaser. Grøn vase med kuglefod fra Holmegaard Glas, højde 20,5 cm, pris 150 kr. Vase med gul kuglefod fra Holmegaard Glas ,højde 19,5 cm, pris 150 kr. Lysegrøn vase,

  425,00 kr.28-02-2024
 5. Cocon vase, Holmegaard, Cocon vase. Holmegaard

  Cocon vase, Holmegaard, Cocon vase. Holmegaard

  50,00 kr.28-02-2024
 6. Vase, Cocoon, Holmegård, Flot rød vase i Cocoon serien designet af Peter Svarrer for Holmegaard i 20

  Vase, Cocoon, Holmegård, Flot rød vase i Cocoon serien designet af Peter Svarrer for Holmegaard i 2003. Vasen fremstår i flot og hel stand. H: 26 cm

  300,00 kr.27-02-2024

Holmegaard er meget populært at sælge på DBA, derfor kan du finde alle vaser til salg på DBA lige nu, her.

Sådan adskiller Søren sig fra andre Holmegaard-samlere

Søren mener, han er den eneste rigtige, hårde samler af Holmegaard herhjemme i Danmark. Mens de fleste Holmegaard-samlere samler på drikkeglas, går Søren i en mere unik retning. Han samler hellere på de mere sjældne og spektakulære glaskunstværker, der er lavet. Han synes nemlig, det er sjovt med glas fra unika-serien. Han mener, det er samlergenet, der adskiller ham fra andre Holmegaard-samlere.

Præsentationen af de mange glaskunstværker er også vigtig for ham, fordi mange af værkerne er så unikke. I kælderen i Aarhus viser Søren stolt sit ’herreværelse’ frem, som han selv kalder det. Det er et kælderrum fyldt med reoler, der viser glasværkerne frem. Der er ikke sparet på lyset, som falder smukt på de mange skulpturer af glas, så former og farver fremhæves på den helt rigtige måde.

- Her bliver tingene virkelig præsenteret med godt lys, og der er mange dejlige eksemplarer, siger Søren.

Samlergenet er også nået videre til familien, som støtter op om Sørens passion.

Særligt hans datter har gennem tiden fået samlet nogle unikke genstande. Du kan se i videoen øverst i artiklen, hvad der er specielt ved datterens samlerobjekter fra Holmegaard.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker: Kirstine

Søren har gennem årene solgt ud af sin samling, han sælger blandt andet gennem sin kones profil DBA.
Søren har gennem årene solgt ud af sin samling, han sælger blandt andet gennem sin kones profil DBA.

Dette eksemplar i samlingen er Sørens favorit

Den første skål, Søren fik med hjem, og den skål der begyndte hans samling, er en skål med en lille omkreds i bunden, og som op gennem sin lille højde bliver meget stor i omkredsen. Den har blålige streger inde i glasset, som gør den helt unik. Den er lavet af Per Lütken for Holmegaard.

- Og jeg synes jo, det er et pragtstykke, det må jeg sige, siger Søren.

En anden genstand i samlingen, der har en helt speciel plads i Sørens hjerte, er lavet ved en speciel metode. Den er også skabt af Per Lütken, og den er også en unikaskulptur. Den specielle metode, der er brugt til at skabe skulpturen, begynder med, at kunstneren graver formen ud i ler. Derefter pustes den varme glas ned i formen, som skaber en masse små eksplosioner. Disse eksplosioner gør den enkelte skulpturs form helt unik.

Søren kunne næsten ikke tro sine egne øjne, da han første gang så skulpturen. Det er netop det unikke, Søren elsker ved sin samling.

- Øjnene var lige ved at trille ud af hovedet på mig, jeg havde ikke set noget lignende, og det har jeg næsten heller ikke siden, fortæller Søren

LÆS OGSÅ: Nybyggeren Stephanie: ’Jeg blev tvunget til at købe genbrug’

Nogle af de glasting Søren ikke har haft plads til gennem årene, har han videregivet til museer.
Nogle af de glasting Søren ikke har haft plads til gennem årene, har han videregivet til museer.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Søren har mange værker af Per Lütken, der kom til Holmegaard Glasværk i 1942
Søren har mange værker af Per Lütken, der kom til Holmegaard Glasværk i 1942

Dette samlerobjekt har været centrum i mange børns dåb

Søren har mange specielle genstande i samlingen, også nogle med mere historie i sig.

Søren ejer en vase, som Holmegaard havde med på verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Dengang var den røgfarvede glasvase det største stykke glas, Holmegaard havde med på udstillingen.

Sørens samling indeholder også et kæmpe glasfad. Dette kæmpefad er lavet til Vilslev Kirke og har været kirkens ekstrafad til døbefonden. Fadet er lavet af Per Lütken i 1988. Det var en ret speciel måde, Søren fik lov at se fadet på for første gang, da han skulle købe det.

- Det var en lidt grå og snusket dag, men da de sætter fadet frem, åbner himlen sig simpelthen, og der bliver sendt kæmpestore solstråler ind gennem kirkerummet. Det var faktisk en meget religiøs oplevelse, fortæller Søren.

Søren viser endnu et kælderrum frem. Her er lyset lige lidt mindre flatterende, og fadene, skålene og skulpturerne står lidt tættere på reolerne. Samlingen af glaskunstværker af Per Lütken er stillet op efter, hvilket år de er lavet. Det er altså ikke kun værkernes udseende, der fascinerer Søren, det er også hvornår, glastingene er lavet og af hvem.

Find det på DBA

 1. Glas, Apoterkerglas , Holmegaard, Håndlavet apotekerflaske fra Holmegaard med teksten Stomach, altså

  Glas, Apoterkerglas , Holmegaard, Håndlavet apotekerflaske fra Holmegaard med teksten Stomach, altså til opbevaring af mavemedicin. Fra 1980 - lavet i et begrænset antal med udgangspunkt i en flaske f

  195,00 kr.28-02-2024
 2. Glas, Holmegaard kluk flaske, Holmegaard klukflaske, Flot ubrugt Holmegaard klukflaske uden låg. 21

  Glas, Holmegaard kluk flaske, Holmegaard klukflaske, Flot ubrugt Holmegaard klukflaske uden låg. 21 cm høj. Se også mine andre annoncer

  70,00 kr.28-02-2024
 3. Glas, Flaske, Holmegaard glasflaske 

Retro, vintage. Antik

  Glas, Flaske, Holmegaard glasflaske Retro, vintage. Antik

  100,00 kr.27-02-2024
 4. Glas, Flaske, Holmegaard glasflaske

Retro, antik, vintage

  Glas, Flaske, Holmegaard glasflaske Retro, antik, vintage

  100,00 kr.27-02-2024
 5. Glas, Skøn flaske med snapseglas, Jacob E. Bang for Holmegaard, Den fineste snapseflase med snapseg

  Glas, Skøn flaske med snapseglas, Jacob E. Bang for Holmegaard, Den fineste snapseflase med snapseglas Fine emaljebemalinger med hjerter og små blomster. Tegnet af Jacob E. Bang for Holmegaard enga

  450,00 kr.27-02-2024
 6. Holmegaard kluk glas flaske / karaffel

  Holmegaard kluk glas flaske / karaffel

  Glas, Glas karaffel , Holmegaard , Holmegaard kluk glas karaffel flaske Dansk Design 1960erne Fra serien BJESK af Michael Bang fra 1970. NO. 289 Højde 22 cm Bredde 10 cm ————————————————————— ALL

  355,00 kr.29-01-2024

Der er lige nu over 450 flasker fra Holmegaard til salg på DBA. Find dem her.

Dette ærgrer Søren mest gennem sine år som samler

Sørens søster skulle hente en stor Holmegaard-pokal, Søren havde købt ved en auktion. Den skulle stå hjemme ved hende, indtil han skulle besøge hende igen. I mellemtiden stod den store pokal i ly under en stol.

Da søsteren en dag får uventede gæster, kommer hun til at flytte på stolen, hvorunder pokalen står. Pokalen vælter og slår i mange stykker, og den står ikke til at redde.

- Det er ikke pengene. Det er mere det, at det dejlige, store stykke glas ikke er her mere. Det må jeg sige, det har jeg det altså ret svært med, siger Søren.

Efterfølgende har Sørens søster ikke haft lyst til at hente flere ting på auktioner for Søren.

- Og det, har jeg syntes, var fint, siger Søren med et kærligt grin.

Sørens store kærlighed for glaskunsten er til at tage og føle på. Han kærer om tingene i sin kælder, men han viser det også glædeligt frem. Ingen kan dog tage fra ham, at han er stolt af samlingen, som han ser som den mest specielle i Danmark.

LÆS OGSÅ: Lær en DBA-sælger at kende: Jeppe

Søren køber det meste glaskunst på auktioner, da man ikke kan finde de helt specielle og unikke ting så mange andre steder.
Søren køber det meste glaskunst på auktioner, da man ikke kan finde de helt specielle og unikke ting så mange andre steder.

Dette mangler Søren i samlingen

Søren har mange ting af kunstneren Per Lütken, som også står bag goplerne. Goplerne er vandmandslignende glasskulpturer i forskellige farver. Søren fremhæver, at han mangler en farve i samlingen af gopler.

Mens den hvide, den grønne og den sorte gople pryder hylden i kælderrummet, mangler han den gule gople.

- Jeg synes, de er fantastisk smukke, og de står mit hjerte rigtig nært, siger Søren entusiastisk.

Søren har en profil på DBA, som kan findes her. Hvis du skulle sidde med viden om, hvor Søren kan få fingrene i den gule gople, må du gerne kontakte ham på DBA.

Find det på DBA

 1. Glas, Vinglas, vandglas, ølglas, cognac, likør glas mm., Holmegaard, Kirsten Pihl, Har en samling af

  Glas, Vinglas, vandglas, ølglas, cognac, likør glas mm., Holmegaard, Kirsten Pihl, Har en samling af Kirsten Pihl glas fra Holmegaard Der er 48 glas i alt De kan sælges stk eller samlet Stk prise

  30,00 kr.28-02-2024
 2. Glas, Minerva, Holmegaard, 6 stk. Holmegaard Minerva vinglas, ca 11 cm høje. Glassene er i fin stand

  Glas, Minerva, Holmegaard, 6 stk. Holmegaard Minerva vinglas, ca 11 cm høje. Glassene er i fin stand. Sælges for 50 kr pr stk eller samlet for 225 kr Hentes i Haderslev eller sendes mod betaling me

  50,00 kr.28-02-2024
 3. Glas, Ejby Holmegaard øl/vand snaps vinglas fra 10kr, 4 øl/vand glas 40kr/stk, 4 snapseglas 10kr/stk

  Glas, Ejby Holmegaard øl/vand snaps vinglas fra 10kr, 4 øl/vand glas 40kr/stk, 4 snapseglas 10kr/stk, Alt i fineste stand.

  10,00 kr.27-02-2024
 4. Glas, Vinglas, Holmegaard ( Kirsten Pil ), Pr stk 50,-

  Glas, Vinglas, Holmegaard ( Kirsten Pil ), Pr stk 50,-

  50,00 kr.27-02-2024
 5. Glas, Vinglas uranglas, Overskud fra samling, forskellige urangrønne glas.
Billeder taget med uv lys

  Glas, Vinglas uranglas, Overskud fra samling, forskellige urangrønne glas. Billeder taget med uv lys 395nm. 3 x likørglas 9 cm. Rav, blå og mint (med uran). 100 kr i alt. 4 x snapseglas 5,5 cm med f

  100,00 kr.27-02-2024
 6. Glas, Hvid og rødvinsglas, Holmegaard fontaine, Vinglas
rødvinsglas jeg har 1 helt nyt glas det måle

  Glas, Hvid og rødvinsglas, Holmegaard fontaine, Vinglas rødvinsglas jeg har 1 helt nyt glas det måler 24 cm i højden og 7 cm i dia 29 cl med æske 99kr 8 hvidvinsglas 22 cm høje 75kr pr stk Design Mich

  75,00 kr.27-02-2024

Du finder alle annoncer på vinglas fra Holmegaard på DBA her.

Har du lyst til at læse om andre fede samlere, kan du læse denne artikel om Jens Ove, der elsker at samle på reklamer. Faktisk fylder reklamerne alle hylder, vægge og overflader i hans hjem. Jens Oves har samlet på reklamer i over 40 år, så han er altså en ægte samler. Læs artiklen på DBA Guide her.

Hvis du er mere til keramik, kan du i videoen herunder møde Christian, der, da videoen blev lavet, havde over 400 stykker keramik i sit hjem.

Vil du læser mere om Christians samling, kan du læse artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler