Mød en samler: Søren har en kælder fyldt med Holmegaard
Video

Mød en samler: Søren har en kælder fyldt med Holmegaard

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Du kender med stor sandsynlighed til Holmegaard, fordi du har fået en vase eller skål til en fødselsdag eller til dit jubilæum, men har du også en kælder fyldt med det? Det har 50-årige Søren fra Mørke. Se hans kæmpe samling af glaskunst fra Holmegaard i videoen ovenfor.

Hvis du ikke selv har fået noget fra Holmegaard, har du med garanti købt noget derfra. I din søgen på den perfekte skål til din ven eller mor er du næppe stødt på særligt mange af de kunstglas, Søren Seebach har i sin samling. Han synes, de drikkeglas og skåle, man kan købe i isenkrambutikker, er for kedelige. Han vil meget hellere finde unikke kunstværker af de store kunstnere hos Holmegaard.

50-årige Søren har så meget glas, at han ikke kan have det i sit eget hjem. Derfor pendler Søren gerne til samlingen i en kælder i Aarhus fra sit hjem i Mørke for at betragte sine mange vidundere.

Læs med her og find ud af, hvorfor Sørens samling adskiller sig fra andre Holmegaard-samleres, hvad der skete, da hans søster skulle hente en glaspokal for ham på en auktion, og hvilke historier nogle af værkerne i samlingen bærer på. Du kan også se hele Sørens samling i videoen ovenfor.

Find det på DBA

 1. Glas, Vase , Holmegaard, Smuk Holmegaard lavendel vase i flotstand uden skår, glassyge eller revner.

  Glas, Vase , Holmegaard, Smuk Holmegaard lavendel vase i flotstand uden skår, glassyge eller revner. Måler 25 cm i højden

  125,00 kr.08-02-2023
 2. Vase, Vase, Holmegaard, Holmegaard Glasværk. 
Rokokovase af hvidt sandblæst opalglas.

Højde 13,5cm

  Vase, Vase, Holmegaard, Holmegaard Glasværk. Rokokovase af hvidt sandblæst opalglas. Højde 13,5cm Diameter 15cm Udgået af produktion.

  550,00 kr.08-02-2023
 3. Holmegaard glasvase

  Holmegaard glasvase

  Holmegaard glasvase, Vase Holmegaard. Klik på knappen 'Gå til varen' for at købe varen i vores webshop - eller se billederne i højere opløsning. Brand: Holmegaard Str: ØH: 10 x 18 cm Farve:

  175,00 kr.08-02-2023
 4. Vase fra Holmegaard

  Vase fra Holmegaard

  Vase fra Holmegaard, Klar vase fra Holmegaard.Smal, så den præsenterer et par blomster på smukkeste vis.Ingen skår. Klik på knappen 'Gå til varen' for at købe varen i vores webshop - eller se billede

  98,00 kr.08-02-2023
 5. Glas, Holmegaard, lysestage, fyrfadsstage, vase, skål, Ubrugt og i perfekt stand.

Signeret af desig

  Glas, Holmegaard, lysestage, fyrfadsstage, vase, skål, Ubrugt og i perfekt stand. Signeret af designeren. Diameter: 10.5 cm Højde: 10 cm Kan afhentes i Brønshøj eller Karlslunde. Ved forsendelse b

  95,00 kr.08-02-2023
 6. Vase Glas/ Glasvase/ Blomstervase/ Samlerobjekt, Holmegaard - Per Lütken - Olivenserien, Flot vase.

  Vase Glas/ Glasvase/ Blomstervase/ Samlerobjekt, Holmegaard - Per Lütken - Olivenserien, Flot vase. Glas - olivengrøn - med signatur og mærkat. God og hel stand. Højde: 30 cm.

  995,00 kr.08-02-2023

Holmegaard er meget populært at sælge på DBA, derfor kan du finde alle vaser til salg på DBA lige nu, her.

Sådan adskiller Søren sig fra andre Holmegaard-samlere

Søren mener, han er den eneste rigtige, hårde samler af Holmegaard herhjemme i Danmark. Mens de fleste Holmegaard-samlere samler på drikkeglas, går Søren i en mere unik retning. Han samler hellere på de mere sjældne og spektakulære glaskunstværker, der er lavet. Han synes nemlig, det er sjovt med glas fra unika-serien. Han mener, det er samlergenet, der adskiller ham fra andre Holmegaard-samlere.

Præsentationen af de mange glaskunstværker er også vigtig for ham, fordi mange af værkerne er så unikke. I kælderen i Aarhus viser Søren stolt sit ’herreværelse’ frem, som han selv kalder det. Det er et kælderrum fyldt med reoler, der viser glasværkerne frem. Der er ikke sparet på lyset, som falder smukt på de mange skulpturer af glas, så former og farver fremhæves på den helt rigtige måde.

- Her bliver tingene virkelig præsenteret med godt lys, og der er mange dejlige eksemplarer, siger Søren.

Samlergenet er også nået videre til familien, som støtter op om Sørens passion.

Særligt hans datter har gennem tiden fået samlet nogle unikke genstande. Du kan se i videoen øverst i artiklen, hvad der er specielt ved datterens samlerobjekter fra Holmegaard.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker: Kirstine

Søren har gennem årene solgt ud af sin samling, han sælger blandt andet gennem sin kones profil DBA.
Søren har gennem årene solgt ud af sin samling, han sælger blandt andet gennem sin kones profil DBA.

Dette eksemplar i samlingen er Sørens favorit

Den første skål, Søren fik med hjem, og den skål der begyndte hans samling, er en skål med en lille omkreds i bunden, og som op gennem sin lille højde bliver meget stor i omkredsen. Den har blålige streger inde i glasset, som gør den helt unik. Den er lavet af Per Lütken for Holmegaard.

- Og jeg synes jo, det er et pragtstykke, det må jeg sige, siger Søren.

En anden genstand i samlingen, der har en helt speciel plads i Sørens hjerte, er lavet ved en speciel metode. Den er også skabt af Per Lütken, og den er også en unikaskulptur. Den specielle metode, der er brugt til at skabe skulpturen, begynder med, at kunstneren graver formen ud i ler. Derefter pustes den varme glas ned i formen, som skaber en masse små eksplosioner. Disse eksplosioner gør den enkelte skulpturs form helt unik.

Søren kunne næsten ikke tro sine egne øjne, da han første gang så skulpturen. Det er netop det unikke, Søren elsker ved sin samling.

- Øjnene var lige ved at trille ud af hovedet på mig, jeg havde ikke set noget lignende, og det har jeg næsten heller ikke siden, fortæller Søren

LÆS OGSÅ: Nybyggeren Stephanie: ’Jeg blev tvunget til at købe genbrug’

Nogle af de glasting Søren ikke har haft plads til gennem årene, har han videregivet til museer.
Nogle af de glasting Søren ikke har haft plads til gennem årene, har han videregivet til museer.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Søren har mange værker af Per Lütken, der kom til Holmegaard Glasværk i 1942
Søren har mange værker af Per Lütken, der kom til Holmegaard Glasværk i 1942

Dette samlerobjekt har været centrum i mange børns dåb

Søren har mange specielle genstande i samlingen, også nogle med mere historie i sig.

Søren ejer en vase, som Holmegaard havde med på verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Dengang var den røgfarvede glasvase det største stykke glas, Holmegaard havde med på udstillingen.

Sørens samling indeholder også et kæmpe glasfad. Dette kæmpefad er lavet til Vilslev Kirke og har været kirkens ekstrafad til døbefonden. Fadet er lavet af Per Lütken i 1988. Det var en ret speciel måde, Søren fik lov at se fadet på for første gang, da han skulle købe det.

- Det var en lidt grå og snusket dag, men da de sætter fadet frem, åbner himlen sig simpelthen, og der bliver sendt kæmpestore solstråler ind gennem kirkerummet. Det var faktisk en meget religiøs oplevelse, fortæller Søren.

Søren viser endnu et kælderrum frem. Her er lyset lige lidt mindre flatterende, og fadene, skålene og skulpturerne står lidt tættere på reolerne. Samlingen af glaskunstværker af Per Lütken er stillet op efter, hvilket år de er lavet. Det er altså ikke kun værkernes udseende, der fascinerer Søren, det er også hvornår, glastingene er lavet og af hvem.

Find det på DBA

 1. Glas, Kluk flasker, Holmegaard, Fine klukflasker / karafler fra Holmegaard i perfekt stand. 
Den blå

  Glas, Kluk flasker, Holmegaard, Fine klukflasker / karafler fra Holmegaard i perfekt stand. Den blå uden prop måler 23,5 cm Den klare med prop måler 27,5 cm Sælges samlet

  450,00 kr.08-02-2023
 2. Glas, Klukflaske, Holmegård, Flaske helt intakt, og helt klart glas. H 23, med prop H 27,5.

  Glas, Klukflaske, Holmegård, Flaske helt intakt, og helt klart glas. H 23, med prop H 27,5.

  150,00 kr.07-02-2023
 3. Glas, Flaske , Holmegaard, Den fineste grønne flaske, helt intakt, som var den ny. Skinner rigtig fl

  Glas, Flaske , Holmegaard, Den fineste grønne flaske, helt intakt, som var den ny. Skinner rigtig flot i solen.

  225,00 kr.07-02-2023
 4. Holmegård klukflaske., Matteret flaske, 80 år gl., 
Matteret klukflaske "Viol" fra Holmegård Glasvær

  Holmegård klukflaske., Matteret flaske, 80 år gl., Matteret klukflaske "Viol" fra Holmegård Glasværk med sort tulipan prop. Kat. 1938.

  550,00 kr.05-02-2023
 5. Juleflaske, Holmegaard, Juleflasker
70 cl fra Holmegaard Glasværk
2 snapseglas 

Samlet pris for all

  Juleflaske, Holmegaard, Juleflasker 70 cl fra Holmegaard Glasværk 2 snapseglas Samlet pris for alle flasker og glas 350, ellers 100 kr pr flaske Kun afhentning i Hellerup.

  100,00 kr.05-02-2023
 6. Glas, Holmegaard brændevins flasker, Holmegaard, 100 kr. stykket
Alle 6 for 500 kr.

  Glas, Holmegaard brændevins flasker, Holmegaard, 100 kr. stykket Alle 6 for 500 kr.

  100,00 kr.05-02-2023

Der er lige nu over 450 flasker fra Holmegaard til salg på DBA. Find dem her.

Dette ærgrer Søren mest gennem sine år som samler

Sørens søster skulle hente en stor Holmegaard-pokal, Søren havde købt ved en auktion. Den skulle stå hjemme ved hende, indtil han skulle besøge hende igen. I mellemtiden stod den store pokal i ly under en stol.

Da søsteren en dag får uventede gæster, kommer hun til at flytte på stolen, hvorunder pokalen står. Pokalen vælter og slår i mange stykker, og den står ikke til at redde.

- Det er ikke pengene. Det er mere det, at det dejlige, store stykke glas ikke er her mere. Det må jeg sige, det har jeg det altså ret svært med, siger Søren.

Efterfølgende har Sørens søster ikke haft lyst til at hente flere ting på auktioner for Søren.

- Og det, har jeg syntes, var fint, siger Søren med et kærligt grin.

Sørens store kærlighed for glaskunsten er til at tage og føle på. Han kærer om tingene i sin kælder, men han viser det også glædeligt frem. Ingen kan dog tage fra ham, at han er stolt af samlingen, som han ser som den mest specielle i Danmark.

LÆS OGSÅ: Lær en DBA-sælger at kende: Jeppe

Søren køber det meste glaskunst på auktioner, da man ikke kan finde de helt specielle og unikke ting så mange andre steder.
Søren køber det meste glaskunst på auktioner, da man ikke kan finde de helt specielle og unikke ting så mange andre steder.

Dette mangler Søren i samlingen

Søren har mange ting af kunstneren Per Lütken, som også står bag goplerne. Goplerne er vandmandslignende glasskulpturer i forskellige farver. Søren fremhæver, at han mangler en farve i samlingen af gopler.

Mens den hvide, den grønne og den sorte gople pryder hylden i kælderrummet, mangler han den gule gople.

- Jeg synes, de er fantastisk smukke, og de står mit hjerte rigtig nært, siger Søren entusiastisk.

Søren har en profil på DBA, som kan findes her. Hvis du skulle sidde med viden om, hvor Søren kan få fingrene i den gule gople, må du gerne kontakte ham på DBA.

Find det på DBA

 1. Glas, Vinglas, Bygholm, Holmegaard, 14 forskellige små glas (snaps, portvin og likør) med bygaksslib

  Glas, Vinglas, Bygholm, Holmegaard, 14 forskellige små glas (snaps, portvin og likør) med bygaksslibning i serien “Bygholm” fra Holmegaard. Glassene er fremstillet i 1940 og i perfekt stand. Pris: lik

  15,00 kr.08-02-2023
 2. Glas, gammelt dansk vinglas, Holmegaard 1853 nr.21, Vinglas med rundbuet kumme, slebet med store fa

  Glas, gammelt dansk vinglas, Holmegaard 1853 nr.21, Vinglas med rundbuet kumme, slebet med store facetter, mollex og facetslebet balusterformet stilk. Holmegaards Glasværk 1853 Farve: Klar Højde: ca.

  600,00 kr.08-02-2023
 3. Glas, Glas, Holmegaard, 10 ølglas
9 vinglas
9 portvinsglas 
12 dessertvins glas
6 portvinsglas med a

  Glas, Glas, Holmegaard, 10 ølglas 9 vinglas 9 portvinsglas 12 dessertvins glas 6 portvinsglas med andet mønster 8 isasietter Fra et ikke ryger hjem Skal hentes i Jyllinge

  500,00 kr.07-02-2023
 4. Glas, Vinglas / rødvinsglas / snapseglas, Holmegaard / Val Saint Lambert, Blandet lot af glas i fors

  Glas, Vinglas / rødvinsglas / snapseglas, Holmegaard / Val Saint Lambert, Blandet lot af glas i forskellige størrelser fra krystal-servicet Paul, oprindeligt fra Val Saint Lambert, Belgien, men også p

  50,00 kr.07-02-2023
 5. Glas, Vinglas / rødvinsglas / hvidvinsglas, Holmegaard / Val Saint Lambert, 2 fine vinglas, rødvinsg

  Glas, Vinglas / rødvinsglas / hvidvinsglas, Holmegaard / Val Saint Lambert, 2 fine vinglas, rødvinsglas og hvidvinsglas fra krystal-servicet Annette, oprindeligt fra Val Saint Lambert, Belgien, men og

  300,00 kr.07-02-2023
 6. Glas, Vinglas / rødvinsglas, Holmegaard, 2 fine rødvinsglas fra krystal-servicet Ulrik, fra Holmegaa

  Glas, Vinglas / rødvinsglas, Holmegaard, 2 fine rødvinsglas fra krystal-servicet Ulrik, fra Holmegaard, 1924 Ulrik er "storebror" til Ulla - Ulla kender "alle" vist for tiden - Ulrik er den lidt mere

  250,00 kr.07-02-2023

Du finder alle annoncer på vinglas fra Holmegaard på DBA her.

Har du lyst til at læse om andre fede samlere, kan du læse denne artikel om Jens Ove, der elsker at samle på reklamer. Faktisk fylder reklamerne alle hylder, vægge og overflader i hans hjem. Jens Oves har samlet på reklamer i over 40 år, så han er altså en ægte samler. Læs artiklen på DBA Guide her.

Hvis du er mere til keramik, kan du i videoen herunder møde Christian, der, da videoen blev lavet, havde over 400 stykker keramik i sit hjem.

Vil du læser mere om Christians samling, kan du læse artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler