Skjulte Skatte: Camilla forvandler to glasfade til et fuglefoderbræt
Video

Skjulte Skatte: Camilla forvandler to glasfade til et fuglefoderbræt

Astrid
Astrid

Kan du høre de forårsglade fugle? Hvad der måske ville gøre de små, kvidrende væsener endnu gladere er et hjemmelavet foderbræt. Se hvordan du laver sådan ét i videoen, her. 

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

I spidsen står Camilla Nordvig Kjærbye som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning. 

I de seneste tre videoer har Camilla blandt andet bygget en bænk af et par gamle stole, ompolstret en stol samt ombygget et gammelt bildæk til en puf.

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du forvandler et par glasfade til et smukt og funktionelt fuglefoderbræt.

Find det på DBA

 1. Glas, Retro ovnfast glasfad, JAJ made in England 535, Flot retro lasagne fad med retro orange blomst

  Glas, Retro ovnfast glasfad, JAJ made in England 535, Flot retro lasagne fad med retro orange blomster på hver side. Fejlfrit.ca 32 * 23 * 5,5 cm. JAJ made in England. Se også mine andre annoncer

  95,00 kr.20-02-2024
 2. Målerås glasfad

  Målerås glasfad

  Glas, Fad, Målerås, Rolf Sinnemark blå/klar glasskål fra Målerås Glasbrug i Sverige. Diameter 34cm højde ca. 6cm. Flot stand uden revner eller skår.

  125,00 kr.23-01-2024
 3. Glas, Mundblæst fad, Unik glasfad i smukke farver.
Størrelse: 40 x 30 x 14 cm.
Står som ny uden hak

  Glas, Mundblæst fad, Unik glasfad i smukke farver. Størrelse: 40 x 30 x 14 cm. Står som ny uden hak eller ridser. Kr. 350,00.

  350,00 kr.19-02-2024
 4. Glas, Glasfad, 30x30 cm

  Glas, Glasfad, 30x30 cm

  50,00 kr.19-02-2024
 5. Glas, Glasfad / Kagefad, Fyens Glasværk, Glas, Glasfad / Kagefad

Glasfad i klart glas. Fra start 19

  Glas, Glasfad / Kagefad, Fyens Glasværk, Glas, Glasfad / Kagefad Glasfad i klart glas. Fra start 1930'erne. Mål: L 35 cm. B 15 cm. H 2 cm.

  100,00 kr.18-02-2024
 6. Glas, fad, Ukendt, Glasfad

  Glas, fad, Ukendt, Glasfad

  100,00 kr.18-02-2024

Se alle glas- og porcelænsfade til salg på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse.

Indkøbsliste: 
– 1X stort glasfad
– 1X lille glasfad
– Snor
– Møtrikker
– Spændeskiver
– Gummiringe
– Gevindstang

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Mathias og Rumle fra X Factor elsker at købe brugt tøj

Når du borer i glas, skal du være ekstra forsigtig. Læs Camillas tricks til at undgå glasset går itu nedenfor.
Når du borer i glas, skal du være ekstra forsigtig. Læs Camillas tricks til at undgå glasset går itu nedenfor.

Klargør glasfadene

Inden der bores og skrues, er det en god idé at rengøre glasfadene – såfremt de altså er beskidte. Læg dem i en balje med citronsyre og vand i cirka 10 minutter. Når snavset er blødt op, skal fadene have en tur i opvaskemaskine – og voila.

Næste step er at bore et hul i hver af de to fade. Hertil skal du bruge et diamantbor. For at skabe en stabil overflade, hvor hullet skal bores, laves et kryds med malertape. Se hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.

Med malertapen på plads er det tid til at bore – men vær forsigtig så glasset ikke smadrer. Du kan eventuelt have en lille beholder med vand stående, hvori du kan dyppe spidsen af boret, så det ikke bliver for varmt.

SE OGSÅ: Video – Jacobs Nike-sneakers topper som DBAs dyreste

Camilla har valgt at bruge en gevindstang som bærende element i foderbrættet. Det smarte ved denne løsning er, at hun nemt selv kan tilpasse størrelsen på foderbrættet.
Camilla har valgt at bruge en gevindstang som bærende element i foderbrættet. Det smarte ved denne løsning er, at hun nemt selv kan tilpasse størrelsen på foderbrættet.

Foderbrættets størrelse

Nu skulle du gerne have to pæne glasefade med hul i midten. Næste step er nu at skære gevindstangen til, således den har den ønskede længde.

Camilla har med lidt tape markeret en passende længde for hendes genvindstang. Stangen fastgøres med en skruetvinge, så den sidder godt fast, når først værktøjet tages i brug.

Til at skære gevindstangen over benytter Camilla en nedstryger. Nu er alle delelementerne til foderbrætte klar – og skal altså bare samles.

Find det på DBA

 1. Oliventræ, Stort fint oliventræ til overs, da vi ændrede vores haveplaner. 

Krukke: ca. 60 cm i dia

  Oliventræ, Stort fint oliventræ til overs, da vi ændrede vores haveplaner. Krukke: ca. 60 cm i dia. Træet: ca. 2 meter højt og stammen er ca. 21 cm. Træet får fine, cremehvide blomster og lækre o

  3.000,00 kr.21-02-2024
 2. Andet, Stort fint oliventræ til overs, da vi ændrede vores haveplaner. 

Krukke: ca. 60 cm i dia. 
T

  Andet, Stort fint oliventræ til overs, da vi ændrede vores haveplaner. Krukke: ca. 60 cm i dia. Træet: ca. 2 meter højt og stammen er ca. 21 cm. Træet får fine, cremehvide blomster og lækre olive

  3.000,00 kr.21-02-2024
 3. Havekrukker STORE, 2 stk h60 b45x45 fiber

  Havekrukker STORE, 2 stk h60 b45x45 fiber

  900,00 kr.21-02-2024
 4. Volierenet, 2 stk voliere hegn/ net. ca. 90 cm høje. 
1 uåbnet.
Ved ikke hvor mange meter der er i.

  Volierenet, 2 stk voliere hegn/ net. ca. 90 cm høje. 1 uåbnet. Ved ikke hvor mange meter der er i. Kraftigt net. Sælges samlet til 700 kr. De sendes ikke og jeg kommer ikke I nærheden af nogen by f

  700,00 kr.21-02-2024
 5. Fuccy havebord, 205 cm sort/sort.

  Fuccy havebord, 205 cm sort/sort.

  Fuccy havebord, 205 cm sort/sort., Førpris: 2272 kr. Tilbudspris: 1364 kr. ∙ Gratis fragt og hurtig levering ∙ Personlig kundeservice ∙ Individuel leveringsaftale ∙ Læs mere - klik på "gå til varen"

  1.364,00 kr.12-08-2022
 6. Volierenet, 2 stk voliere net/volierehegn. Uåbnet. Se billede for mål.
Sælges samlet til 900 kr. Kra

  Volierenet, 2 stk voliere net/volierehegn. Uåbnet. Se billede for mål. Sælges samlet til 900 kr. Kraftigt net. De sendes ikke og jeg kommer ikke I nærheden af nogen by for at aflevere dem.

  900,00 kr.21-02-2024

Se alle havemøbler til salg på DBA, her.

Monter og kreer

Find nu spændeskiver, møtrikker og gummiringe frem. Inden du skruer de forskellige elementer fast på gevindstangen, bør du huske på ikke at spænde møtrikkerne for hårdt, således at glasfadene går i stykker.

Start med at skrue en møtrik på enden af gevindstangen. Dernæst påføres en skive og en gummiring. Ovenpå gummiringen placeres det nederste – altså det mindste – glasfad. Baks en gummiring og en møtrik mere på – og nu er første del af foderbrættet monteret.

Samme nummer skal nu udføres for at montere den øverste del af foderbrættet. Hvordan Camilla præcis bærer sig af, kan du se i videoen øverst i artiklen.

SE OGSÅ: Video – Kom med indenfor hos genbrugselskeren Ann

Møtrikker, spændeskiver og gummiringe benytter Camilla til at sikre glasfadene bliver sidder præcis, hvor de skal uden at de går i stykker.
Møtrikker, spændeskiver og gummiringe benytter Camilla til at sikre glasfadene bliver sidder præcis, hvor de skal uden at de går i stykker.

Ophænget

Sidste del af projektet er ophænget. Det er dog kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan fuglefoderbrættet egentlig monteres.

Camilla har valgt at hendes foderbræt skal kunne hænge i et træ eller lignende – og monterer derfor noget snor til ophæng i toppen af gevindstangen.

LÆS OGSÅ: Maya og Bella syer brugt sengetøj om til tøj

Camillas foderbræt er designet til at hænge i et træ eller lignende. Har du en god idé til, hvordan man kunne lave et stående foderbræt?
Camillas foderbræt er designet til at hænge i et træ eller lignende. Har du en god idé til, hvordan man kunne lave et stående foderbræt?

Skjulte Skatte til salg

Er du helt forelsket i Camillas foderbræt? Vi har en god nyhed til dig. Camilla har netop sat sit fine fuglefoderbræt til salg på DBA.

Følg med på Camillas DBA-profil, hvis du vil være den første til at se, hvilken skjulte skat der bliver sat til salg næste gang. Find Camillas DBA-profil, her.

LÆS OGSÅ: Sådan redesigner møbelsnedkeren sine genbrugsfund

Hør hvad Camilla selv synes om det færdige resultat i videoen øverst i artiklen.
Hør hvad Camilla selv synes om det færdige resultat i videoen øverst i artiklen.

Bettina gjorde friluftslivet til luksus med et helt særligt genbrugskøb. I artiklen her røber den 29-årige aalborgenser, Bettina Bøjstrup, hvordan hun forvandlede en VW T3 til en rullende drøm. Læs mere, her.

Elsker du at indrette med genbrugsfund? Så lad dig inspirere af Annes finurlige indretning, der byder på både moderne og gamle dingenoter.Læs mere om Anne og hendes genbrugshjem i artiklen, her.

Relaterede artikler