DIY: Tre flasker forvandles til en lampe
Video

DIY: Tre flasker forvandles til en lampe

Astrid
Astrid

Hvordan kan glasflasker blive til en lampe? Opskriften er simpel, sjov og en smule udfordrende – og resultatet er helt fantastisk! Følg Camillas guide, her.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

Camilla Nordvig Kjærbye står i spidsen som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning. 

I de seneste tre videoer har Camilla forvandlet et par aflagte vinduer til et drivhus, ombygget en gammel dør til et bord samt bygget et bålsted af en kabeltromle. 

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger en lampe af aflagte glasflasker. Se hvordan i videoen ovenfor eller læs med her.

Find det på DBA

 1. Glas, Vandflaske - flaske til saft mm, Bruni glass, Flot glasflaske med tætsluttende prop og top af

  Glas, Vandflaske - flaske til saft mm, Bruni glass, Flot glasflaske med tætsluttende prop og top af bøgetræ. Også velegnet som vandkaraffel eller til langtidsopbevaring af vand, saft mm Flaskerne e

  1.000,00 kr.09-05-2024
 2. Glas, Flaske, Ukendt, DEMIJOHN 5 L glasflaske
Uden gummibånd

  Glas, Flaske, Ukendt, DEMIJOHN 5 L glasflaske Uden gummibånd

  35,00 kr.17-06-2024
 3. Glas, To små flasker med sugerør, GreenGate, To små glasflasker med sugerør fra GreenGate. Aldrig br

  Glas, To små flasker med sugerør, GreenGate, To små glasflasker med sugerør fra GreenGate. Aldrig brugt. Flaskerne måler 17cm i højden. Samlet pris.

  50,00 kr.16-06-2024
 4. Glas, Grøn flaske, Grøn glasflaske / vase. I god stand, ingen skår eller revner.
H: 24 cm. B+D: 9x

  Glas, Grøn flaske, Grøn glasflaske / vase. I god stand, ingen skår eller revner. H: 24 cm. B+D: 9x9 cm. Køber betaler porto.

  120,00 kr.15-06-2024
 5. Glas, decanter, Retro decanter i glas, perfekt til vin / vand / juice eller som dekoration. I fin st

  Glas, decanter, Retro decanter i glas, perfekt til vin / vand / juice eller som dekoration. I fin stand uden skår Kan hentes tæt på Holmbladsgade, Amager eller sendes mod betaling dispenser flaske pi

  65,00 kr.15-06-2024
 6. Glas, Glasflaske, Holmegaard, Ingen skår eller revner, den fremstår i perfekt stand.

  Glas, Glasflaske, Holmegaard, Ingen skår eller revner, den fremstår i perfekt stand.

  125,00 kr.14-06-2024

Se alle glasflasker til salg på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse.

Indkøbsliste: 
Flasker
– Elpære
– Snor
– Sprit
– Ledning

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Denne landsdel er dårligst til at sælge brugte sager

Sådan ser det færdige resultat ud. Så nu er det bare om at komme i arbejdstøjet.
Sådan ser det færdige resultat ud. Så nu er det bare om at komme i arbejdstøjet.

Sæt fut i projektet (bogstavelig talt) 

Første del af projektet er klart den sjoveste men også mest udfordrende. Flaskerne skal nemlig skæres over ved hjælp af ild. Så find flasker, snor, sprit, lighter og koldt vand frem.

Start med at dyppe et stykke af snoren i spritten, så den er gennemvædet og vikle derefter snoren om flasken således flasken får den ønskede længde. 

Find nu sikkerhedsudstyret frem! Den næste del af projektet involverer nemlig brandfarlige produkter – og det skal man ikke spøge med.

Sæt ild til snoren på flasken og sænk derefter flasken i det kolde vand. ‘Knæk’ skulle det nu gerne lyde fra flasken. Ellers prøv igen – det tog også Camilla et forsøg eller to.

LÆS OGSÅ: 7 ud 10 danskere fylder sommerhuset med genbrugsfund

Step 1: Drej snoren cirka 8 gange om flasken og sørg for den er gennemvædet af sprit.
Step 1: Drej snoren cirka 8 gange om flasken og sørg for den er gennemvædet af sprit.
Step 2: Sæt ild til snoren og lad det brænde i cirka 1 minut. Det er vigtigt, at snoren brænder hele vejen rundt om flasken.
Step 2: Sæt ild til snoren og lad det brænde i cirka 1 minut. Det er vigtigt, at snoren brænder hele vejen rundt om flasken.
Step 3: Sæt flasken i det iskolde vand. Knækker flasken ikke med det sammen, kan du prøve forsigtigt at banke på flasken omkring snoren. Hvis ikke dette hjælper må processen gentages.
Step 3: Sæt flasken i det iskolde vand. Knækker flasken ikke med det sammen, kan du prøve forsigtigt at banke på flasken omkring snoren. Hvis ikke dette hjælper må processen gentages.

Pas på fingrene

Nu, hvor dine flasker er skåret over, er kanterne skarpe – og det skal der selvfølgelig gøres noget ved. Hertil benytter Camilla en slibesten. 

Inden flaskernes skarpe kanter slibes, dyppes stenen i lidt vand. Det er om at være lidt forsigtig, når der slibes, flaskerne kan nemlig knække, hvis trykket er for stort. 

Du kan med fordel tage et par handsker på, når denne del af projektet udføres, så du ikke skærer dig i hånden. 

LÆS OGSÅ: Maya og Bella forvandler nostalgisk dynebetræk til populært tøj

Step 4: Glasset er hammerskrapt, så pas på nallerne, når du sliber. For Camilla var det en anelse udfordrende at slibe på indersiden af flaskerne, uden de knækkede.
Step 4: Glasset er hammerskrapt, så pas på nallerne, når du sliber. For Camilla var det en anelse udfordrende at slibe på indersiden af flaskerne, uden de knækkede.
Step 5: Monter ledning, fatning og pære. Har du ikke prøvet det før, kan du se, hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.
Step 5: Monter ledning, fatning og pære. Har du ikke prøvet det før, kan du se, hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.

Lad der blive lys

Vi er nu næsten ved vejs ende. Det er nemlig tid til at sætte strøm til flaskerne. Start med at at føre ledningen igennem flaske åbningen og samle derefter fatning og ledning. Monter derefter pæren. 

Som det sidste skal den anden ende af ledningen monteres i loftets udtag eller i en stikprop. Og vupti så er det ellers bare om at trykke på stikkontakten.

Find det på DBA

 1. Sæt af vintage Murano guld væglamper med messing B:29 cm

  Sæt af vintage Murano guld væglamper med messing B:29 cm

  Væglampe, Murano lampe, Sæt af vintage Murano Hollywood Regency væglamper. Tilskrives Barovier & Toso. Mundblæst glas i bullicante teknik med messing detalje. 2x E14 fatning. Håndlavet i Italien, 1980

  2.500,00 kr.06-02-2024
 2. Stor vintage Murano væglampe med messing H:40 cm

  Stor vintage Murano væglampe med messing H:40 cm

  Væglampe, Murano, Stor vintage Murano væglampe. Mundblæst glas med messing skruer på siden. 2x E27 fatning. Håndlavet i Italien, 1980/90erne. H:40 cm B:36 cm D:12 cm Pris per lampe. Item 560 Tryk p

  1.500,00 kr.06-02-2024
 3. B:31 cm Stor vintage Murano væglampe i glas

  B:31 cm Stor vintage Murano væglampe i glas

  Væglampe, Murano, Stor vintage Murano væglampe. Udformet af mundblæst glas med rustik overflade. E27 fatning og messingbelagte detaljer. Perfekt til en entré eller som et lyspunkt bag et møbel. Håndla

  3.000,00 kr.03-07-2023
 4. Vintage red swirl Murano table lamp

  Vintage red swirl Murano table lamp

  Vintage table lamp, Millefiori Interior, Vintage red swirl Murano table lamp with lamp shadeItaly circa 1970sH29 cm incl. lamphadeComes with cotton braided wire with switchExcellent vintage condition

  4.200,00 kr.20-06-2023
 5. Vintage red Murano table lamp

  Vintage red Murano table lamp

  Vintage table lamp, Millefiori Interior, Red vintage Murano table lamp with lamp shadeItaly circa 1970sComes with cotton braided wire with switchExcellent vintage condition Mulighed for fremvisning i

  4.200,00 kr.20-06-2023
 6. D:24 cm Vintage Murano hvid mundblæst loftlampe / væglampe

  D:24 cm Vintage Murano hvid mundblæst loftlampe / væglampe

  Plafond, Murano lampe, Ubrugt (ny) vintage Murano plafond loftlampe / væglampe. Mundblæst hvid opal glas og hvid bund. E27 fatning. Håndlavet i Italien, 1970erne. D:24 cm⁠⁠ H:12 cm Montering af stofle

  2.500,00 kr.21-01-2024

Se alle glaslamper på DBA, her.

Skal du være ejeren af Camillas glaslampe? Så er det nu du skal slå til. Lampen kan du nemlig finde på Camillas DBA-profil, såfremt den stadig er til salg. Giver du dig i kast med at lave din egen lampe? Del dit billede på Instagram og tag os (@dbadk) – vi glæder os til at se dine skjulte skatte.

På udkig efter mere genbrugsinspiration? Så se med her, hvor Annette byder dig velkommen indenfor i sit hvide genbrugshjem. 


Læs mere om Anette og hendes indretning i artiklen, her.

En anden beskrivelse af fremgangsmåden

Vi har siden udgivelsen af denne artikel og video fået en henvendelse fra en læser, Birgit, der har en - synes hun selv - nemmere tilgang til at lave disse lamper.
For at imødekomme alle, vil vi i faktaboksen her indsætte Birgits fremgangsmåde, som man kan læse og følge, hvis man synes, den er nemmere:

1)
Tag en flaske og bind en tråd, i 100 procent ren uld, omkring flasken og gerne en seks-otte omgange, men for himlens skyld så stramt, at du næsten får ondt i fingrene af at stramme garnet.  

2)
Nu skal garnet vædes, så det er gennemblødt af sprit.

3)
Og, som du så rigtigt gør, skal der iskoldt vand på lige før, ilden går ud, men flasken skal ikke dyppes ned i vandet. Lad den kolde hane løbe, til vandet ikke kan blive koldere (cirka syv grader).

4)
Hold i flaskens hals og bund (hvis den skal skæres over for eksempel på midten), mens du fører flasken vandret ind i den kolde vandstråle. Husk at gør det, så snoren er midt i vandstrålen.

5)
Det er ikke nødvendigt, at skrue fuldt op for vandhanen. Husk at sætte proppen i køkkenvasken, for så kan vandet bruges til at vande blomster med, hvis man har nogen - og flaskebunden lander blødt. 

6)
Årsagen til, at denne metode virker hver gang, er, at flasken kun bliver rigtig afkølet lige der, hvor ilden har raset på snoren, og flasken er blevet meget varm.

7)
Ved neddypning, afkøles stort set hele flasken, og så forsvinder overraskelsesmomentet.

8)
Når man anvender uldtråd, sker der noget magisk, nemlig at flasken bliver “skåret” over, præcis der hvor uldtråden har været fastgjort., hvis den altså er mega stram. Årsagen til det perfekte resultat er, at uld ikke bryder sig om, først at blive afkølet af spritten, så varmet op af ilden, for til sidst at blive afkølet med lynets hast.
Vi kender det fra en uldsweater, der kryber i vask - ikke fordi vandet som sådan er for varmt, men fordi der er stor forskel på vaskevandet og skyllevandets temperatur. 

Det bliver et meget rent snit og den eneste slibning, der er nødvendig er for at fjerne skarpe kanter. Altså ikke noget med at rette skævheder - hvis uldsnoren en bundet perfekt.

Relaterede artikler