DIY: Tre flasker forvandles til en lampe
Video

DIY: Tre flasker forvandles til en lampe

Astrid
Astrid

Hvordan kan glasflasker blive til en lampe? Opskriften er simpel, sjov og en smule udfordrende – og resultatet er helt fantastisk! Følg Camillas guide, her.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

Camilla Nordvig Kjærbye står i spidsen som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning. 

I de seneste tre videoer har Camilla forvandlet et par aflagte vinduer til et drivhus, ombygget en gammel dør til et bord samt bygget et bålsted af en kabeltromle. 

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger en lampe af aflagte glasflasker. Se hvordan i videoen ovenfor eller læs med her.

Find det på DBA

 1. Glas, Kolber glasflasker vaser opbevaringsglas, Fine vintage hvide glas flasker, kolber, medicinglas

  Glas, Kolber glasflasker vaser opbevaringsglas, Fine vintage hvide glas flasker, kolber, medicinglas, fysik kemi glas, glaslåg, propper mm. Mange forskellige størrelser. Til blomster, dekoration, pulv

  500,00 kr.04-12-2023
 2. Glas, Fin glas karaffel glaskande i farvet blå, Gl blå glasflaske glaskaraffel m smukke detaljer 
Ka

  Glas, Fin glas karaffel glaskande i farvet blå, Gl blå glasflaske glaskaraffel m smukke detaljer Karaffel 22 cm høj Glaskaraffel glas flaske vintage Retro Til snaps dram urter vodka mm Fin stan

  125,00 kr.03-12-2023
 3. Glas, Skulpturel Glaskaraffel glaskande, Ældre skulpturel Karaffel glasflaske. Glaskande kande m låg

  Glas, Skulpturel Glaskaraffel glaskande, Ældre skulpturel Karaffel glasflaske. Glaskande kande m låg Glaskaraffel Fin stand kande vandflaske Ca 22-25 cm høj Nærmest skulptur i sig selv Men også fint

  125,00 kr.03-12-2023
 4. Glas, Olie/vineddikeflaske, Sagaform, To små glasflasker med "prop" af egetræskugler, samt en egetræ

  Glas, Olie/vineddikeflaske, Sagaform, To små glasflasker med "prop" af egetræskugler, samt en egetræskasse med plads til 4 flasker. Du kan bruge flaskerne til olie og eddike, som mælkekande eller til

  25,00 kr.03-12-2023
 5. Glas, Sifonflaske, Fransk, Gammel fransk sifonflaske (oprindeligt glasflaske til vand med brus)

Vin

  Glas, Sifonflaske, Fransk, Gammel fransk sifonflaske (oprindeligt glasflaske til vand med brus) Vintage i fin stand, men naturligvis med mindre brugsspor og indeholder stadig vand (Sendes ikke) Pri

  200,00 kr.03-12-2023
 6. Glas, Sifonflaske, Fransk, Gammel fransk sifonflaske (oprindeligt glasflaske til vand med brus)

Vin

  Glas, Sifonflaske, Fransk, Gammel fransk sifonflaske (oprindeligt glasflaske til vand med brus) Vintage i fin stand, men naturligvis med brugsspor og et afslag på siden (se foto) (Sendes ikke) Pris

  300,00 kr.03-12-2023

Se alle glasflasker til salg på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse.

Indkøbsliste: 
Flasker
– Elpære
– Snor
– Sprit
– Ledning

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Denne landsdel er dårligst til at sælge brugte sager

Sådan ser det færdige resultat ud. Så nu er det bare om at komme i arbejdstøjet.
Sådan ser det færdige resultat ud. Så nu er det bare om at komme i arbejdstøjet.

Sæt fut i projektet (bogstavelig talt) 

Første del af projektet er klart den sjoveste men også mest udfordrende. Flaskerne skal nemlig skæres over ved hjælp af ild. Så find flasker, snor, sprit, lighter og koldt vand frem.

Start med at dyppe et stykke af snoren i spritten, så den er gennemvædet og vikle derefter snoren om flasken således flasken får den ønskede længde. 

Find nu sikkerhedsudstyret frem! Den næste del af projektet involverer nemlig brandfarlige produkter – og det skal man ikke spøge med.

Sæt ild til snoren på flasken og sænk derefter flasken i det kolde vand. ‘Knæk’ skulle det nu gerne lyde fra flasken. Ellers prøv igen – det tog også Camilla et forsøg eller to.

LÆS OGSÅ: 7 ud 10 danskere fylder sommerhuset med genbrugsfund

Step 1: Drej snoren cirka 8 gange om flasken og sørg for den er gennemvædet af sprit.
Step 1: Drej snoren cirka 8 gange om flasken og sørg for den er gennemvædet af sprit.
Step 2: Sæt ild til snoren og lad det brænde i cirka 1 minut. Det er vigtigt, at snoren brænder hele vejen rundt om flasken.
Step 2: Sæt ild til snoren og lad det brænde i cirka 1 minut. Det er vigtigt, at snoren brænder hele vejen rundt om flasken.
Step 3: Sæt flasken i det iskolde vand. Knækker flasken ikke med det sammen, kan du prøve forsigtigt at banke på flasken omkring snoren. Hvis ikke dette hjælper må processen gentages.
Step 3: Sæt flasken i det iskolde vand. Knækker flasken ikke med det sammen, kan du prøve forsigtigt at banke på flasken omkring snoren. Hvis ikke dette hjælper må processen gentages.

Pas på fingrene

Nu, hvor dine flasker er skåret over, er kanterne skarpe – og det skal der selvfølgelig gøres noget ved. Hertil benytter Camilla en slibesten. 

Inden flaskernes skarpe kanter slibes, dyppes stenen i lidt vand. Det er om at være lidt forsigtig, når der slibes, flaskerne kan nemlig knække, hvis trykket er for stort. 

Du kan med fordel tage et par handsker på, når denne del af projektet udføres, så du ikke skærer dig i hånden. 

LÆS OGSÅ: Maya og Bella forvandler nostalgisk dynebetræk til populært tøj

Step 4: Glasset er hammerskrapt, så pas på nallerne, når du sliber. For Camilla var det en anelse udfordrende at slibe på indersiden af flaskerne, uden de knækkede.
Step 4: Glasset er hammerskrapt, så pas på nallerne, når du sliber. For Camilla var det en anelse udfordrende at slibe på indersiden af flaskerne, uden de knækkede.
Step 5: Monter ledning, fatning og pære. Har du ikke prøvet det før, kan du se, hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.
Step 5: Monter ledning, fatning og pære. Har du ikke prøvet det før, kan du se, hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.

Lad der blive lys

Vi er nu næsten ved vejs ende. Det er nemlig tid til at sætte strøm til flaskerne. Start med at at føre ledningen igennem flaske åbningen og samle derefter fatning og ledning. Monter derefter pæren. 

Som det sidste skal den anden ende af ledningen monteres i loftets udtag eller i en stikprop. Og vupti så er det ellers bare om at trykke på stikkontakten.

Find det på DBA

 1. Ceiling lamp - White swirl (D20)

  Ceiling lamp - White swirl (D20)

  Candy ceiling lamp (D20), Millefiori Interior, Candy ceiling lampWhite mouth-blown glass,D 20 cmBrass canopy, Comes with adjustable mounting/wireNew condition, Made in ItalyThe ceiling lamp is new, ma

  3.200,00 kr.08-12-2023
 2. Vintage Murano opal yellow ceiling/wall lamp (2 available)

  Vintage Murano opal yellow ceiling/wall lamp (2 available)

  Vintage plafond ceiling/wall lamps, Millefiori Interior, Vintage Murano opal yellow ceiling/wall lamp *Price per piece H16 x W25 cm Comes with a gold plated steel housing and a white cotton braided wi

  3.200,00 kr.18-09-2023
 3. 3x D:30 cm Vintage Murano hvid swirl plafond loftlampe / væglampe

  3x D:30 cm Vintage Murano hvid swirl plafond loftlampe / væglampe

  Plafond, Murano, Vintage Murano plafond loftlampe / væglampe. Mundblæst i glas med satin matte overflade og hvid swirl samt hvid bund. E27 fatning. Håndlavet i Italien, 1970erne. D:30 cm⁠⁠ H:12 cm Ite

  2.000,00 kr.28-10-2023
 4. 5x D:36 cm Vintage Murano hvid swirl plafond loftlampe / væglampe

  5x D:36 cm Vintage Murano hvid swirl plafond loftlampe / væglampe

  Plafond, Murano lampe, Ubrugt (ny) vintage Murano plafond lampe i glas med hvid swirl mønster. Kan både bruges som loftlampe eller som væglampe. 2x E27 fatning. Håndlavet i Italien, 1970erne, og komme

  4.500,00 kr.28-10-2023
 5. D:45 cm XL Vintage Murano hvid glas med sølv glitter pendel loftslampe

  D:45 cm XL Vintage Murano hvid glas med sølv glitter pendel loftslampe

  Pendel, Murano lampe, Vintage Murano pendel loftlampe i hvid glas med sølv glitter. Mundblæst i oval form og har messing ophæng. Håndlavet i Italien, 1970erne. D:45 cm H:33 cm Bemærk: ledningslængde

  4.800,00 kr.25-07-2023
 6. D:40 cm Stor vintage Murano filigrana swirl pendel lampe loftlampe

  D:40 cm Stor vintage Murano filigrana swirl pendel lampe loftlampe

  Pendel, Murano , Vintage Murano filigrana loftlampe / pendel i krystal glas med hvid swirl. Giver det fineste mønster på væggen, når solen står på og når den er tændt. Håndlavet i Italien, 1960/70erne

  4.800,00 kr.25-07-2023

Se alle glaslamper på DBA, her.

Skal du være ejeren af Camillas glaslampe? Så er det nu du skal slå til. Lampen kan du nemlig finde på Camillas DBA-profil, såfremt den stadig er til salg. Giver du dig i kast med at lave din egen lampe? Del dit billede på Instagram og tag os (@dbadk) – vi glæder os til at se dine skjulte skatte.

På udkig efter mere genbrugsinspiration? Så se med her, hvor Annette byder dig velkommen indenfor i sit hvide genbrugshjem. 


Læs mere om Anette og hendes indretning i artiklen, her.

En anden beskrivelse af fremgangsmåden

Vi har siden udgivelsen af denne artikel og video fået en henvendelse fra en læser, Birgit, der har en - synes hun selv - nemmere tilgang til at lave disse lamper.
For at imødekomme alle, vil vi i faktaboksen her indsætte Birgits fremgangsmåde, som man kan læse og følge, hvis man synes, den er nemmere:

1)
Tag en flaske og bind en tråd, i 100 procent ren uld, omkring flasken og gerne en seks-otte omgange, men for himlens skyld så stramt, at du næsten får ondt i fingrene af at stramme garnet.  

2)
Nu skal garnet vædes, så det er gennemblødt af sprit.

3)
Og, som du så rigtigt gør, skal der iskoldt vand på lige før, ilden går ud, men flasken skal ikke dyppes ned i vandet. Lad den kolde hane løbe, til vandet ikke kan blive koldere (cirka syv grader).

4)
Hold i flaskens hals og bund (hvis den skal skæres over for eksempel på midten), mens du fører flasken vandret ind i den kolde vandstråle. Husk at gør det, så snoren er midt i vandstrålen.

5)
Det er ikke nødvendigt, at skrue fuldt op for vandhanen. Husk at sætte proppen i køkkenvasken, for så kan vandet bruges til at vande blomster med, hvis man har nogen - og flaskebunden lander blødt. 

6)
Årsagen til, at denne metode virker hver gang, er, at flasken kun bliver rigtig afkølet lige der, hvor ilden har raset på snoren, og flasken er blevet meget varm.

7)
Ved neddypning, afkøles stort set hele flasken, og så forsvinder overraskelsesmomentet.

8)
Når man anvender uldtråd, sker der noget magisk, nemlig at flasken bliver “skåret” over, præcis der hvor uldtråden har været fastgjort., hvis den altså er mega stram. Årsagen til det perfekte resultat er, at uld ikke bryder sig om, først at blive afkølet af spritten, så varmet op af ilden, for til sidst at blive afkølet med lynets hast.
Vi kender det fra en uldsweater, der kryber i vask - ikke fordi vandet som sådan er for varmt, men fordi der er stor forskel på vaskevandet og skyllevandets temperatur. 

Det bliver et meget rent snit og den eneste slibning, der er nødvendig er for at fjerne skarpe kanter. Altså ikke noget med at rette skævheder - hvis uldsnoren en bundet perfekt.

Relaterede artikler