Skjulte Skatte: Et par ødelagte stole forvandles til en charmerende bænk
VideoUdeliv

Skjulte Skatte: Et par ødelagte stole forvandles til en charmerende bænk

Astrid
Astrid

Mangler du et par ekstra siddepladser om spisebordet eller en hyggekrog til altanen? Følg denne guide, og du kan med få remedier kreere din helt egen unikke bænk.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

I spidsen står Camilla Nordvig Kjærbye som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning. 

De tidligere videoer har budt på lidt af hvert. Camilla har blandt andet givet nyt liv til en gammel træskuffe, forvandlet en kabeltromle til en planteopsats og moderniseret en slidt skænk.

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger en bænk ud af et par faldefærdige stole. Følg processen i videoen ovenfor, eller læs med i artiklen herunder.

Find det på DBA

 1. Spisebordsstol, Farstrup, Farstrup stole i forskellige farver
Den med træ sæde og sort ryg 250,-
All

  Spisebordsstol, Farstrup, Farstrup stole i forskellige farver Den med træ sæde og sort ryg 250,- Alle andre 150,-

  150,00 kr.21-03-2023
 2. Lænestol, træ, Svenske retro Cattelin / Gemla stole designet af Alex Kandell i 1948, sælges for 650

  Lænestol, træ, Svenske retro Cattelin / Gemla stole designet af Alex Kandell i 1948, sælges for 650 kr pr/stk

  650,00 kr.21-03-2023
 3. Barstol, Ikea, IKEA Sebastian model to styks. De er købt brugt og har stået et sted, hvor der er ble

  Barstol, Ikea, IKEA Sebastian model to styks. De er købt brugt og har stået et sted, hvor der er blevet røget. Det er kun ved det ubehandlede træ, der er røglugt. Det er ikke forsøgt fjernet med lugtf

  80,00 kr.21-03-2023
 4. Lænestol, metal, Svenske retro stole i art deco stil, krom stel, sorte armlæn i træ og polstrede ryg

  Lænestol, metal, Svenske retro stole i art deco stil, krom stel, sorte armlæn i træ og polstrede ryglæn og sæde, mål: B: 43 / 58,5 x D: 54 x H: 43 / 78 cm, pris: 500 kr pr/stk

  500,00 kr.21-03-2023
 5. Spisebordsstol, Dansk designet stol af mærket farstrup eller SAX. Den minder om kai kristiansens T21

  Spisebordsstol, Dansk designet stol af mærket farstrup eller SAX. Den minder om kai kristiansens T21 (firechair). Den er stram i samlingerne og uden huller i skaien. Tænger bare til lidt ny olie. # re

  300,00 kr.21-03-2023
 6. Lænestol, træ, Dansk design, Dansk designet højrygget lænestol udført i bejdset bøg hvilket minder o

  Lænestol, træ, Dansk design, Dansk designet højrygget lænestol udført i bejdset bøg hvilket minder om teaktræ. Stolen er fast, stabil og med stramme gjorde. Betrækket kan tages af og vaskes. # retro,

  700,00 kr.21-03-2023

Se alle gratis stole på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse

Indkøbsliste:
– 2 x Stole i træ
– Grunder
– Maling
– Skruer
– MDF-plade
– Lægter

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Lampefod i beton – En nem guide

Stolene, som Camilla bruger til projektet, har hun fundet gratis på DBA. Ta' et kig i varekategorien 'Gratis ting' eller søg efter 'gratis' i søgefeltet – du vil blive overrasket over mange gode ting, der gives bort kvit og frit.
Stolene, som Camilla bruger til projektet, har hun fundet gratis på DBA. Ta' et kig i varekategorien 'Gratis ting' eller søg efter 'gratis' i søgefeltet – du vil blive overrasket over mange gode ting, der gives bort kvit og frit.

Det grundlæggende træarbejde 

Find de to stole frem. Det første step er at skære stoleryggen og de to bagerste ben fri fra resten af stolen. Camilla klarer denne del med en sav og lidt håndkraft.

Nu hvor saven er fremme, kan du med fordel også skære lægterne og MDF-pladen til, hvis dette ikke allerede er gjort. Længden på disse afgør længden på bænken. Du kan altså nemt tilpasse bænkens størrelse til lige præcis det sted, hvor den skal stå.

LÆS OGSÅ: Ibi Makienok bruger helst genbrugstøj på den røde løber

Vil du have et flot resultat, er det vigtigt at være grundig og nøjagtig – selvom det tager længere tid. Her ser du Camilla måle vinklen på lægterne.
Vil du have et flot resultat, er det vigtigt at være grundig og nøjagtig – selvom det tager længere tid. Her ser du Camilla måle vinklen på lægterne.

Tid til at svinge penslen

Bænken skal selvfølgelig have en klat maling, så den får et mere ensartet udtryk. Men inden du åbner malingen, er der et par ting, du bør klare først.

Den del af stolen, der bruges til bænken, skal have en tur med sandpapiret for at give træet en jævn overflade. Derefter skal stolen tørres grundigt af for støvrester.

Inden du maler bænken i den ønskede farve, bør du desuden give den en omgang grunder. Når du maler med grunder, sikrer du, at slutmalingen hæfter bedre og får en flot og dækkende overflade.

LÆS OGSÅ: To billige måder at få fat i en daybed på

Har du ikke en boremaskine liggende derhjemme? Hop en tur forbi DBA, hvor der i skrivende stund er mere end 400 af slagsen til salg.
Har du ikke en boremaskine liggende derhjemme? Hop en tur forbi DBA, hvor der i skrivende stund er mere end 400 af slagsen til salg.

Så skal der skrues og samles

Nu er du næsten i mål med din hjemmebyggede bænk. Næste step er nemlig at samle bænken. Hertil skal du finde alle dele af bænken samt skruer og boremaskine frem.

Start med at skure lægterne fast på stoleryggen. For at sikre, at træet ikke flækker eller rammer skruer i stoleryggen, har Camilla et lille trick. Se hvordan hun gør i videoen øverst i artiklen.

Når lægterne er fastgjort, kan MDF-pladen monteres som bænkens siddeflade. Alt, hvad der skal gøres nu, er, at finde bænken et godt ståsted og pynte den med et par gode siddehynde.

Find det på DBA

 1. Slagbænk, Antik svensk slagbænk. Sortmalet. Lav pris, da vi desværre ikke kan have den med, når vi s

  Slagbænk, Antik svensk slagbænk. Sortmalet. Lav pris, da vi desværre ikke kan have den med, når vi skal flytte. Perfekt i køkkenet. Stor opbevaringsplads. Længde: 190 cm. Højde: 87 cm. Dybde: 52 cm. S

  1.500,00 kr.21-03-2023
 2. Bænk, Blomsterbænk, Sælger denne fine bænk til evt blomster. 
Den er cirka 120 cm lang. 

Den kan ik

  Bænk, Blomsterbænk, Sælger denne fine bænk til evt blomster. Den er cirka 120 cm lang. Den kan ikke tåle man sidder på den, da den er bygget til der skal stå pynteting på den. Afhentes i Brønshøj

  1.199,00 kr.21-03-2023
 3. Bænk

  Bænk

  Bænk, Sofacompany , Bænk betrukket med jadegrønt læder,ben af egetræ. 160x50 cm. Sidehøjde 35 cm. Udstillingsmodel,uden brugsspor. Evt kan lev aftales

  3.500,00 kr.30-08-2022
 4. Bænk

  Bænk

  Bænk, Dansk Møbelsnedker, Bænk i massiv ubehandlet egetræ på medeformet stel. 125x35 cm.H 50 cm. Flot stand. Evt kan lev aftales.

  3.800,00 kr.15-08-2020
 5. Bænk

  Bænk

  Bænk, Dansk Møbelsnedker, Tremmebænk i massiv oliebehandlet teaktræ. 43x102 cm.H 51 cm. Flot stand. Evt kan lev aftales.

  3.800,00 kr.15-08-2020
 6. Watford bænk med opbevaring lysegrå, sort.

  Watford bænk med opbevaring lysegrå, sort.

  Watford bænk med opbevaring lysegrå, sort., Førpris: 1508 kr. Tilbudspris: 1131 kr. ∙ Gratis fragt og hurtig levering ∙ Personlig kundeservice ∙ Individuel leveringsaftale ∙ Læs mere - klik på "gå t

  1.131,00 kr.21-03-2023

Se alle bænke til salg på DBA, her.

Skjulte Skatte til salg

Vil du gerne have fingrene i Camillas fine bænk? Så er det måske din heldige dag. Bænken kan nemlig købes på Camillas DBA-profil, såfremt den stadig er til salg. Vent dog ikke alt for længe – de tidligere skjulte skatte er gået som varmt brød. Find bænken, her.

Er bænken allerede blev solgt, eller er du på udkig efter en anden type bænk, kan du tage et kig på alle bænke til salg på DBA, her

Her ses det færdige resultat af Camillas hjemmelavede bænk. Hvad synes du om den?
Her ses det færdige resultat af Camillas hjemmelavede bænk. Hvad synes du om den?

Genbrug fylder mere og mere i danskernes hverdag – det er genbrugselskeren, Maya, et godt eksempel på. Kom med indenfor i artiklen her, hvor Maya åbner dørene til sin fine bolig. Hjemmet gemmer på mange skatte – Maya har nemlig samlet i årtier.

Vi bliver ved genbrugselskerne en anelse længere: I videoen nedenfor tager 27-årige Nathalie dig nemlig med på tur rundt i sit genbrugsspækkede hjem.


Læs mere om Nathalie, her.

Relaterede artikler