Skjulte Skatte: Et par ødelagte stole forvandles til en charmerende bænk
VideoUdeliv

Skjulte Skatte: Et par ødelagte stole forvandles til en charmerende bænk

Astrid
Astrid

Mangler du et par ekstra siddepladser om spisebordet eller en hyggekrog til altanen? Følg denne guide, og du kan med få remedier kreere din helt egen unikke bænk.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

I spidsen står Camilla Nordvig Kjærbye som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning. 

De tidligere videoer har budt på lidt af hvert. Camilla har blandt andet givet nyt liv til en gammel træskuffe, forvandlet en kabeltromle til en planteopsats og moderniseret en slidt skænk.

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger en bænk ud af et par faldefærdige stole. Følg processen i videoen ovenfor, eller læs med i artiklen herunder.

Find det på DBA

 1. Køkkenbord, Træ, Copenhagen hipstory, Plankebords sælges. 4 personers. Stolene er ikke med. OBS. Der

  Køkkenbord, Træ, Copenhagen hipstory, Plankebords sælges. 4 personers. Stolene er ikke med. OBS. Der er en sort rids, men efter en omgang slibning og olie, er bordet som nyt. Nypris: 1900 kr.

  500,00 kr.28-05-2023
 2. Spisebordsstol, Læder & crom , Frisvinger stole., 4 stk frisvinger stole I ægte læder og stel af for

  Spisebordsstol, Læder & crom , Frisvinger stole., 4 stk frisvinger stole I ægte læder og stel af forcromet metal. Stolen er designet i 1928 på design-skolen "BAUHAUS " I Tyskland. Skolen blev lukket a

  1.250,00 kr.28-05-2023
 3. Barstol, Retro, 2 Retro barstole i jern og med teak sæde 
Stellet er mokkafarvet. 
Der er lidt pati

  Barstol, Retro, 2 Retro barstole i jern og med teak sæde Stellet er mokkafarvet. Der er lidt patina Højden er 68 cm Prisen er for begge stole samlet

  400,00 kr.28-05-2023
 4. Anden arkitekt, Instruktør stol, Mogens Koch inspireret instruktør/folde stole i bejdset træ. Sæde o

  Anden arkitekt, Instruktør stol, Mogens Koch inspireret instruktør/folde stole i bejdset træ. Sæde og ryg udspændt med brunt ruskind Den ene stol har brugsspor på sædet. Pris pr stk 3.200 kr

  3.200,00 kr.28-05-2023
 5. Spisebord m/stole, Træ og plastik , Ikea, 2 stole og et lille bord 
Prisen er for sættet samlet. Kan

  Spisebord m/stole, Træ og plastik , Ikea, 2 stole og et lille bord Prisen er for sættet samlet. Kan også sælges hver for sig.

  600,00 kr.28-05-2023
 6. Spisebordsstol, Træ og stof, Fine stole. 
Jeg ville lige tage stoffet af og vaske det, der er lidt s

  Spisebordsstol, Træ og stof, Fine stole. Jeg ville lige tage stoffet af og vaske det, der er lidt skjolder som jeg ikke er forsøgt at vaske af, derfor den lave pris. Kan også vaskes imens stoffet er

  250,00 kr.28-05-2023

Se alle gratis stole på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse

Indkøbsliste:
– 2 x Stole i træ
– Grunder
– Maling
– Skruer
– MDF-plade
– Lægter

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Lampefod i beton – En nem guide

Stolene, som Camilla bruger til projektet, har hun fundet gratis på DBA. Ta' et kig i varekategorien 'Gratis ting' eller søg efter 'gratis' i søgefeltet – du vil blive overrasket over mange gode ting, der gives bort kvit og frit.
Stolene, som Camilla bruger til projektet, har hun fundet gratis på DBA. Ta' et kig i varekategorien 'Gratis ting' eller søg efter 'gratis' i søgefeltet – du vil blive overrasket over mange gode ting, der gives bort kvit og frit.

Det grundlæggende træarbejde 

Find de to stole frem. Det første step er at skære stoleryggen og de to bagerste ben fri fra resten af stolen. Camilla klarer denne del med en sav og lidt håndkraft.

Nu hvor saven er fremme, kan du med fordel også skære lægterne og MDF-pladen til, hvis dette ikke allerede er gjort. Længden på disse afgør længden på bænken. Du kan altså nemt tilpasse bænkens størrelse til lige præcis det sted, hvor den skal stå.

LÆS OGSÅ: Ibi Makienok bruger helst genbrugstøj på den røde løber

Vil du have et flot resultat, er det vigtigt at være grundig og nøjagtig – selvom det tager længere tid. Her ser du Camilla måle vinklen på lægterne.
Vil du have et flot resultat, er det vigtigt at være grundig og nøjagtig – selvom det tager længere tid. Her ser du Camilla måle vinklen på lægterne.

Tid til at svinge penslen

Bænken skal selvfølgelig have en klat maling, så den får et mere ensartet udtryk. Men inden du åbner malingen, er der et par ting, du bør klare først.

Den del af stolen, der bruges til bænken, skal have en tur med sandpapiret for at give træet en jævn overflade. Derefter skal stolen tørres grundigt af for støvrester.

Inden du maler bænken i den ønskede farve, bør du desuden give den en omgang grunder. Når du maler med grunder, sikrer du, at slutmalingen hæfter bedre og får en flot og dækkende overflade.

LÆS OGSÅ: To billige måder at få fat i en daybed på

Har du ikke en boremaskine liggende derhjemme? Hop en tur forbi DBA, hvor der i skrivende stund er mere end 400 af slagsen til salg.
Har du ikke en boremaskine liggende derhjemme? Hop en tur forbi DBA, hvor der i skrivende stund er mere end 400 af slagsen til salg.

Så skal der skrues og samles

Nu er du næsten i mål med din hjemmebyggede bænk. Næste step er nemlig at samle bænken. Hertil skal du finde alle dele af bænken samt skruer og boremaskine frem.

Start med at skure lægterne fast på stoleryggen. For at sikre, at træet ikke flækker eller rammer skruer i stoleryggen, har Camilla et lille trick. Se hvordan hun gør i videoen øverst i artiklen.

Når lægterne er fastgjort, kan MDF-pladen monteres som bænkens siddeflade. Alt, hvad der skal gøres nu, er, at finde bænken et godt ståsted og pynte den med et par gode siddehynde.

Find det på DBA

 1. Bænk, Bænk eller radiatorbænk i massiv egetræ til salg

Mål HxBxL: 40,5 x 30 x 300 cm

  Bænk, Bænk eller radiatorbænk i massiv egetræ til salg Mål HxBxL: 40,5 x 30 x 300 cm

  500,00 kr.28-05-2023
 2. Entremøbel, Skagerak, Den originale TripTrap Cutter bænk med to skuffer på hjul, hattehylde med bøjl

  Entremøbel, Skagerak, Den originale TripTrap Cutter bænk med to skuffer på hjul, hattehylde med bøjler og to små skuffer til at sætte på hattehylden. Den ene har et lille hak i et af hjørnerne (kan se

  3.990,00 kr.28-05-2023
 3. Bænk, Vintage bænk, godt snedkerarbejde. Står solidt.

Træsort muligvis mahogny.
Påmonteret original

  Bænk, Vintage bænk, godt snedkerarbejde. Står solidt. Træsort muligvis mahogny. Påmonteret originalt sort lædersæde. Dog med et lille hul i ene ende, se foto. L. 80 cm D. 34 cm H. 50 cm Afhentning

  325,00 kr.28-05-2023
 4. Bænk ny, En på 150 x 40 h 50 600 kr 
En på 180 x 40 h 50 700 kr

  Bænk ny, En på 150 x 40 h 50 600 kr En på 180 x 40 h 50 700 kr

  600,00 kr.28-05-2023
 5. Bænk, Gammel stabil bænk med patina. Mål: 150 l 98 høj ryg 52 d 46 sh.

  Bænk, Gammel stabil bænk med patina. Mål: 150 l 98 høj ryg 52 d 46 sh.

  1.000,00 kr.28-05-2023
 6. Bænk, Top egetræ

  Bænk, Top egetræ

  400,00 kr.28-05-2023

Se alle bænke til salg på DBA, her.

Skjulte Skatte til salg

Vil du gerne have fingrene i Camillas fine bænk? Så er det måske din heldige dag. Bænken kan nemlig købes på Camillas DBA-profil, såfremt den stadig er til salg. Vent dog ikke alt for længe – de tidligere skjulte skatte er gået som varmt brød. Find bænken, her.

Er bænken allerede blev solgt, eller er du på udkig efter en anden type bænk, kan du tage et kig på alle bænke til salg på DBA, her

Her ses det færdige resultat af Camillas hjemmelavede bænk. Hvad synes du om den?
Her ses det færdige resultat af Camillas hjemmelavede bænk. Hvad synes du om den?

Genbrug fylder mere og mere i danskernes hverdag – det er genbrugselskeren, Maya, et godt eksempel på. Kom med indenfor i artiklen her, hvor Maya åbner dørene til sin fine bolig. Hjemmet gemmer på mange skatte – Maya har nemlig samlet i årtier.

Vi bliver ved genbrugselskerne en anelse længere: I videoen nedenfor tager 27-årige Nathalie dig nemlig med på tur rundt i sit genbrugsspækkede hjem.


Læs mere om Nathalie, her.

Relaterede artikler