Mød en samler: Mosterlise er pjattet med piger af papir
Video

Mød en samler: Mosterlise er pjattet med piger af papir

Astrid
Astrid

For de fleste er påklædningsdukker legetøj, der hører fortiden til. Men ikke for Mosterlise, der har dedikeret både tid og penge til de papirstynde damer. Se hendes samling i videoen ovenfor.

Samlede du selv på påklædningsdukker som barn? Du havde med garanti ikke en samling som Mosterlise fra Fredericia har. Hendes samling kan udfylde et helt museum.

I videoen ovenfor kan du møde 59-årige Lise Rasmussen, også kaldet Mosterlise, der tager dig med bagom de historiske dukker og viser de velklædte damer, der gemmer sig i samlingen.

Mosterlise har samlet i mere end 20 år og har lidt af en ekspertviden om påklædningsdukker. I videoen ovenfor kan du blandet høre Mosterlise fortælle historien om de påklædningsdukker, der fra 1940 til 1964 fulgte med, når du købte de velkendte Mariekiks. Du kan i videoen også få svar på, hvorfor Dich Passer som påklædningsdukke er iført dametøj.

Mosterlise har samlet på påklædningsdukker i intet mindre end 20 år.
Mosterlise har samlet på påklædningsdukker i intet mindre end 20 år.

Dirch Passer som påklædningsdukke – derfor har han dametøj på

Under påklædningsdukkernes storhedstid blev amerikanske filmstjerne ofte afbildet og trykt som påklædningsdukker. Og denne trend fandt vej til lille Danmark.

Det var dog en noget mere komisk påklædningsdukke, der blev trykt i Danmark. Det var nemlig et ark med Dirch Passer fra A.B.C. Teateret, hvor han spillede Charleys tante. Derfor er dukken, som forestiller Dirch Passers karakter udstyret med en stor kjole, røde, krøllede lokker og fjer i håret.

Påklædningsdukken, der forestiller Dirch Passer, er meget sjælden og derfor nærmest umulig at få fingrene i, fortæller Mosterlise.

LÆS OGSÅ: DBAs dyreste dukke

Påklædningsdukke-arket af Dich Passer stammer fra 1955. Arket blev fundet i en gammel scrapbog.
Påklædningsdukke-arket af Dich Passer stammer fra 1955. Arket blev fundet i en gammel scrapbog.

Så få påklædningsdukker mangler Mosterlise for at fuldende sin samling

Store Marie, Lille Marie og Sorte Marie er påklædningsdukker, der fulgte med i Mariekiks-pakkerne fra 1940 til 1964.

Ved købmanden kunne de interesserede få udleveret et ark med de udklipnings-parate figurer. Dertil fulgte nye kjoler i hver pakke med Mariekiks.

- Kjolerne til Marie-dukkerne er fantastisk flotte, fortæller Mosterlise.

Der findes i alt 470 forskellige kjoler til dukkerne. Mosterlise har erhvervet sig 440 af kjolerne. Det er altså ikke mange kjoler, der mangler, før samlingen er komplet.

Find det på DBA

 1. Påklædningsdukker, Lille Marie påklædningsdukke i træ med magneter. 
Fra 1940’erne - i rigtig fin st

  Påklædningsdukker, Lille Marie påklædningsdukke i træ med magneter. Fra 1940’erne - i rigtig fin stand trods alderen. Desuden et pap ark med alle 3 påklædningsdukker, som repræsentere hele serien f

  200,00 kr.20-02-2024
 2. Påklædningsdukker, Påklædningsdukker, 3 ark med store Marie, lille Marie og sorte Marie. I rigtig fi

  Påklædningsdukker, Påklædningsdukker, 3 ark med store Marie, lille Marie og sorte Marie. I rigtig fin stand. A4 størrelse.

  100,00 kr.18-02-2024
 3. Påklædningsdukker, forskelligt, Store Marie & Lille Marie

har flere påklædnings dukker
se min anden

  Påklædningsdukker, forskelligt, Store Marie & Lille Marie har flere påklædnings dukker se min anden annonce køber du dem alle er prisen rigtig god

  20,00 kr.17-02-2024
 4. Påklædningsdukker, Div. kongelige, RESERVERET  Prinsesse Margrethe Prinsesse Elisabeth, Christian d

  Påklædningsdukker, Div. kongelige, RESERVERET Prinsesse Margrethe Prinsesse Elisabeth, Christian den 10., Store og Lille Marie, alle med tøj, uniformer osv.

  200,00 kr.11-02-2024
 5. Påklædningsdukker, Marie kiks, 25 stk forskellige dele til de populære påklædnings  dukker store

  Påklædningsdukker, Marie kiks, 25 stk forskellige dele til de populære påklædnings dukker store Marie og Lille Marie alle er meget velholdte og uden brugsspor De

  150,00 kr.09-02-2024
 6. Påklædningsdukker, Diverse påklædningsdukker, re ark med påklædningsdukker og tøj. 1) Maja (en lille

  Påklædningsdukker, Diverse påklædningsdukker, re ark med påklædningsdukker og tøj. 1) Maja (en lille revne i kanten ellers i pæn stand ) 2) Påklædningsdukke fra Gilleleje Museum 3) Store Marie og lill

  50,00 kr.04-02-2024

Se alle Marie-dukker på DBA her.

Sorte Marie: ’Den var ikke gået i dag’

Efter 2. Verdenskrig kom chokolade-Mariekiksene til Danmark. I den forbindelse blev der selvfølgelig også lanceret en tilhørende påklædningsdukke. Dukken blev navngivet Sorte Marie.

- Store Marie og Lille Marie har en vis sødme i udtrykket. Sorte Marie har derimod et temmelig karikeret udtryk. Det var ikke gået i dag, sige Mosterlise.

Hvordan Sorte Marie ser ud, kan du finde svaret på i videoen øverst i artiklen.

SE OGSÅ: Video – Disse viskelædere er steget i værdi

London-bageriget Peek Frean lavede Mariekiksen som en hyldest til storhertuginden Maria Alexandrovna, da hun i 1874 giftede sig ind i den britiske kongefamilie.
London-bageriget Peek Frean lavede Mariekiksen som en hyldest til storhertuginden Maria Alexandrovna, da hun i 1874 giftede sig ind i den britiske kongefamilie.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Mosterlise har farvesorteret alle sin Marie Dukke-kjoler.
Mosterlise har farvesorteret alle sin Marie Dukke-kjoler.

Klubben, der stjal pigernes hjerter

I 1951 startede Store Marie-klubben for de entusiastiske påklædningsdukke-samlere. Som bevis på, at man var en del af klubben, fik medlemmer et lille emblem, der forestillede en miniudgave af to ruller kiks, der kunne fastgøres på tøjet.

Med emblemet fastgjort kunne medlemmer signalere til hinanden, at de var med i klubben og kunne således bytte tøj til dukkerne.

Som medlem fik man desuden et lille medlemskort, et medlemsblad og et skoleskema. Og når man havde fødselsdag, fik medlemmer ikke mindst en fødselsdagshilsen.

LÆS OGSÅ: Husker du disse figurer fra barndommen?

Marie-klubben og Marie Dukkerne lukkede i 1964. De velkendte Mariekiks kan dog stadig findes i supermarkederne.
Marie-klubben og Marie Dukkerne lukkede i 1964. De velkendte Mariekiks kan dog stadig findes i supermarkederne.

Dukkerne gemmer på en historie

Mosterlises samling af påklædningsdukker er som en tidslomme. Det afslører kjolernes udseende, papirets kvalitet, farverne og mønstrene. Disse elementer er med til at tegne et tidsbillede.

- Jeg kan faktisk ved at kigge på tøjet identificere en påklædningsdukke og sige, hvilket årti den stammer fra, fortæller Mosterlise.

Dette vidner naturligvis om Mosterlises ekspertviden inden for påklædningsdukker, men viser også den kulturhistorie, dukkerne må siges at gemme på.

Find det på DBA

 1. Dåser, Gammel Charmerende kiksedåse 
Store Marie

  Dåser, Gammel Charmerende kiksedåse Store Marie

  50,00 kr.21-02-2024
 2. Dåser, Store Marie Kiksedåse, Original dåse til Jensen & Møller´s Store Marie kiks.

  Dåser, Store Marie Kiksedåse, Original dåse til Jensen & Møller´s Store Marie kiks.

  90,00 kr.18-02-2024
 3. Dåser, store marie kiksedåse

  Dåser, store marie kiksedåse

  25,00 kr.11-02-2024
 4. Dåser, Store Marie kiks dåse af ældre dato. Vintage. Højde 22 cm. Diameter 7,5 cm. Pris 150 kr.

  Dåser, Store Marie kiks dåse af ældre dato. Vintage. Højde 22 cm. Diameter 7,5 cm. Pris 150 kr. Se også mine andre annoncer.

  150,00 kr.11-02-2024
 5. Dåser, Store Marie, Pæn store Marie dåse .

  Dåser, Store Marie, Pæn store Marie dåse .

  75,00 kr.06-02-2024
 6. Dåser, Store Marie, To fine store Marie dåser med brugsspor 

60kr stk. eller 100 for begge

  Dåser, Store Marie, To fine store Marie dåser med brugsspor 60kr stk. eller 100 for begge

  100,00 kr.05-02-2024

Se alle Mariekiks-samleobjekter på DBA, her.

Synes du også, det er fascinerende, når samleri tager nye højder. I videoen, her, kan du møde Laila fra Østjylland, der har fået Anders And på hjernen. Bogreolerne bugner med Jumbobøger, og glasmontrer er spækket med Anders And-figurer i alskens størrelser og former.

Besøg supersamleren Anker fra Tjæreborg, der har dedikeret 56 år af sit liv til at opbygge sin samling af floatpenne. Samlingen består af kuglepenne med alt fra flydende damer til det engelske kongehus. Du kan se hans samling i videoen herunder.


Du kan læse mere om Anker og floatpenne-samlingen, her.

Relaterede artikler