Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden
Børn

Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Husker du dukken, der kunne spise og tisse, dukkerne lavet af papir og dukken med struttende læber, der tabte til Barbie? Hvis du glemmer, husker vi her på DBA. Se listen her, og se om du kan genkende alle fem dukker.

De er blevet leget med. De er blevet elsket. De er blevet kritiseret. De er blevet taget ned af hylderne. De er kommet tilbage. De er blevet fornyet, og så er de blevet elsket igen.

De mange forskellige dukker, der er blevet produceret gennem tiden, har både været i med- og modvind. Men på trods af kritik, består de stadig, og mest af alt vækker de gode minder fra vores barndom.

Nogle af dem er sågar blevet samleobjekter, fordi de ikke længere produceres. Hvis du er heldig, kan du finde nogle af de udgået modeller her på DBA.

Tag på en tur ned ad ’memory lane’, hvor vi har samlet fem populære dukker fra fem forskellige årtier.

1. Dukken, lavet af papir

Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.
Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.

LÆS OGSÅ: Husker du? Mindevækkende figurer fra barndommen

Det kræver lidt arbejde, før du kan lege med hende. Enten kan du bare ’trykke’ hende ud af arket, eller også skal du have fat på en saks, så du kan klippe hende ud.

Herefter skal tøjet klippes ud. Her skal du koncentrere dig en smule, så du ikke kommer til at klippe de små, hvide papirflapper af.  

Ifølge Den Store Danske så de første påklædningsdukker dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark blev de såkaldte Puk-bøger, som udkom i 1950’erne, særligt populære. Som navnet lyder, indeholdt bøgerne påklædningsdukken Puk, som blandt andet havde ridetøj og kjole på.

De forskellige beklædningsgenstande, som hører med til påklædningsdukkerne, er oftest inspireret af modetøj fra den tid, som dukken af pap er udkommet i.

Påklædningsdukker til salg på DBA:

 1. Påklædningsdukker, 5 dukker og tilbehør click on modeller, 
. Dukkerne klikkes på figurerne, så de b

  Påklædningsdukker, 5 dukker og tilbehør click on modeller, . Dukkerne klikkes på figurerne, så de både kan ride fotografere og andet. En lille familie købt som et lille rejsesæt for mange år siden. H

  35,00 kr.15-04-2024
 2. Påklædningsdukker, LOL dukker, en stor og flere små med diverse tilbehør.

  Påklædningsdukker, LOL dukker, en stor og flere små med diverse tilbehør.

  60,00 kr.14-04-2024
 3. Påklædningsdukker, Retro dukker sælges
Dukke Lisbeth med rødt tøj
250kr
Dukke Lise med tøj på
349kr

  Påklædningsdukker, Retro dukker sælges Dukke Lisbeth med rødt tøj 250kr Dukke Lise med tøj på 349kr Porcelænsdukke uden navn komplet stand incl tæj giver lyd når den lægges ned 485kr Musling dukke nr

  125,00 kr.07-04-2024
 4. Påklædningsdukker, Hæklede dukker, Angel og Wednesday er klar til flytte hjemmefra.
De måler ca 30 c

  Påklædningsdukker, Hæklede dukker, Angel og Wednesday er klar til flytte hjemmefra. De måler ca 30 cm. Alt deres tøj / tilbehør kan tages af. De koster 300 kr. stk plus evt. fragt

  300,00 kr.06-04-2024
 5. Påklædningsdukker

  Påklædningsdukker

  218,00 kr.04-04-2024
 6. Påklædningsdukker

  Påklædningsdukker

  198,00 kr.04-04-2024

Påklædningsdukkerne udkommer oftest som piger. Lige nu er der 555 forskellige annoncer med påklædningsdukker til salg her på DBA.

 

2. 3D-udgaven af påklædningsdukken

Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.
Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.

Måske har du hørt om Ruth Handler – måske har du ikke. Hvis du er inkarneret Barbie-fan, har du helt sikkert hørt om hende. Hun er nemlig kvinden bag den ikoniske dukke. Hun fik idéen til at lave Barbie, fordi hendes datter var opslugt af at lege med påklædningsdukker.  

Ruth Handler ville lave en 3D-udgave af påklædningsdukkerne, og det lykkedes. I 1959 fremstillede firmaet Mattel den berømte dukke, som er elsket for at afspejle småpigers drømme om voksenlivet.

Sidenhen er Barbie dog også kommet i modvind. Dukken er især blevet kritiseret for sin fordrejning af kvindekroppens naturlige størrelse og for at være fastlåst i kønsroller. I 2016 tog Mattel kritikken til efterretning og for første gang i 57 år ændrede de på Barbies udseende. Nu udkommer hun også i forskellige højder og med forskellige kurvede former.

Barbie til salg på DBA:

 1. Barbie, Repro, Brunette Barbie reproduktion dukken har gummiben der kan bukke i knæene
Hun har fået

  Barbie, Repro, Brunette Barbie reproduktion dukken har gummiben der kan bukke i knæene Hun har fået malet øjnbryn, øjnfarve og læber. Hun er iført håndsyet vintagekjole med knapper

  200,00 kr.17-04-2024
 2. Barbie, Enhjørning, Super fin enhjørning / hest til Barbir og lignende dukker
Lyserød med turkis hår

  Barbie, Enhjørning, Super fin enhjørning / hest til Barbir og lignende dukker Lyserød med turkis hår med glimmer Med saddel I rigtig god stand Se også mine mange andre annoncer med Barbie og tilbeh

  38,00 kr.17-04-2024
 3. Barbie, Midge, 2003 Happy Family Midge dukke. 

Jeg er samler og sælger af min samling vi bor røgfri

  Barbie, Midge, 2003 Happy Family Midge dukke. Jeg er samler og sælger af min samling vi bor røgfri med en kat. Se mine andre annoncer for flere dukker. Jeg sender gerne samlet med gls. Køber betaler

  345,00 kr.17-04-2024
 4. Barbie, Stole, 2 stole til Barbie og lignende dukker
Fin stand 
Se også mine mange andre annoncer me

  Barbie, Stole, 2 stole til Barbie og lignende dukker Fin stand Se også mine mange andre annoncer med Barbie og tilbehør

  18,00 kr.17-04-2024
 5. Barbie, Dukke, Super fin Mattel Monster High Robecca Steam dukke 
I virkelig god stand 
Se også mine

  Barbie, Dukke, Super fin Mattel Monster High Robecca Steam dukke I virkelig god stand Se også mine mange andre annoncer med Barbie, Monster High og tilbehør

  95,00 kr.17-04-2024
 6. Barbie, Retro Hollywood Hair Barbie fra 1992, Hun er i brugt ren stand. Tøj er lidt slidt :) 

Tjek

  Barbie, Retro Hollywood Hair Barbie fra 1992, Hun er i brugt ren stand. Tøj er lidt slidt :) Tjek også mine andre annoncer. Mange dukker til salg :) Vi er røgfrit hjem med en hund. Jeg kan også se

  140,00 kr.17-04-2024

Der er rig mulighed for at få fingrene i en Barbie-dukke her på DBA. Lige nu er der 2.842 annoncer, som indeholder søgeordet ’Barbie’.

3. Dukken, der kan spise og tisse

I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.
I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.

Den kom på markedet i 1991, og den kan både sove, bade, drikke, spise og tisse.

Baby Born, der er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG, er solgt i mere end 22 millioner eksemplarer rundt omkring i verden.

Markedsprisen for en normal Baby Born-dukke er 499 kroner, og her på DBA er der rig mulighed for at få fingre i en af slagsen for helt ned til 100 kroner. Du kan også købe diverse tilbehør til dukken. Eksempelvis badekar med bruser, dukketøj, taske, dukkevogn og meget andet.

Baby Born til salg på DBA:

 1. New born baby, Højstol i træ, 40 cm høj. Har almindelige brugsspor.

  New born baby, Højstol i træ, 40 cm høj. Har almindelige brugsspor.

  60,00 kr.17-04-2024
 2. Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop

  Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop

  Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop, Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop, Svømmende dukke fra Baby Born Hun er nærmest som en lille delfin - og har lært både crawl og but

  208,00 kr.07-09-2022
 3. Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop

  Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop

  Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop, Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop, Garderobeskab til dukketøjet fra Baby Born Der er ikke noget der hedder dårligt vejr, kun forkert påklædning. Det

  400,00 kr.07-09-2022
 4. Baby Born Pusletaske - Lyserød - Dukker Hos Coop

  Baby Born Pusletaske - Lyserød - Dukker Hos Coop

  Baby Born Pusletaske - Lyserød - Dukker Hos Coop, Baby Born Pusletaske - Lyserød - Dukker Hos Coop, Pusletaske til dukkeforældre Nu kan de små dukkeforældre skifte dukke Dorte på turen. Den lille pusl

  152,00 kr.01-03-2023
 5. Baby Born Dukke - Svømmer - Dreng - Dukker Hos Coop

  Baby Born Dukke - Svømmer - Dreng - Dukker Hos Coop

  Baby Born Dukke - Svømmer - Dreng - Dukker Hos Coo, Baby Born Dukke - Svømmer - Dreng - Dukker Hos Coo, Svømmende dukke fra Baby Born Han er nærmest som en lille delfin - og har lært både crawl og but

  208,00 kr.10-05-2022
 6. Dukkevogn, New Born Baby, Sød lille dukkevogn

  Dukkevogn, New Born Baby, Sød lille dukkevogn

  125,00 kr.16-04-2024

Lige nu er der 508 annoncer på DBA med Baby Born-dukken og diverse tilbehør til dukken. Se alle annoncerne her.

 

4. Barbies største konkurrent

Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.
Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.

Hvis du var barn i 00’erne og vild med dukker – særligt Barbiedukker – husker du helt sikkert også Barbies konkurrent, som blev lanceret i 2001.

Bratz-dukken fik i den grad legetøjsfirmaet Mattel, som står bag Barbiedukken, op i det røde felt. Den nye pige i byen, som havde ’Passion for Fashion’, smal talje, svulmende barm og struttende læber, var nemlig pludselig mere populær end Barbie.

Det fik Mattel til at sagsøge firmaet MGA Entertainment, som står bag Bratz-dukkerne, og deres fremtid var pludselig i fare. Bratz tabte retssagen i 2008, men efter at have været taget ned fra hylderne i 13 år, vendte de tilbage i sommeren 2021.

Dukkerne har dog fået et anderledes look, end dét du kender fra 00’erne. Hvis du mere er til den ’gamle’ Bratz-dukke og de ’gamle’ merchandises, så frygt ej. Der er rig mulighed for at få fingrene i de første udgaver af Bratz her på DBA.

Bratz til salg på DBA:

 1. Bratz, 6 stkBratz dukker i box originale, Sælger kun samlet. Byd

  Bratz, 6 stkBratz dukker i box originale, Sælger kun samlet. Byd

  1,00 kr.16-04-2024
 2. Bratz, 16 stk samlet pris, Fragt koster 50 kr

  Bratz, 16 stk samlet pris, Fragt koster 50 kr

  500,00 kr.15-04-2024
 3. Bratz, 8 Bratz dukker, Fin stand, men har dog ligget på loftet i over 25 år så dukker og tøj trænger

  Bratz, 8 Bratz dukker, Fin stand, men har dog ligget på loftet i over 25 år så dukker og tøj trænger derfor til en kærlig hånd

  100,00 kr.15-04-2024
 4. Bratz, Bratz slumper party Jade, Kun stået til pynt 
Ellers i pæns stand - telefonledning er faldt a

  Bratz, Bratz slumper party Jade, Kun stået til pynt Ellers i pæns stand - telefonledning er faldt af skal bare limes på igen Sender gerne

  150,00 kr.15-04-2024
 5. Bratz, Bratz funk n glow sasha, Ny fra box, kun stået til pynt 

Gav selv 500 for hende sælges for 2

  Bratz, Bratz funk n glow sasha, Ny fra box, kun stået til pynt Gav selv 500 for hende sælges for 250 Og jeg sender gerne

  250,00 kr.15-04-2024
 6. Bratz, Solgt, Ny fra box kun stået til pynt 

Hun har alt sit tilbehør og det følger ekstra tilbehør

  Bratz, Solgt, Ny fra box kun stået til pynt Hun har alt sit tilbehør og det følger ekstra tilbehør med Jeg gav selv 800 for hende i ny i box derfor er prisen 400 kr uden box Se sidste billede J

  400,00 kr.15-04-2024

Lige nu er der 737 annoncer med Bratz her på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

5. Den nye pige i byen, der overrasker

LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.
LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.

I 2016 kom der en række nye piger til byen. De hedder LOL Surprise-dukker, og som navnet lyder, er deres hovedformål at overraske. Overraskelsesmomentet er også det, der gør dem til nogle af de mest elskede dukker i nyere tid.

LOL-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver, og når du køber en af slagsen, ved du faktisk ikke helt præcis, hvordan den lille dukke med de store øjne ser ud. Den er nemlig pakket ind i en kugle, som du skal pakke ud.

Fra ny koster dukkerne mellem 129 kroner til 799 kroner. Hvis du ikke ønsker at give fuld pris, kan det godt betale sig at søge efter de overraskende dukker her på DBA. Hvis du er heldig, kan du også finde forskelligt tilbehør, som fra ny vil koste helt op til 2.599 kroner.

L.O.L Surprise-dukker til salg på DBA:

 1. Dukkehus, LOL Surprise Dukkehus, Flot L.O.L Surprise dukke hus i god stand. Med have der kan tages i

  Dukkehus, LOL Surprise Dukkehus, Flot L.O.L Surprise dukke hus i god stand. Med have der kan tages ind og ud, en helikopter landings plads og fint badeværelse med toilet der kan trække ud og badekar m

  475,00 kr.13-04-2024
 2. Andet, L.O.L. Surprice, Super sjovt tilbehør til de populære L.O.L. Surprice dukkerdukker.
Jeg sælge

  Andet, L.O.L. Surprice, Super sjovt tilbehør til de populære L.O.L. Surprice dukkerdukker. Jeg sælger også en del dukker, da min datter er blevet for stor (se mine andre annoncer). Nu introducerer L.

  200,00 kr.30-03-2024
 3. L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Violet - Modeduk...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Violet - Modeduk...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , Glitterperle fra LOL Surprise Åbn glitterperlen, og se hvem der er indeni! I perlen, der også er

  264,00 kr.30-09-2023
 4. L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukke, L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukke, LOL Surprise fashiondukke Leg, style og gå modeshow med din nye seje veninde. Når du får Melrose

  240,00 kr.30-09-2023
 5. L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Blå - Modedukker...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Blå - Modedukker...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , Glitterperle fra LOL Surprise Åbn glitterperlen, og se hvem der er indeni! I perlen, der også er

  264,00 kr.30-09-2023
 6. L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker H, L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker H, Bil, fest og pool i een fra L.O.L. Surprise Lad OMG dukkerne rejse med stil, når de sætter sig i

  399,00 kr.06-10-2022

Lige nu er der 99 annoncer med LOL Surprise-dukkerne. Her kan du se de billigste.

Hvis du gerne vil vide, om du ligger inde med dukker, der er en god sum penge værd, er her to artikler, du bør læse. Hvis du ligger inde med nogle påklædningsdukker, kan du læse her, om de er steget i værdi. Og her kan du læse, om dine Barbie-dukker er steget i værdi.

Én person, der uden tvivl har nogle Barbie’er, der er steget i værdi, er 76-årige Lene Darlie Pedersen, som har samlet på den ikoniske dukke siden 1989. I dag har hun 3.000 af slagsen. Se hendes vilde samling i videoen herunder og læs endnu mere om Lene og hendes samling lige her.

Relaterede artikler