Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden
Børn

Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Husker du dukken, der kunne spise og tisse, dukkerne lavet af papir og dukken med struttende læber, der tabte til Barbie? Hvis du glemmer, husker vi her på DBA. Se listen her, og se om du kan genkende alle fem dukker.

De er blevet leget med. De er blevet elsket. De er blevet kritiseret. De er blevet taget ned af hylderne. De er kommet tilbage. De er blevet fornyet, og så er de blevet elsket igen.

De mange forskellige dukker, der er blevet produceret gennem tiden, har både været i med- og modvind. Men på trods af kritik, består de stadig, og mest af alt vækker de gode minder fra vores barndom.

Nogle af dem er sågar blevet samleobjekter, fordi de ikke længere produceres. Hvis du er heldig, kan du finde nogle af de udgået modeller her på DBA.

Tag på en tur ned ad ’memory lane’, hvor vi har samlet fem populære dukker fra fem forskellige årtier.

1. Dukken, lavet af papir

Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.
Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.

LÆS OGSÅ: Husker du? Mindevækkende figurer fra barndommen

Det kræver lidt arbejde, før du kan lege med hende. Enten kan du bare ’trykke’ hende ud af arket, eller også skal du have fat på en saks, så du kan klippe hende ud.

Herefter skal tøjet klippes ud. Her skal du koncentrere dig en smule, så du ikke kommer til at klippe de små, hvide papirflapper af.  

Ifølge Den Store Danske så de første påklædningsdukker dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark blev de såkaldte Puk-bøger, som udkom i 1950’erne, særligt populære. Som navnet lyder, indeholdt bøgerne påklædningsdukken Puk, som blandt andet havde ridetøj og kjole på.

De forskellige beklædningsgenstande, som hører med til påklædningsdukkerne, er oftest inspireret af modetøj fra den tid, som dukken af pap er udkommet i.

Påklædningsdukker til salg på DBA:

 1. Påklædningsdukker, Store påklædningsdukker med tøj. Højde 25 cm
Rigtig velholdt Er fra sidst i 1970´

  Påklædningsdukker, Store påklædningsdukker med tøj. Højde 25 cm Rigtig velholdt Er fra sidst i 1970´erne eller start 1980´erne. Meget velholdte. Ved forsendelse er porto kr. 24,- med PostNord

  30,00 kr.26-03-2023
 2. Påklædningsdukker, Our generation, Sælger denne Our Generation dukke og tilhørende føl. 
Brugt maks

  Påklædningsdukker, Our generation, Sælger denne Our Generation dukke og tilhørende føl. Brugt maks 5 gange, og derfor rigtig tegn på slid. Byd gerne :) Kan afhentes i Holbæk, eller sende på købers

  275,00 kr.24-03-2023
 3. Påklædningsdukker, Monster high, Super flot dukke. I god stand.

  Påklædningsdukker, Monster high, Super flot dukke. I god stand.

  299,00 kr.23-03-2023
 4. Påklædningsdukker, Harumika, Harumika påklædningdukke/gine er med masser af stof så den lille tøj de

  Påklædningsdukker, Harumika, Harumika påklædningdukke/gine er med masser af stof så den lille tøj designeren kan afprøves. Sender gerne, køber betaler porto.

  200,00 kr.16-03-2023
 5. Påklædningsdukker, Our Generation, Stor pakke af Our generation, samlet ny pris mere en 3200kr. I me

  Påklædningsdukker, Our Generation, Stor pakke af Our generation, samlet ny pris mere en 3200kr. I meget flot stand, alt i orden. Sælges samlet.

  1.300,00 kr.14-03-2023
 6. Påklædningsdukker m. 8 sæt tøj fra Goki - Birte & Ben -

  Påklædningsdukker m. 8 sæt tøj fra Goki - Birte & Ben -

  Legetøj > Klassisk Legetøj > Dukker og tilbehør > , Påklædningsdukker m. 8 sæt tøj fra Goki - Birte & , Påklædningsdukker fra tyske Goki. Søde dukker med fleksible led og 8 forskellige sæt, der kan ko

  281,00 kr.14-01-2023

Påklædningsdukkerne udkommer oftest som piger. Lige nu er der 555 forskellige annoncer med påklædningsdukker til salg her på DBA.

 

2. 3D-udgaven af påklædningsdukken

Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.
Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.

Måske har du hørt om Ruth Handler – måske har du ikke. Hvis du er inkarneret Barbie-fan, har du helt sikkert hørt om hende. Hun er nemlig kvinden bag den ikoniske dukke. Hun fik idéen til at lave Barbie, fordi hendes datter var opslugt af at lege med påklædningsdukker.  

Ruth Handler ville lave en 3D-udgave af påklædningsdukkerne, og det lykkedes. I 1959 fremstillede firmaet Mattel den berømte dukke, som er elsket for at afspejle småpigers drømme om voksenlivet.

Sidenhen er Barbie dog også kommet i modvind. Dukken er især blevet kritiseret for sin fordrejning af kvindekroppens naturlige størrelse og for at være fastlåst i kønsroller. I 2016 tog Mattel kritikken til efterretning og for første gang i 57 år ændrede de på Barbies udseende. Nu udkommer hun også i forskellige højder og med forskellige kurvede former.

Barbie til salg på DBA:

 1. Barbie, Barbiedukker, Forskellige Barbie dukker i pæn stand. Nogle er Barbie, andre ikke. 

40 kr pr

  Barbie, Barbiedukker, Forskellige Barbie dukker i pæn stand. Nogle er Barbie, andre ikke. 40 kr pr. dukke eller dem alle for 150. Se mine andre Barbie annoncer og få samle rabat. Spar porto ved at

  40,00 kr.26-03-2023
 2. Barbie, Barbie tøj, Blandet Barbie tøj, noget originalt Barbie, noget er ikke.
Blandet brugt stand.

  Barbie, Barbie tøj, Blandet Barbie tøj, noget originalt Barbie, noget er ikke. Blandet brugt stand. Fra røgfrit hjem. Priser: Kjole billede med store festkjoler: 80 kr for alle kjoler (eller 10 kr

  5,00 kr.26-03-2023
 3. Barbie, Barbie tilbehør, Blandet køkkenting og mad til Barbie.

Noget er Barbie, noget er ikke. Blan

  Barbie, Barbie tilbehør, Blandet køkkenting og mad til Barbie. Noget er Barbie, noget er ikke. Blandet, men i samme størrelse. Fra røgfrit hjem. Pr billede 20 kr, eller tag det hele for 80 kr Køb

  20,00 kr.26-03-2023
 4. Barbie, Barbie tilbehør, Diverse småting til Barbie.

Noget er originalt Barbie, noget er ikke, men

  Barbie, Barbie tilbehør, Diverse småting til Barbie. Noget er originalt Barbie, noget er ikke, men passer til størrelsesmæssigt. Fra røgfrit hjem. Pr billede 30 kr, eller tag det hele for 80 kr.

  30,00 kr.26-03-2023
 5. Barbie, Blandet småbørn og tilbehør, Stort lot med babyer og småbørn, tøj, legetøj og div. tilbehør.

  Barbie, Blandet småbørn og tilbehør, Stort lot med babyer og småbørn, tøj, legetøj og div. tilbehør. Blandet brugt stand, men mange timers leg endnu. Noget er Barbie, noget er ikke, men samme større

  50,00 kr.26-03-2023
 6. Barbie, Stort Barbie mode sæt der er en orignal kasse med til en del af sættet.

  Barbie, Stort Barbie mode sæt der er en orignal kasse med til en del af sættet.

  250,00 kr.26-03-2023

Der er rig mulighed for at få fingrene i en Barbie-dukke her på DBA. Lige nu er der 2.842 annoncer, som indeholder søgeordet ’Barbie’.

3. Dukken, der kan spise og tisse

I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.
I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.

Den kom på markedet i 1991, og den kan både sove, bade, drikke, spise og tisse.

Baby Born, der er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG, er solgt i mere end 22 millioner eksemplarer rundt omkring i verden.

Markedsprisen for en normal Baby Born-dukke er 499 kroner, og her på DBA er der rig mulighed for at få fingre i en af slagsen for helt ned til 100 kroner. Du kan også købe diverse tilbehør til dukken. Eksempelvis badekar med bruser, dukketøj, taske, dukkevogn og meget andet.

Baby Born til salg på DBA:

 1. Babyborn, Nissetøj, Nissetøj til dukker str ca 38-42 cm.Mrk er New born baby.

  Babyborn, Nissetøj, Nissetøj til dukker str ca 38-42 cm.Mrk er New born baby.

  35,00 kr.26-03-2023
 2. Dukketøj, Hjemme strik, Ny strikket tøj til Baby Born dukke, 42 cm.
Sættet sælges samlet.
Har aldrig

  Dukketøj, Hjemme strik, Ny strikket tøj til Baby Born dukke, 42 cm. Sættet sælges samlet. Har aldrig været brugt. Været i ikke ryger hjem, sendes gerne på købers regning, men prisen for at sende er 43

  25,00 kr.26-03-2023
 3. Andet, New Born Baby tilbehør, Tilbehør til dukken. 

En cykelstol som kan sættes fast på cykelstyre

  Andet, New Born Baby tilbehør, Tilbehør til dukken. En cykelstol som kan sættes fast på cykelstyret. En stol til at hænge på bordet. En pusletaske med tilbehør samt håndklæde.

  100,00 kr.25-03-2023
 4. Dukketøj, Nyt hjemmestrikket til Baby Born, Kan afhentes i Glumsø eller sendes mod betaling af porto

  Dukketøj, Nyt hjemmestrikket til Baby Born, Kan afhentes i Glumsø eller sendes mod betaling af porto. Hjemmestrikket og ubrugt. Passer til Baby Born. Sælges uden dukke Hue, overdel, underdel.

  70,00 kr.25-03-2023
 5. Dukketøj, Nyt hjemmestrikket til Baby Born, Kan afhentes i Glumsø eller sendes mod betaling af porto

  Dukketøj, Nyt hjemmestrikket til Baby Born, Kan afhentes i Glumsø eller sendes mod betaling af porto. Hjemmestrikket og ubrugt. Passer til Baby Born. Sælges uden dukke Hue, kjole/frakke og strømper

  80,00 kr.25-03-2023
 6. Dukketøj, Baby Born, Strikket dukketøj til dukke på 43 cm.

  Dukketøj, Baby Born, Strikket dukketøj til dukke på 43 cm.

  75,00 kr.25-03-2023

Lige nu er der 508 annoncer på DBA med Baby Born-dukken og diverse tilbehør til dukken. Se alle annoncerne her.

 

4. Barbies største konkurrent

Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.
Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.

Hvis du var barn i 00’erne og vild med dukker – særligt Barbiedukker – husker du helt sikkert også Barbies konkurrent, som blev lanceret i 2001.

Bratz-dukken fik i den grad legetøjsfirmaet Mattel, som står bag Barbiedukken, op i det røde felt. Den nye pige i byen, som havde ’Passion for Fashion’, smal talje, svulmende barm og struttende læber, var nemlig pludselig mere populær end Barbie.

Det fik Mattel til at sagsøge firmaet MGA Entertainment, som står bag Bratz-dukkerne, og deres fremtid var pludselig i fare. Bratz tabte retssagen i 2008, men efter at have været taget ned fra hylderne i 13 år, vendte de tilbage i sommeren 2021.

Dukkerne har dog fået et anderledes look, end dét du kender fra 00’erne. Hvis du mere er til den ’gamle’ Bratz-dukke og de ’gamle’ merchandises, så frygt ej. Der er rig mulighed for at få fingrene i de første udgaver af Bratz her på DBA.

Bratz til salg på DBA:

 1. Bratz, Strygemærker eller klistermærke, Brats patches fra 2003. Helt ny i ubrudt emballage. Fra ikke

  Bratz, Strygemærker eller klistermærke, Brats patches fra 2003. Helt ny i ubrudt emballage. Fra ikke ryger hjem og sender kun hvis du køber for mere end 100 kr og betaler fragt oven i.

  50,00 kr.26-03-2023
 2. Bratz, Ny, Den er kun pakket op og har ligget i en skuffe.

  Bratz, Ny, Den er kun pakket op og har ligget i en skuffe.

  75,00 kr.26-03-2023
 3. Bratz, Bratz lignende dukke med tilbehør, IKKE BARBIE. Bratz lignende dukke med taske og mere.

  Bratz, Bratz lignende dukke med tilbehør, IKKE BARBIE. Bratz lignende dukke med taske og mere.

  60,00 kr.25-03-2023
 4. Bratz, Bratz og Barbie dukker, Min datter sælger hendes Barbie og Bratz samling.
Dukkerne har alle f

  Bratz, Bratz og Barbie dukker, Min datter sælger hendes Barbie og Bratz samling. Dukkerne har alle fødder og en masse tilbehør. Sælges samlet Prisen er 450kr Sender gerne på købers regning

  450,00 kr.25-03-2023
 5. Bratz, Dukker, Har desværre ikke tøj og sko til alle. Prisen er sat derefter. Sender ikke!

  Bratz, Dukker, Har desværre ikke tøj og sko til alle. Prisen er sat derefter. Sender ikke!

  50,00 kr.24-03-2023
 6. Bratz, Dukker, tøj, tasker mm., 5 dukker, 1 taske, diverse tøj og tilbehør.
Har været gemt væk i en

  Bratz, Dukker, tøj, tasker mm., 5 dukker, 1 taske, diverse tøj og tilbehør. Har været gemt væk i en del år, så nogle af dukkerne har fået mærker. Intet er gået i stykker, men trænger til en gang luftn

  175,00 kr.24-03-2023

Lige nu er der 737 annoncer med Bratz her på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

5. Den nye pige i byen, der overrasker

LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.
LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.

I 2016 kom der en række nye piger til byen. De hedder LOL Surprise-dukker, og som navnet lyder, er deres hovedformål at overraske. Overraskelsesmomentet er også det, der gør dem til nogle af de mest elskede dukker i nyere tid.

LOL-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver, og når du køber en af slagsen, ved du faktisk ikke helt præcis, hvordan den lille dukke med de store øjne ser ud. Den er nemlig pakket ind i en kugle, som du skal pakke ud.

Fra ny koster dukkerne mellem 129 kroner til 799 kroner. Hvis du ikke ønsker at give fuld pris, kan det godt betale sig at søge efter de overraskende dukker her på DBA. Hvis du er heldig, kan du også finde forskelligt tilbehør, som fra ny vil koste helt op til 2.599 kroner.

L.O.L Surprise-dukker til salg på DBA:

 1. Andet, L.O.L OMG surprise., Lady Diva fra 1 serie.
Kasse forsigtigt åbnet og lukket igen.
Fremstår s

  Andet, L.O.L OMG surprise., Lady Diva fra 1 serie. Kasse forsigtigt åbnet og lukket igen. Fremstår som ny. Kan sendes med Dao eller afhentes på adressen efter aftale. Se gerne vores andre annoncer.

  200,00 kr.26-03-2023
 2. Dukkehus, LOL dukkehus / container legesæt, Super fint dukkehus til LOL dukker. Står som nyt. L.O.L

  Dukkehus, LOL dukkehus / container legesæt, Super fint dukkehus til LOL dukker. Står som nyt. L.O.L Surprise fashion show house legesæt - nypris 600 kr. sælges uden tilbehør.

  350,00 kr.21-03-2023
 3. Andet, L.O.L Surprise dukker, L.O.L / Lol Surprise dukker 23 stk. med tilbehør. Sælges samlet. Kan s

  Andet, L.O.L Surprise dukker, L.O.L / Lol Surprise dukker 23 stk. med tilbehør. Sælges samlet. Kan sendes for 41 kr.

  200,00 kr.19-03-2023
 4. Andet, L.O.L Surprise OMG Glamper, L.O.L. Surprise OMG Glamper med Dukker & Tilbehør.

Brugt meget f

  Andet, L.O.L Surprise OMG Glamper, L.O.L. Surprise OMG Glamper med Dukker & Tilbehør. Brugt meget få gange. Så god som ny. Vi giver også 2 ekstra L.O.L dukker med. Før pris: 1.099,- Nu: 250,-

  250,00 kr.14-01-2023
 5. Andet, L.O.L. Surprise Baby Cat dukke, 
Mangler sit krus, ellers i fin stand.

  Andet, L.O.L. Surprise Baby Cat dukke, Mangler sit krus, ellers i fin stand.

  20,00 kr.06-03-2023
 6. Dukkehus, L.O.L Surprise, Dukkehus med to dukker og udstyr. Enkelte brugsspor men ikke noget der ød

  Dukkehus, L.O.L Surprise, Dukkehus med to dukker og udstyr. Enkelte brugsspor men ikke noget der ødelægger legen (Se billeder)

  650,00 kr.04-03-2023

Lige nu er der 99 annoncer med LOL Surprise-dukkerne. Her kan du se de billigste.

Hvis du gerne vil vide, om du ligger inde med dukker, der er en god sum penge værd, er her to artikler, du bør læse. Hvis du ligger inde med nogle påklædningsdukker, kan du læse her, om de er steget i værdi. Og her kan du læse, om dine Barbie-dukker er steget i værdi.

Én person, der uden tvivl har nogle Barbie’er, der er steget i værdi, er 76-årige Lene Darlie Pedersen, som har samlet på den ikoniske dukke siden 1989. I dag har hun 3.000 af slagsen. Se hendes vilde samling i videoen herunder og læs endnu mere om Lene og hendes samling lige her.

Relaterede artikler