Mød en samler: Christian har samlet på keramik i 7 år
Video

Mød en samler: Christian har samlet på keramik i 7 år

DBA Guide
DBA Guide

Hvor meget keramik kan man nå at samle på syv år? For Christian er det i omegnen af 400 styk. I videoen ovenfor kan du se hele Christians flotte samling og høre om hans fedeste keramik-fund på DBA.

Når der er leget med glasuren.

Det lyder som udgangspunkt som et værre griseri i køkkenet efter en god omgang kanelsnegle. Men for den 35-årige keramik-samler Christian Jakobsen betyder det noget helt andet.

Hvis keramikeren har fået lov til at lege med glasuren, gør det det enkelte stykke keramik mere spændende.

Da Christian fra København for omkring syv år siden startede med at samle på keramik, var det primært brugsgenstande, han købte. Tallerkener, han skulle spise af og vaser, der skulle blomster i – ligesom alle os andre!

Men hurtigt fik han øjnene op for kunstgenstande, hvor glasuren kan få lidt mere frit spil. Siden er der løbet meget vand under broen, og Christians samling tæller altså nu i omegnen af 400 styk.

Find det på DBA

 1. Keramik, Krukke, Fine krukker.
45 kr. stk.

  Keramik, Krukke, Fine krukker. 45 kr. stk.

  45,00 kr.05-12-2023
 2. Keramik, Vase, Skottorp håndværk stentøj.
Fra Sverige.

  Keramik, Vase, Skottorp håndværk stentøj. Fra Sverige.

  150,00 kr.05-12-2023
 3. Keramik, Fad, St. Keramik fad med fint motiv

  Keramik, Fad, St. Keramik fad med fint motiv

  135,00 kr.05-12-2023
 4. Keramik, Krukke, Tobaks krukke med kork låg, flot stand.

  Keramik, Krukke, Tobaks krukke med kork låg, flot stand.

  65,00 kr.05-12-2023
 5. Keramik, Purløg og persille, Knabstrup, En fin gammel keramik krukke fra danske Knabstrup. Den er fr

  Keramik, Purløg og persille, Knabstrup, En fin gammel keramik krukke fra danske Knabstrup. Den er fra Pernille serien som de har lavet. Her er det den lille krukke til purløg og persille. Den er i per

  100,00 kr.05-12-2023
 6. Keramik, Vase225, Retro keramik vase
Bred 13 cm
Høj 15 cm
I fin stand

  Keramik, Vase225, Retro keramik vase Bred 13 cm Høj 15 cm I fin stand

  225,00 kr.05-12-2023

Lige nu er der intet færre end 25.545 annoncer med keramik på DBA! Så der er rig mulighed for at gøre et godt fund.

Bunden i vejret!

Det er måske indlysende, men enhver lille revne og ethvert lille afslag i et stykke keramik påvirker salgsprisen i den negative retning.

Derfor er Christian grundig, når han køber keramik – og han råder dig til at være det samme. Særligt hvis du køber noget, du gerne vil kunne skille dig af med igen på et tidspunkt. Det kan nemlig være svært, hvis ikke det står i noget nær perfekt stand.

Dernæst skal du have bunden i vejret på stykket. For det, du finder skrevet i bunden, er det, der bestemmer prisen, siger Christian med et smil.

LÆS OGSÅ: Til salg: Måske en af de flotteste lirekasser tilbage i Danmark

Tekst og tryk i bunden af et stykke keramik fortæller alt om alderen, historien og selvfølgelig prisen.
Tekst og tryk i bunden af et stykke keramik fortæller alt om alderen, historien og selvfølgelig prisen.

Start med Langeland

Det lyder måske lidt spøjst, men hvis du overvejer at begynde på din egen keramiksamling, så råder Christian dig til at starte med Langeland. Det gjorde han i hvert fald selv.

Jeg startede med at kigge på Langeland, og finde ud af hvad der har været af værksteder dér og undersøge dem. Og så begyndte jeg at arbejde videre og søge nogle andre grene.

At starte med Langeland handler med andre ord mere om at gå specifikt til værks og om at udvide sin viden gradvist, end det handler om den aflange ø.

På den måde lærer du, hvilke stykker keramik der er interessante at have med at gøre, og netop hvad mærket eller skriften i bunden betyder i forhold til tid og sted for produktionen.

LÆS OGSÅ: DBAs dyreste bordur

Det er 'kun' omkring halvdelen af Christians samling, der står hjemme på adressen. Resten er trygt og sikkert opbevaret.
Det er 'kun' omkring halvdelen af Christians samling, der står hjemme på adressen. Resten er trygt og sikkert opbevaret.
Den store gulvvase fra Axel Brüel fylder godt i landskabet hjemme i Christians stue.
Den store gulvvase fra Axel Brüel fylder godt i landskabet hjemme i Christians stue.

Den dyreste i samlingen

Det er svært at prissætte en samling, når man har i omegnen af 400 unikke stykker keramik, der alle har en forskellig historie, og som alle kan forhandles enten op eller ned i pris.

Men hvis Christian skal give et forsigtigt slag på tasken, vil han mene, at hans samling er omkring 200.000 kroner værd.

- Men det er altså højt sat, slår han fast.

Blandt de ufatteligt mange stykker keramik, er det dog ikke svært for Christian at finde frem til det dyreste enkeltstykke. Det er nemlig en gulvvase fra én af de keramikere han specifikt samler på, Axel Brüel.

Umiddelbart tror Christian, at den store, sorte gulvvase med det flotte afrikanske motiv, er den eneste af sin slags fra Axel Brüel – og det gør selvfølgelig noget ved prisen.

Selv har Christian købt den for 1.800 kroner, men hvis han solgte den nu, ville han kunne inddrive omkring 8.000 kroner på den. Dét understreger tydeligheden af, at man kan gøre nogle overordentligt gode fund, hvis blot man har sin viden i orden.

Find det på DBA

 1. Keramik, Vægvase, Axel brüel, Axel brüel keramik
Vase vægvase
17 x 9 cm
Signeret A B
I fin og hel st

  Keramik, Vægvase, Axel brüel, Axel brüel keramik Vase vægvase 17 x 9 cm Signeret A B I fin og hel stand uden skader

  450,00 kr.16-11-2023
 2. Keramik, Fyrfadsstage, AXEL BRÜEL, Rigtig fin blå og softicefarvet lysestage.
Diameter 13cm
Højde 6c

  Keramik, Fyrfadsstage, AXEL BRÜEL, Rigtig fin blå og softicefarvet lysestage. Diameter 13cm Højde 6cm

  90,00 kr.14-10-2023
 3. Keramik, kande, Axel Brüel, H 10 cm dia 9 cm.
Den har 2 revner, men er helt stabil, de ses på billed

  Keramik, kande, Axel Brüel, H 10 cm dia 9 cm. Den har 2 revner, men er helt stabil, de ses på billede. 50,- Kan sendes

  50,00 kr.29-08-2023
 4. Keramik, Vægvase, Axel Brüel, Fin lille vægvase af Axel Brüel
L 16 cm
H 9 cm

I fin stand men har li

  Keramik, Vægvase, Axel Brüel, Fin lille vægvase af Axel Brüel L 16 cm H 9 cm I fin stand men har lille skrab på "vægsiden" se foto..

  225,00 kr.15-08-2023
 5. Keramik, Axel Brüel skål med en fugl, Axel Brüel skål med en fugl
Diam. 27 cm, højde 9,5 cm
lille af

  Keramik, Axel Brüel skål med en fugl, Axel Brüel skål med en fugl Diam. 27 cm, højde 9,5 cm lille afslag i bunden samt lille kant afslag i glasuren

  500,00 kr.13-08-2023
 6. Keramik, Axel Brüel Radiseskål, Nymølle, Axel Brüel for Nymølle – Radiseskål.
Lille skål med drænhul

  Keramik, Axel Brüel Radiseskål, Nymølle, Axel Brüel for Nymølle – Radiseskål. Lille skål med drænhuller i bunden og underskål med hvid glasur og citrongule kanter. Diameter skål 12 cm. – underskål 15

  225,00 kr.26-08-2022

Lige nu er der kun 14 stykker keramik fra Axel Bruël til salg på DBA. Til sammenligning er der 425 stykker keramik fra populære West Germany til salg.

En nyopdaget keramiker

Med en så stor samling er det klart, at Christian ikke kun kan samle på alle de mest populære keramikere. Han kender og samler også på de keramikere, som først for nyligt er blevet samlerobjekter i keramikverden.

Èn af de nyopdagede keramikere er Preben Brandt Larsen, hvis form og udtryk er ganske atypisk.

- For fem år vidste ingen, hvem han var, siger Christian.

De første ting, som Christian købte med det forholdsvist ukendte ’PBL’ skrevet i bunden, gav han omkring en halvtredser for. I dag kan samme ting sælges for omkring 600 kroner. En ret stor stigning på ret kort tid.

Find det på DBA

 1. Keramik, preben brandt larsen , preben brandt larsen keramik, #prebenbrandtlarsen #prebenbrandtlarse

  Keramik, preben brandt larsen , preben brandt larsen keramik, #prebenbrandtlarsen #prebenbrandtlarsenkeramik #keramik95 højde 8,5cm diameter 13cm sjælden smuk dansk keramik

  1.295,00 kr.12-02-2022
Her står Christian med et af de større stykker af Preben Brandt Larsen, som nærmest ligner en masse små vaser, der er smeltet sammen.
Her står Christian med et af de større stykker af Preben Brandt Larsen, som nærmest ligner en masse små vaser, der er smeltet sammen.

Det er ikke første gang, vi har fingrene i Christian for at høre om den imponerende keramiksamling. Han har hjulpet os med at lave en liste over keramik, der er noget værd. Vi har også lavet en podcast med keramikkongen.

Hvis du syntes, at 8.000 kroner er meget for en gulvvase, skal du nok ikke se vores video om DBAs dyreste brætspil, der står til salg for 39.000 kroner.

Du kan også se og læse mere om mennesker som Christian. I vores serie ’Mød en samler’ snakker vi med mennesker, der samler på alt fra viskelædre til modeltoge. Nedenfor kan du også se videoen med Jakob, som samler på etiketter.

Skal vi filme din ting næste gang?
Har du en ting til salg på DBA, som er DBAs dyreste i sin kategori? Eller har du en ting, du pønser på at sætte til salg på DBA, som vil blive den dyreste i sin kategori? Så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen@schibsted.com. Så kan det være, det er din ting, den næste 'DBAs dyreste'-video omhandler.

Relaterede artikler