Mød en samler: Analoge kameraer har fascineret Kjeld i mere end 30 år
Video

Mød en samler: Analoge kameraer har fascineret Kjeld i mere end 30 år

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Gamle, antikke, håndlavede kameraer. Det er, hvad Kjeld bruger meget af sin tid på. Han har gennem 30 år samlet på kameraer, og samlingen er nu på imponerende 800 af dem. Kjelds kone går ikke meget op i samlingen, men hun slipper ikke for at blive slæbt med på fotomuseer på parrets rejser. Du kan se samlingen i videoen ovenfor.

Du har helt sikkert et kamera liggende derhjemme et sted. Men du bruger det måske meget sjældent. Vores mobiltelefoner har overtaget kameraets funktion, men for 56-årige Kjeld Jensen er det slet ikke det samme. Han samler på antikke, analoge kameraer, og det har han gjort i mange år. I hans hjem i Ringkøbing står samlingen sirligt udstillet på den ene reol efter den anden.

Samlingen rummer gamle kameraer, der er mere end 150 år gamle. Og der er ikke så få. Kjelds samling er oppe på mere end 800 kameraer, og han har ikke i sinde at stoppe med at anskaffe sig flere. Mens mange unge de seneste år har købt løs af analoge kameraer, som er blevet en stor trend, har Kjeld fra Ringkøbing været i gang med at samle siden før de unge, trendy danskere blev født.

Kjeld er en rigtig samler, og han nørder meget med de gamle kameraer. Du kan læse med her for at finde ud af, hvilke helt unikke kameraer samlingen indeholder, og så kan du finde ud af, hvad Kjeld må gøre for sin kone, for at hun til gengæld tager med ham på alverdens fotomuseer. Du kan også se videoen øverst i artiklen, hvis du vil vide, hvordan man i 1930’erne fik kvinder til at købe kameraer.

Find det på DBA

 1. Polaroid, 600, God, Et Polaroid 600 Kamera fra starten af 00’erne. Jeg har kørt flere pakker film ig

  Polaroid, 600, God, Et Polaroid 600 Kamera fra starten af 00’erne. Jeg har kørt flere pakker film igennem den og den virker helt perfekt. Billeder kan vises ved efterspørgsel.

  350,00 kr.05-12-2023
 2. Andet, Olympus Mju II kamera med 38-80mm linse, God, Olympus Mju II Autofokus kamera i farven champa

  Andet, Olympus Mju II kamera med 38-80mm linse, God, Olympus Mju II Autofokus kamera i farven champagne med Olympus 38-80mm linse og med indbygget blitz sælges. Alt fungerer perfekt. Kameraet er i e

  950,00 kr.05-12-2023
 3. Andet, Venage, God, Ældre analog kamera som bruger gamle planfilm. Det er virkelig velholdt kamera s

  Andet, Venage, God, Ældre analog kamera som bruger gamle planfilm. Det er virkelig velholdt kamera som har hele sættet af kasetter og andet ekstraudstyr. Det fungerer er i god kosmetisk stand og funge

  600,00 kr.05-12-2023
 4. Nikon, FE Chrome, God, Nikon FE. God stand, kun mindre spor efter brug.
Alle funktioner inkl. lysmål

  Nikon, FE Chrome, God, Nikon FE. God stand, kun mindre spor efter brug. Alle funktioner inkl. lysmåler virker. Lukkertider lyder til, at være ok. Har netop fået ny skum-lystætning.

  800,00 kr.05-12-2023
 5. Konica, Rimelig, Antik kamera med blitz fra 60-70 erne. 
Pæn og velholdt kamera i ektui. Brugsspor p

  Konica, Rimelig, Antik kamera med blitz fra 60-70 erne. Pæn og velholdt kamera i ektui. Brugsspor på ektui, mens kamera er brugt mange gange. Men er i god stand. (Se venligst vedhæftede billeder. )

  100,00 kr.05-12-2023
 6. Fuji, Fujica ST 705 SLR kamera med 1:2.8 f=28 mm Kenlock, God, Fujica ST 705 SLR kamera med 1:2.8 f=

  Fuji, Fujica ST 705 SLR kamera med 1:2.8 f=28 mm Kenlock, God, Fujica ST 705 SLR kamera med 1:2.8 f= 28 mm Kenlock automatic objektiv med dæksel sælges. Kameraet er i en flot og god stand med begræns

  350,00 kr.05-12-2023

Find alle analoge kameraer til salg på DBA, her.

Disse kameraer vil Kjeld gerne have flere af

Med så stor en samling af gamle kameraer skulle man tro, at flere af dem var blevet slidte og havde mistet deres værdi. Det er ikke tilfældet i Kjelds samling. De er passet godt på, og nogle af dem er yderst værdifulde. Disse kameraer kalder Kjeld for ’Kronjuvelerne’ i samlingen.

Det er de såkaldte Nellerød-kameraer, der er fremstillet af den danske snedker Jens Poul Andersen i den sjællandske by Nellerød uden for Helsinge i Nordsjælland. Han lavede kameraerne i 1890’erne, og nogle af dem står altså hjemme ved Kjeld.

- Jeg har fire, men jeg kunne sagtens bruge flere, hvis det kom an på det, fortæller Kjeld med julelys i øjnene.

Han har anskaffet sig et af de dyrebare kameraer på DBA, hvor der i skrivende stund ingen Nellerød-kameraer er til salg. Man skal altså holde godt øje, hvis man er interesseret i sådan et.

LÆS OGSÅ: Sådan opretter du en annonceagent i DBAs app

Kjelds samling indeholder et utal af forskellige modeller og mærker indenfor fotoverdenen. Nogle gange har han også lidt svært ved at finde, det han leder efter i mængden.
Kjelds samling indeholder et utal af forskellige modeller og mærker indenfor fotoverdenen. Nogle gange har han også lidt svært ved at finde, det han leder efter i mængden.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Kjeld finder nogle af de kameraer, han køber, på DBA. Det på billedet er dog sjældent til salg, derfor var det en auktion, han fik det med hjem fra.
Kjeld finder nogle af de kameraer, han køber, på DBA. Det på billedet er dog sjældent til salg, derfor var det en auktion, han fik det med hjem fra.

”Kronjuvelerne” i Kjelds samling

Kjeld vil aldrig af med sine Nellerød-kameraer, som er helt særlige. Det mest dyrebare kamera i samlingen er da også et af disse, der er lavet i Cuba mahogni.

- De er sjældne. Det her er unika. Der findes kun ét, der ser ud som det her, fordi det er kameraer, der blev lavet på bestilling, fortæller Kjeld.

Han vurderer at kunne få 10.000-12.000 kroner for det, hvis han en dag vil sælge det.

Du kan se et billede af Nellerød-kameraet i Cuba Mahogni ovenfor.

LÆS OGSÅ: Her er de 15 mest søgte tech-produkter på DBA

For at få kvinder til at købe kameraer, lavede Kodak deres ’Petite’-kamera i starten af 1930’erne til kvinder. Sammen med kameraet kunne man købe en pudder og en læbestift.
For at få kvinder til at købe kameraer, lavede Kodak deres ’Petite’-kamera i starten af 1930’erne til kvinder. Sammen med kameraet kunne man købe en pudder og en læbestift.

Det synes Kjelds kone om samlingen

I Kjeld og konens forhold er der gennem årene opstået en form for byttehandel, der nok i større eller mindre grad findes i de fleste parforhold. Byttehandlen går ud på, at når de er ude at rejse sammen, skal Kjeld altid lige ind på det lokale teknik-museum.

- Hun bliver slæbt med rundt på de forskellige tekniske museer og fotomuseer. Det må hun finde sig i. Så må jeg tage med ind og se nogle skobutikker i stedet for, siger Kjeld med et smil på læben.

Det er ikke fordi, Kjeld normalt blander tingene sammen. Hans store kærlighed til de analoge kameraer bliver ikke taget med ind i ægteskabet mere end højst nødvendigt. Det er kun på rejserne, det sker. De blander sig ikke i, hvad hinanden bruger penge på.

LÆS OGSÅ: Digitalt retro kamera

Den store samling står udstillet hjemme hos Kjeld. Samlingen er så stor, fordi han ikke nænner at skille sig af med ét eneste kamera.
Den store samling står udstillet hjemme hos Kjeld. Samlingen er så stor, fordi han ikke nænner at skille sig af med ét eneste kamera.

Disse kameraer er Kjeld altid på jagt efter

Kjelds samling indeholder hele 800 kameraer, men på trods af det er Kjeld altid på udkig efter flere spændende kameraer. Det er især Nellerød-kameraer, han altid er på udkig efter, fordi de er så specielle og unikke. Kjeld er generelt interesseret i, hvor gamle kameraerne er. Han leder også altid efter kameraer, der er lavet før år 1930.

Selvom samlingen står flot på rad og række på reoler ned gennem loftsrummet, gemmer Kjeld på en kasse med kameraer, han er klar til at bytte til nogle kameraer, han endnu ikke ejer. Han er dog også bevidst om, hvorfor den kasse endnu ikke er taget i brug:

- Jeg er langt bedre til at købe, end jeg er til at sælge, fortæller Kjeld.

Det er nok også derfor, han har så mange i samlingen. Fordi han langt hellere vil have kameraer ind i samlingen end at skille sig af med dem.

LÆS OGSÅ: Skal du sælge dit kamera? Få ekspertens 5 bedste råd

Franka Kamerawerk begyndte produktionen af kameraer i Tyskland i 1909 og var et populært kameramærke i sin tid.
Franka Kamerawerk begyndte produktionen af kameraer i Tyskland i 1909 og var et populært kameramærke i sin tid.

Det første kamera i samlingen

Interessen for gammel teknik og antikke kameraer begyndte allerede i barndommen, da hans mor tog sort/hvid-billeder af ham. Det gjorde hun med et kamera af mærket Franka i modellen ’Solida Record’. Det blev det første i Kjelds samling af kameraer.

Morens kamera er fra 1960 og er derfor ældre end Kjeld selv, præcis som han kan lide det.

Interessen opstod sådan rigtigt, da ham og familien blev genboer til en antikvitetsforretning.

- På den måde blev det meget naturligt at samle på kameraer, fortæller Kjeld.

Find det på DBA

 1. Canon, Perfekt, Canon 750D 24.2 mega pixels , 19 Af point , touch skærm , EOS Movie ,wi-fi / NFC . 7

  Canon, Perfekt, Canon 750D 24.2 mega pixels , 19 Af point , touch skærm , EOS Movie ,wi-fi / NFC . 7 forskelig filter . Linse 55-250 mm STABILIZER MACRO Linse 18-55 5 Originalt hukommelses Fjernbetj

  12.345,00 kr.05-12-2023
 2. Nikon D90, spejlrefleks, 12 megapixels, 1.5 x optisk zoom, Perfekt, Nikon d90 semi-professionelt kam

  Nikon D90, spejlrefleks, 12 megapixels, 1.5 x optisk zoom, Perfekt, Nikon d90 semi-professionelt kamera med to ekstra objektiver, et Nikkor 18-55mm VR og et Nikkor 18-300mm VR, et Sandisk Extreme Pro

  6.900,00 kr.05-12-2023
 3. Sony, La-Ea3, Mount Adapter, Perfekt, Sæt a-mount objektiver på e-mount kamera. Passer på full frame

  Sony, La-Ea3, Mount Adapter, Perfekt, Sæt a-mount objektiver på e-mount kamera. Passer på full frame, 35 mm, og v på aps-c. Det er dog ikke alle objektiver den kan styre AF på, men du kan finde det me

  700,00 kr.05-12-2023
 4. Canon, Canon R50, 24,2 megapixels, Spritnyt Canon R50 Content Creator Kit sælges. 
Købt til produkti

  Canon, Canon R50, 24,2 megapixels, Spritnyt Canon R50 Content Creator Kit sælges. Købt til produktion, men nåede ikke frem i tide - Står derfor som en uåbnet pakke. Kan desværre ikke returneres, da

  5.500,00 kr.05-12-2023
 5. Canon, 450D, spejlrefleks, 12,4 megapixels, (18-55) x optisk zoom, Perfekt, GODT TIL LULEGAVE. Et go

  Canon, 450D, spejlrefleks, 12,4 megapixels, (18-55) x optisk zoom, Perfekt, GODT TIL LULEGAVE. Et godt begynder spejlrefleks kamera fra Canon. Uden synlige brugsspor. Fungerer som skal. Komplet og kla

  640,00 kr.05-12-2023
 6. Panasonic, Dmc-tz1, Du får 1 gb card og etui med. Panasonic Lumix DMC-TZ1K 5MP Compact Digital Camer

  Panasonic, Dmc-tz1, Du får 1 gb card og etui med. Panasonic Lumix DMC-TZ1K 5MP Compact Digital Camera with 10x Optical Image Stabilized Zoom 5-megapixel CCD captures enough detail for photo-quality 1

  500,00 kr.05-12-2023

Find alle digitale kameraer til salg på DBA, her.

Kan du lide at være kreativ og lave ting, du ved første øjekast ikke troede var mulige? Helene har lavet sit eget kamera ud af meget få og simple ting. Det indebærer blandt andet gaffatape og en tom sodavandsdåse. Og det hjemmelavede kamera kan altså sagtens tage billeder. Læs hvordan du kan bygge dit eget funktionsdygtige kamera i artiklen, her.

Har du en stor stak analoge billeder liggende i skuffer og skabe, som du gerne vil gemme digitalt? I videoen herunder kan de se, hvordan du nemt og enkelt kan få fotografierne fra din eller dine børns barndom over på smartphonen. Det kræver blot appen ’Fotoscanner’, så kan du komme i gang.

 

Du kan også læse mere om, hvordan du gør i artiklen, her.

Relaterede artikler