Mød en samler: Analoge kameraer har fascineret Kjeld i mere end 30 år
Video

Mød en samler: Analoge kameraer har fascineret Kjeld i mere end 30 år

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Gamle, antikke, håndlavede kameraer. Det er, hvad Kjeld bruger meget af sin tid på. Han har gennem 30 år samlet på kameraer, og samlingen er nu på imponerende 800 af dem. Kjelds kone går ikke meget op i samlingen, men hun slipper ikke for at blive slæbt med på fotomuseer på parrets rejser. Du kan se samlingen i videoen ovenfor.

Du har helt sikkert et kamera liggende derhjemme et sted. Men du bruger det måske meget sjældent. Vores mobiltelefoner har overtaget kameraets funktion, men for 56-årige Kjeld Jensen er det slet ikke det samme. Han samler på antikke, analoge kameraer, og det har han gjort i mange år. I hans hjem i Ringkøbing står samlingen sirligt udstillet på den ene reol efter den anden.

Samlingen rummer gamle kameraer, der er mere end 150 år gamle. Og der er ikke så få. Kjelds samling er oppe på mere end 800 kameraer, og han har ikke i sinde at stoppe med at anskaffe sig flere. Mens mange unge de seneste år har købt løs af analoge kameraer, som er blevet en stor trend, har Kjeld fra Ringkøbing været i gang med at samle siden før de unge, trendy danskere blev født.

Kjeld er en rigtig samler, og han nørder meget med de gamle kameraer. Du kan læse med her for at finde ud af, hvilke helt unikke kameraer samlingen indeholder, og så kan du finde ud af, hvad Kjeld må gøre for sin kone, for at hun til gengæld tager med ham på alverdens fotomuseer. Du kan også se videoen øverst i artiklen, hvis du vil vide, hvordan man i 1930’erne fik kvinder til at købe kameraer.

Find det på DBA

 1. Fuji, Perfekt, Fujifilm Instax mini 9 kamera.
Kun brugt til en kassette (10 billeder).
Kan afhentes

  Fuji, Perfekt, Fujifilm Instax mini 9 kamera. Kun brugt til en kassette (10 billeder). Kan afhentes i Kolding

  300,00 kr.01-04-2023
 2. Andet, NIZO Family, Rimelig, Nizo family kamera og fremviser mm i læderkuffert. Fremviser er testet

  Andet, NIZO Family, Rimelig, Nizo family kamera og fremviser mm i læderkuffert. Fremviser er testet og virker

  600,00 kr.01-04-2023
 3. Olympus, OM10, spejlrefleks, Perfekt, Klassisk smukt analog spejlreflekskamera i perfekt og fejlfri

  Olympus, OM10, spejlrefleks, Perfekt, Klassisk smukt analog spejlreflekskamera i perfekt og fejlfri stand. OM10 er halvautomatisk med blændeprioritet, nemt at bruge og leverer rigtig god og skarpe bil

  458,00 kr.31-03-2023
 4. Canon, AV-1, spejlrefleks, God, Den eftertragtede sorte udgave i god og fejlfri stand, alt virker, s

  Canon, AV-1, spejlrefleks, God, Den eftertragtede sorte udgave i god og fejlfri stand, alt virker, som det skal, lysmåleren virker og lukkertider passer, lette almindelige brugsspor. I kameraet sidder

  358,00 kr.31-03-2023
 5. Canon, AT-1, spejlrefleks, God, Klassisk smukt analog spejlreflekskamera i rigtig god og fejlfri sta

  Canon, AT-1, spejlrefleks, God, Klassisk smukt analog spejlreflekskamera i rigtig god og fejlfri stand. Alle funktioner er gennemgået, testet og godkendt, ingen fejl eller mangler, lysmåleren virker o

  458,00 kr.31-03-2023
 6. Andet, Aires camera 35-IIIL, Perfekt, Aires camera - Focal 250

Skal hentes i Lyngby 2800

Samleobje

  Andet, Aires camera 35-IIIL, Perfekt, Aires camera - Focal 250 Skal hentes i Lyngby 2800 Samleobjekt fra 1956 Helt intakt

  950,00 kr.31-03-2023

Find alle analoge kameraer til salg på DBA, her.

Disse kameraer vil Kjeld gerne have flere af

Med så stor en samling af gamle kameraer skulle man tro, at flere af dem var blevet slidte og havde mistet deres værdi. Det er ikke tilfældet i Kjelds samling. De er passet godt på, og nogle af dem er yderst værdifulde. Disse kameraer kalder Kjeld for ’Kronjuvelerne’ i samlingen.

Det er de såkaldte Nellerød-kameraer, der er fremstillet af den danske snedker Jens Poul Andersen i den sjællandske by Nellerød uden for Helsinge i Nordsjælland. Han lavede kameraerne i 1890’erne, og nogle af dem står altså hjemme ved Kjeld.

- Jeg har fire, men jeg kunne sagtens bruge flere, hvis det kom an på det, fortæller Kjeld med julelys i øjnene.

Han har anskaffet sig et af de dyrebare kameraer på DBA, hvor der i skrivende stund ingen Nellerød-kameraer er til salg. Man skal altså holde godt øje, hvis man er interesseret i sådan et.

LÆS OGSÅ: Sådan opretter du en annonceagent i DBAs app

Kjelds samling indeholder et utal af forskellige modeller og mærker indenfor fotoverdenen. Nogle gange har han også lidt svært ved at finde, det han leder efter i mængden.
Kjelds samling indeholder et utal af forskellige modeller og mærker indenfor fotoverdenen. Nogle gange har han også lidt svært ved at finde, det han leder efter i mængden.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Kjeld finder nogle af de kameraer, han køber, på DBA. Det på billedet er dog sjældent til salg, derfor var det en auktion, han fik det med hjem fra.
Kjeld finder nogle af de kameraer, han køber, på DBA. Det på billedet er dog sjældent til salg, derfor var det en auktion, han fik det med hjem fra.

”Kronjuvelerne” i Kjelds samling

Kjeld vil aldrig af med sine Nellerød-kameraer, som er helt særlige. Det mest dyrebare kamera i samlingen er da også et af disse, der er lavet i Cuba mahogni.

- De er sjældne. Det her er unika. Der findes kun ét, der ser ud som det her, fordi det er kameraer, der blev lavet på bestilling, fortæller Kjeld.

Han vurderer at kunne få 10.000-12.000 kroner for det, hvis han en dag vil sælge det.

Du kan se et billede af Nellerød-kameraet i Cuba Mahogni ovenfor.

LÆS OGSÅ: Her er de 15 mest søgte tech-produkter på DBA

For at få kvinder til at købe kameraer, lavede Kodak deres ’Petite’-kamera i starten af 1930’erne til kvinder. Sammen med kameraet kunne man købe en pudder og en læbestift.
For at få kvinder til at købe kameraer, lavede Kodak deres ’Petite’-kamera i starten af 1930’erne til kvinder. Sammen med kameraet kunne man købe en pudder og en læbestift.

Det synes Kjelds kone om samlingen

I Kjeld og konens forhold er der gennem årene opstået en form for byttehandel, der nok i større eller mindre grad findes i de fleste parforhold. Byttehandlen går ud på, at når de er ude at rejse sammen, skal Kjeld altid lige ind på det lokale teknik-museum.

- Hun bliver slæbt med rundt på de forskellige tekniske museer og fotomuseer. Det må hun finde sig i. Så må jeg tage med ind og se nogle skobutikker i stedet for, siger Kjeld med et smil på læben.

Det er ikke fordi, Kjeld normalt blander tingene sammen. Hans store kærlighed til de analoge kameraer bliver ikke taget med ind i ægteskabet mere end højst nødvendigt. Det er kun på rejserne, det sker. De blander sig ikke i, hvad hinanden bruger penge på.

LÆS OGSÅ: Digitalt retro kamera

Den store samling står udstillet hjemme hos Kjeld. Samlingen er så stor, fordi han ikke nænner at skille sig af med ét eneste kamera.
Den store samling står udstillet hjemme hos Kjeld. Samlingen er så stor, fordi han ikke nænner at skille sig af med ét eneste kamera.

Disse kameraer er Kjeld altid på jagt efter

Kjelds samling indeholder hele 800 kameraer, men på trods af det er Kjeld altid på udkig efter flere spændende kameraer. Det er især Nellerød-kameraer, han altid er på udkig efter, fordi de er så specielle og unikke. Kjeld er generelt interesseret i, hvor gamle kameraerne er. Han leder også altid efter kameraer, der er lavet før år 1930.

Selvom samlingen står flot på rad og række på reoler ned gennem loftsrummet, gemmer Kjeld på en kasse med kameraer, han er klar til at bytte til nogle kameraer, han endnu ikke ejer. Han er dog også bevidst om, hvorfor den kasse endnu ikke er taget i brug:

- Jeg er langt bedre til at købe, end jeg er til at sælge, fortæller Kjeld.

Det er nok også derfor, han har så mange i samlingen. Fordi han langt hellere vil have kameraer ind i samlingen end at skille sig af med dem.

LÆS OGSÅ: Skal du sælge dit kamera? Få ekspertens 5 bedste råd

Franka Kamerawerk begyndte produktionen af kameraer i Tyskland i 1909 og var et populært kameramærke i sin tid.
Franka Kamerawerk begyndte produktionen af kameraer i Tyskland i 1909 og var et populært kameramærke i sin tid.

Det første kamera i samlingen

Interessen for gammel teknik og antikke kameraer begyndte allerede i barndommen, da hans mor tog sort/hvid-billeder af ham. Det gjorde hun med et kamera af mærket Franka i modellen ’Solida Record’. Det blev det første i Kjelds samling af kameraer.

Morens kamera er fra 1960 og er derfor ældre end Kjeld selv, præcis som han kan lide det.

Interessen opstod sådan rigtigt, da ham og familien blev genboer til en antikvitetsforretning.

- På den måde blev det meget naturligt at samle på kameraer, fortæller Kjeld.

Find det på DBA

 1. Canon, 5D MKII, spejlrefleks, 21.1 megapixels, God, Sælger mit trofaste kamera, da jeg godt kunne tæ

  Canon, 5D MKII, spejlrefleks, 21.1 megapixels, God, Sælger mit trofaste kamera, da jeg godt kunne tænke mig at simplificere mit setup. Kameraet tager stadigvæk fantastiske billeder, der blandt andet h

  4.500,00 kr.01-04-2023
 2. Canon, EOS 7D, spejlrefleks, 18 megapixels, God, Solidt og godt kamera. Vejrforseglet mod støv og re

  Canon, EOS 7D, spejlrefleks, 18 megapixels, God, Solidt og godt kamera. Vejrforseglet mod støv og regn. Ingen defekter. Få brugsspor. Mest brugt til håndholdt makro. Med 2 hukommelseskort (2 x 16 GB).

  1.500,00 kr.01-04-2023
 3. Nikon D 3300, Perfekt, D 3300 m. Ekstra objektiv - oplader m. 2 batterier - kort - lækker taske med

  Nikon D 3300, Perfekt, D 3300 m. Ekstra objektiv - oplader m. 2 batterier - kort - lækker taske med rum til kort og batt. Kun brugt et par mdr. Har kvittering. Sender ikke.

  750,00 kr.01-04-2023
 4. Canon, EOS 450D, spejlrefleks, 12,2 megapixels, nej x optisk zoom, Rimelig, Ældre brugt kamerahus me

  Canon, EOS 450D, spejlrefleks, 12,2 megapixels, nej x optisk zoom, Rimelig, Ældre brugt kamerahus med fungerende batteri, lader og 32GB SD kort

  350,00 kr.01-04-2023
 5. Nikon, spejlrefleks, 24 megapixel. 18-55 mm objektiv. 3” skærm. Optager video i fuld HD. Fremstår i

  Nikon, spejlrefleks, 24 megapixel. 18-55 mm objektiv. 3” skærm. Optager video i fuld HD. Fremstår i helt perfekt stand. Der medfølger et 8 gigabyte hukommelseskort, stor kamerataske, HAMA pen til reng

  900,00 kr.01-04-2023
 6. Andet, Nikon 3100, God

  Andet, Nikon 3100, God

  3.500,00 kr.01-04-2023

Find alle digitale kameraer til salg på DBA, her.

Kan du lide at være kreativ og lave ting, du ved første øjekast ikke troede var mulige? Helene har lavet sit eget kamera ud af meget få og simple ting. Det indebærer blandt andet gaffatape og en tom sodavandsdåse. Og det hjemmelavede kamera kan altså sagtens tage billeder. Læs hvordan du kan bygge dit eget funktionsdygtige kamera i artiklen, her.

Har du en stor stak analoge billeder liggende i skuffer og skabe, som du gerne vil gemme digitalt? I videoen herunder kan de se, hvordan du nemt og enkelt kan få fotografierne fra din eller dine børns barndom over på smartphonen. Det kræver blot appen ’Fotoscanner’, så kan du komme i gang.

 

Du kan også læse mere om, hvordan du gør i artiklen, her.

Relaterede artikler