Mød en samler: Dittes klædeskab bugner af 50’er-kjoler
Video

Mød en samler: Dittes klædeskab bugner af 50’er-kjoler

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

27-årige Ditte har flere kjoler i sit klædeskab end dig. Kjolerne er ikke helt almindelige, det er kjoler fra 50’erne. Faktisk ejer hun nærmest ikke andet, ikke engang et par jeans. Se Dittes store samling af flotte, festlige og finurlige kjoler fra en svunden tid i videoen ovenfor.

Ditte Jochumsen er 27 år, arbejder på et genoptræningscenter og bor i en lejlighed i Nordvestkvarteret i København. Hun lyder måske meget almindelig, men det er Ditte langt fra. Allerede når du møder hende, er det tydeligt, at hun ikke er som andre på sin alder.

Ditte samler nemlig på vintagekjoler, og hun har mange af dem, og ikke nok med det, går hun ikke i andet end de kjoler, hun samler på, til hverdag. Hendes klædeskab er fyldt med kjoler, der ikke bare er inspireret af den stil, kvinder i midten af 1900-tallet havde, men som rent faktisk er de kjoler, kvinderne dengang gik med. Ditte køber nemlig gamle vintagekjoler i genbrugsbutikker, på loppemarkeder og på DBA.

Find det på DBA

 1. Sommerkjole, Minus, str. L, Næsten som ny, Str 40. Super flot. 50'er inspireret kjole med lynlås i

  Sommerkjole, Minus, str. L, Næsten som ny, Str 40. Super flot. 50'er inspireret kjole med lynlås i siden. Virkelig velholdt fra ikkerygerhjem

  75,00 kr.26-03-2023
 2. Festkjole, New Love, str. XXL, sort, hvid, stretchy materiale, Næsten som ny, Skab et tidløst loo

  Festkjole, New Love, str. XXL, sort, hvid, stretchy materiale, Næsten som ny, Skab et tidløst look med denne 50'er style swingdress med houndtooth mønster. Kjolen er inspireret af den klassiske mod

  199,00 kr.21-03-2023
 3. Corsagekjole, Asos, str. L, 55% silke 45% bomuld. Foer og tylskørt i polyester, Næsten som ny, 50'

  Corsagekjole, Asos, str. L, 55% silke 45% bomuld. Foer og tylskørt i polyester, Næsten som ny, 50'er inspireret kjole med corsagetop. "Strut-effekt" pga tylskørt. Størrelse 14 -svarer ca til størrel

  250,00 kr.07-03-2023
 4. Cocktailkjole, Vintage, str. M, Længde 104 cm
Liv ca. 44 cm (x2)
Bryst ca 47 cm (x2)


50'er, 60'er,

  Cocktailkjole, Vintage, str. M, Længde 104 cm Liv ca. 44 cm (x2) Bryst ca 47 cm (x2) 50'er, 60'er, 50erne, '60'erne, retro, vintage, mad men, madmen, cocktailkjole, etuikjole, selskabskjole

  150,00 kr.19-02-2023
 5. Blusekjole, Lindy Bop, str. XXL, blå med blomster, bomuld med en smule strech, Næsten som ny, Fin

  Blusekjole, Lindy Bop, str. XXL, blå med blomster, bomuld med en smule strech, Næsten som ny, Fin Velholdt vintage inspireret 50'er kjole fra Lindy Bop, der er en smule strech i stoffet, så den sid

  150,00 kr.29-01-2023
 6. Blusekjole, Lindy Bop, str. XL, bomuld med en smule strech, Næsten som ny, Fin Velholdt vintage in

  Blusekjole, Lindy Bop, str. XL, bomuld med en smule strech, Næsten som ny, Fin Velholdt vintage inspireret 50'er kjole fra Lindy Bop, der er en smule strech i stoffet, så den sidder godt. Overdelen

  150,00 kr.29-01-2023

Find alle 50’er-kjoler til salg på DBA her.

Ejer ikke et par jeans

Dittes klædeskab bugner med smukke kjoler i alverdens farver og former. Til fælles har de, at de hverken er fra 2010’erne 00’erne eller 90’erne. De stammer derimod fra 1940’erne til 1960’erne og ligner de kjoler, kvinderne har på til skoleballet i Grease.

Ditte har så stor en passion for sine kjoler, at hun selv går i dem til hverdag. Hun er især vild med den form og de farver, kjolerne har, og så har hun vænnet sig til at gå i kjole hver dag hele året rundt.

- Jeg ejer ikke et par jeans. Hvis jeg går i bukser, er det twillbukser eller herrebukser, siger Ditte med et lille smil.

I alt har Ditte over 60 kjoler, og hun har så mange, at hun ikke længere har plads til dem i sit klædeskab. Så nu har hun taget kælderrummet i brug og opbevarer mange af sin store samling af sommerkjoler, festkjoler og uniformer der. Samlingen tæller, udover de 60-70 kjoler, også en spejderdragt fra 60’erne, militæruniformer fra 50’erne, og så har Ditte også tøjsæt fra både år 1910 og 1990.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Danica.

Ditte ejer mere end 60 kjoler fra midten af 1900-tallet. Kjolerne finder hun brugt forskellige steder.
Ditte ejer mere end 60 kjoler fra midten af 1900-tallet. Kjolerne finder hun brugt forskellige steder.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Kjolen her med små margeritter er en af Dittes yndlingskjoler, som hun elsker, fordi den er så sommerlig.
Kjolen her med små margeritter er en af Dittes yndlingskjoler, som hun elsker, fordi den er så sommerlig.

Derfor begyndte Ditte at samle på vintagekjoler

Samlingen af vintagekjoler og hatte har vokset sig stor, siden Ditte som teenager begyndte at samle på dem. Dengang startede hendes interesse for de gamle ting med, at hun så gamle film, hvor hun blev draget af den stil, kvinderne havde. Især én episode husker hun tydeligt.

- Jeg tror, at det, der rigtig startede det, var en dag, min mor kom ind og sagde, at de viste Cabaret, og jeg var bare sådan wauw, det er fedt det her, fortæller Ditte.

Men som teenager var hun stadig skeptisk og følte ikke helt, at det var noget tøj, man kunne gå med. Meget har ændret sig siden, og i dag går hun kun i tøj fra midten af 1900-tallet. Det, Ditte godt kan lide ved de gamle ting, er, at hun i dag kan plukke det ud fra dengang, som hun godt kan lide. Folk spørger hende ofte, om hun ikke hellere ville have levet i 1950’erne, og det ville hun bestemt ikke.

- Der er jeg trods alt lidt for glad for mine p-piller, min ret til fri abort, og at jeg ikke behøver min mands underskrift til at åbne en bankkonto og sådan nogle ting, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Nedlukningen i 2020 fik danskerne til at rydde op og sælge ud

- Der er en Mrs. Barbara Allan, som har præcis de samme mål som mig, siger Ditte med et stort smil.
- Der er en Mrs. Barbara Allan, som har præcis de samme mål som mig, siger Ditte med et stort smil.

Derfor er denne spadseredragt noget helt særligt

Ditte hverken syer eller designer kjolerne selv, derimod køber hun dem i forskellige genbrugsbutikker, på loppemarkeder og på DBA. En kjole, hun engang har købt, og som hun er særligt glad for, er en spadseredragt fra 1957. Spadseredragten er især betydningsfuld for Ditte, fordi den i nakken har et mærke, som viser, at den er købt på Fifth Avenue på Manhattan i New York den 3. april 1957.

I mærket står også den tidligere ejers navn, det var nemlig en Mrs. Barbara Allan, der dengang i 1957 fik syet kjolen i New York. Kjolen gemmer altså på en historie, som Ditte godt kan lide.

- Historien, synes jeg, er ret fantastisk, den ryger nok aldrig, siger Ditte nærmest henrykt.

Og som om, det ikke skulle være nok, at tøjet selv fortæller historien, passer kjolen dertil Ditte perfekt. Spadseredragten er beige og består af en tubeformet nederdel og en overdel med brede skuldre. Den er som taget direkte ud af en gammel film.

LÆS OGSÅ: Liste: Disse Røde Kors-butikker kan du finde på DBA

Det blev omkring år 1950 mere accepteret, at kvinder gik med bukser. De første kvinder gik dengang i slacks.
Det blev omkring år 1950 mere accepteret, at kvinder gik med bukser. De første kvinder gik dengang i slacks.

Ditte: Dette er det bedste ved at gå i vintagetøj

I Dittes lejlighed er indretningen ikke, som man ville tænke en 27-årig kvinde bor. Det emmer nemlig af en ældre tid med teaktræmøbler, og på væggene hænger gamle filmplakater, vintagehatte og hylder med nips fra gamle dage. Historien betyder meget for Ditte, som går op i at finde de rette ting, som det virkelig var og så ud dengang i midten af 1900-tallet.

Det er ikke kun i sin indretning og tøjstil, Dittes interesse for 50’erne kommer til udtryk. Det er også ved at se på de venner, hun har, og hvad hun laver i sin fritid.

- Noget af det bedste ved at gå i vintagetøj, er faktisk det netværk, jeg har fået mig, fortæller Ditte.

Passionen for kjoler af ældre dato startede som en lille hobby, men har nu vokset sig så meget ind i Dittes liv, at det er blevet mere en livsstil, og den er hun ikke alene om. I sin fritid går hun til arrangementer og fester, hvor det handler om at være klædt ud som folk fra gamle dage. Herigennem har hun mødt mange nye mennesker, og nogle af dem er blevet hendes bedste venner.

Find det på DBA

 1. Hat, Vintage damehat , Lille elegant retro hat, str. Ø 55, Råhvid, Vintage damehat i råhvid filt -

  Hat, Vintage damehat , Lille elegant retro hat, str. Ø 55, Råhvid, Vintage damehat i råhvid filt - ca 55 cm i omkreds - hatten er fra sidst i 50'erne / først i 60'erne - kun brugt få gange - en hat i

  850,00 kr.19-03-2023
 2. Hat, Burberry, str. M, God men brugt, Vintage Burberry hat

  Hat, Burberry, str. M, God men brugt, Vintage Burberry hat

  275,00 kr.19-03-2023
 3. Hat, Wool hat, Vintage, str. One size

  Hat, Wool hat, Vintage, str. One size

  60,00 kr.16-03-2023
 4. Hat, fransk vintage, str. one size, 2 franske vintage hatte nr. 1 fransk vintage hat 55cm nr. 2 fra

  Hat, fransk vintage, str. one size, 2 franske vintage hatte nr. 1 fransk vintage hat 55cm nr. 2 fransk vintage hat one size Pr. stk 250

  250,00 kr.14-03-2023
 5. Hat, Skole uniform stråhat, Ikke mærke, str. 18,5x15 cm., Strå, Strå, Næsten som ny, Vintage. "S

  Hat, Skole uniform stråhat, Ikke mærke, str. 18,5x15 cm., Strå, Strå, Næsten som ny, Vintage. "Straw boater". Gl.Engesk uniform skolehat. Fra 40'erne. Fin stand. Ingen løse ender der er gået op

  300,00 kr.14-03-2023
 6. Hat, Vintage hoved beklædning, Gillblads Modell, str. Ikke størrelse, Pudder grøn, Stof, Næsten s

  Hat, Vintage hoved beklædning, Gillblads Modell, str. Ikke størrelse, Pudder grøn, Stof, Næsten som ny, Vintage dame hoved beklædning. " Gillblads Model". Håndsyet med slåede knapper. Perfekt stand

  450,00 kr.13-03-2023

Find alle vintagehatte til salg på DBA her.

Har du ikke fået nok af vintageuniverset, så læs med her, hvor DBA Guide besøger Maria, som elsker vintage. Faktisk er hele hendes hjem propfyldt med gamle, finurlige vintageting. I artiklen kan du få et indblik i, hvordan Marias passion for 50’er- og 60’er-ting startede.

Hvis du er mere til kaffe eller de dåser, man engang kom kaffen ned i, så se videoen herunder. Anne-Mette viser sin enorme samling af kaffedåser frem og fortæller om, hvor meget sådan nogle kan være værd på trods af rust og skidt.

Relaterede artikler