Mød en samler: Søren har en kælder fyldt med Holmegaard
Video

Mød en samler: Søren har en kælder fyldt med Holmegaard

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Du kender med stor sandsynlighed til Holmegaard, fordi du har fået en vase eller skål til en fødselsdag eller til dit jubilæum, men har du også en kælder fyldt med det? Det har 50-årige Søren fra Mørke. Se hans kæmpe samling af glaskunst fra Holmegaard i videoen ovenfor.

Hvis du ikke selv har fået noget fra Holmegaard, har du med garanti købt noget derfra. I din søgen på den perfekte skål til din ven eller mor er du næppe stødt på særligt mange af de kunstglas, Søren Seebach har i sin samling. Han synes, de drikkeglas og skåle, man kan købe i isenkrambutikker, er for kedelige. Han vil meget hellere finde unikke kunstværker af de store kunstnere hos Holmegaard.

50-årige Søren har så meget glas, at han ikke kan have det i sit eget hjem. Derfor pendler Søren gerne til samlingen i en kælder i Aarhus fra sit hjem i Mørke for at betragte sine mange vidundere.

Læs med her og find ud af, hvorfor Sørens samling adskiller sig fra andre Holmegaard-samleres, hvad der skete, da hans søster skulle hente en glaspokal for ham på en auktion, og hvilke historier nogle af værkerne i samlingen bærer på. Du kan også se hele Sørens samling i videoen ovenfor.

Find det på DBA

 1. Vase, karaffel fra Holmegaard (str. 27 x 20 cm)

  Vase, karaffel fra Holmegaard (str. 27 x 20 cm)

  Vase, karaffel fra Holmegaard (str. 27 x 20 cm), Vase, karaffel fra Holmegaard (str. 27 x 20 cm) Brand: Holmegaard Farve: Transparent Størrelse: 27 x 20 cm Klik på knappen "Gå til varen" for at

  93,00 kr.06-12-2023
 2. Vase, Holmegaard, 22 cm høj. Flot stand. Tung bund med grøn glas kegle indeni. 
Fra 60'erne. 

Se og

  Vase, Holmegaard, 22 cm høj. Flot stand. Tung bund med grøn glas kegle indeni. Fra 60'erne. Se også alle de andre annoncer med blandt andet masser af indretnings ting.

  125,00 kr.06-12-2023
 3. Holmegaard

Carnaby vase

  Holmegaard Carnaby vase

  Glas, Holmegaard Carnaby vase, Holmegaard Carnaby vase, Holmegaard Carnaby vase. Designet af Christer Holmgren i 1968. Højde 25,8 cm. Perfekt stand uden fejl. Der er 1 stk. Prisen er pr. stk.

  800,00 kr.13-02-2023
 4. Sjælden Holmegård Christer Holmgren vase Rosamund, Holmegård., 

Christer Holmgren retro vase, Holme

  Sjælden Holmegård Christer Holmgren vase Rosamund, Holmegård., Christer Holmgren retro vase, Holmegård Fra 1960'erne. Højde 11 cm Diameter 9 cm Har set en højere model på nettet til 1600 kroner. Sen

  900,00 kr.06-12-2023
 5. Glas, Vase 19 cm, Holmegaard, Fejlfri 19 cm hvid glasvase

  Glas, Vase 19 cm, Holmegaard, Fejlfri 19 cm hvid glasvase

  175,00 kr.06-12-2023
 6. Holmegaard

Gul dekorationskugle 7 cm.

  Holmegaard Gul dekorationskugle 7 cm.

  Glas, Holmegaard Gul dekorationskugle 7 cm., Holmegaard Gul dekorationskugle 7 cm., Odense Glasværk - Holmegaard gul kugle med øksen til ophæng eller til at komme i toppen af en vase som en prop. D

  875,00 kr.12-07-2023

Holmegaard er meget populært at sælge på DBA, derfor kan du finde alle vaser til salg på DBA lige nu, her.

Sådan adskiller Søren sig fra andre Holmegaard-samlere

Søren mener, han er den eneste rigtige, hårde samler af Holmegaard herhjemme i Danmark. Mens de fleste Holmegaard-samlere samler på drikkeglas, går Søren i en mere unik retning. Han samler hellere på de mere sjældne og spektakulære glaskunstværker, der er lavet. Han synes nemlig, det er sjovt med glas fra unika-serien. Han mener, det er samlergenet, der adskiller ham fra andre Holmegaard-samlere.

Præsentationen af de mange glaskunstværker er også vigtig for ham, fordi mange af værkerne er så unikke. I kælderen i Aarhus viser Søren stolt sit ’herreværelse’ frem, som han selv kalder det. Det er et kælderrum fyldt med reoler, der viser glasværkerne frem. Der er ikke sparet på lyset, som falder smukt på de mange skulpturer af glas, så former og farver fremhæves på den helt rigtige måde.

- Her bliver tingene virkelig præsenteret med godt lys, og der er mange dejlige eksemplarer, siger Søren.

Samlergenet er også nået videre til familien, som støtter op om Sørens passion.

Særligt hans datter har gennem tiden fået samlet nogle unikke genstande. Du kan se i videoen øverst i artiklen, hvad der er specielt ved datterens samlerobjekter fra Holmegaard.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker: Kirstine

Søren har gennem årene solgt ud af sin samling, han sælger blandt andet gennem sin kones profil DBA.
Søren har gennem årene solgt ud af sin samling, han sælger blandt andet gennem sin kones profil DBA.

Dette eksemplar i samlingen er Sørens favorit

Den første skål, Søren fik med hjem, og den skål der begyndte hans samling, er en skål med en lille omkreds i bunden, og som op gennem sin lille højde bliver meget stor i omkredsen. Den har blålige streger inde i glasset, som gør den helt unik. Den er lavet af Per Lütken for Holmegaard.

- Og jeg synes jo, det er et pragtstykke, det må jeg sige, siger Søren.

En anden genstand i samlingen, der har en helt speciel plads i Sørens hjerte, er lavet ved en speciel metode. Den er også skabt af Per Lütken, og den er også en unikaskulptur. Den specielle metode, der er brugt til at skabe skulpturen, begynder med, at kunstneren graver formen ud i ler. Derefter pustes den varme glas ned i formen, som skaber en masse små eksplosioner. Disse eksplosioner gør den enkelte skulpturs form helt unik.

Søren kunne næsten ikke tro sine egne øjne, da han første gang så skulpturen. Det er netop det unikke, Søren elsker ved sin samling.

- Øjnene var lige ved at trille ud af hovedet på mig, jeg havde ikke set noget lignende, og det har jeg næsten heller ikke siden, fortæller Søren

LÆS OGSÅ: Nybyggeren Stephanie: ’Jeg blev tvunget til at købe genbrug’

Nogle af de glasting Søren ikke har haft plads til gennem årene, har han videregivet til museer.
Nogle af de glasting Søren ikke har haft plads til gennem årene, har han videregivet til museer.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Søren har mange værker af Per Lütken, der kom til Holmegaard Glasværk i 1942
Søren har mange værker af Per Lütken, der kom til Holmegaard Glasværk i 1942

Dette samlerobjekt har været centrum i mange børns dåb

Søren har mange specielle genstande i samlingen, også nogle med mere historie i sig.

Søren ejer en vase, som Holmegaard havde med på verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Dengang var den røgfarvede glasvase det største stykke glas, Holmegaard havde med på udstillingen.

Sørens samling indeholder også et kæmpe glasfad. Dette kæmpefad er lavet til Vilslev Kirke og har været kirkens ekstrafad til døbefonden. Fadet er lavet af Per Lütken i 1988. Det var en ret speciel måde, Søren fik lov at se fadet på for første gang, da han skulle købe det.

- Det var en lidt grå og snusket dag, men da de sætter fadet frem, åbner himlen sig simpelthen, og der bliver sendt kæmpestore solstråler ind gennem kirkerummet. Det var faktisk en meget religiøs oplevelse, fortæller Søren.

Søren viser endnu et kælderrum frem. Her er lyset lige lidt mindre flatterende, og fadene, skålene og skulpturerne står lidt tættere på reolerne. Samlingen af glaskunstværker af Per Lütken er stillet op efter, hvilket år de er lavet. Det er altså ikke kun værkernes udseende, der fascinerer Søren, det er også hvornår, glastingene er lavet og af hvem.

Find det på DBA

 1. Holmegaard Hivert Dram Flaske VI SENDER

  Holmegaard Hivert Dram Flaske VI SENDER

  Glas, Holmegaard Hivert Dram Flaske VI SENDER, Holmegaard, Der er 1 varer på lager. Holmegaard Hivert Dram Flaske Måler 15cm / 5.91 inch Designet af Hjördis Olsson / Charlotte Rude 1970 Denne vare

  300,00 kr.14-05-2023
 2. Glas, Vinkarafler med guldkant, Holmegaard, 
Rigtig fine Holmgaard karafler med guldkant hele 5 stk,

  Glas, Vinkarafler med guldkant, Holmegaard, Rigtig fine Holmgaard karafler med guldkant hele 5 stk, så er der til den fine store fest, Går rigtig fint sammen med glas fra Mågestellet med guldkant. vo

  150,00 kr.05-12-2023
 3. Andet, APOTHEKER flaske, Holmegaard 80, 1980 Års apoteker flaske 
Aldrig offentligt salg.
H= 19cm m.

  Andet, APOTHEKER flaske, Holmegaard 80, 1980 Års apoteker flaske Aldrig offentligt salg. H= 19cm m. kork prop 0.7 L Master: 1700 tals Thisted Apotek Aldrig anvendt : )

  175,00 kr.05-12-2023
 4. Glas, Juleflaske og to dramglas, Holmegaard, 1996 - flaske og to dramglas. Ingen skår el.lign.

  Glas, Juleflaske og to dramglas, Holmegaard, 1996 - flaske og to dramglas. Ingen skår el.lign.

  150,00 kr.04-12-2023
 5. Glas, Flaske, Holmegård

  Glas, Flaske, Holmegård

  100,00 kr.03-12-2023
 6. Kalenderflaske, Holmegaard, Sidste øjeblik kalendergave
Flaske til en daglig snaps
Fin stand
Kontakt

  Kalenderflaske, Holmegaard, Sidste øjeblik kalendergave Flaske til en daglig snaps Fin stand Kontakt gerne 22640175 for afhentning

  100,00 kr.03-12-2023

Der er lige nu over 450 flasker fra Holmegaard til salg på DBA. Find dem her.

Dette ærgrer Søren mest gennem sine år som samler

Sørens søster skulle hente en stor Holmegaard-pokal, Søren havde købt ved en auktion. Den skulle stå hjemme ved hende, indtil han skulle besøge hende igen. I mellemtiden stod den store pokal i ly under en stol.

Da søsteren en dag får uventede gæster, kommer hun til at flytte på stolen, hvorunder pokalen står. Pokalen vælter og slår i mange stykker, og den står ikke til at redde.

- Det er ikke pengene. Det er mere det, at det dejlige, store stykke glas ikke er her mere. Det må jeg sige, det har jeg det altså ret svært med, siger Søren.

Efterfølgende har Sørens søster ikke haft lyst til at hente flere ting på auktioner for Søren.

- Og det, har jeg syntes, var fint, siger Søren med et kærligt grin.

Sørens store kærlighed for glaskunsten er til at tage og føle på. Han kærer om tingene i sin kælder, men han viser det også glædeligt frem. Ingen kan dog tage fra ham, at han er stolt af samlingen, som han ser som den mest specielle i Danmark.

LÆS OGSÅ: Lær en DBA-sælger at kende: Jeppe

Søren køber det meste glaskunst på auktioner, da man ikke kan finde de helt specielle og unikke ting så mange andre steder.
Søren køber det meste glaskunst på auktioner, da man ikke kan finde de helt specielle og unikke ting så mange andre steder.

Dette mangler Søren i samlingen

Søren har mange ting af kunstneren Per Lütken, som også står bag goplerne. Goplerne er vandmandslignende glasskulpturer i forskellige farver. Søren fremhæver, at han mangler en farve i samlingen af gopler.

Mens den hvide, den grønne og den sorte gople pryder hylden i kælderrummet, mangler han den gule gople.

- Jeg synes, de er fantastisk smukke, og de står mit hjerte rigtig nært, siger Søren entusiastisk.

Søren har en profil på DBA, som kan findes her. Hvis du skulle sidde med viden om, hvor Søren kan få fingrene i den gule gople, må du gerne kontakte ham på DBA.

Find det på DBA

 1. Glas, vinglas, Holmegård, Holmegård Dråben sælges til 12 pers for en pris på 1000,-

  Glas, vinglas, Holmegård, Holmegård Dråben sælges til 12 pers for en pris på 1000,-

  1.000,00 kr.05-12-2023
 2. Glas, Vinglas, Holmegaard, Charlotte Amalie fra Holmegaard - Hvidvin og Portvin
Har 12 af hver
Pris

  Glas, Vinglas, Holmegaard, Charlotte Amalie fra Holmegaard - Hvidvin og Portvin Har 12 af hver Pris pr stk 75kr

  75,00 kr.05-12-2023
 3. Glas, Ideelle vinglas , Ideelle, 12 stk ideelle Holmegaard rødvinsglas 70kr stk 5 stk ideelle hvidvi

  Glas, Ideelle vinglas , Ideelle, 12 stk ideelle Holmegaard rødvinsglas 70kr stk 5 stk ideelle hvidvinsglas 70kr stk 2 stk ideelle vandglas 50kr stk samlet 1200kr t

  70,00 kr.05-12-2023
 4. Glas, Holmegård, Holmegård glas inkl. æske + 5 vinglas + 4 kopper + 1 stk. kogeplade, ... sælges sam

  Glas, Holmegård, Holmegård glas inkl. æske + 5 vinglas + 4 kopper + 1 stk. kogeplade, ... sælges samlet.

  250,00 kr.04-12-2023
 5. Glas, Vinglas, Holmegård skibsglas, 6 stk Holmegård Skibsglas, de tynde, vinglas H 11,5 cm diameter

  Glas, Vinglas, Holmegård skibsglas, 6 stk Holmegård Skibsglas, de tynde, vinglas H 11,5 cm diameter 6 cm, som nye, ingen skår, aldrig været i opvaskemaskine, samlet pris, kom og se, kan også sendes

  65,00 kr.04-12-2023
 6. Vinglas, Holmegaard Perfection, Holmegaard Perfection Hvidvinsglas 32cl
12 stk. 
Holmegaard Perfecti

  Vinglas, Holmegaard Perfection, Holmegaard Perfection Hvidvinsglas 32cl 12 stk. Holmegaard Perfection Rødvinsglas 43cl 8 stk. Ingen glaspest, skår eller lignende. Sælges helst samlet ellers kom med

  500,00 kr.04-12-2023

Du finder alle annoncer på vinglas fra Holmegaard på DBA her.

Har du lyst til at læse om andre fede samlere, kan du læse denne artikel om Jens Ove, der elsker at samle på reklamer. Faktisk fylder reklamerne alle hylder, vægge og overflader i hans hjem. Jens Oves har samlet på reklamer i over 40 år, så han er altså en ægte samler. Læs artiklen på DBA Guide her.

Hvis du er mere til keramik, kan du i videoen herunder møde Christian, der, da videoen blev lavet, havde over 400 stykker keramik i sit hjem.

Vil du læser mere om Christians samling, kan du læse artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler