150 telte. Så mange samler 27-årige Sebastian nogle år sammen, når Roskilde Festival slukker og lukker. Efterladte pop-up telte, som han redder fra ”telt-døden” for i stedet at vaske dem og sælge dem på DBA. Det tjener han rigtig mange penge på, men det er langt fra pengene, der driver ham.
Hvor mange penge tror du, du ville kunne tjene, hvis du tog rundt på Roskilde Festivals sidste dag og hentede nogle af de efterladte telte med hjem?
Det er netop det, 27-årige Sebastian Trostmann gør, og det har han tjent i omegnen af 25.000 kroner på det år, han indsamlede flest telte.
Sebastian samler hvert år mellem 40-150 pop-up telte sammen om søndagen på Roskilde Festival. Han renser dem, sætter dem til salg på DBA, og hvert år får han udsolgt alle sine genbrugs-telte, inden festivalsæsonen begynder igen.
Sebastian er en ægte ildsjæl – og betænksom businessmand.
Campingbord retro, 59 x 79 cm. Sammenklappelig. God stand.
500,00 kr.Bord og 4 skamler, Retro camping sæt. 4 skamler og et bord som kan foldes sammen og tages med på tur. 90 x 72 x 31 cm.h. bord 30 x 28 x 45 Skammel - 4 stk.
300,00 kr.Retro Campingsæt, Retro Campingsæt fra 1960erne. Kommer i trækuffert som kan slås ud og fungere som bord. Der medfølger 4 klapstole i grønmalet metal og med rødt siddestof. Fuldt funktionsdygtigt. Fre
475,00 kr.Primus gaskomfur, retro, MED gas, fint retro gaskomfur fra Primus, model 2069 med gasflaske. Gasflasken er over halvt fuld, måske brugt 1 enkelt eller 2 gange. Fint og fungerende gasblus til camping e
700,00 kr.Campingbord retro, fra 60'erne med 2 stole. Sammenklappelig til kuffert.
375,00 kr.Campingbord retro, fra 60èrne. Har patina og brugsspor. Inkl. 2 stole. 62 x 84 cm. Sammenklappelig.
350,00 kr.193 forskellige muligheder har du for at campere med udstyr, der vækker nostalgi! Det er nemlig det antal af annoncer, som lige nu matcher ordet ’retro’ i kategorien: ’Campingudstyr’.
Sebastian har samlet pop-up telte på Roskilde Festivals sidste dag i 10 år. På søndag er det hans 11 gang. Det første år samlede han 2 til sig selv. Han fandt ud af, at hans venner var interesseret i Sebastian ekstra-telt, så året efter samlede Sebastian 6-8 til kammeraterne, og solgte teltene for en vennepris til 100 kroner.
Du sidder nok lige nu og tænker, at det er en rigtig god forretning for Sebastian, men det er han ikke selv helt enig i. Den ”pop-up”-glade fyr gør det langt fra for pengenes skyld:
- Timelønsmæssigt er det noget lort. Jeg bruger 4-5 timer på festivallen på at samle, og så bruger jeg 3-4 dage nonstop på at vaske teltene. Hvis teltene ikke er blevet rene, starter jeg forfra på at vaske teltet igen – nu med en fugtig klud.
Når teltene er rene skal de sættes til salg og sælges. Det tager også en del tid, erkender Sebastian.
Sebastian sælger teltene for halv pris, når han sætter dem til salg igen på DBA. I år har folk dog derudover fået 50 kroner i rabat, hvis de likede hans Facebook-side.
- Jeg sælger teltene for alt mellem 100 kroner og 750 kroner. I år har rabatten dog gjort, at nogle kun er solgt for 50 kroner. Jeg har dog også givet flere telte gratis væk, siger han og siger:
- Jeg kunne snildt tage mere for dem, men egentlig ville jeg gerne tage mindre for dem. Det kan jeg dog kun, hvis det hele bliver sat lidt mere i system.
SE OGSÅ: Video: Frank tryller teltpløkker om til skrald
Sebastian slæber kun pop-up telte med hjem, og netop pop-up telte er han ekspert i. Han kender alle de mærker, der produceres pop-up telte i, og han ved, hvilke han vil have og ikke have:
- Jeg kan ikke vaske maling af teltene. Så jeg tager kun nogle af de pop-up telte, der er malet på. Er der malet meget på dem, lader jeg dem stå.
Sebastian vasker teltene med spulevand og sæbe. Er der klistermærker på, kan det fås af med rensebenzin. Lugter teltene meget, kan Rodalon klare det.
- Jeg har overvejet at udvide med en sprøjte. En skumsprøjte. Nogle af de forrige år har jeg lånt mig til en.
De dyre pop-up telte koster fra 1.200 kroner fra ny og op efter. De dyreste koster 5.000 kroner. Sidstnævnte har Sebastian aldrig fundet på Roskilde Festival. Men de dyre til omkring 1.200-3.000, som kan rumme fire mennesker, finder han ofte efterladt på pladsen.
grand canyon richmond 1, Helt nyt 1 persons telt sælges. Kun prøvet på gulvet for at konstatere at mine 2m ikke går an i teltet. Vejer kun 1700g og er virkelig en pris basker på kvalitet samt pakke
399,00 kr.Baby / børne sovepose, En juniorsovepose / sovepose til baby eller barn. En super fin og lækker sovepose fra Ajungilak til barn, børn, baby eller lignende. Vores datter på tre har brugt den henove
100,00 kr.Telt fra HelSport, Helsport Pasvik telt til 6-8 personer. Helt nyt - aldrig brugt Teltet egner sig for dem som ønsker at gå længere distancer med så lav vægt i rygsækken som mulig, og samtidig ønske
2.200,00 kr.Tipi/telt/lavvu, Asgard 19.6 fra Nordisk er et godt blikfang på lejrpladsen. Det er en 3 meter høj tipi - eller lavvu, hvis vi skal blive i det nordiske -, der nok skal skille sig ud fra mængden af mi
9.500,00 kr.Telt, Arizona L, Arizona L fra outwell. Teltet er grønt. Ej fast gulv i apsis. Er købt brugt, men jeg har aldrig fået brugt det. Dejlig størrelse med ståhøjde både i soveafdelingen og apsis.
250,00 kr.Telt, Festivalsæt Indeholder telt 2 stole 2 soveposer 2 liggeunderlag Har 4 styks 1000kr for alle 4
250,00 kr.Lige nu er der 613 telte til salg på DBA, og 130 af dem koster 200 kroner eller derunder. 237 af dem koster 500 kroner eller derunder.
Roskilde Festival slutter deres musikprogram natten til søndag, og derfor vælger mange – de fleste – at tage direkte hjem efter den sidste koncert natten til søndag.
Klokken 14 søndag smider Roskilde Festival deres gæster på porten, hvis de ikke har forladt festivallen endnu, og herefter begynder så oprydningsarbejdet.
Ifølge Sebastian går nærmest samtlige telte på festivallen dog fløjten, hvis de ikke er blevet taget med hjem inden søndag klokken 14.
- Men hvis jeg først kommer, når teltene er skåret op, kan det jo være lige meget. Jeg kan ikke sidde og reparere 300 telte.
Han har flere gange spurgt, om han måtte blive på festivalen efter lukketid for at kunne samle teltene sammen og tage dem med hjem i 100 procent vished om, at de rent faktisk VAR efterladte, men det er indtil videre ikke lykkes. Sebastian har også spurgt, om festivallen kunne vente med at skære teltene op i et aftalt område af pladsen, så Sebastian havde tid til at samle endnu flere telte sammen, før de blev skåret i stykker. Men Roskilde Festival har ifølge Sebastian svaret ham, at det var for snævret et projekt.
Derfor må Sebastian rundt på pladsen fra søndag morgen og inden uret siger klokken 14 for at samle sine udvalgte telte. På den tid har han desværre vanskeligt ved at nå at få bakset alle teltene med hjem, og samtidig er det op til ham selv at sikre sig, at han ikke stjæler telte, som folk ville komme og hente inden klokken 14.
- Hvis der ligger en madras og en dyne inde i teltet, tager jeg de to ting ud og slår teltet ned. Men alt mere end det, gør, at jeg lader teltet stå.
Sebastian har også oplevet at stå lige ved siden af politiet og slå teltene sammen. Politiet sagde intet, og Sebastian har aldrig nogensinde oplevet, at få klager.
Sebastian har ”udvidet” forretningen ved, at han nu fast har en hjælper, der hjælper ham om søndagen med at indsamle telte. Det får hun næste års festivalbillet for.
Men det er ikke hvem som helst, der kan være Sebastians hjælper. Det kræver, at du kan finde ud af at slå pop-up teltene ned. Og det er en svær disciplin:
- Det kan være svært. Jeg har bandet og svovlet, de første gange, jeg skulle slå teltene ned. Det kræver, du har gjort det 200 gange i træk nærmest, før den sidder der. De første år, jeg gjorde det, glemte jeg det hver gang, så der måtte jeg slå teknikken op på YouTube, siger Sebastian.
Han gad godt forære flere festivalbilletter væk, hvis han kunne finde flere, der ville hjælpe ham med at samle ind om søndagen, såfremt de er ”professionelle” til at slå teltene ned.
Men når man først har fat i de to typiske måder, et pop-up telt kan slås sammen på, tager det kun 10 sekunder at slå det sammen, siger Sebastian.
I år kan han slå teltene op i hans venindes farmors have, hvor fra han kan vaske dem. Der kan cirka stå 10 telte ad gangen, og de kræver som regel omkring en halv time at tørre, før næste omgang telte kan komme ”i bad”.
Men Sebastian lægger ikke skjul på, at det er sælge-arbejdet, der kræver de fleste af hans timer. Han har dog forsøgt også at sætte det i ”system” for at lette dét arbejde:
- Næste år tænker jeg, at jeg siger, at jeg står ved vest- og øst-indgangen (læs: til Roskilde Festivallen) lige inden festivallen begynder, så folk kan hente deres telte dér.
Men Sebastian store arbejdsindsats bærer dog også frugt. Hvert år kommer han af med alle sine telte, inden festivalsæsonen begynder.
Campingbord stole, Wiele. Klapsammen campingbord perfekt til børn både til Leg og spisning i børnesektion
300,00 kr.Campingbord retro, 59 x 79 cm. Sammenklappelig. God stand.
500,00 kr.CAMPINGBORD, Dette Campingbord kommer med to sideborde, to lag bordplade og en taske med stor kapacitet der tilbyder stor opbevaringsplads Det X -formede beslag af aluminiumslegering sikrer den stærke
400,00 kr.Campingbord, 135x185
50,00 kr.Campingbord foldbar 80x60x68 - grå, Fri fragt | Markedets bedste priser | Stort sortiment Dette robuste og kompakte campingbord er den perfekte løsning til alle dine udendørs behov. Uanset om du har
279,00 kr.Campingbord foldbar hvid 183x76x74cm - hvid, Fri fragt | Markedets bedste priser | Stort sortiment Nyd mange afslappende timer hjemme i haven, på terrassen eller på campingpladsen! Dette praktiske og
501,00 kr.Klik her for at se de campingborde, der lige nu er til salg på DBA.
Sebastian er en mand, der har fundet ud af at gøre vores andres skrald til en forretning. Og det er ikke kun telteskraldet, han får genbrugt.
- Teltene, jeg finder, slår jeg sammen og lægger op i en trækvogn. Dem står der køer af ude foran festivallens indgange, når folk har forladt festivallen, siger Sebastian.
Og så er det ikke altid kun telte, han kommer hjem med fra festivallen:
Sebastian går dog uden om mad og det meste andet ”tingel-tangel”. Det er primært teltene, han samler op. Og andre værdigenstande bliver da også samlet op af en anden:
- De seneste 2 år har jeg mødt en fyr, der hedder Anders. Han er fra Odense og samler mad, øl og sodavand på Roskilde Festivals sidste dag.
Men det er desværre ikke kun ting, der er klar til at tage direkte med hjem, som Sebastian finder. Ofte kan det jo være lidt af en svinesti på Roskilde Festival, og Sebastian har da også fundet telte, hvor der er efterladt tis og lort i:
- Jeg fandt engang et pop-up telt, der var slået forkert sammen. Det var et af de gode telte, så jeg tænkte, jeg ville slå det op. Jeg slog det op, og så fløj der bare små stykker lort ud over det hele, da teltet foldede sig ud. Jeg åbnede teltet, og var der bare lort over det hele, fortæller Sebastian og laver opkastbevægelser for at understøtte sin fortælling.
Det telt tog Sebastian ikke med hjem.
SE OGSÅ: Video: Kan du spotte brugt festivaludstyr?
Sebastian tjener ikke kun penge på sin lille forretning. Han får også grøn samvittighed. Og endda til tider dobbelt op. For han har allerede op til flere gange oplevet at sælge det samme telt to gange.
- Der var et år, hvor vi puttede lilla negellak et sted på teltet, så vi kunne genkende, hvilke vi havde solgt. Så fandt vi nogle af dem igen på festivallen året efter.
Og fra nu af vil Sebastian markere teltene med sit logo, som han sparymaler på, så han endnu nemmere kan følge teltenes måske-rejse tilbage til ham igen.
Men ofte ved businessmanden dog nærmest på forhånd hvilte af hans telte, der står tilbage til ham endnu engang, når festivallen er slut:
- Det gør de telte, hvor køberne har virket temmelig ligeglade med teltet, da de skulle købe det. Der er andre, der spørger mere ind til teltets mål, og hvad det kan holde til. De købere ved man, vil passe på det. De andre lader det typisk bare stå.
Men generelt er det ikke så let for Sebastian at sige, hvilke typer der lader teltet stå, og hvem han opfatter passer bedre på sine ting. Han kan dog sige, at han får svære og svære ved at finde telte i Roskilde festivals vest-område, for her er en stor del af området et Clean Out Loud-område. Det betyder, at folk skal tage deres ting med hjem og rydde op efter sig selv. Hvert år bliver Clean Out Loud-området udvidet i vest, så Sebastian må nu også til øst-siden for at finde efterladte pop-up telte. Han har ellers de seneste tre år ikke nået over til øst, fordi der var så mange efterladte pop-up telte, at han ikke nåede flere, inden festivallen lukkede.
Hobby Prestige 720 UKFe, 2024, kg egenvægt 1850, kg totalvægt 2200, dobbeltseng, køjeseng, SPECIAL-VOGN Installationer og tilbehør: Så har vi fået produceret denne special-vogn - en rigtig lækker fa
398.500,00 kr.Hobby Hobby De Luxe 540 UL, 2023, kg egenvægt 1336, kg totalvægt 1800, sengepladser 4, enkeltseng, Super fin vogn med enkeltsenge i fronten, som kan laves til en stor dobbeltseng, Midt i vognen er der
238.582,00 kr.Hobby Excellent 460 UFe..dobbeltseng, 2017, kg egenvægt 1152, kg totalvægt 1500, sengepladser 4, dobbeltseng, stor tagluge, blæsevarme, årgang 2017 (2016 model), varmt vand, fast vandtank, 3 gasblus,
149.900,00 kr.Hobby De Luxe 560 CFe, 2012, kg egenvægt 1351, kg totalvægt 1750, sengepladser 4, dobbeltseng, Dometic Aircon FJX4 fra 2023 - Ventura 300 med Fiber fra 2023 - Wifi antenne fra 2023. Enduro mover - gas
149.900,00 kr.Hobby Excellent 560 UL, 2017, kg egenvægt 1350, kg totalvægt 1800, sengepladser 4, enkeltseng, Installationer og tilbehør: Lækker vogn med stor rundsiddegruppe i bagenden dejligt køkken i midten og
169.900,00 kr.Hobby Prestige 425, 1994, kg egenvægt 875, kg totalvægt 1200, NR 8 Festival/afhentningsvogn Synet og klar til registrering/ny ejer Front: rund-siddegruppe/ dobbelt seng, overskabe Midt: højskab, ove
16.800,00 kr.3.311 campingvogne er lige nu til salg på DBA. Den billigste koster 4.000 kroner.
En masse mennesker, øl, musik, liv og glade dage. Det er de ord, mange forbinder med festival, så man kunne jo snildt tro, at det lagde en dæmper på stemningen at blive til søndag og gå rundt alene i en stor plørevælling af skrald fra en uges kæmpe-fest.
Men for Sebastian er det en fest i sig selv. Det er nærmest først her, festen begynder for ham. Med nærmest julelys i øjnene fortæller Sebastian:
- Det er næsten søndagen, jeg ser mest frem til. Til at få samlet teltene. Det er ikke Roskilde før, jeg har samlet de telte. Jeg bliver som et barn, der er lukket ind i en slikbutik, når jeg skal til at samle teltene igen, til at sælge dem og lave en annonce.
SE OGSÅ: Dette lykkes det os at bytte os til på Roskilde Festival for en kold cola
Sebastian er ikke nervøs for at stå frem og fortælle om hans smarte forretning. For han siger, at der er rigeligt med telte at tage af. Sebastian stopper nemlig ikke sin telteindsamling, fordi der ikke er flere pop-up telte tilbage på festivallen. Gør stopper, når han ved, der ikke er plads til flere i loftrummet. Eller når han ikke kan nå flere, inden festivallen lukker.
- Jeg har haft fat i Roskilde Festival om, hvorvidt de ville skaffe mig et sted, jeg kunne vaske teltene og opbevare dem. Så skulle jeg nok klare resten selv. For så kunne jeg jo tage mange flere. Der er jo begrænsning på, hvor mange telte jeg kan have i mit kælderrum. Men det ville Roskilde Festival ikke, siger Sebastian, der kalder sin lille business for ’T’s Telt Service’.
De forrige år har han kunne indsamle flere telte, fordi hans mor engang boede i hus, og der kunne han få lov at have teltene stående. De har også engang været opbevaret på Sebastians kammerats gård. Men nu er disse to muligheder ikke længere mulige.
Sebastian drømmer ellers om at kunne indsamle flere telte. Redde flere telte fra ”telte-døden”. Også dem, der ikke er pop-up:
- Nogle af de store seks-mands-telte, gad jeg også godt have. Men der er ikke så mange af dem, der er efterladte. Der er mange ok-store, men i en billig udgave, og jeg er i tvivl om, hvor godt de holder. Men det er primært pop-up telte, jeg samler ind og sælger, for de er nemmest at slå ned, og de er nemmest at omsætte, siger Sebastian.
Kender du andre, der har taget lignende initiativer som Sebastian, vil DBA Guide-redaktionen gerne høre fra dig. Skriv til os på jschoen@ebay.com
Fortelt, Isabella / Commodore Dawn A1015, Pænt og velholdt telt ikke brugt ret meget. Er uden stænger. Nypris 21.531,-
10.000,00 kr.Fortelt, Dometic Club Air Pro 260S 9799.00, Club AIR er let genkendelig med sin Dual-Pitch™ tagryg og det integrerede solsejl. Det smarte frontpanel har to frontdøre. Du kan også lyne
9.799,00 kr.Fortelt, Dometic HUB Annex , Skab ekstra plads til gæster, kæledyr eller bagage med dette modulanneks med indertelt. Annekset lynes nemt på forteltet og giver ekstra be
1.799,00 kr.Fortelt, Dometic Grande Air Ext L/H S 399, Dometic Grande Air Ext L/H S 3999.00 kr
3.999,00 kr.Fortelt, Dometic Grande Air Ext All-Season L/H , Dometic Grande Air Ext All-Season L/H 4999.00 kr
4.999,00 kr.Fortelt, Dometic Rally Air Pro 240 T/G , AUTOCAMPER FORTELT Specialfremstillet til at passe til vans med bagdøre. Åbn dørene og lad opholdsområdet fortsætte ud i forteltet. Den ful
7.999,00 kr.552 fortelte kan du lige nu købe på DBA.
Roskilde Festival svarer, at de rigtig nok har haft kontakt til Sebastian, og de understreger, at de synes, Sebastians initiativ er rigtig godt.
- Roskilde Festival vælger at satse på færre og skalérbare løsninger, hvor det er muligt at indsamle og genbruge større mængder campingudstyr. Et eksempel er partnerskabet med Utopia Camping Solutions om opsætning af genbrugstelte på tværs af flere europæiske festivaler, oplyser programleder for bæredygtighed på Roskilde Festival, Sanne Stephansen, i en mail til DBA Guide.
- Her et døgn efter at pladsen lukkede, har festivalen endnu ikke overblikket over, hvor mange telte, der er indleveret af deltagere. Forventningen er, at Utopia tager cirka 1.000-2.000 telte med herfra, og derudover et større antal soveposer og luftmadrasser, tilføjer hun.
SE OGSÅ: Video: Sådan forvandles disse to gamle stole til et nyt møbel
Vil du se en af Roskilde Festivals mest engagerede genbrugscamp? Så kom med, da vi tog ud og besøgte camp 'Take On Me', som blandt andet fornyede deres anlæg med energi fra solseller, og de fleste telte var genbrugstelte.
Du kan også se og høre, hvor meget der egentlig bliver sviner på Smukfest. Vi tog nemlig temperaturen på, hvor store grissebasser festivalgæsterne er i denne video.
Hvordan laver man sit eget festivalanlæg? Og kan man gøre det lidt miljørigtigt? I videoen herunder får du svar på dette, og du kan læse mere om, hvordan drengene har båret sig ad i artiklen bag videoen, som du finder ved at klikke, her.