Håndværk i særklasse og en truet art. Lirekassen her er ikke én, man støder på hver dag – og da slet ikke én, man kan få mulighed for at erhverve sig. Men det kan du nu. På DBA er denne lirekasse til salg – og den er den eneste af sin slags tilbage i Danmark.
Engang blev de brugt til at tjene til dagen og vejen af gamle krigsveteraner. I dag er de faktisk både svære at få fat i og helt utroligt dyre. Lirekassen er en nostalgisk fortælling, der er på vej ud af historien. Hvis ikke altså, der er nogle, der passer på dem og giver fanen videre.
Dét job har Svend Erik Gam fra Spenstrup taget på sig. Han samler nemlig på lirekasser og mener bestemt, de kan tilbyde og give noget i dagens Danmark. Men nu har han altså sat denne smukke lirekasse fra 1984 til salg. Det er et såkaldt koncert-orgel og et vaskeægte samlerobjekt.
Der er masser af guld i kategorien ’Samlerobjekter’ på DBA. Lige nu er der 73.690 annoncer her, og her kan du se nogle af de dyreste, der er.
Det er måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark, mener Svend Erik Gam. I hvert fald er det den eneste, der er i landet i den størrelse, fortæller han. Og han ved faktisk, hvad han taler om. For Svend Erik og hans kone Kirsten har nemlig Danmarks største samling af lirekasser:
- Vi har Danmarks største samling på 10 lirekasser, ud af de 50, der kan spille. Lirekassen her er købt fra et dødsbo, og jeg har naturligvis selv spillet på den.
Det 65-årige ægtepar ejer desuden også Danmarks ældste lirekasse, der er fra 1830. Interessen for lirekasser har altid været der, fortæller Svend Erik, men det var først i 2015, da han fandt denne lirekasse, at det rigtig tog fart med samlermanien.
LÆS OGSÅ: Mænd er langt bedre til at sælge deres ting
- Jeg har altid ønsket mig en lirekasse. Men det er yderst sjældent, de bliver udbudt til salg, fordi de næsten altid går i arv, og der bliver færre og færre af dem. Der er kun 50 tilbage, der kan spille i Danmark.
Og pludselig dukkede denne smukke, gamle lirekasse op i 2015. Svend Erik købte den - og fik derigennem også kontakt til andre lirekassefolk. Herfra begyndte parret at opkøbe. En efter en.
- Det er jo en uddøende rase, og vi holder utroligt meget af dem, forklarer Svend Erik.
citar, fin gammel bordcitar / Citar / Zitar. kært instrument har mange strenge. fungerer som den skal og har en smuk klang. fin også som pynt i musikerhjemmet. har også to små harmonikaer
450,00 kr.Ukulele som ny, Diamond head, Står som ny. Nypris er 699 kr. er lidt større end dem Man normalt får til børn
400,00 kr.Sopran-ukulele fra Kala, KALA Kala KA-ASLAS, Træsorten, Lacewood – også kaldet Silkeeg – er ikke en man så ofte støder på. Massivt grandæk Massiv bund og sider i Silkeeg Silkeeg har en helt unik type
800,00 kr.Violin, Brugt meget lidt.
450,00 kr.Citar, MEGET gammel citar. Strengen, der er sprunget, medfølger. Masser af nodeark, som naturligvis er gulnede af ælde. Sender ikke. 200 kr.
200,00 kr.instrumenter 2 stk.
600,00 kr.Lige nu er der 11.072 musikinstrumenter til salg på DBA. Ud af disse ligger kun 23 af dem indenfor samme priskategori, som Svend Eriks lirekasse.
Koncertorgelet eller lirekassen, som Svend Erik har sat til salg nu, er en såkaldt 'RaAFFIN, og der medfølger 53 musikruller. Den kaldes en ’koncert-lirekasse’, fordi den er så stor og har så mange piber og toner, forklarer han:
- Der er over 80 piber. Det er træpiber og hver enkelt træpibe består af ti stykker træ, der bliver limet sammen i hånden. De bygges i noget helt specielt træ, der ligger på lager i 6 år og tørrer, så træet er rigtigt, og tonerne ikke ændrer sig, fortæller Svend Erik.
Lirekassen er fra 1984, og det er et tysk ægtepar Irmgard og Horst Rohmann, der har haft den og rejst hele Europa rundt med den. Det var fra deres dødsbo, at Svend Erik købte den.
- De er faktisk meget berømte.
LÆS OGSÅ: Original, intakt engelsk telefonboks til salg
Svend Eriks kone er fra en musikerfamilie og mestrer flere instrumenter. Han selv spiller blot lirekasse og lidt harmonika. Det er en af fordelene ved en lirekasse; den kræver faktisk ikke så meget. Du behøver hverken kunne noder eller for den sags skyld have særligt gehør:
- Den er ikke svær at spille på – man skal selvfølgelig lige lære den at kende, men ellers er det ret ligetil, siger Svend Erik.
De tager ofte begge ud og spiller og underholder. Det er en helt særlig stemning og glæde, som det skaber, mener parret:
- Lirekassemusik kan være løftigt og brusende – og man bliver så glad i låget af det!, fortæller Svend Erik, der altid kun møder stor begejstring, når han er ude og spille.
- Og nu nærmer vi os juletiden – så spiller vi på plejehjem og til arrangementer. Det skaber sådan en glæde. De ældre liver helt op. Det er en stor fornøjelse.
Du kan også bare begynde at spille harmonika, hvis du ikke er så heldig at få fingrene i en lirekasse. Lige nu er der 246 til salg brugt på DBA. Ud af dem befinder der sig flest i Jylland.
Svend Erik og hans kone Kirsten har ikke i sinde at stoppe med lirekasse-musikken. De elsker at spille og nyder at holde liv i historien alt imens. De har en hjemmeside, hvor man kan se deres imponerende samling og benytter også de sociale medier, eksempelvis YouTube, til at brede budskabet ud:
Derfor er det i dag et niche-område, som mange ikke kender til. Og som ikke udbygges længere. Folk er ofte begejstret, og familie og venner synes da også, det er sjovt at komme og se lirekasserne, fortæller Svend Erik.
Men det væsentligste for ham er, at man værner om historien og det håndværk, der i dag for de fleste er så fjernt, som var det et overleveret folkeeventyr. - Vi elsker at spille og nyder det, men vi har ikke samlet vores 10 lirekasser af den grund. Det er og bliver med tanke på at bevare dem. Der kommer ikke flere til – der er kun dem, der er tilbage.
LÆS OGSÅ: Her de de mærkeligste ting, der har været til salg på DBA
Bliver du også nostalgisk, når du falder over fortidens hyggelige klenodier, der minder om en svunden tid? Så vil du måske også elske denne ikonisk Ellert, der er lige så gammel som Svend Eriks lirekasse.
Nogle samler på lirekasser, andre på modeltog. Sådan er det for Stig, der også har nogle ret bekostelige tog i sin samling. Måske det er et af dem, du har liggende i kælderen?
Det er ikke hver dag, vi har en lirekasse til salg på DBA. Og det er skam heller ikke hver dag, vi har en alien til salg. I videoen herunder kan du se alienen, og høre sælgeren fortælle, hvorfor han ejer en alien, hvordan den blev skabt, og hvorfor han vil sælge den:
Du kan se, om alienen stadig er til salg. I artiklen her får du mere at vide.