Flere danskere renoverer boligen med brugte materialer
Udeliv

Flere danskere renoverer boligen med brugte materialer

DBA Guide
DBA Guide

Brugte planker, mursten med en fortid og sten, der har ligget i en indkørsel før er alt sammen genbrugsguld. Viser det sig. For danskerne renoverer i større stil deres boliger med de brugte materialer, viser statistik fra DBA og nye observationer fra håndværker-portalen: 3byggetilbud.dk.

Det er billigere, det er bedre for miljøet, og det er i vækst. Sådan kan DBA og håndværker-portalen 3byggetilbud.dk konkludere om brugte byggematerialer. Danskerne er nemlig vilde med at bygge med klinker, sten, træ og metal, der har tjent et andet formål før.

Observation fra 3byggetilbud.dk og tal fra DBA er ikke til at misforstå:

Brugte fliser og klinker i høj kurs

På DBA bliver der i kategorien 'byggematerialer' solgt alt fra planker, træ, køkkener og fliser. 'Fliser' blev der søgt 20 procent mere på i april 2023 i forhold til april 2022 - og 30 procent mere i maj 2023 i forhold til maj 2022.

Men også klinker er i høj kurs på den blå brugtportal. 20 procent flere søgninger var der i maj 2023 på ’klinker’ sammenholdt med søgningerne i maj 2022. Og kigger man på juni-søgningerne, er interessen også steget her:

23 procent flere søgninger var der på ’klinker’ i juni 2023 i forhold til juni 2022.

- Det er herligt, at danskerne tilsyneladende bliver mere og mere venligt stemte overfor at bygge med brugte materialer.  Ofte køber man jo hellere lidt for meget end for lidt, når man bygger, så meget af det, der er til salg på DBA, er faktisk nye – brugte – materialer, der egentlig bare var til overs, fordi man ikke brugte af sin "buffer", da man ombyggede. Det ville da også være synd, hvis disse materialer bare skulle gå til spilde, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig hos DBA.

Der er i skrivende stund 18.705 annoncer på DBA med brugte byggematerialer
Der er i skrivende stund 18.705 annoncer på DBA med brugte byggematerialer

Flere håndværkere har mod på genbrugte materialer

3byggetilbud.dk, der årligt formidler mere end 70.000 henvendelser fra danskere, der ønsker tilbud fra håndværkere, kan også mærke tendensen.

3byggetilbud.dk får henvendelser om alt fra renovering af badeværelser med gamle badeværelsesmøbler til indkørsler med genbrugssten, tagudskiftninger med brugte tegl eller gamle køkkener, der skal sættes op i en ny bolig.

- Der var engang, hvor vi måtte afvise en del sager, fordi vores tilknyttede håndværkere havde svært ved at hjælpe, når bygherre selv havde indkøbt materialer. Men i dag er der langt flere, der siger ja til de opgaver, fortæller kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk, Maria Sauer Carlsen.

Håndværkerfirmaerne går dog op i at oplyse boligejerne om et par simple forholdsregler, når de benytter brugte materialer.

Byggematerialer på DBA:

 1. Granitsten, Granitkantsten sælges.

De er alle pæne i god stand. De er stablet og læsset på en palle

  Granitsten, Granitkantsten sælges. De er alle pæne i god stand. De er stablet og læsset på en palle. (Se billeder) Der er dem som står på billederne (tæl selv). BYD! skal væk nu! Sælges helst samle

  1,00 kr.22-09-2023
 2. Pigsten, Indkøbt for år tilbage til et projekt der ikke blev til noget. En del er solgt, men der er

  Pigsten, Indkøbt for år tilbage til et projekt der ikke blev til noget. En del er solgt, men der er 2 mere end halvt fyldte bigbags tilbage. Nypris ca. 2.000 pr. sæk, begge restsække sælges for kr. 50

  500,00 kr.22-09-2023
 3. SF sten h: 6, Ca. 40kvm, SF fliser sælges grundet ny indkørsel skal etableres
Stenen er 6cm tyk og c

  SF sten h: 6, Ca. 40kvm, SF fliser sælges grundet ny indkørsel skal etableres Stenen er 6cm tyk og ca. 40kvm sten haves. SKAL afhentes i uge 39! - køber tager dem selv op. Jeg er åben for bud. Ny p

  50,00 kr.22-09-2023
 4. Andet, 10, 7 kvm belægningssten

5 store kant sten

26 Blok sten med easy lock

10 funda blok 20*50

  Andet, 10, 7 kvm belægningssten 5 store kant sten 26 Blok sten med easy lock 10 funda blok 20*50

  200,00 kr.22-09-2023
 5. Trædesten, 50 Store rødlige patinerede Nexø trædesten. Minder lidt om ølandsbrud, men mindre nuprede

  Trædesten, 50 Store rødlige patinerede Nexø trædesten. Minder lidt om ølandsbrud, men mindre nuprede i overfladen, den rødlige farve har også anden nuance med mere lilla i den røde farve. Pris pr sten

  30,00 kr.21-09-2023
 6. Natursten, 15m2, Små rødlige ølandsbrud. Velegnet til mosaik belægning . Pris pr n2 175kr
Levering k

  Natursten, 15m2, Små rødlige ølandsbrud. Velegnet til mosaik belægning . Pris pr n2 175kr Levering kan aftales

  175,00 kr.21-09-2023

3 gode råd om renovering med genbrugte materialer

Vær opmærksom på mængderne: Ligegyldigt om det er til et badeværelsesgulv, fliseterrassen eller taget, bør du sørge for at have ekstra materialer, der kan dække spild og småskader. Gå derfor efter fem-syv procent ekstra materialer til opgaven.

Sæt dig ind i reglerne for garanti: Selvom du får et rigtigt håndværkerfirma til at opsætte, montere og udføre arbejdet, er du ikke dækket af de samme garantier, som når håndværkerfirmaet selv står for indkøb af materialerne. Sæt dig derfor ind i reglerne for garanti, samt produktets alder og forventede levetid.

Alliér dig med en fagmand: Det er altid en god idé at have en fagmand med på råd, når du renoverer. De kan sparre med dig om alt fra materialevalg, mulighed for asbest i materialerne til teknikker og ikke mindst, om renoveringsprojektet kræver et firma med autorisation for at blive lovliggjort.

Relaterede artikler