Sådan sælger du dine vinyler til den højeste pris
Tech

Sådan sælger du dine vinyler til den højeste pris

John G
John G

Nogle vinylplader er værdifulde, mens andre er lige til at smide ud. En ting er helt sikkert: Du får den højeste pris, hvis du beskriver pladerne præcist. Læs her, hvordan du prissætter og beskriver vinylerne, så de bliver solgt.

Hvis du tror, at vinylpladen er stendød, kan du godt tro om igen! Vinylen har nemlig fået et kæmpe comeback, og salget af de elskede plader har da også for længst overhalet CD’en.

Det er charmerende at spille de gode, gamle vinylplader. LP’en er nemlig en modpol til streaming. Vinylpladen inviterer dig til at sætte dig ned og lytte til et helt album i stedet for at springe fra sang til sang. Det er med andre ord slow-listening i en hektisk tid.

Populariteten gør, at salgspriserne er røget markant i vejret. Derfor kan der være gode penge i at sælge dine gamle vinyler her på DBA.

Dog er der nogle ting, som du skal være opmærksom på inden, at du giver dig i kast med at sælge ud af din vinylsamling. I denne guide giver jeg dig tips og tricks til, hvordan du kan sælge dine plader på den bedste vis.

Der er dog én ting du skal vide: Langt fra alle vinyler er noget værd.

Se det store udvalg af vinylplader netop nu:

 1. LP, The Cardigans, Cardigangs samlede vinyl udgivelser, Rock, 2019 reissues, aldrig afspillet. Near

  LP, The Cardigans, Cardigangs samlede vinyl udgivelser, Rock, 2019 reissues, aldrig afspillet. Near Mint. Sælges samlet.

  1.000,00 kr.05-06-2023
 2. LP, Pink Floyd, A Collection Of Great Dance Songs, LP udgivet i 1981.
Genre: Prog Rock, Psychedelic

  LP, Pink Floyd, A Collection Of Great Dance Songs, LP udgivet i 1981. Genre: Prog Rock, Psychedelic Rock Stand vinyl: VG+, vinylen er renset i pladerense maskine, dermed fri for gammelt støv og snavs

  100,00 kr.05-06-2023
 3. LP, Ligfaerd, Den ildrøde drage/ Dagen for os, Metal, Uafspillet vinyl. Dansk Black. Sælges samlet 3

  LP, Ligfaerd, Den ildrøde drage/ Dagen for os, Metal, Uafspillet vinyl. Dansk Black. Sælges samlet 350kr

  330,00 kr.05-06-2023
 4. LP, , Do The Bartman, The Simpsons Do The Bartman på vinyl
Prod. 1990 The David Geffen Company

Lill

  LP, , Do The Bartman, The Simpsons Do The Bartman på vinyl Prod. 1990 The David Geffen Company Lille tidligere buk i coveret nederst højre hjørne ellers ser det ud til pladen aldrig har været ude af

  250,00 kr.05-06-2023
 5. LP, The Paladins, Let's Buzz!, Rock, Prissænkning 15% på alle annoncer. Mere info om det, forsendels

  LP, The Paladins, Let's Buzz!, Rock, Prissænkning 15% på alle annoncer. Mere info om det, forsendelse, garanti og plade-graduering/stand læs nederst. KUNSTNER/UDGIVELSE: The Paladins – Let's Buzz!

  125,00 kr.05-06-2023
 6. LP, Dean Martin, Love Is A Career, Rock, Prissænkning 15% på alle annoncer. Mere info om det, forsen

  LP, Dean Martin, Love Is A Career, Rock, Prissænkning 15% på alle annoncer. Mere info om det, forsendelse, garanti og plade-graduering/stand læs nederst. DENNE UDGIVELSE: Dean Martin – Love Is A Car

  100,00 kr.05-06-2023

Mere end 1.500 annoncer kommer der frem på DBA netop nu, blot du anvender søgeordet ’vinylplader’. Priserne starter ved 20 kroner og lige nu går de op til omkring 5.000 kroner for den helt rigtige plade.
  

Sådan prissætter du din vinyl

En af de største faldgrupper ved vinylsalg er at tro, at alle plader er rigtigt mange penge værd. Du kan ganske vist få en god slat penge for dine plader. Det kræver dog, at du har de helt rigtige eksemplarer.

Desværre ses det ofte, at sælgere tager alt for høje priser for pladerne. Hvis du virkelig gerne vil have dine plader solgt, skal du prissætte dem rigtigt. Der er ingen, som vil købe tyske schlager-hits for 500 kroner eller mishandlede plader.

Hvis du vil prissætte din plade helt rigtigt, bør du begynde med at undersøge, om der er andre, der har den samme plade til salg på DBA.

Kan du ikke finde pladen, som du vil sælge, er det heldigvis let at få en god idé om prisen:

Discogs.com er verdens største katalog over plader. Her kan du se, hvad en plade bliver handlet til. Du skal dog være opmærksom på, at pladerne ofte sælges for lavere priser i Danmark. Derfor er mit råd at sætte din plade til medianprisen og gerne lidt under.

LÆS OGSÅ: Ole samler vinyler – denne koster over 10.000 kroner

Dette tryk fra 1973 af albummet Hip med Steppeulvene blev udbudt til 500 kroner på DBA, da jeg skrev denne guide. Sælgeren brugte i annoncen den internationale graduering ”NM”, der betyder ”Near Mint”. NM = En plade der er i næsten perfekt stand. Læs mere om betegnelserne som pladesælgere anvender længere nede i denne artikel.
Dette tryk fra 1973 af albummet Hip med Steppeulvene blev udbudt til 500 kroner på DBA, da jeg skrev denne guide. Sælgeren brugte i annoncen den internationale graduering ”NM”, der betyder ”Near Mint”. NM = En plade der er i næsten perfekt stand. Læs mere om betegnelserne som pladesælgere anvender længere nede i denne artikel.

Tilbyd at sende pladen, men husk dette

Det kan ofte betale sig at tilbyde at sende pladerne. På den måde kan du sælge over hele Danmark. Dette vil desuden være med til at skaffe dig en bedre pris for din LP.
Du kan derfor med fordel skrive i din annoncetekst, at du er villig til at sende vareren. 

Hvis du gerne vil sende dine plader, er det endnu vigtigere, at du beskriver dem ordentligt. På den måde undgår du, at der kommer en tvist mellem dig og køberen.

Herunder får du en enkel metode til din beskrivelse, der er anderkendt i vinylkredse. 

De mest værdifulde vinyler på DBA:

 1. 78, Blandede kunstnere, Mange forskellige, Der er 225 stk.

  78, Blandede kunstnere, Mange forskellige, Der er 225 stk.

  2.250,00 kr.05-06-2023
 2. LP, Blandet, Blandet, Andet, Svigermor sælger sin samling af lp’er.

De kan sælges samlet eller enke

  LP, Blandet, Blandet, Andet, Svigermor sælger sin samling af lp’er. De kan sælges samlet eller enkeltvis. Der er mange, har ikke billeder af hvert enkelt. Det er en blanding af dansk og engelsk/amer

  3.000,00 kr.05-06-2023
 3. LP, Sunforest, Sound of Sunforest, Rock

  LP, Sunforest, Sound of Sunforest, Rock

  2.500,00 kr.05-06-2023
 4. LP, The Jazz Messengers, At the café Bohemia - Volume 1, Jazz, Flot og meget sjældent eksemplar

  LP, The Jazz Messengers, At the café Bohemia - Volume 1, Jazz, Flot og meget sjældent eksemplar

  4.500,00 kr.05-06-2023
 5. LP, Alt muligt og umuligt, Andet, 400 + lp'er & ca. 140 singler...
Alt fra nyt til gammelt. Fra jomf

  LP, Alt muligt og umuligt, Andet, 400 + lp'er & ca. 140 singler... Alt fra nyt til gammelt. Fra jomfrueligt over go' stand til ringe.

  2.400,00 kr.04-06-2023
 6. LP, Eric Clapton og Steve Winwood, Live From Madison Square Garden, Blues, 3xLP Boxset
Vinyl M-, Cov

  LP, Eric Clapton og Steve Winwood, Live From Madison Square Garden, Blues, 3xLP Boxset Vinyl M-, Cover M- Udgivet 2009 US udgave.

  2.600,00 kr.04-06-2023

Her kan du se nogle af de dyreste vinylplader, der er til salg på DBA. Et eksempel på en særdeles dyr vinylplade er 'Madame X Limited Edition Blue' med Madonna. Der er kun trykt 1.000 kopier af den. Ifølge databasen Discogs er pladens højeste pris 3.600 kroner.
  

Standen er afgørende for prisen – sådan skal du beskrive pladen

Når du vil have den bedste pris for din plade, skal standen være god. Det er helt normalt, at man graduerer både plade og cover – altså placerer dem i et slags pointsystem.

Heldigvis behøver du ikke opfinde din egen beskrivelse af pladen. Der findes nemlig en internationalt anerkendt standard for graduering, som kaldes ”goldmine standard”.

Du kan med fordel bruge følgende betegnelser, når du skal beskrive din plade.

Mint (M): Et uspillet og perfekt eksemplar. Normalt i plastikfolie. Mint (M) bruges meget sjældent ved salg af brugte plader. Uspillet vil sige, at den aldrig har været sat på en pladespiller.

Near Mint (NM): Pladen er næsten perfekt. Ofte har den aldrig været afspillet eller kun meget få gange. Der er ingen tegn på slid. Når den afspilles, spiller den helt igennem perfekt uden knas eller andre mislyde. Coveret ser næsten nyt ud med ingen eller kun få tegn på brug. Pladen skal med andre ord være i virkelig god stand, før du graduerer den som NM.

Very Good Plus (VG+): Pladen er i meget god stand. Der må godt være tegn på, at den har været afspillet, men det er også tydeligt, at du har passet rigtigt godt på den. Hvis der er små ridser på pladen, må det ikke have indflydelse på lyden. Ligesom med pladen, skal coveret fremstå rigtigt pænt med almindelige brugsspor. Hvis du har passet og plejet dine plader, har de ofte standen VG+.

Very Good (VG): Pladen er i dårligere stand end en VG+. Der er noget overfladestøj, når du afspiller pladen. Støjen er tydeligst i de stille passager, men det er ikke noget, som må ødelægge lydbilledet ved at overdøve musikken. Ridser vil være synlige, men pladen lyder generelt godt og hopper ikke. Coveret viser tegn på, at pladen er brugt. Der kan være skrevet med tusch på coveret eller klistermærker kan være blevet pillet af. Hvis din plade er blevet brugt gennem årene, og den stadig spiller og ser ordentlig ud, vil den ofte være VG.

Good (G): Pladen er slidt. Den spiller igennem uden at hoppe. Ridser er meget tydelige. Det er helt almindeligt, at der er en del støj, når du afspiller pladen. Coveret bærer præg af at have været godt brugt. Der kan være seam split, hvor limen i kanterne er gået op. Normalt er der ring wear, hvor man kan se en aftegning af en ring fra pladen på coveret. Din plade er G, hvis du har hørt den meget igennem årene, men det er tydeligt, at den ikke altid er blevet passet og plejet.

Poor (P): Pladen er i dårlig stand. Det kan være, at den hopper, når den spilles. Pladen er ødelagt eller meget skæv. Coveret er meget slidt. Ofte vil coveret være gået op i alle tre sider, og det kan nærmest ikke holde pladen inde. Hvis din plade er P, har den virkelig været udsat for lidt af hvert gennem årene. Ofte købes disse plader ikke til lytning, men fordi, de mangler i samlingen, eller fordi coveret skal bruges som pynt på væggen.

Tip:
Når du graduerer din plade, kan dugraduere pladen og coveret hver for sig. Du kan nemlig godt have en plade, hvor coveret er slidt, men pladen er nærmest som ny. Det kan være med til at skaffe dig en bedre pris. Hvis du ikke har hørt pladen igennem, men brugt dine øjne til at graduere den, kan du skrive ”visuel graduering”. På den måde ved køber, at du ikke har hørt den for af afprøve gradueringen.
Denne single med Kim Larsen fra 1971 har været udbudt på DBA til 3.499 kroner. Trods den høje pris, er singlen ikke i perfekt stand.
Denne single med Kim Larsen fra 1971 har været udbudt på DBA til 3.499 kroner. Trods den høje pris, er singlen ikke i perfekt stand.

3 tips til et succesfuldt vinylsalg

1. Tag mange billeder
En god regel er at tage gode og tydelige billeder af pladen, som du vil sælge. Hvis et hjørne er gået op på coveret, bør du tage billeder af det. Samtidigt klarer annoncer med billeder sig bedre på DBA.

Jo dyrere, dine plader er, jo vigtige er det med flere billeder. Tag også gerne billeder af den label, som sidder på midten af pladen

2. Tjek hvilken udgave du har
En anden ting, som er værd at bide mærke i, er, at, der godt kan være mange udgaver af den samme plade. Det er ikke sikkert, at det har betydning for dit salg, men for nogle samlere er det vigtigt, hvor pladen er trykt, eller hvilket årstal den er fra. Det står ofte på coveret eller på pladens label.

Store samlinger af vinylplaner:

 1. LP, Blandet, Blandet, Andet, Svigermor sælger sin samling af lp’er.

De kan sælges samlet eller enke

  LP, Blandet, Blandet, Andet, Svigermor sælger sin samling af lp’er. De kan sælges samlet eller enkeltvis. Der er mange, har ikke billeder af hvert enkelt. Det er en blanding af dansk og engelsk/amer

  3.000,00 kr.05-06-2023
 2. LP, Samling, dansk 80er (hovedsageligt), 42 stk.

Kliché, tv-2, Kim Larsen, Marquis De Sade, Gnags,

  LP, Samling, dansk 80er (hovedsageligt), 42 stk. Kliché, tv-2, Kim Larsen, Marquis De Sade, Gnags, Lars Hug

  500,00 kr.05-06-2023
 3. LP, Div, Go stand, Samling 1200kr

Kun afhentning

  LP, Div, Go stand, Samling 1200kr Kun afhentning

  1.200,00 kr.04-06-2023
 4. LP, The Animals, History of Britisk Pop vol. 7, Pop, Gave ide : Fin brugt Ældre LP Plade med alle de

  LP, The Animals, History of Britisk Pop vol. 7, Pop, Gave ide : Fin brugt Ældre LP Plade med alle de gode titler med Animals, Stand : Cover med brugsspor, men LP Plade som Ny. Ældre Retro Samlinger og

  100,00 kr.03-06-2023
 5. LP, Blandet, Dansk Musik Antologi, En stor samling på 80 Lp'er alle fra Dansk Musik Antologi sælges

  LP, Blandet, Dansk Musik Antologi, En stor samling på 80 Lp'er alle fra Dansk Musik Antologi sælges. Pladerne falder i 6 grupper med DMA numre som følge: Gruppe 1: 001 -> 048, Gruppe 2: 051 -> 065,

  5.000,00 kr.03-06-2023
 6. LP, Talking Heads, The name of this band is Talking Heads År 1982, Rock, Gave Ide : Talking Heads lp

  LP, Talking Heads, The name of this band is Talking Heads År 1982, Rock, Gave Ide : Talking Heads lp, 2 X LP med fine indersleeves, Cover med få brugsspor, LP-Plader som Nye : SIRE Sir 66 112 årstal Å

  250,00 kr.02-06-2023

Hvis du vil ind i verdenen af slow-listening, kan du begynde med at opkøbe en større samling vinylplader. Disse vinylsamlinger findes der mange af på DBA i forskellige priser og kvaliteter.
  

3. Send pladen forsvarligt
Du har fulgt min guide og salget er kommet i hus. Nu skal pladen sendes. På DBA kan du købe billig fragt, og det er nemt at printe en label og få pladen sendt afsted. Du kan også gøre det 'labelless' via DBA.

Desværre glemmer nogle sælgere at sende pladerne forsvarligt. Det kan nemt komme til at give køberne et dårligt indtryk af dig, hvis du ikke tænker dig om inden, du sender pladerne afsted.

Der findes papemballage, som er designet til at sende vinyl i. Et godt tip: Hvis du selv køber ny vinyl på nettet, er det en god idé at gemme kasserne. Så behøver du ikke købe egnede papkasser at sende i.

Da pladen er rund, kan den godt rutsje rundt inde i papcoveret og dermed lave seam split. For at undgå det, tager du pladen ud af ydercoveret. Den skal naturligvis stadig være i indersleeve, der beskytter den mod ridser. 

Hvis pladecoveret er et såkaldt gatefold, hvor det kan åbnes på midten som en bog, kan du med fordel lægge den ind i midten.

Nu begynder dit arbejde. Tjek, hvad du har stående og ikke mindst gå på opdagelse i, hvad andre sælger på DBA netop nu. Held og lykke.

Dette er, ifølge sælgeren, et samlerobjekt. The Minds of 99 udgav i 2014 deres debutalbum digitalt. Derudover kom der 120 vinyler, der blev håndmalet og illustreret af medlemmerne fra bandet. I april 2020 var dette eksemplar, nummer 74, udbudt til 4.000 kroner på DBA.
Dette er, ifølge sælgeren, et samlerobjekt. The Minds of 99 udgav i 2014 deres debutalbum digitalt. Derudover kom der 120 vinyler, der blev håndmalet og illustreret af medlemmerne fra bandet. I april 2020 var dette eksemplar, nummer 74, udbudt til 4.000 kroner på DBA.

TIPS TIL 3 VÆRDIFULDE VINYLER

Dizzy Mizz Lizzys debutalbum fra 1994 kan indbringe omkring 800 kroner afhængig af standen. Den faldt meget i pris, da pladen blev genoptrykt. Før genoptrykket blev den handlet for op mod 1.500 kroner.

Steppeulvene: Hip fra 1967 kan indbringe op mod 1.000 kroner afhængig af standen. Det er dog vigtigt, at der er tale om den helt rigtige udgave.

George Michael: Albummet Older kan indbringe op mod 4.000 kroner på vinyl afhængig af stand.

Alle priser tager udgangspunkt i medianprisen på Discogs.

Dyre CD’er på DBA:

 1. Unik kæmpe CD samling - må desværre sælges

  Unik kæmpe CD samling - må desværre sælges

  Kæmpe samling - Liste kan fremsendes: Meget velholdte og uden ridser, andet, Må desværre skille mig af med min elskede samling. 996 titler heraf 71 dobbelt og 44 maxi. Mange Limited og deluxe editio

  10.000,00 kr.03-06-2023
 2. METALLICA: SAMLING, heavy, Nu prøver jeg, ramt af vemod, at sælge min Metallica-samling.
ALT virker

  METALLICA: SAMLING, heavy, Nu prøver jeg, ramt af vemod, at sælge min Metallica-samling. ALT virker som det skal og har naturligvis brugsslid, men intet hærg eller lignende! Prisen er sat efter “Last

  7.500,00 kr.22-05-2023
 3. Diverse kunstnere: CD samling sælges, rock, Jeg sætter hermed hele min CD samling til salg, der er c

  Diverse kunstnere: CD samling sælges, rock, Jeg sætter hermed hele min CD samling til salg, der er ca. 500 styk. Min samling dækker mange genrer såsom rock i alle afskygninger, blues, folk, jazz og

  12.345,00 kr.21-05-2023
 4. Queen: The Ultimate Collection , rock, Samleobjekt 
Et ophængsskab til samleren

20 stk picture disc

  Queen: The Ultimate Collection , rock, Samleobjekt Et ophængsskab til samleren 20 stk picture disc gold CD’ere, som aldrig er blevet afspillet og med et hologram af Freddie Mercury Special udgave

  5.000,00 kr.01-03-2023
 5. METAL KØBES !!! LP/CD,

HEAVY,THRASH,DEATH,BLACK mm. har interesse .Køber stk vis eller meget gerne

  METAL KØBES !!! LP/CD, HEAVY,THRASH,DEATH,BLACK mm. har interesse .Køber stk vis eller meget gerne samlinger..demo, shirts mm . kan også have interesse.På cd er det primært death,black der har størst

  100.000,00 kr.04-06-2022
 6. Jeg køber ubrugte Compact Disc DIGITAL AUDIO -RW,

Skal have logo som i billederne. Skal have DIGIT

  Jeg køber ubrugte Compact Disc DIGITAL AUDIO -RW, Skal have logo som i billederne. Skal have DIGITAL AUDIO tryk på skiverne. Også kendt som MUSIC CD, nogle gange trykt på omslaget. Hører gerne di

  11.111,00 kr.07-02-2022

Klik her for at se de dyreste CD’er, som lige nu er til salg på DBA. 165 CD’er på DBA koster lige nu mere end 800 kroner.

Vinylplader kræver i sagens natur en pladespiller, og måske foretrækker du et retroanlæg med den helt rigtige lyd. Her er en video om et billigt, men godt retro-stereoanlæg.

Jagter du en pladespiller, skal du læse vores guide med 6 vigtige ting, du skal tjekke, inden du giver håndslag på pladespilleren.

Kaj er 71 år og har opbygget sig en kæmpe samling af Beatles. Mange af dem på LP. Og nogle af pladerne i hans samling er gået hen og blevet mange penge værd. Hvor mange kan du få svar på I videoen, herunder:

Læs mere om Kaj, her.

Relaterede artikler