Ekspert: Sådan tjekker du, om dine vinyler har værdi
Tech

Ekspert: Sådan tjekker du, om dine vinyler har værdi

Julie Schoen
Julie Schoen

Ligger du inde med vinyler i genrerne ’progressive rock’, ’punk’, ’elektronisk musik’ eller ’moderne jazz ’, ja så har du meget muligt en plade, som kan være penge værd. Læs selv ekspertens syv råd til, hvad der gør en plade værdifuld i dag, her.

- Der er flere og flere folk i dag, der samler på plader, og som derfor er villige til at give helt op til tusindvis af kroner for en perfekt plade.

Sådan fortæller Simon Busk, der arbejder med at vurdere vinyler i to af Accord's butikker, til DBA Guide. Han har i en tidligere artikel givet os 7 eksempler på vinyler, som i dag er flere tusind kroner værd, og nu guider han dig til, hvordan du selv kan tjekke, om vinylerne i lige præcis din samling er penge værd.

Men inden vi går i gang med alle Simons Busk’ gode råd, så lad os lige slå fast, at det sagtens kan være, du ligger inde med en vinyl, der kan vise sig at være en indbringende forretning for dig:

- Jeg vil skyde på, at der en gang om måneden kommer en kunde ind til mig med en af deres gamle vinyler, som faktisk viser sig at være så sjælden, at jeg vil give 1.000 kroner eller mere for den, men ugentligt kommer der plader ind, vi giver mere end 100 kroner for, fortæller Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. PLADESAMLINGER KØBES.

Skal befinde sig indenfor ca 100 km fra Varde - med mindre du kan pakke forsv

  PLADESAMLINGER KØBES. Skal befinde sig indenfor ca 100 km fra Varde - med mindre du kan pakke forsvarligt og sende dem. BEMÆRK....Schlager, klassisk, opsamlinger og dansk 80er pop har ingen interess

  123.456,00 kr.15-03-2023
 2. LP, PLADESAMLING, KØB/SALG af pladesamlinger.
Ny gruppe for dig som vil købe eller sælge pladesamlin

  LP, PLADESAMLING, KØB/SALG af pladesamlinger. Ny gruppe for dig som vil købe eller sælge pladesamlinger. Se her https://www.facebook.com/groups/224325893489624

  123.456,00 kr.14-03-2023
 3. LP, Blandet , Blandet, Rock, Pladesamling oprydning. 

Jeg sælger ud af min samling. Og sælger kun

  LP, Blandet , Blandet, Rock, Pladesamling oprydning. Jeg sælger ud af min samling. Og sælger kun samlet. I alt 110 titler Der er 65/70 jazz titler (blandet prisleje) og en del blandet rock 60/70

  54.321,00 kr.13-03-2023
 4. Hvis du har en samling lp plader, som ikke bliver brugt nok, er jeg interesseret i at købe. Gerne en

  Hvis du har en samling lp plader, som ikke bliver brugt nok, er jeg interesseret i at købe. Gerne en stor samling. God og fair pris gives,afhængig af indhold og stand. Send mig en mail eller ring 2254

  50.000,00 kr.10-03-2023
 5. Andet, Blandet 60'er og 70'er, 
Masser af vinyl.
Mest singler, men lidt lp også. Samt et gammelt pos

  Andet, Blandet 60'er og 70'er, Masser af vinyl. Mest singler, men lidt lp også. Samt et gammelt postkort med Beatles. Fra 60' erne og 70'erne, så det er ikke de nye indspilninger. OM på listerne bety

  123.456,00 kr.27-02-2023
 6. LP, Se alle mine annoncer, Tilsalg, Andet, Se alle mine annoncer fik lige lidt lp op på væggen. kla

  LP, Se alle mine annoncer, Tilsalg, Andet, Se alle mine annoncer fik lige lidt lp op på væggen. klassiske og dem med grove ridser.

  123.456,00 kr.17-02-2023

Her kan du se alle de vinyler, som du i dag kan få 15.000 kroner for eller mere.

Godt så. Lad os komme i gang med rådene, der kan hjælpe dig med at vurdere, om en af dine vinyler er 1.000 kroner eller mere værd.

1. Plader, der er presset i dette land, er at foretrække

Du kan begynde med at undersøge, hvad der står efter ’Made in’ eller ’Pressed in’ på vinylerne i din samling. Hvis disse sætninger ender på ’England’, har du meget muligt en vinyl af høj værdi i dine hænder. Simon Busk fortæller nemlig, at samlere foretrækker vinylerne fra England.

Mange mener, der er bedre lyd i vinylerne, hvis de er presset i England, samtidig er oplagene, som de er presset i, mindre end eksempelvis de amerikanske. Så generelt set kan man sige, at de er i "højere kurs",
siger Simon Busk.
I eksperten råd nummer to får du blandt andet svar på, hvor på din plade, du kan tjekke, hvilken presning, pladen er fra. Det har nemlig meget at sige i forhold til prisen
I eksperten råd nummer to får du blandt andet svar på, hvor på din plade, du kan tjekke, hvilken presning, pladen er fra. Det har nemlig meget at sige i forhold til prisen

2. Så meget mere kan du sælge en vinyl for, hvis presning er original

En anden grund til, at vinyler fra England foretrækkes af samlere, er, at det forøger chancerne for, at vinylen er fra den originale presning.

- I USA blev flere albums udgivet i et så stort et oplag, at de skulle presses hele tre forskellige steder i landet; øst-, vest- og central-presninger, men hvordan fastslår man så, hvilken en af disse tre presninger, der er den originale, og fra hvilket masterbånd er presningen lavet? Derfor kan der også være stor forskel på prisen alt efter, hvor i landet vinylen er presset, siger Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Video: Så mange penge er din gamle båndoptager værd

Hvis du vil tjekke, om din vinyl er en original presning, kan du tjekke den yderste rille i vinylen. Her står en matrix-kode, som fortæller, hvilken størrelse du har med at gøre.

En vinyl med original presning, der – lad os sige – er 1.000 kroner værd, bliver reduceret til kun at være 500 kroner værd eller mindre, hvis pladen viser sig at være fra anden presning.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, HEAVY, Søger heavy lp og cd, Heavy, Har du en samling heavy eller rock på lp vinyl eller cd, som

  LP, HEAVY, Søger heavy lp og cd, Heavy, Har du en samling heavy eller rock på lp vinyl eller cd, som du gerne vil sælge??? Så tøv ikke med at skrive. Jeh giver gerne en rigtig god pris. 26219357

  10.000,00 kr.16-03-2023
 2. LP, Mange, Se album m.m. på listerne.
Priserne er hentet fra vinyl pladen og ebay, men du kan evt by

  LP, Mange, Se album m.m. på listerne. Priserne er hentet fra vinyl pladen og ebay, men du kan evt byde

  10.000,00 kr.14-03-2023
 3. LP, Blandet, Søger et bud på disse LP’er, sælges helst samlet. Lad venligst være og skambyde, jeg ka

  LP, Blandet, Søger et bud på disse LP’er, sælges helst samlet. Lad venligst være og skambyde, jeg kan godt huske prisen på de fleste af dem :-) Prisen på annoncen er bare for at skrive noget….. Diss

  12.345,00 kr.05-03-2023
 4. LP, David Bowie, Boxset, To højt beskattede boxsets sættes hermed til salg. 

“Fire years” er legend

  LP, David Bowie, Boxset, To højt beskattede boxsets sættes hermed til salg. “Fire years” er legendarisk - og dyr. Tjek Discogs. “A New Career in a New Town” er - indtil videre - mindre sjælden. M

  8.500,00 kr.02-03-2023
 5. Single, The Hunters., Andet, Både plade og cover er mindst Ex.
Bud modtages

  Single, The Hunters., Andet, Både plade og cover er mindst Ex. Bud modtages

  12.345,00 kr.21-02-2023
 6. LP, Depeche Mode, Hvis noget frister så send en besked - så finder vi en pris.

  LP, Depeche Mode, Hvis noget frister så send en besked - så finder vi en pris.

  12.345,00 kr.20-02-2023

Klik her for at se de vinyler, som lige nu er sat til salg på DBA for mellem 8.000 kroner og 15.000 kroner.

3. Hvis du ikke er en af de dovne, så er din vinyl måske penge værd

- Singler sælger ikke lige så godt som ”normale” LP'er (’Long Playing’-plader), for folk gider ikke at rejse sig op og vende pladerne hvert tredje minut. Derfor er der nogle singler, som der i dag er meget få af på markedet, fortæller Simon Busk.

Blandt andet kom nogle The Beatles EP'er (indeholder 4 numre) i et lille oplag, og dem, der blev solgt i Danmark, blev lavet med et særligt, dansk cover, hvilket gør, at de i dag er sjældne og derfor penge værd.

- Nogle enkelte af de EP'er handles i dag for 2.000-4.000 kroner. Men der kan også være nogle, som du kun kan få mellem 150-250 kroner for, fortæller Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Disse gamle VHS-bånd kan du få 10.000 kroner for i dag

Ligger du inde med en The Beatles vinyl, med kun fire numre – altså en EP, ja så er det også meget muligt, at den har større værdi i dag end dengang, for de udkom også ofte i et mindre oplag end de normale vinyler.

Hvis du har en DJ i din omgangskreds kan det være, han eller hun ligger inde med sådan en vinyl:

- Singlerne bliver i dag for det meste kun anvendt af DJ’s, der bruger dem, fordi der er bedre lyd i dem. Der er et bredere spor og derfor mere bund i dem end på LP'er, hvor der skal være plads til mange sange, siger Simon Busk.

En single-vinyl er 7 tommer stor. En normal vinyl er på 12 tommer.

Hvis du har plader i genren klassisk musik har du nok muligvis ikke nogle plader af værdi. Ved mindre de er udgivet i to specifikke årtier. Find ud af hvilke årtier ved at læse med herunder
Hvis du har plader i genren klassisk musik har du nok muligvis ikke nogle plader af værdi. Ved mindre de er udgivet i to specifikke årtier. Find ud af hvilke årtier ved at læse med herunder

4. Vinyler fra disse musikgenrer er guf for samlere

Ligger du inde med Sanne Salomonsen, Anne Linnet, Shu-Bi-Dua og Abba, ja så har du desværre trukket nitten. Vinyler med pop-musik blev udgivet i massevis, og derfor er de ikke sjældne nok til at være nogle penge værd i dag. Det samme gælder opsamlinger, underholdnings- og klassiskmusik.

Men klassisk rock fra 60’erne og 70’erne, elektronisk musik, punk, metal og moderne jazz er genrer, som der i dag er mange købere til, fortæller Simon Busk.

Spørgsmålet er dog, om du skal sælge, for eksperten tror, at flere af genrerne vil blive endnu mere eftertragtet, end de er nu:

- De omtalte genre så som progressiv rock, elektronisk musik og fri improvisations jazz, det såkaldte ’Free Jazz’, tror jeg blandt andet vil stige i pris, siger Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, Blandet, Dansk Musik Antologi, Klassisk, En stor samling på 80 Lp'er alle fra Dansk Musik Antol

  LP, Blandet, Dansk Musik Antologi, Klassisk, En stor samling på 80 Lp'er alle fra Dansk Musik Antologi sælges. Pladerne falder i 6 grupper med DMA numre som følge: Gruppe 1: 001 -> 048, Gruppe 2: 05

  5.000,00 kr.17-03-2023
 2. LP, Blast Furnace, Rock, Super flot eksemplar VG+/VG+

  LP, Blast Furnace, Rock, Super flot eksemplar VG+/VG+

  5.000,00 kr.17-03-2023
 3. LP, Oasis, (What's The Story) Morning Glory?, Andet, Dobbelt LP
Label:Creation Records
Cat#: CRE LP

  LP, Oasis, (What's The Story) Morning Glory?, Andet, Dobbelt LP Label:Creation Records Cat#: CRE LP 189 Media Condition: Mint (M) Sleeve Condition: Mint (M) Record (the original Damond pressing)

  6.000,00 kr.03-03-2023
 4. LP, Prince, The Rainbow Children, Funk/soul, Dobbelt LP
Label:NPG Records, Redline Entertainment
Cat

  LP, Prince, The Rainbow Children, Funk/soul, Dobbelt LP Label:NPG Records, Redline Entertainment Cat#: 70004 Media Condition: Mint (M) Sleeve Condition: Mint (M) Original US copy from 2001.Vinyl l

  6.000,00 kr.03-03-2023
 5. LP, BJØRN & OKAY / KANDIS., Kæmpe kæmpe samling......., Pop, en hel enorm Bjørn og Okay og Kandis sa

  LP, BJØRN & OKAY / KANDIS., Kæmpe kæmpe samling......., Pop, en hel enorm Bjørn og Okay og Kandis samling. 26 LPèr + boks m. 3 LPèr. 64 singler. 6 Jacks Beats singler med Okay + promotion singler med

  5.000,00 kr.09-02-2023
 6. LP, Avril Lavigne, De fem første førstetryk, Rock, Let it go
Avril Lavigne
The best damn thing
Under

  LP, Avril Lavigne, De fem første førstetryk, Rock, Let it go Avril Lavigne The best damn thing Under my skin Goodbye Lullaby Alle farvede uafspillede førstetryk Samlet pris

  6.000,00 kr.01-02-2023

Klik her for at se alle de vinyl-plader, der lige nu er sat til salg for mellem 5.000-7.999 kroner.

5. Plader fra denne periode kan være penge værd

Da CD’en nåede sit populære højdepunkt, var der meget musik, som slet ikke blev udgivet på vinyl. Især var der mange albums, som ikke blev udgivet på vinyl i USA, og derfor er disse i dag sjældne og nogle, som samlere gerne vil have fingre i.

- Vinyler fra perioden 1992-1997 kan derfor være ret sjældne i dag, fordi en del kun er udgivet i Europa. Det gælder for eksempel for flere af Neil Youngs udgivelser. De findes kun i Europæiske presninger og måske i Sydkoreanske og Brasilianske, men de to sidste tæller ikke rigtig, for de presninger har ikke altid samme kvalitetsniveau som de europæiske, fortæller Simon Busk.

Der er én helt bestemt slags plade, som du bare IKKE må have ridser i, for på denne plade, kan det høres ekstra tydeligt. Herunder kan du læse, hvilken plade, der er tale om
Der er én helt bestemt slags plade, som du bare IKKE må have ridser i, for på denne plade, kan det høres ekstra tydeligt. Herunder kan du læse, hvilken plade, der er tale om

6. Så meget betyder standen for vinylens pris

Én ting er, om din vinyl er en sjælden udgivelse, en helt anden ting er, hvordan pladen spiller, når du sætter den på pladespilleren. Er der ridser i pladen? Det er lige så vigtigt som, hvor sjælden en udgivelse, det er.

Hvis jeg står med en vinyl i hånden, der ville blive vurderet til 1.000 kroner i perfekt stand, vil en hørbar ridse reducere den pris til halvdelen, 500 kroner. Hvis der viser sig at være hele 4-5 ridser i, vil prisen sænke sig helt ned til 200 kroner
siger Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Vildt: Så meget kan du tjene på at sælge din gamle iPod

Han påpeger, at især i akustiske plader er ridser ikke gode, for de høres bedre på akustiske plader.

Hvis ridsen dog ikke er hørbar, men kun visuel, vil det trække prisen ned med 10-15 procent, fortæller Simon Busk.

Én ting er, om ridsen er hørbar eller ej. Hvis den tilmed også får pladen til at gå i "hak", er det praktisk talt en værdiløs plade for samlere, siger Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, Bledene, 190 stk .sælges, er I meget god stand. Byttes med forstæker med fjernbetjening

  LP, Bledene, 190 stk .sælges, er I meget god stand. Byttes med forstæker med fjernbetjening

  2.500,00 kr.21-03-2023
 2. LP, Roy Orbison, Mange, Andet, Stor Roy Orbison samling 

Link til Discogs : https://discogs.page.li

  LP, Roy Orbison, Mange, Andet, Stor Roy Orbison samling Link til Discogs : https://discogs.page.link/p6Bf Giv evt. et bud LP 54 stk Singler 8 stk Cd 56 stk DVD 7 stk VHS 1 stk Kasette bånd 1 stk

  2.500,00 kr.21-03-2023
 3. LP, OZZY OSBOURNE, DOWN TO EARTH, Rock, VINYL VG++
COVER VG++

  LP, OZZY OSBOURNE, DOWN TO EARTH, Rock, VINYL VG++ COVER VG++

  2.700,00 kr.20-03-2023
 4. LP, OZZY OSBOURNE, OZZMOSIS, Rock, VINYL VG ++
COVER VG++

  LP, OZZY OSBOURNE, OZZMOSIS, Rock, VINYL VG ++ COVER VG++

  3.000,00 kr.20-03-2023
 5. LP, DEEP PURPLE, BANANAS, Rock, VINYL NM
COVER NM

  LP, DEEP PURPLE, BANANAS, Rock, VINYL NM COVER NM

  2.400,00 kr.20-03-2023
 6. LP, Klassiske Lp’er, 800+ klassiske Lp’er i 8 junior flyttekasser

  LP, Klassiske Lp’er, 800+ klassiske Lp’er i 8 junior flyttekasser

  2.000,00 kr.20-03-2023

Lige nu er der 65 vinyler til salg på DBA for mere end 2.000 kroner – men for mindre end 5.000 kroner.

7. Dette har også betydning for vinylens værdisættelse

Én ting er selve standen på vinylen. En anden er, hvordan coveret til vinylen tager sig ud.

- Coveret er et æstetisk værk, der hører til pladen, og samlere går naturligvis efter at få det pæneste eksemplarer. Selvom plade og cover er fra 1965, skal den se ud som om, den var trykt i går. Det vil sige, det trækker også ned i prisen, hvis farven er falmet, siger Simon Busk.

Han fortæller, at hvis du engang har skrevet dit navn på coveret af pladen, sådan så dine venner ikke ”kom til” at tage den med hjem i overbevisningen om, at det var deres, ja så trækker det en 10-15 procent ned i pris.

Du kan også trække 15-30 procent af prisen, hvis der er afrivninger på coveret, eller hvis det er flækket. Prisen på en plade kan hurtig smuldre, hvis standen på coveret ikke er god,
fortæller Simon Busk.
Det er ikke kun gamle vinyler, der kan være flere tusind kroner værd i dag. Også flere ældre CD’er er steget i værdi, og hvilke – ja det kan du læse ved at trykke på linket herunder, hvor vi i samarbejde med en ekspert har udarbejdet en liste
Det er ikke kun gamle vinyler, der kan være flere tusind kroner værd i dag. Også flere ældre CD’er er steget i værdi, og hvilke – ja det kan du læse ved at trykke på linket herunder, hvor vi i samarbejde med en ekspert har udarbejdet en liste

8. Smart trick kan forhøje prisen på pladerne

Hvis du er den eneste på markedet, der har lige netop den vinylplade til salg, kan du jo praktisk talt selv bestemme prisen. Måske din vinyl så ikke bliver solgt, men du bliver i hvert fald ikke presset i pris af konkurrenter på markedet.
Derfor er det altid en god forudsætning, hvis du har en plade, der er udgivet i et begrænset antal. 

Et glimrende eksempel på dette har The Guardian skrevet om for nyligt. Her blev en forholdstvist ukendt plade udgivet af en ukendt kunstner solgt for 250.000 kroner. Men pladen var kun udgivet i 20 eksemplarer i alt, og derfor var den blandt andet meget eftertragtet.
Sangen har heller ikke kunne streames, hvilket også har været med til at højne pladens værdi. Pladen hed 'Choose Your Weapon', og var en single, der er lavet af kunstneren 'Scaramanga Silk'.

Vinylsingler på DBA:

 1. Single, Bonnie St. Claire + Unit Gloria, Voulez-Vous / I Surrender, Rock, 7" single fra 1974 i flot

  Single, Bonnie St. Claire + Unit Gloria, Voulez-Vous / I Surrender, Rock, 7" single fra 1974 i flot stand. Visuelt vurderet til: Cover: VG+ (med en anelse af ringvare) Medie: VG+ ( Med nogle overflad

  225,00 kr.22-03-2023
 2. Single, BØRGE MED LOS TIJUANOS, SØMANDEN OG STJERNEN / NU SKINNER SOLEN IGEN, Pop, BØRGE MED LOS TIJ

  Single, BØRGE MED LOS TIJUANOS, SØMANDEN OG STJERNEN / NU SKINNER SOLEN IGEN, Pop, BØRGE MED LOS TIJUANOS : SØMANDEN OG STJERNEN / NU SKINNER SOLEN IGEN TONO ST 41404 – (1966) – EX/EX BOGSTAVFORKLARI

  100,00 kr.22-03-2023
 3. Single, THE PRIMATES, YELLOW BALLOON/ SUNSET, Pop, THE PRIMATES :
YELLOW BALLOON/ SUNSET.
COLUMBIA

  Single, THE PRIMATES, YELLOW BALLOON/ SUNSET, Pop, THE PRIMATES : YELLOW BALLOON/ SUNSET. COLUMBIA DD 801 - (1967) EX/EX Pigtrådsgruppe dannet i Hundested i 1964 med følgende medlemmer: Svend Gade J

  150,00 kr.22-03-2023
 4. Single, THE VANGUARDS EP, Wooly Booly, Pop, THE VANGUARDS EP :
Wooly Booly - I've Got Enough Of You

  Single, THE VANGUARDS EP, Wooly Booly, Pop, THE VANGUARDS EP : Wooly Booly - I've Got Enough Of You / Let Him Go - I Only For You 2-R RECORD 10965 – (1965) – EX-/EX- BOGSTAVFORKLARING : OMSLAG/PLADE

  300,00 kr.22-03-2023
 5. Single, PETER BELLI, I’M GONNA LOVE YOU / GO NOW, Pop, PETER BELLI :
I’M GONNA LOVE YOU / GO NOW
TRI

  Single, PETER BELLI, I’M GONNA LOVE YOU / GO NOW, Pop, PETER BELLI : I’M GONNA LOVE YOU / GO NOW TRIOLA TD 280 – (1965) – EX-/EX- BOGSTAVFORKLARING : OMSLAG/PLADE M-(MINT MINUS): EN PLADE DER FREMST

  100,00 kr.22-03-2023
 6. Single, THE BLACKPOOLS, BLACK IS BLACK / LAST NIGHT, Pop, THE BLACKPOOLS :
BLACK IS BLACK / LAST N

  Single, THE BLACKPOOLS, BLACK IS BLACK / LAST NIGHT, Pop, THE BLACKPOOLS : BLACK IS BLACK / LAST NIGHT SONET T 7232 – (1966) – EX/VG- BOGSTAVFORKLARING : OMSLAG/PLADE M-(MINT MINUS): EN PLADE DER

  250,00 kr.22-03-2023

7.460 single-LP'er er lige nu til salg på DBA, og her kan du se dem, der koster mere end 500 kroner.

Har du guld på loftet?

Spolebåndsoptagere er gået hen og blevet mange penge værd, og det kan du se mere om i videoen herunder. Du kan også klikke dig ind på artiklen, her.

Hvis du også ligger inde med en stor CD-samling, så ligger du muligvis inde med CD’er til flere tusind kroner. For Simon Busk’ kollega har hjulpet os med at identificere nogle af de mange CD’er, som du i dag kan få mange penge for. Listen kan du se, her.

Du kan også her få svar på, hvordan du overfører filer fra en ødelagt computer.

Relaterede artikler