Køb af brugt kameraudstyr online

Køb af brugt kameraudstyr online

8. juni 2016

Er du fotoentusiast, så kan du sikkert nikke genkendende til, at fotoudstyr hurtigt løber op og bliver en dyr post på budgettet. Er du professionel, kan du kalde din dyre shopping for en investering med det håb, at du vil komme til at tjene flere penge end du måtte lægge. Sådan fungerer det ikke helt for amatører. Der er dog håb forude for de fotohungrende amatører:

Brugt kameraudstyr kan nemlig være lige så godt som nyt - og kan fås for det halve

Kameraer og linser skal man helst købe face-to-face, så du selv kan få syn for sagen når det gælder kvalitet og stand. Det betyder alligevel ikke, at du skal holde dig fra at købe brugte kameraer online. Med det rigtige mindset og forholdsreglerne i orden kan du spare mange penge og tid ved at købe dit 'nye brugte' udstyr online.

I denne artikel fokuserer vi primært på kameraer, linser og stativer, men de fleste af pointerne kan genbruges i forbindelse med køb af alle typer af kameraudstyr og gear.

Find ud af, hvad du vil have

Den allerførste ting, du skal gøre, er at undersøge, hvad du er ude efter. At spare penge handler ikke kun om at finde det billigste tilbud. Du skal jo også helst have opfyldt netop dit behov. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad du vil bruge udstyret til — Portrætter, landskabsbilleder, rejsevenligt udstyr, osv., og hvilke kriterier der er vigtige for dig — Billedkvalitet, alsidighed, vejrsikkert, osv.

Som en del af din indledende undersøgelse er det en god ide du besøger en lokal butik, hvor du kan prøve udstyret selv. Du får sjældent muligheden for at teste et brugt produkt, når du handler online, men siden ældre kameraudstyr ofte er identisk med det nye, kan du få meget ud af at prøve et nyt produkt alligevel. Hele idéen er at finde ud af, om produktet er, som du gerne vil have det i alle facetter af oplevelsen.

Det er først, når du er helt sikker på, hvad du søger, at du skal begynde din kamerashopping. Gør du det i omvendt rækkefølge, så ender du ofte med en udmærket løsning, som du alligevel ender med at blive lidt utilfreds med, da lige den feature, du har brug for, ikke findes. Det er spild af penge og en oplevelse du vil 'øffe over' når du skal bruge dit nye brugte kamera.

Find en velanset sælger

Hemmeligheden bag at købe brugt er kun at købe hos sælgere, der har et godt omdømme. Selvom du bruger en side som dba, der altid forsøger at sikre brugerne, så kan du ikke være sikker på, at der ikke er brodne kar imellem. Du skal derfor tjekke sælgers salgshistorie og se, hvad køberne før har givet af feedback. Det er for eksempel til at leve med en lidt længere forsendelsestid end beregnet, men et produkt af værre stand end antaget er ikke acceptabelt. Det er selvfølgelig ikke alle der har en længere salgshistorik, men så må du ringe eller skrive til sælger, hvis du savner information eller har spørgsmål.

Hvis det er muligt så vælg en sælger, der er specialiseret i kameraudstyr. Specialister ved oftest mere om kameraets og linsens stand, samt kan give dig en detaljeret forklaring, hvis der er noget der er defekt. Samtidig er de ofte selv entusiaster på området, hvilket kan mærkes i deres håndtering af kunder.

Sidst skal du huske at stille spørgsmål og gemme svarene. Forhør dig om fortrydelsesregler. Bed om flere billeder af produktet, hvis der er nogle, du mangler. Spørg hvorfor udstyret er sat til salg. Alt skal foregå på skrift, så det kan gemmes og findes frem, hvis der pludselig skulle opstå tvivlsspørgsmål eller direkte forsøg på svindel. Desto mere information du har, desto bedre står du, hvis der skulle opstå problemer.

Mød sælgeren "i den virkelige verden"

Hvis det er muligt så aftal et møde med sælgeren, hvor du kan besigtige produktet, inden du beslutter dig for at købe. Vær opmærksom på om der er tegn på hårdhændet behandling. Kosmetiske skader er som regel til at leve med og behøver ikke have betydning for kameraets brug, men alt hvad der har med de mekaniske funktioner at gøre skal virke. Ellers bør advarselslamperne blinke.

Tjek især for:

  • Svamp og mug alle steder på kameraet og linsen.
  • Ridser på linsen.
  • Blændeblade der sidder fast.
  • Mærkelige lyde når du zoomer og fokuserer.
  • Dårlig kvalitet på billeder.
  • Pixelfejl på lcd skærm (hvis kamera har skærm selvfølgelig).

Pas på snydere

Oftest er det at købe et brugt kamera sikkert og du behøver ikke bekymre dig om noget når du køber online. Men, man skal aldrig sige aldrig og der er desværre 'uartige' personer, som ikke er blege for at snyde.

 Tjek udstyret for defekter, så snart du modtager det. Denne øvelser peger tilbage på rådet omkring den velansete sælger - Folk der har opført sig ordentligt har også en god feedback fra tidligere købere.

Desuden er der oftest diverse verifikationer på de forskellige online platforme. For eksempel har dba cpr-verificering, så du kan sikre dig sælgeren er den han/hun udgiver sig for at være.

 Vær skeptisk overfor supertilbud eller udstyr hvor essentielle dele mangler. Det kunne være udstyret er stjålet. Engang imellem ser du kameraer til salg uden oplader eller batterier, linser uden beskyttelseslåg, eller kamerarelaterede ting til salg med MEEEEEGA rabat "fordi jeg skal ud og rejse i overmorgen og vil gerne have nogle ekstra lommepenge"….

Så længe du gør dit forarbejde, bruger din sunde fornuft og ikke lader dig rive med at gakkelak-tilbud, så ender du med et kamera eller noget lækkert kameraudstyr du vil blive glad for i længden.