Til salg: Måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark
SjovUdeliv

Til salg: Måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark

Louise Guldager
Louise Guldager

Håndværk i særklasse og en truet art. Lirekassen her er ikke én, man støder på hver dag – og da slet ikke én, man kan få mulighed for at erhverve sig. Men det kan du nu. På DBA er denne lirekasse til salg – og den er den eneste af sin slags tilbage i Danmark.

Engang blev de brugt til at tjene til dagen og vejen af gamle krigsveteraner. I dag er de faktisk både svære at få fat i og helt utroligt dyre. Lirekassen er en nostalgisk fortælling, der er på vej ud af historien. Hvis ikke altså, der er nogle, der passer på dem og giver fanen videre.

Dét job har Svend Erik Gam fra Spenstrup taget på sig. Han samler nemlig på lirekasser og mener bestemt, de kan tilbyde og give noget i dagens Danmark. Men nu har han altså sat denne smukke lirekasse fra 1984 til salg. Det er et såkaldt koncert-orgel og et vaskeægte samlerobjekt.

Andre ting til salg i kategorien 'Samlerobjekter' på DBA:

 1. Andre samleobjekter, Dansk design

  Andre samleobjekter, Dansk design

  199,00 kr.09-12-2023
 2. Andre samleobjekter, sten

  Andre samleobjekter, sten

  700,00 kr.09-12-2023
 3. Porcelæn, Flot Retro krus

  Porcelæn, Flot Retro krus

  199,00 kr.09-12-2023
 4. Bøger og blade, Livet er ikke kun portvin og småkager, Bog om Haderslev Pæn stand

  Bøger og blade, Livet er ikke kun portvin og småkager, Bog om Haderslev Pæn stand

  35,00 kr.09-12-2023
 5. Pibe, Pibe, Ny ubrugt pibe, sælges pga fejlkøb.

  Pibe, Pibe, Ny ubrugt pibe, sælges pga fejlkøb.

  400,00 kr.09-12-2023
 6. Pibe

  Pibe

  600,00 kr.09-12-2023

Der er masser af guld i kategorien ’Samlerobjekter’ på DBA. Lige nu er der 73.690 annoncer her, og her kan du se nogle af de dyreste, der er.

Danmarks største samling af lirekasser

Det er måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark, mener Svend Erik Gam. I hvert fald er det den eneste, der er i landet i den størrelse, fortæller han. Og han ved faktisk, hvad han taler om. For Svend Erik og hans kone Kirsten har nemlig Danmarks største samling af lirekasser:

- Vi har Danmarks største samling på 10 lirekasser, ud af de 50, der kan spille. Lirekassen her er købt fra et dødsbo, og jeg har naturligvis selv spillet på den.

Det 65-årige ægtepar ejer desuden også Danmarks ældste lirekasse, der er fra 1830. Interessen for lirekasser har altid været der, fortæller Svend Erik, men det var først i 2015, da han fandt denne lirekasse, at det rigtig tog fart med samlermanien.

LÆS OGSÅ: Mænd er langt bedre til at sælge deres ting

Lirekassen er håndmalet og den virksomhed, der har bygget den, har tre damer siddende, der maler dem i hånden, fortæller Svend Erik. Den vejer 60 kilo, for det er gedigent håndværk
Lirekassen er håndmalet og den virksomhed, der har bygget den, har tre damer siddende, der maler dem i hånden, fortæller Svend Erik. Den vejer 60 kilo, for det er gedigent håndværk

Så få lirekasser er der tilbage i Danmark

- Jeg har altid ønsket mig en lirekasse. Men det er yderst sjældent, de bliver udbudt til salg, fordi de næsten altid går i arv, og der bliver færre og færre af dem. Der er kun 50 tilbage, der kan spille i Danmark.

Og pludselig dukkede denne smukke, gamle lirekasse op i 2015. Svend Erik købte den - og fik derigennem også kontakt til andre lirekassefolk. Herfra begyndte parret at opkøbe. En efter en.

- Det er jo en uddøende rase, og vi holder utroligt meget af dem, forklarer Svend Erik.

Musikinstrumenter til salg på DBA:

 1. Ukulele, Shelter UK3S, Sopran ukulele, hvilket er den mest brugte ukulele.
Ukulelen har en flot lyd.

  Ukulele, Shelter UK3S, Sopran ukulele, hvilket er den mest brugte ukulele. Ukulelen har en flot lyd. Med taske og tuner. Købt hos DanGuitar.dk i 2021 for 450 kr. Brugt én sæson på musikskole. Mistede

  300,00 kr.09-12-2023
 2. Mandolin, Luigi Embergher, Produceret i 1930’erne, et arvestykke, spiller ikke selv, så den skal vid

  Mandolin, Luigi Embergher, Produceret i 1930’erne, et arvestykke, spiller ikke selv, så den skal videre til en som vil spille på den, kom gerne med et bud og gerne sammen med mandolaen, sendes ikke

  1.200,00 kr.09-12-2023
 3. Mandola, Luigi Embergher, Købt i 1952 i Rom, i god stand, men ikke spillet på i en årrække, kom gern

  Mandola, Luigi Embergher, Købt i 1952 i Rom, i god stand, men ikke spillet på i en årrække, kom gerne med et bud og gerne sammen med mandolinen, sendes ikke

  1.200,00 kr.09-12-2023
 4. KNA Pickups UK-2 pickup til ukulele

  KNA Pickups UK-2 pickup til ukulele

  KNA Pickups UK-2 pickup til ukulele, KNA Pickups UK-2 pickup til ukulele, KNA Pickups UK-2 pickup til ukulele - Ny vare med reklamationsret - Tilfredsgaranti - 30 dages fuld returret - Hurtig dag-t

  579,00 kr.20-09-2023
 5. Kontrabas, Gewa 403502, God og nem spilbar kontrabas sælges med taske (defekt lynlåshoved). En Wilso

  Kontrabas, Gewa 403502, God og nem spilbar kontrabas sælges med taske (defekt lynlåshoved). En Wilson K1 kan medfølge. Bassen er lige blevet justeret og opgraderet hos Kenny Stormlund. I den forbindel

  12.000,00 kr.09-12-2023
 6. Ukulele, Discovery First act

  Ukulele, Discovery First act

  100,00 kr.09-12-2023

Lige nu er der 11.072 musikinstrumenter til salg på DBA. Ud af disse ligger kun 23 af dem indenfor samme priskategori, som Svend Eriks lirekasse.

Derfor er denne lirekasse særlig

Koncertorgelet eller lirekassen, som Svend Erik har sat til salg nu, er en såkaldt 'RaAFFIN, og der medfølger 53 musikruller. Den kaldes en ’koncert-lirekasse’, fordi den er så stor og har så mange piber og toner, forklarer han:

- Der er over 80 piber. Det er træpiber og hver enkelt træpibe består af ti stykker træ, der bliver limet sammen i hånden. De bygges i noget helt specielt træ, der ligger på lager i 6 år og tørrer, så træet er rigtigt, og tonerne ikke ændrer sig, fortæller Svend Erik.

Normalt tager det omkring 8-10 måneder at bygge sådan én. Det er virkelig et håndværk. De findes jo slet ikke mere i dag, og den her er virkelig velholdt.

Lirekassen er fra 1984, og det er et tysk ægtepar Irmgard og Horst Rohmann, der har haft den og rejst hele Europa rundt med den. Det var fra deres dødsbo, at Svend Erik købte den.

- De er faktisk meget berømte.

LÆS OGSÅ: Original, intakt engelsk telefonboks til salg

’Jeg kender ikke en eneste i Danmark, der spiller lirekasse, som er under 60 år’, forklarer Svend Erik og understreger, at det også er med til at gøre lirekasserne til en uddøende rase. Han ejer sammen med sin kone Danmarks største samling af lirekasser
’Jeg kender ikke en eneste i Danmark, der spiller lirekasse, som er under 60 år’, forklarer Svend Erik og understreger, at det også er med til at gøre lirekasserne til en uddøende rase. Han ejer sammen med sin kone Danmarks største samling af lirekasser

Du kan optræde med lirekassen – det gør Svend Erik selv

Svend Eriks kone er fra en musikerfamilie og mestrer flere instrumenter. Han selv spiller blot lirekasse og lidt harmonika. Det er en af fordelene ved en lirekasse; den kræver faktisk ikke så meget. Du behøver hverken kunne noder eller for den sags skyld have særligt gehør:

- Den er ikke svær at spille på – man skal selvfølgelig lige lære den at kende, men ellers er det ret ligetil, siger Svend Erik.

De tager ofte begge ud og spiller og underholder. Det er en helt særlig stemning og glæde, som det skaber, mener parret:

- Lirekassemusik kan være løftigt og brusende – og man bliver så glad i låget af det!, fortæller Svend Erik, der altid kun møder stor begejstring, når han er ude og spille.

- Og nu nærmer vi os juletiden – så spiller vi på plejehjem og til arrangementer. Det skaber sådan en glæde. De ældre liver helt op. Det er en stor fornøjelse.

Du kan også bare begynde at spille harmonika, hvis du ikke er så heldig at få fingrene i en lirekasse. Lige nu er der 246 til salg brugt på DBA. Ud af dem befinder der sig flest i Jylland.

Der kommer ikke flere til

Svend Erik og hans kone Kirsten har ikke i sinde at stoppe med lirekasse-musikken. De elsker at spille og nyder at holde liv i historien alt imens. De har en hjemmeside, hvor man kan se deres imponerende samling og benytter også de sociale medier, eksempelvis YouTube, til at brede budskabet ud:

For det første er der ikke det store kendskab til dem i dag. Det er hovedsageligt ældre mennesker, der kan huske dem. For det andet er en lirekasse jo forholdsvis dyr at komme i besiddelse af - og bliver yderst sjældent udbudt til salg.

Derfor er det i dag et niche-område, som mange ikke kender til. Og som ikke udbygges længere. Folk er ofte begejstret, og familie og venner synes da også, det er sjovt at komme og se lirekasserne, fortæller Svend Erik.

Men det væsentligste for ham er, at man værner om historien og det håndværk, der i dag for de fleste er så fjernt, som var det et overleveret folkeeventyr.

- Vi elsker at spille og nyder det, men vi har ikke samlet vores 10 lirekasser af den grund. Det er og bliver med tanke på at bevare dem. Der kommer ikke flere til – der er kun dem, der er tilbage.

LÆS OGSÅ:
Her de de mærkeligste ting, der har været til salg på DBA

Dirigenten, der står på lirekassen, er også håndlavet og bevæger sig, når man spiller. Han svinger dirigentstaven og sørger for takten, fortæller Svend Erik med et grin
Dirigenten, der står på lirekassen, er også håndlavet og bevæger sig, når man spiller. Han svinger dirigentstaven og sørger for takten, fortæller Svend Erik med et grin

Bliver du også nostalgisk, når du falder over fortidens hyggelige klenodier, der minder om en svunden tid? Så vil du måske også elske denne ikonisk Ellert, der er lige så gammel som Svend Eriks lirekasse.

Nogle samler på lirekasser, andre på modeltog. Sådan er det for Stig, der også har nogle ret bekostelige tog i sin samling. Måske det er et af dem, du har liggende i kælderen?

Det er ikke hver dag, vi har en lirekasse til salg på DBA. Og det er skam heller ikke hver dag, vi har en alien til salg. I videoen herunder kan du se alienen, og høre sælgeren fortælle, hvorfor han ejer en alien, hvordan den blev skabt, og hvorfor han vil sælge den:Du kan se, om alienen stadig er til salg. I artiklen her får du mere at vide.

Relaterede artikler