Til salg: Måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark
SjovUdeliv

Til salg: Måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark

Louise Guldager
Louise Guldager

Håndværk i særklasse og en truet art. Lirekassen her er ikke én, man støder på hver dag – og da slet ikke én, man kan få mulighed for at erhverve sig. Men det kan du nu. På DBA er denne lirekasse til salg – og den er den eneste af sin slags tilbage i Danmark.

Engang blev de brugt til at tjene til dagen og vejen af gamle krigsveteraner. I dag er de faktisk både svære at få fat i og helt utroligt dyre. Lirekassen er en nostalgisk fortælling, der er på vej ud af historien. Hvis ikke altså, der er nogle, der passer på dem og giver fanen videre.

Dét job har Svend Erik Gam fra Spenstrup taget på sig. Han samler nemlig på lirekasser og mener bestemt, de kan tilbyde og give noget i dagens Danmark. Men nu har han altså sat denne smukke lirekasse fra 1984 til salg. Det er et såkaldt koncert-orgel og et vaskeægte samlerobjekt.

Andre ting til salg i kategorien 'Samlerobjekter' på DBA:

 1. Keramik, Gammelt fransk dejfad, Made in France, Stort gammelt 12 liters lerfad / dejtrug med patina.

  Keramik, Gammelt fransk dejfad, Made in France, Stort gammelt 12 liters lerfad / dejtrug med patina. Der er et afslag på hver side af hældetuden. Skal afhentes I Bagsværd. Se også mine andre annoncer

  150,00 kr.28-11-2023
 2. Andre samleobjekter, Idol kalender med The Corrs, Idol kalender med billeder af familie-bandet The C

  Andre samleobjekter, Idol kalender med The Corrs, Idol kalender med billeder af familie-bandet The Corrs. Kan sendes på købers regning og ansvar.

  50,00 kr.28-11-2023
 3. Porcelæn, Søholm smørsmelter med stjærthank og hældetud, fra Søholm keramik Danmark, med brun riflet

  Porcelæn, Søholm smørsmelter med stjærthank og hældetud, fra Søholm keramik Danmark, med brun riflet glasur udvendig og hvid indvendig. Beskrivelse fra Bornholms Museum: "Model af en smørsmelter med s

  35,00 kr.28-11-2023
 4. Keramik, Isspand, Flot isspand i den flotteste blå harpeglasur 

Den er sjælden og os i denne farve

  Keramik, Isspand, Flot isspand i den flotteste blå harpeglasur Den er sjælden og os i denne farve Designet af søholm

  300,00 kr.28-11-2023
 5. Porcelæn, Stort årskrus 1997 fra Royal Cobenhagen Denmark, Designet af Bjørn Nørgaard.
Kruset er ca

  Porcelæn, Stort årskrus 1997 fra Royal Cobenhagen Denmark, Designet af Bjørn Nørgaard. Kruset er ca 11 cm højt med en diameter på 10 cm. Der har siddet en plade i bunden, som er taget af - derfor den

  50,00 kr.28-11-2023
 6. Andre samleobjekter, KNIV, Flot Håndlavet kniv med træhåndtag og læderskede vejer 150 gram uden sked

  Andre samleobjekter, KNIV, Flot Håndlavet kniv med træhåndtag og læderskede vejer 150 gram uden skede Aldrig brugt. PRISEN ER MED FORSENDELSE.

  400,00 kr.28-11-2023

Der er masser af guld i kategorien ’Samlerobjekter’ på DBA. Lige nu er der 73.690 annoncer her, og her kan du se nogle af de dyreste, der er.

Danmarks største samling af lirekasser

Det er måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark, mener Svend Erik Gam. I hvert fald er det den eneste, der er i landet i den størrelse, fortæller han. Og han ved faktisk, hvad han taler om. For Svend Erik og hans kone Kirsten har nemlig Danmarks største samling af lirekasser:

- Vi har Danmarks største samling på 10 lirekasser, ud af de 50, der kan spille. Lirekassen her er købt fra et dødsbo, og jeg har naturligvis selv spillet på den.

Det 65-årige ægtepar ejer desuden også Danmarks ældste lirekasse, der er fra 1830. Interessen for lirekasser har altid været der, fortæller Svend Erik, men det var først i 2015, da han fandt denne lirekasse, at det rigtig tog fart med samlermanien.

LÆS OGSÅ: Mænd er langt bedre til at sælge deres ting

Lirekassen er håndmalet og den virksomhed, der har bygget den, har tre damer siddende, der maler dem i hånden, fortæller Svend Erik. Den vejer 60 kilo, for det er gedigent håndværk
Lirekassen er håndmalet og den virksomhed, der har bygget den, har tre damer siddende, der maler dem i hånden, fortæller Svend Erik. Den vejer 60 kilo, for det er gedigent håndværk

Så få lirekasser er der tilbage i Danmark

- Jeg har altid ønsket mig en lirekasse. Men det er yderst sjældent, de bliver udbudt til salg, fordi de næsten altid går i arv, og der bliver færre og færre af dem. Der er kun 50 tilbage, der kan spille i Danmark.

Og pludselig dukkede denne smukke, gamle lirekasse op i 2015. Svend Erik købte den - og fik derigennem også kontakt til andre lirekassefolk. Herfra begyndte parret at opkøbe. En efter en.

- Det er jo en uddøende rase, og vi holder utroligt meget af dem, forklarer Svend Erik.

Musikinstrumenter til salg på DBA:

 1. Violin, Kurt Mönnig, Violin, Kurt Mönnig Nr 57

Jeg har arvet denne fine violin, men kommer ikke ti

  Violin, Kurt Mönnig, Violin, Kurt Mönnig Nr 57 Jeg har arvet denne fine violin, men kommer ikke til at spille på den, så den må sælges. Kurt Mönnig nr. 57 Berlin 1916 Pris 19.999 kr Jeg har arvet d

  1.234,00 kr.28-11-2023
 2. Savarez 700MB violinstrenge

  Savarez 700MB violinstrenge

  Savarez 700MB violinstrenge, Savarez 700MB violinstrenge, Savarez 700MB violinstrenge - Ny vare med reklamationsret - Tilfredsgaranti - 30 dages fuld returret - Hurtig dag-til-dag levering - Vi er

  499,00 kr.01-12-2021
 3. Shelter UK1S-WH ukulele, pakkeløsning hvid

  Shelter UK1S-WH ukulele, pakkeløsning hvid

  Shelter UK1S-WH ukulele, pakkeløsning hvid, Shelter UK1S-WH ukulele, pakkeløsning hvid, Shelter UK1S-WH ukulele, pakkeløsning hvid - Ny vare med reklamationsret - Tilfredsgaranti - 30 dages fuld ret

  299,00 kr.01-12-2021
 4. Shelter UK3S ukulele, pakkeløsning

  Shelter UK3S ukulele, pakkeløsning

  Shelter UK3S ukulele, pakkeløsning, Shelter UK3S ukulele, pakkeløsning, Shelter UK3S ukulele, pakkeløsning - Ny vare med reklamationsret - Tilfredsgaranti - 30 dages fuld returret - Hurtig dag-til-

  499,00 kr.01-12-2021
 5. Shelter UK1S-GN ukulele, pakkeløsning grøn

  Shelter UK1S-GN ukulele, pakkeløsning grøn

  Shelter UK1S-GN ukulele, pakkeløsning grøn, Shelter UK1S-GN ukulele, pakkeløsning grøn, Shelter UK1S-GN ukulele, pakkeløsning grøn - Ny vare med reklamationsret - Tilfredsgaranti - 30 dages fuld ret

  299,00 kr.01-12-2021
 6. Santana 30TMEQ tenor-ukulele

  Santana 30TMEQ tenor-ukulele

  Santana 30TMEQ tenor-ukulele, Santana 30TMEQ tenor-ukulele, Santana 30TMEQ tenor-ukulele - Ny vare med reklamationsret - Tilfredsgaranti - 30 dages fuld returret - Hurtig dag-til-dag levering - Vi

  1.298,00 kr.01-12-2021

Lige nu er der 11.072 musikinstrumenter til salg på DBA. Ud af disse ligger kun 23 af dem indenfor samme priskategori, som Svend Eriks lirekasse.

Derfor er denne lirekasse særlig

Koncertorgelet eller lirekassen, som Svend Erik har sat til salg nu, er en såkaldt 'RaAFFIN, og der medfølger 53 musikruller. Den kaldes en ’koncert-lirekasse’, fordi den er så stor og har så mange piber og toner, forklarer han:

- Der er over 80 piber. Det er træpiber og hver enkelt træpibe består af ti stykker træ, der bliver limet sammen i hånden. De bygges i noget helt specielt træ, der ligger på lager i 6 år og tørrer, så træet er rigtigt, og tonerne ikke ændrer sig, fortæller Svend Erik.

Normalt tager det omkring 8-10 måneder at bygge sådan én. Det er virkelig et håndværk. De findes jo slet ikke mere i dag, og den her er virkelig velholdt.

Lirekassen er fra 1984, og det er et tysk ægtepar Irmgard og Horst Rohmann, der har haft den og rejst hele Europa rundt med den. Det var fra deres dødsbo, at Svend Erik købte den.

- De er faktisk meget berømte.

LÆS OGSÅ: Original, intakt engelsk telefonboks til salg

’Jeg kender ikke en eneste i Danmark, der spiller lirekasse, som er under 60 år’, forklarer Svend Erik og understreger, at det også er med til at gøre lirekasserne til en uddøende rase. Han ejer sammen med sin kone Danmarks største samling af lirekasser
’Jeg kender ikke en eneste i Danmark, der spiller lirekasse, som er under 60 år’, forklarer Svend Erik og understreger, at det også er med til at gøre lirekasserne til en uddøende rase. Han ejer sammen med sin kone Danmarks største samling af lirekasser

Du kan optræde med lirekassen – det gør Svend Erik selv

Svend Eriks kone er fra en musikerfamilie og mestrer flere instrumenter. Han selv spiller blot lirekasse og lidt harmonika. Det er en af fordelene ved en lirekasse; den kræver faktisk ikke så meget. Du behøver hverken kunne noder eller for den sags skyld have særligt gehør:

- Den er ikke svær at spille på – man skal selvfølgelig lige lære den at kende, men ellers er det ret ligetil, siger Svend Erik.

De tager ofte begge ud og spiller og underholder. Det er en helt særlig stemning og glæde, som det skaber, mener parret:

- Lirekassemusik kan være løftigt og brusende – og man bliver så glad i låget af det!, fortæller Svend Erik, der altid kun møder stor begejstring, når han er ude og spille.

- Og nu nærmer vi os juletiden – så spiller vi på plejehjem og til arrangementer. Det skaber sådan en glæde. De ældre liver helt op. Det er en stor fornøjelse.

Du kan også bare begynde at spille harmonika, hvis du ikke er så heldig at få fingrene i en lirekasse. Lige nu er der 246 til salg brugt på DBA. Ud af dem befinder der sig flest i Jylland.

Der kommer ikke flere til

Svend Erik og hans kone Kirsten har ikke i sinde at stoppe med lirekasse-musikken. De elsker at spille og nyder at holde liv i historien alt imens. De har en hjemmeside, hvor man kan se deres imponerende samling og benytter også de sociale medier, eksempelvis YouTube, til at brede budskabet ud:

For det første er der ikke det store kendskab til dem i dag. Det er hovedsageligt ældre mennesker, der kan huske dem. For det andet er en lirekasse jo forholdsvis dyr at komme i besiddelse af - og bliver yderst sjældent udbudt til salg.

Derfor er det i dag et niche-område, som mange ikke kender til. Og som ikke udbygges længere. Folk er ofte begejstret, og familie og venner synes da også, det er sjovt at komme og se lirekasserne, fortæller Svend Erik.

Men det væsentligste for ham er, at man værner om historien og det håndværk, der i dag for de fleste er så fjernt, som var det et overleveret folkeeventyr.

- Vi elsker at spille og nyder det, men vi har ikke samlet vores 10 lirekasser af den grund. Det er og bliver med tanke på at bevare dem. Der kommer ikke flere til – der er kun dem, der er tilbage.

LÆS OGSÅ:
Her de de mærkeligste ting, der har været til salg på DBA

Dirigenten, der står på lirekassen, er også håndlavet og bevæger sig, når man spiller. Han svinger dirigentstaven og sørger for takten, fortæller Svend Erik med et grin
Dirigenten, der står på lirekassen, er også håndlavet og bevæger sig, når man spiller. Han svinger dirigentstaven og sørger for takten, fortæller Svend Erik med et grin

Bliver du også nostalgisk, når du falder over fortidens hyggelige klenodier, der minder om en svunden tid? Så vil du måske også elske denne ikonisk Ellert, der er lige så gammel som Svend Eriks lirekasse.

Nogle samler på lirekasser, andre på modeltog. Sådan er det for Stig, der også har nogle ret bekostelige tog i sin samling. Måske det er et af dem, du har liggende i kælderen?

Det er ikke hver dag, vi har en lirekasse til salg på DBA. Og det er skam heller ikke hver dag, vi har en alien til salg. I videoen herunder kan du se alienen, og høre sælgeren fortælle, hvorfor han ejer en alien, hvordan den blev skabt, og hvorfor han vil sælge den:Du kan se, om alienen stadig er til salg. I artiklen her får du mere at vide.

Relaterede artikler