Formentlig den eneste i Europa: Unik bil kan blive din
Luk

Formentlig den eneste i Europa: Unik bil kan blive din

Af Kristoffer og Julie / 12. august 2022

Den eneste model af sin slags i Danmark, og formentlig den eneste i Europa. Ejerne af denne gule sommerdrøm af en amerikanerbil ved, hvad de skal slå på, når de skal sælge deres unikke køretøj. Men både bilejerne Preben og Bonnie Bønnelycke er også garvede i ‘gamet’, når det handler om at sælge biler. De to har nemlig solgt mange i deres levetid. De finder udkørt guld, afsætter tonsvis af timer i garagen til istandsættelse og sælger så bilen videre på nye eventyr. Nu er turen kommet til denne veteran.

60.000-70-000 kroner. Så mange penge har 56-årige Preben og 51-årige Bonnie fra Amager kastet i at istandsætte alene bilens fire kofangere og diverse lister og mærker. En bil, der var træt og udbrændt, da de overtog den for 13 år siden, og som de brugte et år på at shine op, så den stod helt skarpt. 

I dag, mere end et årti senere, er parret blevet enige om at skille sig af med deres fælles garageprojekt. Bilen får de simpelthen ikke kørt nok i. Men det forstår man godt, når man hører hvorfor.

I videoen herover kan du blive klogere på, hvorfor parret ikke har trykket mange gange på speederen i denne gule sommerdrøm af en veteran

I artiklen her kan du derudover blive klogere på, hvor meget Bonnie og Preben går op i at istandsætte biler, og hvem af dem der typisk tager sig af motorrummet.

Amerikanerbil, den eneste i DK, til salg på Den Blå Avis. Gul amerikanerbil. Se videoen på DBA Guide.
Bilen kostede 399.900 kroner i sin tid. I dag sælger Bonnie og Preben køretøjet for 350.000 kroner. En bil, der er i lige så god stand, siger de, som da den trillede ud fra fabrikken. Bilens motor er for eksempel også blevet skiftet ud med en motor magen til bare i meget bedre forfatning.

Garagen er stedet for både mand og kone

‘Jeg ser ham aldrig’.
Når vi filmer ‘
Unitk på DBA’, er det nærmere reglen end undtagelsen, at hustroen ikke ser sin mand så tit, fordi han har fumlet på den bil, han nu har sat til salg, i sin garage over en længere periode. 

Men sådan er det ikke hjemme hos Bonnie og Preben. Her er der fuldt hus i garagen.

Begge er de nemlig vilde med - og gode til - at istandsætte biler. Det er nemlig en fælles hobby og derfor også et fælles projekt.

Jeg vil anslå, at jeg er 40 procent inde over renoveringen, når vi sætter en bil istand, mens Preben tager sig af 60 procent af tingene. Prebens område er primært motoren. Motorrummet kan han især godt lide at istandsætte, mens jeg tager mig af lidt af alt det andet

fortæller Bonnie.

Parret har i 15 år ud af deres lange ægteskab fundet gamle biler, der trængte til lidt kærlighed for så at sætte dem i stand. Preben har desuden gjort det alene, før han mødte Bonnie - i 40 år har det været hans passion.

Bonnie og Preben istandsætter bilerne
, fordi de synes, det er sjovt, og så er det mindre sjovt at køre i bilerne bagefter.

- Vi elsker selvfølgelig at tage på træf med de biler, vi har renoveret færdige, men vi ejer så mange, at vi stadig ikke kan nå at få kørt i dem alle, fortæller Bonnie.

Parret råder i øjeblikket over flere biler, end hvad der kan tælles på én hånd, og derfor må den gule amerikanerbil altså se sig om efter en ny ejer. Dodge Regenten med to døre har således kun tilbagelagt 400 kilometer siden renoveringen.

Klik her for at se nogle af de amerikanerbiler, der lige nu er til salg på DBA. Du kan også finde nogle, her.
  

Solgt mange biler gennem årerne

Der er blevet tilbragt rigtig mange timer i Bonnie og Prebens garage gennem årene. Lige nu ejer parret som tidligere skrevet en del biler biler, men det betyder ikke, at de “kun” har sat ni styks i stand. Bonnie og Preben har reddet mange biler fra døden sammen, og derfor har de også en del erfaring med at få solgt deres unikke køretøjer.

- Det er altid særligt at sælge en bil, man kender alt ved. Alle de biler, vi istandsætter, skiller vi fuldstændig ad for at sætte sammen igen. Derfor bliver vi også lidt trætte, når interesserede kommer ud og begynder at stille kritiske spørgsmål til ting, som tydeligt ikke fejler noget, fortæller Bonnie.

LÆS OGSÅ: Veteranbiler: Alt du skal vide, inden du køber

Amerikanerbil, den eneste i DK, til salg på Den Blå Avis. Gul amerikanerbil. Se videoen på DBA Guide.
Bilen koster cirka 300 kroner om måneden i vægtafgift og fuld veterankaskoforsikring.

Derfor blev bilen gul

Københavnerstange, ananasser og solen. Der er mange ting, som vi forbinder med den gule farve, men det er sjældent, man ser en bil malet i den gule farve. 

For Bonnie var det dog ikke en vild beslutning at farve bilen gul. Bonnie er nemlig ikke bange for farver.

- Vi har tidligere istandsat en bil, som vi farvede lyseblå, fordi jeg synes, det ville klæde den. Jeg fik desuden skrevet ‘Bonnie’ inde i dens hattehylde, og det blev gjort hos en sadelmager. Det var “min bil”, og det er da lidt sjovt i dag at tænke på, at en anden kører rundt i min himmelblå veteran med ‘Bonnie’ skrevet ind i hattehylden, smiler Bonnie.

At hendes Dodge Regent fra 1957 er blevet gul, handler om, at bilen også engang havde den farve. Da parret købte bilen, fik de nemlig nogle papirer med på den, og blandt dem var nogle billeder af, hvordan køretøjet tidligere havde taget sig ud.

- Jeg synes, gul var oplagt, når den også tidligere havde den farve. Da vi overtog den, var bilen sort. Men jeg elsker farver, og Preben er heldigvis sød til at lade mig bestemme bilernes farve, fortæller Bonnie.

At “farvelægge” bilen er dog en af de få ting, som parret ikke selv står for. Det får de en autolakør til at gøre.

Du kan finde veteranbiler på DBA her og her.
  

Efter 36 år på hylden kunne denne reservedel endelig komme i brug

Det handler om at få bilen til at stå så original som muligt. Det er mantraet hos Bonnie og Preben. Foruden at istandsættelsesprocessen skal være sjov og hyggelig.

Selve istandsættelsen tager ikke kun tid, fordi det er tidskrævende at forny en bil - det er også et stort projekt, fordi parret går på brugtmarkedet for at finde de reservedele, bilen mangler.

- I fem-seks år kiggede jeg på ebay og DBA efter en lås til bilen. Den, der sad i bilen, da vi overtog, var nemlig gået i stykker. Efter seks år lykkedes det mig at finde en, og den havde endda aldrig været brugt før. Den havde alle dage været en reservedel og vidste sig i 36 år bare at have ligget på hylden og ventet på at komme i brug, fortæller Preben.

I videoen kan du se låsetøjet.

Også det emblem, som bilen smukserer sig med foran på kofangeren, har parret købt særskilt hjem. Alene dét emblem kostede 2.000 kroner.

- Hvis man tænker på, hvor mange penge vi bruger på at istandsætte de her biler, og hvis vi endda også skulle tage os en “timeløn”, ville det jo slet, slet ikke kunne betale sig, siger Preben, der næsten ikke tør lave det regnestykke.

LÆS OGSÅ: Her er de 5 billigste og mest fejlfri brugte biler på DBA

Amerikanerbil, den eneste i DK, til salg på Den Blå Avis. Gul amerikanerbil. Se videoen på DBA Guide.
Det gule køretøj er 65 år gammelt, og derfor passer den heller ikke til enhver smag - eller enhver højde. Du skal helst ikke være mere end 1,85 centimeter høj, indrømmer Preben og Bonnie gerne i deres DBA-annonce.

Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?

Har du en ting til salg på DBA, som er hel unik, eller som har en hel unik historie, og vil du stå frem og fortælle om den i vores video-koncept 'Unikt på DBA'. Så skriv til os på Julie.schoen(snabel-A)schibsted.com. Så kan det være, det er dig, vi kontakter til den næste 'Unikt på DBA'-video.
Gul amerikanerbil, dodge, Bonnie. Unikt på Den Blå Avis
Her er nogle af alle de ting, som parret har haft fingrene i i forbindelse med bilens renovering: Forkromning af 4 kofanger, diverse lister, lakeret, ompolstret og nyt skum i kabine, ny renoveret motor, nyrenoveret tre trins automatgearkasse, starter, startkrans, kardan, bagtøj, styretøjhus, pumpe, køler, bremser, anhængertræk, ny forrude, gummilister og rigtig meget mere.

En hobby, der er nærmest er blevet til en identitet

Mens mange danskere hver sommer drager mod syd for at slikke sol og bade, går Bonnie og Preben ned i garagen eller kører ud på træf. At sætte biler i stand er blevet ikke bare en hobby for dem, men en livsstil.

- I de år, vi har været sammen, har vi kun været på tre ferier i udlandet. Ellers bruger vi de fleste af vores weekender og fritid på at renovere biler og tage på træf med dem. Mange af vores venner i dag er nogle, vi mødes med til amerikanerbilstræf. Det er enormt hyggeligt, fortæller Bonnie.

Hvis du har set billeder af Bonnie og lige nu sidder og ikke kan komme i tanke om, hvem du synes, Bonnie ligner, kan du klikke ‘play’ på videoen øverst i artiklen. Der har vi nemlig et godt bud.

I skrivende stund er der 3.814 annoncer på DBA i kategorien ‘Reservedele til veteranbiler’.

Preben og Bonnies bil havde mange nok ikke lige set magen til før, men bilen er langt fra den eneste særlige af sin slags. Vi har været på rov i DBAs arkiver for at finde biler, de fleste formegentlig ikke har set eller hørt om før. Find vores liste, her.

Er du ligesom parret fra Amager vild med gamle amerikanerbiler, kan du nok også godt lide denne lyserøde af slagsen, som du kan se i videoen herunder. Den var til salg på DBA for noget tid siden, og ejeren Tim viste sig at være ret bidt af den tid, hans bil var fra. Se selv:Klik her for at se, om Tims lyserøde veterandrøm er blevet solgt.